Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Şuarâ Sûresi, 107. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Şuarâ Sûresi, 107. Ayet

اِنّ۪ي لَكُمْ رَسُولٌ اَم۪ينٌۙ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

İnnî lekum rasûlun emîn(un)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

“Bakınız ben, size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim”

Bakınız ben, size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim. Bu iki şekilde yorumlanabilir: Birincisi: Ben sizin aranızda güvenilir biriydim. Siz haber verdiğim, bildirdiğim her konuda bana inanıyordunuz. Şimdi ne oldu ki ben size Allah’ın resûlü olduğumu söylediğimde beni tasdik etmiyorsunuz?! İkincisi; Bakınız ben, size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim. Allah beni güvenilir kıldı ve bu özelliğim sebebiyle vahyini bana emanet etti. Ben de şimdi risâlet görevi gereği benim emanetime tevdi edilen mesajı size ulaştırıyorum; ister isteyin ister kaçınıp yan çizin, ister kabul edin ister etmeyin. Allah beni emin kıldı ve emaneti üzerine beni görevlendirdi ya tehditleriniz sebebiyle daha sizden korkmuyorum. Şu âyet gibi: “Haydi hepiniz bana tuzak kurun, bana aman vermeyin!”​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

İnnî (إِنِّي)

Cümleye mutlak kesinlik, şüphesizlik ve tekit (pekiştirme) katan "inne" (إِنَّ) edatı ile, "ben" anlamındaki birinci tekil şahıs mütekellim zamiri "yâ"nın (ي) birleşimidir ("Şüphesiz ben / Muhakkak ki ben").

Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân eserinde bu edat-zamir birleşiminin (innî) belagatteki psikolojik ve retorik işlevini tahlil eder. Nuh peygamber, kavminin o devasa ve kibirli yalanlama (tekzib) cephesi karşısında söze titreyerek veya ihtimalli bir dille başlamaz. "İnne" edatının tahkiki (kesinliği) ile kendi şahsiyetini (yâ/ben) tek bir kelimede eriterek, taşıdığı mesaja duyduğu o sarsılmaz özgüveni ve davasına olan mutlak adanmışlığı kitlelerin yüzüne bir kalkan gibi çarpar.

Aisha Abdurrahman (Bintü'ş-Şâtı), bu ifadenin muhatap kitle üzerindeki sarsıcı etkisini inceler. Bir önceki ayette "onların kardeşi Nuh" denilmişti. Yıllarca aralarında sıradan bir insan (kardeş) olarak yaşayan bu şahıs, aniden "İnnî" (Şüphesiz ben) diyerek kendini o sıradan yatay sosyolojiden koparır ve sözlerine ilahi/dikey bir otoritenin mutlak kesinliğini yükler. Bu edat, tarihi bir kopuşun ve yeni bir ontolojik kimliğin ilanıdır.

Leküm (لَكُمْ)

İçin, -e/a, aidiyet, yönelme ve tahsis anlamlarına gelen "li" (لِ) harf-i ceri ile, "siz / size" anlamındaki ikinci çoğul şahıs muhatap zamiri "küm"ün (كُمْ) birleşimidir ("Size / Sizin için").

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bu yönelme edatının ve zamirin tebliğ felsefesindeki "tahsis" (özel olarak hedeflenme) boyutunu okur. Nuh, evrensel ve soyut bir felsefe anlatmak üzere ortaya çıkmış bir düşünür değildir. "Leküm" (Sizin için) vurgusu, onun taşıdığı mesajın ve üstlendiği elçilik görevinin, doğrudan doğruya karşısında duran o şirke batmış spesifik kavmin ahlaki hastalığına yönelik acil ve hayati bir müdahale olduğunu gösterir. Mesaj, havaya değil, doğrudan onların (küm) vicdanına fırlatılmıştır.

Gabriel Said Reynolds, "size" (leküm) vurgusunun polemik teolojisindeki (mücadele dilindeki) ısrarcı yönünü tahlil eder. Müşrik kavim, peygamberi dışlamak, ötekileştirmek ve "Onun bizimle bir ilgisi yok, o sadece delidir" diyerek araya mesafe koymak istiyordu. Nuh ise "leküm" diyerek, isteseler de istemeseler de onlara gönderildiğini, yakalarını bırakmayacağını ve kurtuluşlarının sadece kendisine (getirdiği mesaja) bağlı olduğunu o dışlayıcı kalabalığın merkezine mıhlar.

Rasûlün (رَسُولٌ)

Göndermek, yollamak, bir mesajla vazifelendirmek ve serbest bırakmak anlamlarına gelen r-s-l (ر س ل) kökünden türemiş mübalağalı fâil veya ism-i mef'ul (elçi/gönderilmiş) kalıbında isimdir. "İnne" edatının haberi olduğu için ötre ile merfudur ("Bir elçi / Gönderilmiş bir haberci").

İbn Fâris, r-s-l (ر س ل) kökünün temelinde "bir şeyi yumuşaklıkla, acele etmeden, peş peşe ve belirli bir hedefe doğru yönlendirerek yollamak" anlamının bulunduğunu aktarır. Bir sözü veya mesajı taşıması için yetkilendirilip başka bir topluluğa yollanan kişiye (ulak/sefir) "rasûl" denir.

