اِنّ۪ي لَكُمْ رَسُولٌ اَم۪ينٌۙ
Duyuru
Daralt
Henüz duyuru yok.
Şuarâ Sûresi, 162. Ayet
Daralt
X
-
Etiketler: şuara 162, şuara suresi 162. ayet, şuara suresi, hz lut, lut kavmi, ahlaksızlık, resul, iman, güven
-
161. “Kardeşleri Lût onlara şöyle demişti: ‘Allah’a karşı gelmekten sakınmaz mısınız?’”
162. “Bilin ki ben, size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim.”
163. “Artık Allah’a karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin.”
164. “Bunun için sizden karşılık beklemiyorum. Benim ecrimi vermek yalnız âlemlerin Rabb’ine aittir.’”
Buraya kadar olan kısmı daha önce açıklamıştık.
Yorumu Yorumla
-
İnnî (إِنِّي)
Cümleye mutlak kesinlik, şüphesizlik ve tekit (pekiştirme) katan "inne" (إِنَّ) edatı ile, "ben" anlamındaki birinci tekil şahıs mütekellim zamiri "yâ"nın (ي) birleşimidir ("Şüphesiz ben / Muhakkak ki ben").
Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân eserinde bu edat-zamir birleşiminin Lût kavmi bağlamındaki belagati ve psikolojik direncini tahlil eder. Lût kavmi, ahlaksızlığı (fahşayı) gizli kapılar ardında değil, aleni bir şekilde meydanlarda ve meclislerde uygulayan, çoğunluğun gücüne yaslanan azgın bir güruhtu. Lût peygamber, bu devasa ve örgütlü sapkınlık sarmalının karşısında titreyerek veya felsefi bir tartışma açarak söze başlamaz. "İnne" edatının tahkiki (kesinliği) ile kendi şahsiyetini (yâ/ben) tek bir kelimede eriterek, o azgın kalabalığa karşı tek başına taşıdığı tevhidi fıtratın sarsılmaz özgüvenini, sapkınlığın yüzüne bir kalkan gibi çarpar.
Aisha Abdurrahman (Bintü'ş-Şâtı), bu ifadenin muhatap kitle üzerindeki sarsıcı etkisini inceler. Bir önceki ayette "onların kardeşi Lût" (ehûhüm Lûtun) denilerek yatay ve insani bir bağa vurgu yapılmıştı. Ancak Lût, aniden "İnnî" (Şüphesiz ben) diyerek kendini o yozlaşmış kitle psikolojisinden ve suç ortaklığından bıçak gibi keserek koparır. Sözlerine ilahi/dikey bir otoritenin mutlak kesinliğini yükleyen bu kelime, sapkınlığın kuşatması altındaki bir kente göklerden yapılan sarsılmaz bir müdahalenin dilsel ilanıdır.
Leküm (لَكُمْ)
İçin, -e/a, aidiyet, yönelme ve tahsis anlamlarına gelen "li" (لِ) harf-i ceri ile, "siz / size" anlamındaki ikinci çoğul şahıs muhatap zamiri "küm"ün (كُمْ) birleşimidir ("Size / Sizin için").
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bu yönelme edatının tebliğ felsefesindeki "tahsis" (özel olarak hedeflenme) boyutunu Lût kavminin sosyolojisi üzerinden okur. Lût peygamber, insan fıtratından bahseden soyut bir ahlakçı değildir. "Leküm" (Sizin için) vurgusu, onun taşıdığı mesajın; doğrudan doğruya sokaklarda eşkıyalık yapan, misafirlerin namusuna göz diken ve fıtratı yerle yeksan eden o spesifik sapkın kitlenin (küm) ahlaki körlüğüne yönelik hayati bir müdahale olduğunu gösterir. Mesaj doğrudan cinayet mahalline fırlatılmıştır.
Gabriel Said Reynolds, "size" (leküm) vurgusunun polemik teolojisindeki (mücadele dilindeki) dışlayıcılığı yıkma işlevini tahlil eder. Lût kavmi, Lût peygamberi kendi içlerinde bir "yabancı", ahlaklı kalmaya çalışan bir "fazlalık" olarak görüyor ve onu şehirden sürmekle tehdit ediyorlardı (bizi temizliğe davet ediyor diyerek). Lût ise "leküm" diyerek, isteseler de istemeseler de doğrudan onların o sapkın hegemonyasına gönderildiğini, yakalarını bırakmayacağını o dışlayıcı kalabalığın merkezine mıhlar.
Rasûlün (رَسُولٌ)
Göndermek, yollamak, bir mesajla vazifelendirmek ve serbest bırakmak anlamlarına gelen r-s-l (ر س ل) kökünden türemiş mübalağalı fâil veya ism-i mef'ul (elçi/gönderilmiş) kalıbında isimdir. "İnne" edatının haberi olduğu için ötre ile merfudur ("Bir elçi / Gönderilmiş bir haberci").
İbn Fâris, r-s-l (ر س ل) kökünün temelinde "bir şeyi yumuşaklıkla, acele etmeden, peş peşe ve belirli bir hedefe doğru yönlendirerek yollamak" anlamının bulunduğunu aktarır. Bir sözü veya ilahi mesajı taşıması için yetkilendirilip başka bir topluluğa yollanan kişiye "rasûl" denir.
