وَمَٓا اَسْـَٔلُكُمْ عَلَيْهِ مِنْ اَجْرٍۚ اِنْ اَجْرِيَ اِلَّا عَلٰى رَبِّ الْعَالَم۪ينَۜ
Duyuru
Daralt
Henüz duyuru yok.
Şuarâ Sûresi, 145. Ayet
Daralt
X
-
Etiketler: şuara 145, semud kavmi, şuara suresi 145. ayet, hz salih, şuara suresi, mucize, rab, ecir, ilim, bilgi
-
142. “Kardeşleri Salih onlara şöyle demişti; ‘Allah’a karşı gelmekten sakınmaz mısınız?’”
143. “Bakınız, ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim.”
144. “Artık Allah’a karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin.”
145. “Bunun için sizden bir karşılık beklemiyorum. Benim ecrimi vermek yalnız âlemlerin Rabb’ine aittir.’”
Bakınız, ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim. Yani ben daha önce güvenilir, sözü kabul görür biri idim. Nasıl oldu da bugün beni yalancılıkla itham ediyorsunuz? Şöyle de denilir: Yani risâlet görevi için güvenilir ve sizin için hayırhah biriyim. Benim ecrimi vermek yalnız âlemlerin Rabb’ine aittir kısmına kadar benzer âyetlerin yorumunu daha önce yapmıştık.
Yorumu Yorumla
-
Ve mâ es'elüküm (وَمَا أَسْأَلُكُمْ)
Bağlaç olan "ve" (وَ) harfi, olumsuzluk bildiren "mâ" (مَا) edatı, istemek, talep etmek ve dilenmek anlamlarına gelen s-e-l (س ا ل) kökünden türemiş birinci tekil şahıs muzari fiil (es'elü) ile eylemin nesnesi olan "sizden/size" anlamındaki ikinci çoğul şahıs zamiri "küm"ün (كُمْ) birleşimidir ("Ve sizden istemiyorum / Sizden talep etmiyorum").
İbn Fâris, s-e-l (س ا ل) kökünün temelinde "bir kimseden bir bilgiyi, durumu veya maddi/manevi bir hakkı, bedeli veya lütfu talep etmek, kendisine verilmesini beklemek" anlamının yattığını belirtir.
Râgıb el-İsfahânî, suâl (istemek) eyleminin Semûd kavminin sosyolojisi karşısındaki ontolojik reddiyesini tahlil eder. Semûd kavmi, dağları yontarak elde ettikleri devasa bir mühendislik gücüne ve muazzam bir zenginliğe sahipti. Her şeyin bir maddi bedeli olduğuna ve her şeyin satın alınabileceğine inanan bu kaba materyalist (taşlaşmış) aklın karşısında Sâlih peygamber, "mâ" olumsuzluk edatıyla hiçbir talepte (suâlde) bulunmadığını ilan eder. Bu, hakikatin o devasa kayalardan oyulmuş hazinelerle bile satın alınamayacak bir piyasa üstülüğüne (aşkınlığa) sahip olduğunun beyanıdır.
Toshihiko Izutsu, Kur'an'da Dini ve Etik Terimler eserinde bedevi toplumlarındaki "kâhin" ve "şair" algısı ile peygamber arasındaki ontolojik ayrımı inceler. Semûd gibi güce tapan toplumlarda din veya rehberlik hizmeti sunanlar, kabile elitlerinden mutlaka bir hediye veya doğrudan bir ücret (cü'l) talep ederlerdi. Sâlih'in "Sizden hiçbir şey istemiyorum" demesi, getirdiği tevhidi kelamın dünyevi bir geçim kapısı veya ticari bir meta olmadığını kanıtlayan o devasa ahlaki meydan okumadır.
