Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Şuarâ Sûresi, 168. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Şuarâ Sûresi, 168. Ayet

قَالَ اِنّ۪ي لِعَمَلِكُمْ مِنَ الْقَال۪ينَۜ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Kâle innî li’amelikum mine-lkâlîn(e)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

168. “Lût, ‘Doğrusu ben bu yaptığınızdan dolayı sizden nefret ediyorum’ dedi.”

169. “‘Rabbim!’ dedi, ‘Beni ve ailemi, bunların yapmakta olduklarının vebalinden kurtar’ diye dua etti.”

Sonra Lût onlara dedi ki: Doğrusu ben bu yaptığınızdan dolayı sizden nefret ediyorum. “Kâlîn” (الْقَالِينَ), yani buğz edenlerdenim. Yani siz beni nasıl yurttan çıkarmakla tehdit ediyorsunuz, ben sizin yapmakta olduğunuz çirkin fiilden nefret ediyorum. Sizin aranızda kalmaktan nefret ediyor, yapmakta olduğunuz çirkin işlerinizi görmekten utanç duyuyorum. Hal böyle iken siz beni aranızdan çıkarmak ile tehdit ediyorsunuz, öyle mi? Sonra dua etti ve şöyle dedi: Rabbim! Beni ve ailemi, bunların yapmakta olduklarından kurtar! Bunun değişik izahları olabilir: Birincisi: Rabbim! Beni ve ailemi bunların yapmakta olduklarının vebalinden ve cezasından kurtar. Yahut şöyle olabilir: Rabbim! Beni ve ailemi onların yapmakta oldukları çirkin işlerden koru! Hz. İbrahim’in sözü gibi: “Beni ve oğullarımı putlara tapmaktan uzak tut!” Yahut şöyle olabilir: Rabbim! Beni ve ailemi yapmakta oldukları fiilleri görmekten ve onlara tanık olmaktan bizi koru!

Sonra Allah şöyle buyurdu: 170. ayet.​​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Kâle (قَالَ)

Söylemek, konuşmak, iddia etmek ve karşılık vermek anlamlarına gelen k-v-l (ق و ل) kökünden türemiş üçüncü tekil şahıs mazi (geçmiş zaman) fiildir ("Dedi / Cevap verdi / Karşılık verdi").

İbn Fâris, k-v-l (ق و ل) kökünün temelinde "zihindeki, kalpteki veya iç dünyadaki bir niyetin, duruşun ve kararın, kelimeler aracılığıyla dış dünyaya açıkça ve sarsılmaz bir dille ilan edilmesi" anlamının bulunduğunu aktarır.

Dücane Cündioğlu, "kavl" (söz) eyleminin kaba kuvvete karşı direniş diyalektiğindeki felsefi merkeziliğini tahlil eder. Bir önceki ayette Lût kavmi, peygamberi zorbalıkla ve şehirden sürmekle (ihrac) tehdit etmişti. Lût peygamber, bu kaba fiziksel şiddet ve linç tehdidine karşı korkuya kapılmaz, onlara bedensel bir şiddetle de karşılık vermez. O azgın kalabalığın tahakkümüne karşı sığındığı yegâne kale, ahlaki bir manifestoya dönüşen o eğilmez "söz"dür (kâle). Söz, fıtratı bozulmuş bir medeniyete karşı aklın ve vahyin en soylu direnişidir.

İnnî (إِنِّي)

Cümleye mutlak kesinlik, şüphesizlik ve tekit (pekiştirme) katan "inne" (إِنَّ) edatı ile, "ben" anlamındaki birinci tekil şahıs mütekellim zamiri "yâ"nın (ي) birleşimidir ("Şüphesiz ben / Kesinlikle ben / Muhakkak ki ben").

Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân eserinde bu edat-zamir birleşiminin belagatteki psikolojik direncini ve "tahkik" (kesinleştirme) gücünü inceler. Lût peygamber, kendisini yurdundan sürmekle tehdit eden ve etrafını saran o azgın, sapkın çoğunluk karşısında "Acaba yanlış mı yapıyorum?" şeklinde bir azınlık kompleksine veya felsefi bir şüpheye düşmez. "İnne" edatının o mutlak tahkiki (kesinliği) ile kendi şahsiyetini (yâ/ben) tek bir kelimede eriterek, ahlaki davasına duyduğu o devasa ve sarsılmaz özgüveni statükonun yüzüne bir kalkan gibi çarpar.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bu ayrık zamirin (ben/yâ) polemik psikolojisindeki ağırlığını okur. Karşısındaki kitle "Biz koca bir toplumuz, biz güçlüyüz" diyerek kaba çoğunluğun kibrini dayatıyordu. Lût ise "İnnî" (Şüphesiz ben) diyerek, kalabalıkların niceliksel gücüne karşı tek bir ahlaklı bireyin (öznenin) niteliksel ve tevhidi ağırlığını ortaya koyar. Tehdit edilen bir elçinin, geri adım atmak yerine kendi varoluşsal kimliğini davanın tam merkezine çivilemesi, devasa bir peygamberane rest çekmedir.