Râgıb el-İsfahânî, "rasûl" kavramının fıtrat ve ahlak felsefesindeki ontolojik derinliğini tahlil eder. Lût peygamber, eşcinselliğe ve ahlaki çöküşe kendi kişisel nefretinden, şahsi tabularından veya yerel bir muhafazakarlıktan dolayı karşı çıkmıyordu. O, "rasûl" (elçi) unvanını kullanarak, bu itirazın kaynağının kendisi değil; insan fıtratını yaratan, evrenin cinsel ve biyolojik yasalarını belirleyen asıl Mürsil (Gönderici) olduğunu deklare eder. Elçilik iddiası, sapkınlığa karşı fıtratın göksel savunmasıdır.
Toshihiko Izutsu, Kur'an'da Dini ve Etik Terimler eserinde "elçi" (rasûl) kavramının bedevi sosyolojisindeki diplomatik ağırlığını inceler. Lût'un kendisini "Rasûl" olarak tanıtması; fıtratı bozarak kendi arzularını (hevalarını) tanrılaştıran, hiçbir sınır tanımayan o kural tanımaz (müsrif) şehre karşı evrensel ve çok daha ulu bir Hükümdar'ın (Allah'ın) diplomatik temsilcisi olarak dikilmesidir.
Patricia Crone, politik teoloji bağlamında "risalet" (elçilik) iddiasının Lût kavmi üzerindeki sarsıcı politik sonuçlarını okur. Kendi bedenleri ve hazları üzerinde hiçbir aşkın otorite tanımayan, arzularını yasa ilan eden bir medeniyete "Ben size gönderilmiş bir elçiyim" demek, "Sizin bedenleriniz ve hazlarınız mutlak özgür değildir; fıtrata ve evrensel bir ahlak yasasına boyun eğmek zorundasınız" demektir. Bu, hedonizmin (hazcılığın) sahte iktidarına karşı yöneltilmiş en radikal politik meydan okumadır.
Emîn (أَمِينٌ)
Güvenmek, ihanet etmemek, tasdik etmek, korkudan arınmak ve emin olmak anlamlarına gelen e-m-n (ا م ن) kökünden türemiş, süreklilik ve sabitlik bildiren sıfat-ı müşebbehedir. "Rasûlün" kelimesinin sıfatı olduğu için ötre ile merfudur ("Güvenilir / Kendisine güvenilen / İhanet etmeyen / Sadık").
İbn Fâris, e-m-n (ا م ن) kökünün özünde "korkunun, yalanın, şüphenin ve hıyanetin tam zıddı olarak; kalbin mutlak bir sükûnete kavuşması, bir kişiye veya duruma karşı hiçbir endişe taşımaksızın tam bir güven duyulması" anlamının yattığını belirtir.
Dücane Cündioğlu, "emîn" sıfatının Lût kavminin ahlaki karakteriyle olan o korkunç ontolojik çatışmasını tahlil eder. Sodom kenti, ahlaksızlığın zirvesine ulaşmış, kente gelen yabancı misafirlerin mallarına ve namuslarına tasallut eden, eşkıyalığın ve cinsel saldırganlığın merkezine dönüşmüş, yeryüzünde "güvenliğin" (emniyetin) sıfırlandığı bir hıyanet bataklığıydı. Lût peygamberin o tecavüzcü ve sapkın kalabalığın karşısına geçip "Ben emîn'im" (güvenilirim) demesi, o karanlık şehre sunulan yegâne felsefi alternatiftir. İnsan fıtratının ihanete uğradığı bir coğrafyada, hakikat ancak "emîn" bir karakterde (ahlakta) ete kemiğe bürünebilir.
Michael Cook, eskatolojik ve sosyolojik bağlamda bu kelimenin hazcı topluma vurduğu darbeyi inceler. Şehvetin, dürtülerin ve bedensel hazların esiri olmuş bir toplum, her an birbirine ihanet etmeye potansiyel bir kaostur. Lût peygamber, hiçbir askeri güce veya kitle desteğine sahip olmamasına rağmen, iktidarını "emîn" (iradesine mutlak hakim olan ve ihanet etmeyen) sıfatından alır. Dürtülerini kontrol edemeyen bir topluma karşı, ahlaki güvenilirlik devasa bir tevhidi kılıçtır.
Prof. Dr. Sadık Kılıç, bu sıfatın (emîn) o yozlaşmış şehirdeki varoluşsal garantisini okur. Herkesin sapkınlıkta birleştiği, iffetin suç sayıldığı ve ahlaklı kalmanın dışlanma sebebi olduğu o korkunç mahalle baskısı altında; Lût'un "emîn" vasfı, vahyi iletirken o azgın kalabalığın tehditlerinden korkup mesajdan hiçbir şeyi eksiltmeyeceğine ve onların o iğrenç hayat tarzına asla entegre olmayacağına (ihanet etmeyeceğine) dair sarsılmaz bir ontolojik teminattır. Bütün bir kent çürürken, ancak "emîn" bir irade fıtratını saf tutabilir.
Yorumu Yorumla
📱
Mobil Uygulamamız
Kuran Yorum android uygulaması
İndir ⬇️
Çveneburi Sözlüğü
Türkiye Gürcülerinin sözlüğü
Siteye Git →
Dijital Kütüphane
Özgün içerikli YouTube genel kültür kanalı
Kanala Git ▶
Türkçe Satranç