Aleyhi (عَلَيْهِ)
Arapçada üzerinde, mukabilinde, karşılığında ve -e dair anlamlarına gelen "alâ" (عَلَى) harf-i ceri ile "o / ona" anlamındaki üçüncü tekil şahıs zamiri "hî"nin (هِ) birleşimidir ("Bunun üzerine / Bu tebliğe karşılık / Buna mukabil").
Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân eserinde bu harf-i cerin (alâ) "ta'lîl ve bedeliyet" (sebep ve karşılık olma) işlevini tahlil eder. Buradaki zamir (hi), peygamberin risalet görevine, yani o kayalara sığınan kibirli elitlere yaptığı o yorucu ve tehlikeli uyarı eylemine döner. İfade, "Benim bu zahmetli davetimin ve sizi uyarmamın bedelinde/karşılığında (aleyhi) sizden bir çıkarım yoktur" diyerek, eylem (tebliğ) ile eylemin karşılığı arasındaki dünyevi ticari bağı bütünüyle koparır.
Min (مِنْ)
Arapçada normalde ayrılma (-den/-dan) bildiren, ancak olumsuz cümlelerde (mâ es'elüküm) kelimenin başına gelerek cümleye "hiçbir, zerre kadar, en ufak bir" anlamı katan zaid (pekiştirme/tekid) harf-i ceridir.
Aisha Abdurrahman (Bintü'ş-Şâtı), olumsuz cümlenin içinde kullanılan bu zaid edatın metnin psikolojisine kattığı mutlak "istiğrak" (tam kapsayıcılık ve yalıtım) durumunu okur. Semûd kavminin egemenleri, rüşvetle, makamla veya servetle karşılarına çıkan her muhalif sesi satın alabileceklerini düşünüyorlardı. Sâlih, "Sizden ücret istemiyorum" şeklindeki düz bir cümlenin ötesine geçerek "Min" edatını kullanır. Bu edat, "Sizin o kayalara oyduğunuz şatolarınızdan, siyasi imtiyazlarınızdan veya zenginliğinizden dolaylı veya dolaysız, açık veya gizli en ufak (zerre kadar) bir beklentim dahi yoktur" diyerek muhatabın tüm rüşvet ve pazarlık kapılarını acımasızca yüzlerine kapatır.
Ecrin (أَجْرٍ)
Ücret, karşılık, bedel, mükafat ve hak ediş anlamlarına gelen e-c-r (ا ج ر) kökünden türemiş masdar/isimdir. "Min" harf-i cerinden dolayı esre ile mecrurdur ("Hiçbir ücret / Zerre kadar maddi karşılık").
İbn Fâris, e-c-r (ا ج ر) kökünün temelinde "yapılan bir işin, çekilen bir zahmetin, sunulan bir emeğin veya hizmetin mukabilinde verilen her türlü maddi veya manevi karşılık, bedel" anlamının yattığını aktarır.
Michael Cook, "ecir" (ücret) kelimesinin politik ekonomisini Semûd medeniyeti üzerinden inceler. Semûd'un tiranları, kayaları yontturdukları kölelerden ve zayıflardan ağır vergiler, itaat ve "ecir" (haraç) alarak kendi sömürü düzenlerini ayakta tutuyorlardı. Sâlih'in "ecir" reddiyesi, peygamberane siyasetin sömürüye, haraç kesmeye veya sınıfsal tahakküme kapalı, tamamen "karşılıksız/hasbî" (gratis) bir ahlaki devrim olduğunun ilanıdır. Hakikat, Semûd'un pazarında vergilendirilemez.
Dücane Cündioğlu, ecir kelimesinin ihlas (samimiyet) sınavındaki felsefi yerini okur. Bir davanın haklılığı ve savunucusunun samimiyeti, o kişinin davasından elde ettiği dünyevi "ecir" (statü, para, şöhret, konfor) ile test edilir. Dağları yontarak harcadıkları emeğin karşılığında mutlak bir dünyevi güç bekleyen Semûd'un o faydacı aklı, bedelsiz bir fedakarlığı anlamlandıramazdı. Sâlih'in sıfır beklentisi (min ecrin), kavmin o maddeci aklını felç eden, davanın kaynağının sadece ilahi olduğunun en büyük sosyolojik teminatıdır.
