Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Yâsin Sûresi, 25. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Yâsin Sûresi, 25. Ayet

اِنّ۪ٓي اٰمَنْتُ بِرَبِّكُمْ فَاسْمَعُونِۜ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

İnnî âmentu birabbikum fesme’ûn(i)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

25. "İşte ben Rabb'inize iman etmiş bulunuyorum; bana kulak verin."

Bana kulak verin, yani benim, "Bu elçilere uyun" tarzındaki sözümü kabul edin! Bazıları şöyle dedi: Bana kulak verin, bana şahitlik edin mânasına gelir. Bu sözün bilinen anlamıyla dinlemek mânasına gelmesi muhtemeldir, yani benim sözümü ve imanımı dinleyin, beni korkuttuğunuz şeylerle bana engel olmayın! En doğrusunu Allah bilir.​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

İnnî (إِنِّي)

Diyanet İslam Ansiklopedisi, Arap dilbilgisinde kesinlik ve pekiştirme bildiren "inne" (şüphesiz/muhakkak ki) edatı ile "yâ/î" (ben) birinci tekil şahıs (mütekellim) zamirinin kaynaşmasından oluştuğunu belirtir. Bu kelime, konuşanın (şehre dışarıdan gelen adamın) felsefi ve hipotetik argümanları bir kenara bırakıp, doğrudan kendi varoluşsal tercihini en yüksek perdeden ve hiçbir şüpheye yer bırakmayacak bir katiyetle ilan etmesini sağlayan sözdizimsel bir eşiktir.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kelimenin kıssadaki retorik değerini tahlil eder. Adamın kalabalığa yönelik "siz", "onlar" veya "eğer" gibi dolaylı ifadelerden çıkarak doğrudan "İnnî" (Şüphesiz ben) diyerek merkeze kendi benliğini koyması, ölüm tehdidi karşısında ahlaki sorumluluğun bütünüyle üstlenilmesidir. Bu kelime, tebliğ ve tartışma safhasının bittiğini, mutlak teslimiyet ve şahitlik safhasının başladığını gösteren edebi bir zirvedir.

Âmentu (آمَنْتُ)

İbn Fâris, kelimenin kökünü "e-m-n" olarak tespit eder. Bu kökün temel, somut anlamının "korkunun zıttı olarak güven duymak, kalbin mutmain (sakin) olması, emniyette hissetmek ve birine güvenip onu doğrulamak" olduğunu açıklar. Fiilin if'âl babında, mazi (geçmiş zaman) ve birinci tekil şahıs formunda (âmentu / iman ettim) gelmesi; kişinin şüpheden tamamen arınarak, inandığı hakikate kendini varoluşsal bir güven duygusuyla, geri dönülemez bir şekilde bağladığını etimolojik olarak ifade eder.

Râgıb el-İsfahânî, "e-m-n" kökünü bilgi ve teslimiyet bağlamında inceler. Ona göre "iman" salt zihinsel bir tasdikten ibaret değildir; kişinin hakikati kalben onaylayıp, o hakikatin sahibine boyun eğerek varoluşsal bir güvenliğe (emniyete) geçiş yapmasıdır. Ölümle tehdit edilen adamın "iman ettim" demesi, dışarıdan gelen fiziksel tehlikeye (recm/taşlanma) rağmen, iç dünyasında muazzam bir sarsılmazlığa ve huzura kavuştuğunun anlambilimsel beyanıdır.

Toshihiko Izutsu, kelimenin Cahiliye döneminden Kur'an semantiğine geçişini analiz eder. İslam öncesi dönemde güven ve bağlılık yalnızca kabileye, atalara ve kan bağına yönelikken; adamın bu eylemi ("âmentu"), asabiyeti yırtarak mutlak ve tek olan Tanrı'ya yöneltilmiş evrensel bir sadakat yeminidir. Toshihiko Izutsu'ya göre bu eylem, kabilevi putların (sahte güven kaynaklarının) reddedilip, ontolojik emniyetin yalnızca Allah'ta bulunduğunun ilanıdır.

Arthur Jeffery, The Foreign Vocabulary of the Qur'an eserinde, "e-m-n" kökünün saf Arapça bir temelden gelmesine rağmen, kelimenin Kur'an'daki (if'âl babındaki) kullanımının ve dini/teolojik "inanç" karşılığının, geç antik çağ Sami dillerindeki dini terminolojiyle paralel olduğunu savunur. Habeşçedeki "haymana" ve Süryanicedeki "haimen" (inanmak, iman etmek) formlarıyla olan ortaklık, Kur'an'ın bu kelimeyi evrensel bir monoteistik itiraf kavramı olarak kullandığını gösterir.

Bi (بِ)

Diyanet İslam Ansiklopedisi, Arapçada harf-i cer olan bu edatın "ilsak ve ta'diye" (bitişme ve geçişlilik) işlevi gördüğünü belirtir. İman etme eylemini (âmentu) doğrudan nesnesine (Rabbikum) bağlayarak, inancın soyut bir boşlukta olmadığını, son derece spesifik, net ve tanımlı bir otoriteye yöneltildiğini gramatikal bir köprüyle sabitler.

Rabbikum (رَبِّكُمْ)

İbn Fâris, kelimenin kökenini "r-b-b" olarak belirler. Bu kökün temel anlamının "bir şeyi ıslah etmek, korumak, gözetmek ve onu yavaş yavaş kemale (olgunluğa) erdirmek" olduğunu açıklar. "Rabb", salt bir mülk sahibi değil, mülkü üzerinde tasarruf hakkı olan, onu besleyen ve eğiten yegâne efendidir. Sonundaki "kum" (sizin) muhatap çoğul zamiriyle birlikte "sizin Rabbiniz" anlamına ulaşır.