Li (لِ)

Arapçada için, -e/a, hakkında, karşı ve yönelik anlamları katan aidiyet, tahsis veya yönelme bildiren harf-i cerdir.

Aisha Abdurrahman (Bintü'ş-Şâtı), bu harf-i cerin (li) metindeki "tahsis ve yönelme" işlevinin barındırdığı o muazzam ahlaki zarafeti ve sınırı tahlil eder. Lût peygamber, kendisini ölümle veya sürgünle tehdit eden o yozlaşmış insanlara karşı ontolojik bir düşmanlık beslemez. Edat, nefreti doğrudan "eyleme" (li ameliküm) yönlendirerek insan ile eylemi birbirinden ayırır. Peygamberin öfkesi muhatabın şahsına, varlığına veya bedenine değil; sadece o bedenin işlediği suça (amelesine) "yöneliktir" (li). Bu edat, sapkınlık karşısında bile adaleti elden bırakmayan, günahkara değil günaha düşman olan o tevhidi şefkatin gramatikal resmidir.

Ameliküm (عَمَلِكُمْ)

İş yapmak, bilinçli bir fiil ortaya koymak ve çalışmak anlamlarına gelen a-m-l (ع م ل) kökünden türemiş isim ile, "sizin" anlamındaki ikinci çoğul şahıs muhatap zamiri "küm"ün (كُمْ) birleşimidir. Harf-i cerden (li) dolayı esre ile mecrurdur ("Sizin işinize / Yaptığınız eyleme / Sizin bu pratiğinize").

İbn Fâris, a-m-l (ع م ل) kökünün temelinde "bir işi tesadüfen, refleks olarak veya rastgele değil; belirli bir maksat, kasıt, şuur ve irade (niyet) ile planlayarak ortaya koymak" anlamının bulunduğunu aktarır. (Şuursuz yapılan işe 'fiil', şuurlu yapılana 'amel' denir).

Râgıb el-İsfahânî, "amel" kavramının Lût kavmi bağlamındaki kullanımını inceler. Lût kavminin eşcinsel eylemi (ve yoldan geçenleri gasp etmeleri), bir anlık bir zafiyet, bilinçsiz bir hata veya irade dışı bir kayma (zelle) değildir. Onların yaptığı iş, "amel" kelimesinin doğası gereği; son derece bilinçli, kasıtlı, organize edilmiş, toplumda meşrulaştırılmış ve inatla sürdürülen kurumsal bir cürümdür. Lût'un itiraz ettiği şey, iradenin bu kasıtlı çürümüşlüğüdür.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'da Dini ve Etik Terimler eserinde "amel" kavramının ahlaki polarizasyonunu okur. Kur'an lügatinde "amel" genellikle "sâlih" (düzeltici/iyi) sıfatıyla anılarak imanın eylemsel boyutunu temsil eder. Ancak Lût kavminin "ameli", salih (düzeltici) olmanın tam zıddı olarak "müfsid" (bozgunculuk) kategorisindedir. Fıtratı parçalayan bu eylem, inkarın ve hevanın (arzuların tanrılaştırılmasının) yeryüzündeki en iğrenç pratik (amel) dışa vurumudur.

Patricia Crone, politik teoloji ve antik sosyoloji ekseninde bu "amel" kelimesinin politik tahakküm boyutunu tahlil eder. Sodom şehrinin (Lût kavminin) eylemi, sadece kapalı kapılar ardında yaşanan cinsel bir yönelim değil; şehre gelen yabancılara uygulanan sistematik bir şiddet, mal gaspı ve bedensel dokunulmazlığın ihlal edildiği bir asayiş (zorbalık) problemidir. Dolayısıyla "ameliküm" (sizin işiniz) vurgusu, salt bir ahlak eleştirisi değil; aynı zamanda o kentin kurduğu o vahşi, sömürücü ve tecavüzkar "kolektif suç düzenine" (pratiğine) yapılmış devasa bir politik reddiyedir.