İn (إِنْ)
Arapçada şart (eğer) anlamına gelebildiği gibi, burada olduğu şekliyle kendisinden sonra "illâ" (ancak) edatı geldiğinde "mâ" veya "leyse" (değil / yoktur) anlamı taşıyan nefy (olumsuzluk) edatıdır ("Değildir").
Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân eserinde buradaki "in" edatının "in-i nâfiye" (olumsuzluk) olduğunu belirtir. Kendisinden sonraki "illâ" (istisna) edatıyla birlikte oluşturduğu "hasr ve kasr" (hükmü tek bir noktaya kilitleme ve sınırlandırma) sanatı, beklentiyi sadece tek bir hedefe sabitler.
Patricia Crone, bu yapının (in ve illâ) politik bağımsızlık bağlamındaki gücünü tahlil eder. Sâlih peygamber, emeğinin karşılığını o zengin tiranlardan beklemeyerek, yeryüzündeki hiçbir siyasi/ekonomik otoriteye boyun eğmeyeceğini deklare eder. Diyet (ecir) kabul etmeyen kişi, borçlanmaz ve dolayısıyla sözünü hiç kimseden sakınmaz. Bu edat, mutlak bağımsızlığın ve tahakküme boyun eğmeyişin dilsel ilanıdır.
Ecriye (أَجْرِيَ)
Ücret, bedel ve karşılık anlamlarına gelen e-c-r (ا ج ر) kökünden türemiş isim ile, "benim" anlamındaki birinci tekil şahıs mütekellim zamiri "yâ"nın (ي) birleşimidir. Harekeli okunması (fetha alması) geçiş kolaylığı içindir ("Benim ücretim / Benim alacağım karşılık").
Prof. Dr. Sadık Kılıç, ücretin birinci tekil şahsa (ecriye/benim ücretim) bağlanmasındaki felsefi izzeti inceler. İnsan fıtratı, harcadığı eforun karşılıksız kalmasını istemez. Sâlih, eyleminin (tebliğinin) değersiz veya bedelsiz olduğunu iddia etmez; o da taşıdığı bu ağır yükün devasa bir "ecri" (karşılığı) olduğunu bilmektedir. Ancak bu talebin yönünü yataydan (Semûd kavminin krallarından) dikeye (Yaratıcı'ya) çevirerek, hem insanlara karşı müstağni olmanın ahlaki onurunu korur, hem de beklentiyi en yüce makama havale ederek insan fıtratını yüceltir.
İllâ (إِلَّا)
Arapçada "ancak, yalnız, müstesna, -den başkası değil" anlamlarına gelen, olumsuz bir hükmü (in nâfiye) daraltarak tek bir mutlak pozitif gerçeğe bağlayan (hasr) istisna edatıdır.
Dücane Cündioğlu, "illâ" edatının felsefi sadeleştirmesini okur. İnsanoğlu beklentilerini çok farklı aracılara, liderlere, patronlara ve şahıslara dağıtır. İllâ edatı, Sâlih'in hayatındaki tüm sahte beklenti kapılarını bıçak gibi keserek kapatır. Umudun, ücretin ve rızkın aracıları aradan çıkarılmış; "sadece ve ancak" (illâ) tek bir mutlak Kaynak işaret edilerek tevhidi bir bilinç (putsuz bir zihin) inşa edilmiştir.
Alâ (عَلَى)
Arapçada üzerinde, üstünde, aittir ve -e kalmıştır anlamlarına gelen, yükümlülük, borç veya sorumluluk bildiren harf-i cerdir.
