Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Şuarâ Sûresi, 115. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Şuarâ Sûresi, 115. Ayet

اِنْ اَنَا۬ اِلَّا نَذ۪يرٌ مُب۪ينٌۜ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

İn enâ illâ neżîrun mubîn(un)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

“Ben sadece gerçekleri apaçık ortaya koyan bir uyarıcıyım”

Bu âyetin açıklaması pek çok yerde geçmiştir.​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

İn (إِنْ)

Arapçada "şart" (eğer) anlamına gelebildiği gibi, burada olduğu şekliyle kendisinden sonra "illâ" (ancak/sadece) edatı geldiğinde "mâ" veya "leyse" (yoktur / değildir) anlamı taşıyan nefy (olumsuzluk) edatıdır.

Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân eserinde bu edatın "in-i nâfiye" (olumsuzluk bildiren in) olarak kullanımını ve kendisinden sonraki "illâ" edatıyla birlikte oluşturduğu "kasr ve hasr" (hükmü tek bir noktaya sınırlandırma) sanatını tahlil eder. Nuh peygamber, cümleye "Ben bir uyarıcıyım" şeklinde doğrudan bir beyanla başlamaz. Önce "İn" (Değilim) diyerek, kavminin ona atfettiği veya ondan beklediği tüm siyasi, ekonomik ve yargısal rolleri (krallığı, rahipliği, yargıçlığı) tek bir hamlede ontolojik olarak reddeder ve silip atar.

Aisha Abdurrahman (Bintü'ş-Şâtı), bu olumsuzluk edatının peygamberin kendi sınırlarını çizmesindeki o muazzam ahlaki yalıtımı inceler. Kavim, ondan inananları kovmasını (tard etmesini) veya onların gizli niyetlerini yargılamasını istemişti. "İn" edatı, "Ben sizin beklediğiniz o otoriter güce veya gizli ilme sahip değilim" diyerek beşerî haddi bilmenin ve ilahi irade karşısında insanın kendi acziyetini peşinen itiraf etmesinin gramatikal tezahürüdür.

Ene (أَنَا)

Arapçada birinci tekil şahıs ayrık (munfasıl) zamiridir ("Ben"). "İn" edatının ismi konumundadır.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bu ayrık zamirin (ene) peygamberane tebliğdeki "haddini bilme" ve kimlik inşası işlevini inceler. Kavmin elitleri "Biz soylularız, gücüz, iktidarız" şeklinde devasa bir "kolektif kibir" (mele'/çoğunluk) üretiyorlardı. Nuh ise "Ene" (Ben) diyerek kendini o kibirli yığınlardan ayırır; fakat bu ayrışma yeni bir diktatörlük kurmak için değil, tam tersine "Ben alt tarafı aciz bir elçiyim" diyerek kendi şahsını (ene'sini) davanın felsefi sınırları içinde küçültmek ve mutlak otoriteyi Allah'a teslim etmek içindir.

Gabriel Said Reynolds, "ene" zamirinin polemik teolojisindeki (mücadele dilindeki) anti-pagan (putperestlik karşıtı) yönünü tahlil eder. Antik dünyada krallar ve şefler kendilerinde yarı-tanrısal veya mutlak kutsal vasıflar görüyorlar, "Ben her şeyi bilirim, hayat verir ve alırım" diyorlardı. Nuh'un "İn ene" (Ben değilim) ile başlayan bu cümlesi, elçinin kendisini hiçbir şekilde ilahlaştırmadığını, sadece ontolojik bir haberci/beşer sınırında tuttuğunu gösteren sarsılmaz bir tevhid ilkesidir.

İllâ (إِلَّا)

Arapçada "ancak, yalnız, müstesna, sadece, -den başkası değil" anlamlarına gelen, olumsuz bir hükmü daraltarak tek bir mutlak pozitif gerçeğe bağlayan (hasr) istisna edatıdır.

