اِنّ۪ي لَكُمْ رَسُولٌ اَم۪ينٌۙ
Duyuru
Daralt
Henüz duyuru yok.
Şuarâ Sûresi, 125. Ayet
Daralt
X
-
Etiketler: şuara suresi, şuara suresi 125. ayet, inkar, ad kavmi, hz hud, şuara 125, resul, iman, güven
-
124. “Kardeşleri Hûd onlara şöyle demişti: ‘Allah’a karşı gelmekten sakınmıyor musunuz?’”
125. “Ben, size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim.”
126. “Artık Allah’a karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin.”
127. “Bunun için sizden bir karşılık beklemiyorum. Benim ecrimi vermek yalnız âlemlerin Rabb’ine aittir.”
Kardeşleri Hûd onlara şöyle demişti. Hûd, soy itibariyle onların kardeşleriydi. Çünkü onlar her ne kadar uzak olsalar da hepsi Âdem’in çocuklarıydı. Buna göre onlar, birbirlerine uzak olsalar da sonunda hepsi soy bakımından birbirinin kardeşi oluyordu. Allah’a karşı gelmekten sakınmıyor musunuz? Bunun iki açıklaması olabilir: Birincisi, Allah’ın gazabından ve azabından sakınmıyor musunuz? şeklindedir. Ya da Allah’ın emir ve yasaklarına muhalefet etmekten sakınmıyor musunuz? şeklinde yorumlanır. Ben, size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim. Allah beni emin kılıp benim vasıtamla size birtakım hediyeler göndermiştir. Bu itibarla benden O’nun hediyelerini ve emanetini kabul edin. Ya da daha önce yaptığımız yorum. En doğrusunu Allah bilir.
Artık Allah’a karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin. İzahı geçmişti. Bunun için sizden bir karşılık beklemiyorum. Yani ben sizin kurtuluşunuz ve Allah’ın azabından uzak olmanız için çabalıyorum. Bunun için sizden herhangi bir karşılık beklemiyorum. Dünyada bir kimse bir iş yapıyorsa mutlaka karşılığında bir ücret bekler. Oysa ben sizden en ufak bir karşılık beklemiyorum ki o (bir yük olarak boynunuza binsin de) getirdiğim mesajı kabul etmenize mani olsun. Benim ecrimi vermek yalnız âlemlerin Rabb’ine aittir. “İn” edatı olumsuzluk içindir (arkadan gelen “illâ” ile olumsuzluğun nakzedilmesi kasr/özgüleme ifade eder).
Yorumu Yorumla
-
İnnî (إِنِّي)
Cümleye mutlak kesinlik, şüphesizlik ve tekit (pekiştirme) katan "inne" (إِنَّ) edatı ile, "ben" anlamındaki birinci tekil şahıs mütekellim zamiri "yâ"nın (ي) birleşimidir ("Şüphesiz ben / Muhakkak ki ben").
Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân eserinde bu edat-zamir birleşiminin belagatteki psikolojik ve retorik işlevini Âd kavmi bağlamında tahlil eder. Âd kavmi, devasa yapıları ve yenilmez sandıkları fiziksel/askeri güçleriyle yeryüzünde eşi benzeri görülmemiş bir kibir (istikbar) üretiyordu. Hûd peygamber, bu ezici fiziksel gücün karşısında söze titreyerek veya alttan alarak başlamaz. "İnne" edatının tahkiki (kesinliği) ile kendi şahsiyetini (yâ/ben) tek bir kelimede eriterek, taşıdığı ilahi mesaja duyduğu o sarsılmaz özgüveni o devasa kibrin yüzüne bir kalkan gibi çarpar.
Aisha Abdurrahman (Bintü'ş-Şâtı), bu ifadenin muhatap kitle üzerindeki sarsıcı etkisini inceler. Bir önceki ayette "onların kardeşi Hûd" denilerek fıtri ve yatay bir kan bağına vurgu yapılmıştı. Ancak Hûd, aniden "İnnî" (Şüphesiz ben) diyerek kendini o sıradan kabilevi asabiyetten koparır ve sözlerine ilahi/dikey bir otoritenin mutlak kesinliğini yükler. Kardeşlik bağından, ilahi elçilik makamına geçişin dilsel ilanıdır.