Râgıb el-İsfahânî, "r-b-b" kökünü aidiyet ve yaratılış ekseninde değerlendirir. Kelimenin kıssadaki kullanımı olağanüstü bir psikolojik ve teolojik incelik taşır. Adam "Rabbime iman ettim" diyebilecekken, özellikle "Rabbinize iman ettim" (Rabbikum) tamlamasını seçer. Bu, muhatapların (şehir halkının) inkâr ettiği Otoritenin, aslında bizzat onları var eden, yaşatan ve terbiye eden kendi yegâne sahipleri (Rabbleri) olduğunu yüzlerine vuran muazzam bir anlambilimsel sarsıntıdır.

Toshihiko Izutsu, kelimenin evrensel boyutuna dikkat çeker. Şehir halkı kendi bölgesel ve sınırlı putlarına taparken, adam onları ontolojik olarak aşan, tüm varlığı kuşatan "Rabb" kavramını önlerine koyar. "Sizin Rabbiniz" ifadesi, müşriklerin sahte mülkiyet iddialarını yıkarak, onların da tıpkı elçiler ve adam gibi aynı kozmik efendinin (Rabbin) kulları (köleleri) olduklarını hatırlatan evrensel bir tevhid ilanıdır.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kelimenin retorik ironisini tahlil eder. Şiddete meyilli ve elçileri taşlamakla tehdit eden bir güruhun karşısına geçip "Sizin Rabbinize inandım" demek; "Siz O'nu inkar etseniz de, O sizi yaratandır. Ben, sizin nankörlük ettiğiniz asıl sahibinize boyun eğiyorum" demektir. Bu, muhatabı zihinsel olarak köşeye sıkıştıran, tebliğ psikolojisinde eşine az rastlanır bir edebi hücum ve aynı zamanda son bir davet çırpınışıdır.

Fe (فَ)

Diyanet İslam Ansiklopedisi, Arap dilbilgisinde "fâ-i fasîha" veya "fâ-i rabıta" olarak bilinen bu atıf harfinin, "Madem ki öyle, o halde, öyleyse" anlamlarına geldiğini belirtir. Adamın kendi imanını ilan etmesinin hemen ardından gelen bu edat; eylemin (imanın) doğal, mantıksal ve kaçınılmaz bir sonucu olarak muhataplardan bir reaksiyon talep etmeye geçişi sağlayan sözdizimsel bir sonuç bağıdır.

İsme'ûn (اسْمَعُونِ)

İbn Fâris, kelimenin kökenini "s-m-a" olarak tespit eder. Bu kökün temel, somut anlamının "sesin kulağa ulaşması, işitmek ve duyduğunu anlamak" olduğunu açıklar. Emir kipinde, çoğul muhatap (isme'û) ve "nî" (beni) mütekellim zamirinin kaynaşmasıyla (sonundaki yâ harfi düşüp esresi kalarak "isme'ûni/isme'ûn") "beni işitin/dinleyin" anlamını üreten etimolojik bir çağrıdır.

Râgıb el-İsfahânî, "s-m-a" kökünü idrak ve itaat felsefesi ekseninde inceler. Kur'an terminolojisinde "sem'a" (işitmek), sadece fiziksel olarak ses dalgalarının kulağa çarpması değildir; söylenen sözün akıl tarafından idrak edilmesi, kalbe ulaşması ve o söze itaat/şahitlik edilmesidir. Adamın "O halde beni dinleyin" eylemi, "benim bu iman ifşama şahit olun, kulaklarınızı tıkamayın ve söylediklerimin gerçekliğini kavrayın" şeklindeki ahlaki bir buyruktur.

Dücane Cündioğlu, kelimenin felsefi hermenötik (yorum) boyutunu, sahnenin dramatik gerilimi üzerinden okur. Kendisini parçalamak, taşa tutmak (recm) için üzerine yürüyen, bağırıp çağıran histerik bir kalabalığın karşısında tek bir adamın "Beni işitin!" (Fesme'ûn) diye haykırması, kibrin ve şiddetin sağır edici gürültüsünü "hakikatin sesiyle" bastırma iradesidir. Bu kelime, hakikati savunan isimsiz aklın, hiçliğe ve ölüme karışmadan önce tarihin kayıt cihazına bıraktığı son varoluşsal çığlıktır.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, fiilin emir kipiyle kullanılmasının hitabet sanatındaki (epilog) ihtişamını değerlendirir. Ölüm tehdidi altındaki bir insanın sinmesi, susması veya merhamet dilenmesi beklenirken; adamın aniden emir kipiyle "Beni dinleyin!" (İsme'ûn) diyerek kitleye meydan okuması, psikolojik üstünlüğün ve teolojik zaferin şiddet uygulayanlarda değil, hakikate şehit olanlarda bulunduğunu belgeleyen eşsiz bir edebi kapanıştır.

Diyanet İslam Ansiklopedisi, kelimenin sonundaki esrenin (kesra) ve kaynaşmış nûn-u vikayenin gramatikal yapısına dikkat çeker. "Beni" anlamına gelen "yâ" zamirinin düşürülerek sadece esre ile iktifa edilmesi (kısaltılması), hitabın taşıdığı aciliyet, sürat ve yüksek ritmin sözdizimsel yansımasıdır; eylem, nefes nefese kalmış ama kararlı bir uyarıcının son ve keskin hitabını resmeder.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X