Dücane Cündioğlu, "in" ve "illâ" edatları arasına sıkıştırılan felsefi sınırlandırmayı (sadeleştirmeyi) inceler. İnsanlık tarihi, yetkilerini aşan, haddini bilmeyen ve sürekli iktidar alanını genişletmeye çalışan zorbaların tarihidir. "İllâ" edatı, peygamberin varoluşsal misyonunu bıçak gibi keserek tek bir eyleme (uyarmaya) sabitler. Bu, makam ve güç hırsıyla zehirlenmiş dünyaya karşı; görev sınırlarını ihlal etmeyen, sadece kendisine verileni yapmakla yetinen o saf, minimalist ve ahlaki duruşun edatsal manifestosudur.

Patricia Crone, politik teoloji ekseninde bu istisna edatının (illâ) siyasi yaptırım gücünü nasıl sıfırladığını okur. "Ben sadece şuyum" (İn ene illâ) demek, "Benim sizin üzerinizde bir kolluk kuvvetim, bir hapishanem, kılıcım veya sizi zorla yola getirecek diktatöryal bir gücüm yoktur" demektir. Nuh, davasının kaba kuvvetle değil, salt ahlaki ve rasyonel bir uyarı ile ilerleyeceğini ilan ederek tevhidi siyasetin zorbalığa (ikrah/baskı) kapalı doğasını ifşa eder.

Nezîrun (نَذِيرٌ)

Korkutmak, tehlikeyi önceden haber verip uyarmak, sakındırmak ve dikkat çekmek anlamlarına gelen n-z-r (ن ذ ر) kökünden türemiş, süreklilik ve meslek bildiren sıfat-ı müşebbehe veya mübalağalı ism-i fâildir. "İn" edatının haberi olduğu için ötre ile merfudur ("Bir uyarıcı / Tehlikeyi haber veren nöbetçi").

İbn Fâris, n-z-r (ن ذ ر) kökünün temelinde "bir insanı, ileride karşılaşacağı büyük bir tehlikeye, zarara veya felakete karşı, o tehlike henüz gelip çatmadan önce korkutarak bilinçlendirmek ve ona önlem alması için fırsat sunmak" anlamının bulunduğunu aktarır.

Râgıb el-İsfahânî, "inzar/nezîr" kavramı ile sıradan bir "tahvif" (korkutma) eylemi arasındaki ince teolojik farkı tahlil eder. Tahvif, bir tiranın kaba güçle halkını dehşete düşürmesidir ve içinde zulüm barındırır. "İnzar" (uyarı) ise düşman ordusunun veya selin (tufanın) yaklaştığını gören şefkatli bir gözcünün, kendi halkını kurtarmak için canhıraş bir şekilde feryat etmesidir. Nuh bir diktatör gibi korkutmaz; bir "nezîr" olarak, ufukta beliren ilahi azaba (tufana) karşı kavminin üzerine titreyerek, sevgi ve acımayla uyarır.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'da Dini ve Etik Terimler eserinde "nezîr" kelimesinin Cahiliye bedevi lügatindeki "nezîr-i uryân" (çıplak uyarıcı) metaforu ile olan devasa sosyolojik bağını inceler. Çölde kabilenin öncüsü (nöbetçisi), yüksek bir tepeye çıkıp düşmanın baskın yapmak üzere olduğunu gördüğünde; tehlikenin büyüklüğünü ve aciliyetini anlatabilmek için elbiselerini yırtar, yarı çıplak halde kabileye doğru koşarak avazı çıktığı kadar bağırırdı. Bedeviler bu kişiye "nezîr-i uryân" derlerdi. Nuh, işte bu kadim çöl metaforunun teolojik arketipidir. O, dünyanın ufuklarında beliren kozmik felaketi (şirkin faturasını/tufanı) görmüş, varoluşsal bir dehşetle insanlığı uyanmaya çağıran o yalnız, çaresiz ve "çıplak uyarıcıdır."