Mine (مِنَ)

Arapçada -den/-dan, içinden, dahilinde ve arasından anlamlarına gelen "min" (مِنْ) harf-i ceridir. Geçiş kolaylığı için fetha ile harekelenmiştir ("...-den biriyim / ...olanların içindenim").

Angelika Neuwirth, harf-i cerin (min) metne kattığı kategorizasyon ve aidiyet inşasını inceler. Lût peygamber yalnızdı, ancak "min" edatını kullanarak kendisini felsefi olarak yeryüzünün o geniş "fıtratı savunanlar ve ahlaksızlıktan iğrenenler" sınıfına dahil eder. Kentteki azgın çoğunluğun baskısına karşı, ilahi yasalara bağlı kalarak yeryüzündeki o büyük "tevhidi ailenin" (kategorinin) bir parçası olduğunu ilan eder. Bu edat, mekansal bir yalnızlığın, felsefi bir evrenselliğe (kategoriye) bağlanmasıdır.

El-Kâlîn (الْقَالِينَ)

Şiddetle nefret etmek, tiksinmek, midesi bulanmak, içsel olarak reddetmek ve buğz etmek anlamlarına gelen k-l-y (ق ل ي) kökünden türemiş ism-i fâil (özne) kelimesinin kurallı çoğul (cem-i müzekker sâlim) formudur. "Min" harf-i cerinden dolayı "yâ" ile mecrur olmuştur ("Şiddetle nefret edenlerden / Tiksinenlerden / Buğz edenlerden").

İbn Fâris, k-l-y (ق ل ي) kökünün özünde "bir şeye karşı kalpte çok şiddetli bir rahatsızlık hissetmek, ondan varoluşsal olarak iğrenmek, katlanamamak ve sevginin/rızanın tam zıddı olan mutlak bir içsel ret hali" anlamının yattığını belirtir. (Tavada kızaran/kavrulan şeye de bu kökten hareketle 'kalye' denir, kalpteki o yakıcı rahatsızlığı ifade eder).

Diyanet İslam Ansiklopedisi, k-l-y (kılâ/kalâ) kelimesinin Kur'an'daki anlamsal çerçevesini tahlil eder. Bu kavram, sıradan bir hoşnutsuzluk veya sinirlenme (gadab) hali değildir. İnsanın doğasına, inancına ve fıtratına tamamen ters olan bir şeyle karşılaştığında, ruhun o şeye karşı geliştirdiği en üst düzey "ontolojik kusma" (tiksinti) refleksidir. Kur'an'da bu kelime aynı zamanda Allah'ın terk etmesini/darılmasını (Veddâ 3: Mâ vedde'ake rabbüke ve mâ kalâ) ifade ederken de kullanılır.

Prof. Dr. Sadık Kılıç, bu ism-i fâil (kâlîn) kalıbının barındırdığı fıtrat savunmasını ve tevhidi nefreti okur. Lût kavminin işlediği eşcinsel eylem ve zorbalık o kadar iğrenç ve fıtrat dışıydı ki; buna karşı sadece entelektüel bir "katılmıyorum" demek veya sessiz kalmak, fıtratı korumaya yetmezdi. Kötülükten iğrenmeyen, çürümeden midesi bulanmayan bir kalp, ahlakı savunamayacak kadar felç olmuştur. Lût'un "Ben sizin bu eyleminizden tiksinenlerdenim" (kâlîn) beyanı, varlığın doğasını bozan sapkınlığa karşı duyulan "kutsal ve ahlaki nefretin" (buğz fillâh) ontolojik zorunluluğunu deklare eder.

Michael Cook, politik teoloji bağlamında "tiksinti/nefret" (kılâ) duygusunun despotizme karşı nasıl muazzam bir direniş aygıtı olduğunu inceler. İktidarlar (Sodom'un azgın çoğunluğu), suçlarını ve sapkınlıklarını topluma dayatıp onu "normalleştirmeye" çalışırlar. Kötülük normalleştiğinde toplum o suça bağışıklık kazanır ve ondan rahatsız olmamaya başlar. Lût peygamberin bizzat o sapkınlığın kalbinde ayağa kalkıp "Ben sizin bu yaptığınızdan iğreniyorum" (el-kâlîn) diye haykırması, iktidarın dayattığı o kokuşmuş "normalleşmeyi" bıçak gibi kesen ve fıtratı o uyuşukluktan çekip çıkaran en köklü içsel ve politik isyandır. İğrenmek, kokuşmuş bir düzene entegre olmayı reddetmenin ilk ve en hayati şartıdır.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X