Prof. Dr. Hidayet Aydar, bu harf-i cerin (alâ) borç ve zimmet ilişkisindeki ontolojik kullanımını tahlil eder. "Benim ücretim O'nun üzerinedir (alâ)" ifadesi, Arap dilinde bir hakkın birinin zimmetine geçmesini ifade eder. Sâlih peygamber, tebliğ hizmetinin faturasını, vadileri kontrol eden o zengin Semûd elitlerine değil, bizzat kendisini bu göreve elçi (rasûl) olarak gönderen ilahi otoritenin zimmetine (O'nun üzerine / alâ) yazdığını ilan ederek kavmin kibirli hazinelerini işlevsizleştirir.
Rabbi (رَبِّ)
Sahip olmak, idare etmek, terbiye etmek ve mutlak otorite kurmak anlamlarına gelen r-b-b (ر ب ب) kökünden türemiş isimdir. "Alâ" harf-i cerinden dolayı esre ile mecrurdur ("Rabbine / Sahibine / Terbiye edicisine").
İbn Fâris, r-b-b (ر ب ب) kökünün özünde "bir şeye mutlak surette malik olmak, o varlığı varoluşunun başından kemale erene kadar her türlü tehlikeden koruyup gözeterek aşama aşama terbiye etmek ve beslemek" anlamının yattığını belirtir.
Gabriel Said Reynolds, "Rab" kavramının Semûd kavmine karşı kullanımındaki teolojik ağırlığı inceler. Semûd kavmi, kendilerini o coğrafyanın yenilmez ve mutlak "sahibi" (rab/efendisi) zanneden, dağlara bile tahakküm eden bir egemenlik kurmuştu. Sâlih, yeryüzünün bu sahte sahiplerine karşı, "Rızkı ve ücreti veren yegâne Makam, siz değil, göklerdeki asıl Sahiptir (Rabdir)" diyerek onların o sahte yeryüzü tanrılıklarını yerle yeksan eder.
El-Âlemîn (الْعَالَمِينَ)
Bilmek, tanınmak ve işaret/nişan olmak anlamlarına gelen a-l-m (ع ل م) kökünden türemiş "âlem" isminin kurallı çoğul (cem-i müzekker sâlim) formudur. "Rabbi" kelimesinin tamlayanı (muzafun ileyh) olduğu için "yâ" ile mecrur olmuştur ("Âlemlerin / Bütün yaratılmış varlıkların / Evrenlerin").
Râgıb el-İsfahânî, "âlem" kelimesinin epistemolojik kökünü tahlil eder. Yaratıcısının varlığına, sanatına ve kudretine işaret eden, O'nun bilinmesini sağlayan devasa bir "nişane / alamet" olduğu için bütün evrene ve varlıklara "âlem" denilmiştir.
Michael Cook, "Rabbi'l-âlemîn" (Âlemlerin Rabbi) tamlamasının politik teolojideki sarsıcı kontrastını okur. Semûd kavmi, Hicr vadisini ve kayalıkları kontrol altına alarak kendi küçük kapalı dünyalarında mutlak bir egemenlik kurduklarını sanıyorlardı. Sâlih'in ücretini beklediği merci ise onların bu dar, taştan ve kibirli krallığı değil; tüm evrenlerin, galaksilerin, zamanların ve mekanların (âlemlerin) sahibidir. Kendisini kayaların hakimi sanan o kof yerel tiranlığa karşı, "Âlemlerin Rabbi" vurgusuyla evrensel, mutlak ve aşkın iktidarın devasa azameti dikilmiştir. Dağları yontanların gücü, evrenleri yaratanın gücüne toslamıştır.
Yorumu Yorumla
📱
Mobil Uygulamamız
Kuran Yorum android uygulaması
İndir ⬇️
Çveneburi Sözlüğü
Türkiye Gürcülerinin sözlüğü
Siteye Git →
Dijital Kütüphane
Özgün içerikli YouTube genel kültür kanalı
Kanala Git ▶
Türkçe Satranç