Michael Cook, bu sıfatın peygamberane otoritedeki eylemsizlik/sınır boyutunu okur. Bir "nezîr" (uyarıcı), tehlikeyi haber verir, yol gösterir, feryat eder; ancak kitleleri zorla kurtarmaya, onları saçlarından tutup sürüklemeye yetkisi (veya gücü) yoktur. Uyarıcı sadece gerçeği ilan eder; uyanmak ve önlem almak muhatabın (kavmin) kendi iradesine ve sorumluluğuna bırakılmıştır. Bu sıfat, tebliğcinin yükünü hafifletir ve sorumluluğu doğrudan aklını kullanmayan kitlelerin omuzlarına yıkar.

Mübîn (مُبِينٌ)

Ayrılmak, açıkça ortaya çıkmak, gizliliği kalmamak, apaçık olmak ve gerçeği örtülerinden sıyırarak beyan etmek anlamlarına gelen b-y-n (ب ي ن) kökünden, if'âl babında (ibâne) türetilmiş ism-i fâil/sıfattır. "Nezîrun" kelimesinin sıfatı olduğu için ötre ile merfudur ("Apaçık / Gizlisi saklısı olmayan / Net bir şekilde açıklayan").

İbn Fâris, b-y-n (ب ي ن) kökünün özünde "iki şeyin, nesnenin veya durumun arasındaki mesafenin açılarak birbirlerinden tamamen kopmaları; karışıklığın, kapalılığın ve şüphenin giderilerek her şeyin ayan beyan, seçilebilir ve anlaşılabilir hale gelmesi" anlamının bulunduğunu belirtir. Hakkı batıldan ayıran net söze "beyan" denmesi bundandır.

Angelika Neuwirth, geç antik çağın dinsel sosyolojisinde "mübîn" sıfatının pagan (putperest) kültürlere karşı üstlendiği o sarsıcı dekonstrüksiyon (yapısöküm) işlevini inceler. Pagan kültürlerde din adamları, kâhinler ve tapınak bekçileri, tanrılardan aldıkları sözde mesajları daima gizemli, karmaşık, iki anlama da gelebilen bilmeceler (oracles) ve trans/vecd nidaları şeklinde halka aktarırlardı. Din, anlaşılmaz bir "sır" tekelinden ibaretti. Nuh'un "mübîn" (apaçık) bir uyarıcı olduğunu ilan etmesi, bu elitist ruhban tekelini paramparça eder. Peygamberin uyarısı gizemli kelime oyunlarına, felsefi bilmecelere veya rüya tabirlerine muhtaç değildir; o, en sıradan insanın ("erzelûn"un) bile ilk dinleyişte anlayabileceği kadar rasyonel, pürüzsüz ve "apaçık" bir tevhidi hakikattir.

Prof. Dr. Sadık Kılıç, "mübîn" sıfatının davet metodolojisindeki dürüstlük ve şeffaflık boyutunu tahlil eder. Siyasetçiler ve tiranlar, kitleleri kendi peşlerinden sürüklemek için gerçek niyetlerini saklar, yalan söyler ve kapalı ajandalar kullanırlar. Nuh'un uyarısı ise "mübîn"dir; yani arka planda gizli bir ajandası olmayan, muhatabına tuzak kurmayan, niyetini ve varacağı noktayı baştan sona güneş gibi açık eden saf bir ahlaki dürüstlük beyanıdır.

Dücane Cündioğlu, bu kelimenin epistemolojik berraklığı ile insanın felsefi körlüğü arasındaki trajediyi okur. Hakikat bu derece "mübîn" (apaçık ve örtüsüz) bir şekilde önlerinde durduğu halde, elitlerin o kibirli aklı, bu rasyonel sadeliği kavrayamaz. İnsan zihni, kendi çıkarlarına dokunmadığı sürece karmaşık yalanları kolayca benimserken; kendi kibrini ve statükosunu yerle yeksan edecek olan o en "apaçık" (mübîn) doğruya karşı anında körleşir. "Mübîn", hakikatin vasfı iken; ona kör kalmak, kavmin (insanın) ontolojik bir seçimidir.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X