Râgıb el-İsfahânî, "rasûl" kavramının teolojik ve ontolojik mahiyetini inceler. Rasûl, kendi hevasından, aklından veya felsefesinden konuşan bağımsız bir entelektüel değildir. O, sözün asıl sahibi (Mürsil / Gönderen) ile muhatap kitle arasında sadık bir aktarıcıdır. Bu unvan, elçinin getirdiği yasanın şahsi bir kurgu olmadığını, aşkın ve mutlak bir İrade'nin (Allah'ın) emri olduğunu deklare eder. Rasûlü reddetmek, postacıyı değil, mektubun sahibini reddetmektir.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'da Dini ve Etik Terimler eserinde "elçi" (rasûl) kavramının Cahiliye ve çöl sosyolojisindeki diplomatik ağırlığını tahlil eder. Bedevi gelenekte kabileler arası bir "elçi" mutlak dokunulmazlığa sahiptir; çünkü elçi, bizzat kabile şefinin sesini, otoritesini ve iradesini temsil eder. Nuh'un kendisini "Rasûl" olarak tanıtması, yeryüzündeki putperest krallara ve kabile şeflerine karşı göksel, evrensel ve çok daha ulu bir Hükümdar'ın (Allah'ın) diplomatik/teolojik temsilcisi olarak dikilmesidir.

Patricia Crone, politik teoloji bağlamında "risalet" (elçilik) iddiasının sarsıcı siyasi sonuçlarını okur. "Ben size gönderilmiş bir elçiyim" demek, "Benim üzerimde bana emir veren mutlak bir egemen var ve siz de o egemenin yasalarına boyun eğmek zorundasınız" demektir. Bu, kavmin o güne kadar alışkın olduğu siyasi statükoya, kendi kendilerine koydukları yasalara ve liderlerinin (tiranlarının) mutlak otoritesine karşı yöneltilmiş en radikal politik ve ahlaki meydan okumadır.

Emîn (أَمِينٌ)

Güvenmek, ihanet etmemek, tasdik etmek, korkudan arınmak ve emin olmak anlamlarına gelen e-m-n (ا م ن) kökünden türemiş, süreklilik ve sabitlik bildiren sıfat-ı müşebbehedir. "Rasûlün" kelimesinin sıfatı olduğu için ötre ile merfudur ("Güvenilir / Kendisine güvenilen / İhanet etmeyen").

İbn Fâris, e-m-n (ا م ن) kökünün özünde "korkunun, yalanın, şüphenin ve hıyanetin tam zıddı olarak; kalbin mutlak bir sükûnete kavuşması, bir kişiye veya duruma karşı hiçbir endişe taşımaksızın tam bir güven duyulması" anlamının yattığını belirtir. (İman ve emanet kelimeleri de bu mutlak güven kökünden gelir).

Dücane Cündioğlu, "emîn" sıfatının epistemolojik (bilgi felsefesine dair) zarafetini ve önceliğini tahlil eder. Nuh, kavmine "Ben çok zeki biriyim, felsefeyi iyi bilirim veya harika bir hatibim" demez. Vahyin (ilahi bilginin) kaynağı ile yozlaşmış insanlık arasındaki en kritik köprü zeka değil, "ahlaki güvenilirliktir" (emanettir). Vahiy akla değil, ahlaka emanet edilir. Bir elçinin getirdiği mesajın doğruluğu, öncelikle onun şahsi karakterinin "emin" (asla yalan söylemez ve ihanet etmez) oluşuyla tasdik edilir. Ahlaki meşruiyet (eminlik), teolojik mesajın ön koşuludur.

Michael Cook, eskatolojik ve sosyolojik bağlamda bu kelimenin kabile hiyerarşisine vurduğu darbeyi inceler. Kavmin liderleri zenginlikleriyle, güçleriyle ve kalabalıklarıyla (ekseruhum) övünüyor ve itaat bekliyorlardı. Nuh ise itaat ve meşruiyet talep ederken hiçbir maddi güce veya soya atıf yapmaz; sadece ve sadece yozlaşmamış, temiz bir ahlaka ("emîn" karakterine) sığınır. Bu durum, iktidarın ve itibarın merkezini kaba kuvvetten alıp, pürüzsüz bir ahlaki güvenilirliğe (emanete) taşıyan devrimci bir ahlak inşasıdır.

Prof. Dr. Sadık Kılıç, bu sıfatın "risalet" (elçilik) göreviyle (Rasûlün Emîn) yan yana gelişindeki teolojik teminatı okur. İnsanoğlu, kendi aleyhine olan veya toplumun tepkisini çekecek bir mesajı iletirken onu yumuşatma, değiştirme veya ondan menfaat sağlama eğilimindedir. Nuh'un "emîn" vasfı, ilahi mesajı kavme iletirken, onların tehditlerinden korkup mesajdan hiçbir şeyi eksiltmeyeceğine ve onların rüşvetlerine kanıp mesaja kendi hevasından hiçbir şey eklemeyeceğine dair Yaratıcı'nın ve peygamberin insanlığa sunduğu mutlak, sarsılmaz bir ontolojik garantidir. Elçi emindir, mesaj da emniyettedir.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X