Leküm (لَكُمْ)
İçin, -e/a, aidiyet, yönelme ve tahsis anlamlarına gelen "li" (لِ) harf-i ceri ile, "siz / size" anlamındaki ikinci çoğul şahıs muhatap zamiri "küm"ün (كُمْ) birleşimidir ("Size / Sizin için").
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bu yönelme edatının tebliğ felsefesindeki "tahsis" (özel olarak hedeflenme) boyutunu Âd medeniyeti üzerinden okur. Hûd, soyut bir felsefe anlatmak üzere ortaya çıkmış bir düşünür değildir. "Leküm" (Sizin için) vurgusu, onun taşıdığı mesajın, doğrudan doğruya karşısında duran o mimari şımarıklığa, putperest zorbalığa ve "Bizden daha güçlü kim var?" diyen o spesifik kitlenin ahlaki hastalığına yönelik hayati bir müdahale olduğunu gösterir. Mesaj doğrudan onların (küm) vicdanına fırlatılmıştır.
Gabriel Said Reynolds, "size" (leküm) vurgusunun polemik teolojisindeki (mücadele dilindeki) dışlayıcılığı yıkma işlevini tahlil eder. Güce tapan Âd elitleri, Hûd'u ötekileştirmek ve onun mesajını kendi kapalı statükolarından uzak tutmak istiyorlardı. Hûd ise "leküm" diyerek, isteseler de istemeseler de doğrudan onların gücüne (ve kibrine) gönderildiğini, yakalarını bırakmayacağını o dışlayıcı kalabalığın merkezine mıhlar.
Rasûlün (رَسُولٌ)
Göndermek, yollamak, bir mesajla vazifelendirmek ve serbest bırakmak anlamlarına gelen r-s-l (ر س ل) kökünden türemiş mübalağalı fâil veya ism-i mef'ul (elçi/gönderilmiş) kalıbında isimdir. "İnne" edatının haberi olduğu için ötre ile merfudur ("Bir elçi / Gönderilmiş bir haberci").
İbn Fâris, r-s-l (ر س ل) kökünün temelinde "bir şeyi yumuşaklıkla, acele etmeden, peş peşe ve belirli bir hedefe doğru yönlendirerek yollamak" anlamının bulunduğunu aktarır. Bir sözü veya mesajı taşıması için yetkilendirilip başka bir topluluğa yollanan kişiye (ulak/sefir) "rasûl" denir.
Râgıb el-İsfahânî, "rasûl" kavramının teolojik ontolojisini tahlil eder. Rasûl, kendi siyasi dehasından veya felsefesinden konuşan bağımsız bir aktör değildir. O, sözün asıl sahibi (Mürsil) ile yozlaşmış kitle arasında sadık bir aktarıcıdır. Âd kavmi yeryüzündeki fiziksel gücüyle övünürken; Hûd, "rasûl" unvanını kullanarak gücünü yeryüzünün kaslarından değil, göklerin mutlak hakiminden aldığını, bu davanın şahsi bir kurgu olmadığını deklare eder.
Toshihiko Izutsu, Kur'an'da Dini ve Etik Terimler eserinde "elçi" (rasûl) kavramının çöl sosyolojisindeki diplomatik ağırlığını inceler. Bedevi gelenekte kabileler arası bir "elçi" mutlak dokunulmazlığa sahiptir; çünkü elçi, bizzat kabile şefinin sesini temsil eder. Hûd'un kendisini "Rasûl" olarak tanıtması, Âd kavminin o efsanevi krallarına ve zorbalarına karşı göksel, evrensel ve çok daha ulu bir Hükümdar'ın (Allah'ın) diplomatik temsilcisi olarak dikilmesidir.
