Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Şuarâ Sûresi, 143. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Şuarâ Sûresi, 143. Ayet

اِنّ۪ي لَكُمْ رَسُولٌ اَم۪ينٌۙ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

İnnî lekum rasûlun emîn(un)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

142. “Kardeşleri Salih onlara şöyle demişti; ‘Allah’a karşı gelmekten sakınmaz mısınız?’”

143. “Bakınız, ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim.”

144. “Artık Allah’a karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin.”

145. “Bunun için sizden bir karşılık beklemiyorum. Benim ecrimi vermek yalnız âlemlerin Rabb’ine aittir.’”

Bakınız, ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim. Yani ben daha önce güvenilir, sözü kabul görür biri idim. Nasıl oldu da bugün beni yalancılıkla itham ediyorsunuz? Şöyle de denilir: Yani risâlet görevi için güvenilir ve sizin için hayırhah biriyim. Benim ecrimi vermek yalnız âlemlerin Rabb’ine aittir kısmına kadar benzer âyetlerin yorumunu daha önce yapmıştık.​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

İnnî (إِنِّي)

Cümleye mutlak kesinlik, şüphesizlik ve tekit (pekiştirme) katan "inne" (إِنَّ) edatı ile, "ben" anlamındaki birinci tekil şahıs mütekellim zamiri "yâ"nın (ي) birleşimidir ("Şüphesiz ben / Muhakkak ki ben").

Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân eserinde bu edat-zamir birleşiminin belagatteki psikolojik ve retorik işlevini Semûd kavmi bağlamında tahlil eder. Semûd kavmi, dağları delerek inşa ettikleri o muazzam şatolar ve kayalara hükmetme yetenekleriyle yeryüzünde sarsılmaz bir kibir (istikbar) üretiyordu. Sâlih peygamber, bu ezici fiziksel gücün ve taştan medeniyetin karşısında söze ürkerek veya felsefi bir tartışma açarak başlamaz. "İnne" edatının tahkiki (kesinliği) ile kendi şahsiyetini (yâ/ben) tek bir kelimede eriterek, taşıdığı ilahi mesaja duyduğu o sarsılmaz özgüveni o kayadan yontulmuş kibrin yüzüne bir kalkan gibi çarpar.

Aisha Abdurrahman (Bintü'ş-Şâtı), bu ifadenin muhatap kitle üzerindeki sarsıcı etkisini inceler. Bir önceki ayette "onların kardeşi Sâlih" denilerek fıtri, yatay ve kabilevi bir kan bağına vurgu yapılmıştı. Ancak Sâlih, aniden "İnnî" (Şüphesiz ben) diyerek kendini o sıradan kabile asabiyetinden koparır ve sözlerine ilahi/dikey bir otoritenin mutlak kesinliğini yükler. Bu kelime, yerel kardeşlik bağından, evrensel elçilik makamına geçişin dilsel ilanıdır.

Leküm (لَكُمْ)

İçin, -e/a, aidiyet, yönelme ve tahsis anlamlarına gelen "li" (لِ) harf-i ceri ile, "siz / size" anlamındaki ikinci çoğul şahıs muhatap zamiri "küm"ün (كُمْ) birleşimidir ("Size / Sizin için").

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bu yönelme edatının tebliğ felsefesindeki "tahsis" (özel olarak hedeflenme) boyutunu Semûd medeniyeti üzerinden okur. Sâlih, vadilerde soyut bir ahlak felsefesi anlatan bir düşünür değildir. "Leküm" (Sizin için) vurgusu, onun taşıdığı mesajın, doğrudan doğruya karşısında duran o mimari şımarıklığa, dağları yontan zorbalığa ve "Biz bu kayaların içinde sonsuza dek güvendeyiz" diyen o spesifik kitlenin ahlaki körlüğüne yönelik hayati bir müdahale olduğunu gösterir. Mesaj doğrudan onların (küm) taşlaşmış vicdanlarına fırlatılmıştır.

Gabriel Said Reynolds, "size" (leküm) vurgusunun polemik teolojisindeki (mücadele dilindeki) dışlayıcılığı yıkma işlevini tahlil eder. Güce tapan Semûd elitleri, Sâlih'i ötekileştirmek ve onun mesajını kendi kapalı, taştan statükolarından uzak tutmak istiyorlardı. Sâlih ise "leküm" diyerek, isteseler de istemeseler de doğrudan onların hegemonyasına gönderildiğini, yakalarını bırakmayacağını o dışlayıcı kalabalığın merkezine mıhlar.

Rasûlün (رَسُولٌ)

Göndermek, yollamak, bir mesajla vazifelendirmek ve serbest bırakmak anlamlarına gelen r-s-l (ر س ل) kökünden türemiş mübalağalı fâil veya ism-i mef'ul (elçi/gönderilmiş) kalıbında isimdir. "İnne" edatının haberi olduğu için ötre ile merfudur ("Bir elçi / Gönderilmiş bir haberci").

İbn Fâris, r-s-l (ر س ل) kökünün temelinde "bir şeyi yumuşaklıkla, acele etmeden, peş peşe ve belirli bir hedefe doğru yönlendirerek yollamak" anlamının bulunduğunu aktarır. Bir sözü veya mesajı taşıması için yetkilendirilip başka bir topluluğa yollanan kişiye (ulak/sefir) "rasûl" denir.