Patricia Crone, politik teoloji bağlamında "risalet" (elçilik) iddiasının Âd kavmi üzerindeki sarsıcı siyasi sonuçlarını okur. Kendini dünyanın hakimi sanan bir medeniyete "Ben size gönderilmiş bir elçiyim" demek, "Sizin iktidarınız mutlak değil, benim üzerimde bana emir veren ve sizin de boyun eğmek zorunda olduğunuz daha üst bir egemen var" demektir. Bu, Âd kavminin siyasi statükosuna karşı yöneltilmiş en radikal ve yıkıcı politik meydan okumadır.
Emîn (أَمِينٌ)
Güvenmek, ihanet etmemek, tasdik etmek, korkudan arınmak ve emin olmak anlamlarına gelen e-m-n (ا م ن) kökünden türemiş, süreklilik ve sabitlik bildiren sıfat-ı müşebbehedir. "Rasûlün" kelimesinin sıfatı olduğu için ötre ile merfudur ("Güvenilir / Kendisine güvenilen / İhanet etmeyen").
İbn Fâris, e-m-n (ا م ن) kökünün özünde "korkunun, yalanın, şüphenin ve hıyanetin tam zıddı olarak; kalbin mutlak bir sükûnete kavuşması, bir kişiye veya duruma karşı hiçbir endişe taşımaksızın tam bir güven duyulması" anlamının yattığını belirtir.
Dücane Cündioğlu, "emîn" sıfatının epistemolojik zarafetini ve önceliğini Âd kavminin kaba materyalizmi üzerinden tahlil eder. Âd kavmi, meşruiyeti kayaları yontma gücünde, kaba kuvvette ve yüksek binalarda (masâni') arıyordu. Hûd ise onlara "Ben çok güçlüyüm veya zenginim" demez. Vahyin (ilahi hakikatin) yozlaşmış insanlıkla kurduğu en kritik köprü kaba güç değil, "ahlaki güvenilirliktir" (emanettir). Bir elçinin getirdiği mesajın otoritesi, onun şahsi karakterinin "emin" (yalan söylemez ve ihanet etmez) oluşuyla tasdik edilir. Meşruiyet güce değil, ahlaka emanet edilmiştir.
Michael Cook, eskatolojik ve sosyolojik bağlamda bu kelimenin kabile hiyerarşisine vurduğu darbeyi inceler. Âd elitleri zorbalıklarıyla (cebbârîn) övünüyor ve halktan kör bir itaat bekliyorlardı. Hûd ise itaat ve meşruiyet talep ederken hiçbir askeri güce veya tiranlığa atıf yapmaz; sadece ve sadece pürüzsüz bir ahlaka ("emîn" karakterine) sığınır. İktidarın merkezini kaba kuvvetten alıp, ahlaki güvenilirliğe taşıyan bu sıfat, zorbalığa karşı çekilmiş tevhidi bir kılıçtır.
Prof. Dr. Sadık Kılıç, bu sıfatın "risalet" (elçilik) göreviyle (Rasûlün Emîn) yan yana gelişindeki teolojik teminatı okur. Âd kavmi gibi şiddete ve zorbalığa son derece meyilli bir topluma tebliğ yapmak, elçiyi ölümle tehdit edebilir. Hûd'un "emîn" vasfı, ilahi mesajı kavme iletirken, o devasa kaba kuvvetin tehditlerinden korkup mesajdan hiçbir şeyi eksiltmeyeceğine ve onların baskılarına boyun eğmeyeceğine dair sarsılmaz bir ontolojik garantidir. Güç ne kadar büyük olursa olsun, elçi emindir, mesaj da güvendedir.
Yorumu Yorumla
📱
Mobil Uygulamamız
Kuran Yorum android uygulaması
İndir ⬇️
Çveneburi Sözlüğü
Türkiye Gürcülerinin sözlüğü
Siteye Git →
Dijital Kütüphane
Özgün içerikli YouTube genel kültür kanalı
Kanala Git ▶
Türkçe Satranç