Râgıb el-İsfahânî, "rasûl" kavramının teolojik ontolojisini tahlil eder. Rasûl, kendi siyasi dehasından, aklından veya kabilevi çıkarlarından konuşan bağımsız bir aktör değildir. O, sözün asıl sahibi (Mürsil) ile yozlaşmış kitle arasında sadık bir aktarıcıdır. Semûd kavmi yeryüzündeki fiziksel gücüyle ve kayaları oyma sanatıyla övünürken; Sâlih, "rasûl" unvanını kullanarak gücünü yeryüzünün kaslarından veya aletlerinden değil, göklerin mutlak hakiminden aldığını deklare eder.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'da Dini ve Etik Terimler eserinde "elçi" (rasûl) kavramının çöl sosyolojisindeki diplomatik ağırlığını inceler. Bedevi gelenekte kabileler arası bir "elçi" mutlak dokunulmazlığa sahiptir; çünkü elçi, bizzat kabile şefinin veya kralın sesini temsil eder. Sâlih'in kendisini "Rasûl" olarak tanıtması, Semûd kavminin o efsanevi liderlerine ve zorbalarına karşı göksel, evrensel ve çok daha ulu bir Hükümdar'ın (Allah'ın) diplomatik temsilcisi olarak dikilmesidir.

Patricia Crone, politik teoloji bağlamında "risalet" (elçilik) iddiasının Semûd kavmi üzerindeki sarsıcı siyasi sonuçlarını okur. Kendini dünyanın hakimi sanan, dağları bile kendi mülkü gören bir medeniyete "Ben size gönderilmiş bir elçiyim" demek, "Sizin iktidarınız mutlak değil, benim üzerimde bana emir veren ve sizin de boyun eğmek zorunda olduğunuz daha üst bir egemen var" demektir. Bu, kayalara hükmeden bir kavmin siyasi statükosuna karşı yöneltilmiş en radikal politik meydan okumadır.

Emîn (أَمِينٌ)

Güvenmek, ihanet etmemek, tasdik etmek, korkudan arınmak ve emin olmak anlamlarına gelen e-m-n (ا م ن) kökünden türemiş, süreklilik ve sabitlik bildiren sıfat-ı müşebbehedir. "Rasûlün" kelimesinin sıfatı olduğu için ötre ile merfudur ("Güvenilir / Kendisine güvenilen / İhanet etmeyen / Sadık").

İbn Fâris, e-m-n (ا م ن) kökünün özünde "korkunun, yalanın, şüphenin ve hıyanetin tam zıddı olarak; kalbin mutlak bir sükûnete kavuşması, bir kişiye veya duruma karşı hiçbir endişe taşımaksızın tam bir güven duyulması" anlamının yattığını belirtir.

Dücane Cündioğlu, "emîn" sıfatının epistemolojik zarafetini Semûd kavminin kaba materyalizmi üzerinden tahlil eder. Semûd kavmi, hayattaki güvenliği (emn/emniyeti) dağları delerek inşa ettikleri o yıkılmaz taş evlerde, kaba kuvvette ve fiziki barınaklarda arıyordu. Onlar için "güven", taştan ibaretti. Sâlih ise onlara "Ben çok güçlüyüm veya yenilmezim" demez. Vahyin yozlaşmış insanlıkla kurduğu köprü kaba güç değil, "ahlaki güvenilirliktir". Sâlih, kavmin o taştan emniyet algısına karşı, hakiki ve yıkılmaz güvenliğin (emîn olmanın) binalarda değil, yalan söylemeyen ve ihanet etmeyen pürüzsüz bir insan karakterinde (ahlakta) tecelli ettiğini göstererek onların güvenlik felsefesini yerle yeksan eder.

Michael Cook, eskatolojik ve sosyolojik bağlamda bu kelimenin kabile hiyerarşisine vurduğu darbeyi inceler. Semûd elitleri zorbalıklarıyla övünüyor ve halktan korkuya dayalı kör bir itaat bekliyorlardı. Sâlih ise itaat ve meşruiyet talep ederken hiçbir askeri güce, mucizevi bir silaha veya tiranlığa atıf yapmaz; sadece ahlaki bir sabiteye ("emîn" karakterine) sığınır. İktidarın merkezini kaba kuvvetten alıp, ahlaki güvenilirliğe taşıyan bu sıfat, zorbalığa karşı çekilmiş tevhidi bir kılıçtır.

Prof. Dr. Sadık Kılıç, bu sıfatın "risalet" (elçilik) göreviyle (Rasûlün Emîn) yan yana gelişindeki teolojik teminatı okur. Semûd kavmi gibi şiddete meyilli, kayaları bile paramparça eden bir topluma tebliğ yapmak, elçiyi ölümle ve sürgünle tehdit eder. Sâlih'in "emîn" vasfı, ilahi mesajı kavme iletirken, o devasa kaba kuvvetin tehditlerinden korkup mesajdan hiçbir şeyi eksiltmeyeceğine ve onların baskılarına asla boyun eğmeyeceğine dair sarsılmaz bir ontolojik garantidir. Dağlar kadar sert bir kavme karşı, ancak "emîn" (ihanet etmez) bir irade ayakta kalabilir.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X