Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Şuarâ Sûresi, 144. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Şuarâ Sûresi, 144. Ayet

فَاتَّقُوا اللّٰهَ وَاَط۪يعُونِۚ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Fettekû(A)llâhe veatî’ûn(i)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

142. “Kardeşleri Salih onlara şöyle demişti; ‘Allah’a karşı gelmekten sakınmaz mısınız?’”

143. “Bakınız, ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim.”

144. “Artık Allah’a karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin.”

145. “Bunun için sizden bir karşılık beklemiyorum. Benim ecrimi vermek yalnız âlemlerin Rabb’ine aittir.’”

Bakınız, ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim. Yani ben daha önce güvenilir, sözü kabul görür biri idim. Nasıl oldu da bugün beni yalancılıkla itham ediyorsunuz? Şöyle de denilir: Yani risâlet görevi için güvenilir ve sizin için hayırhah biriyim. Benim ecrimi vermek yalnız âlemlerin Rabb’ine aittir kısmına kadar benzer âyetlerin yorumunu daha önce yapmıştık.​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Fettekullâhe (فَاتَّقُوا اللَّهَ)

Takip, nedensellik ve zorunlu bir sonuca bağlama işlevi gören "fe" (فَ) bağlacı, korumak, sakınmak ve kalkan edinmek anlamlarına gelen v-k-y (و ق ي) kökünden ifti'âl babında (ittikâ) türetilmiş ikinci çoğul şahıs emir fiili ve Yaratıcı'nın mutlak ismi "Allah" (اللَّهَ) lafzının birleşimidir ("O halde Allah'tan sakının / Öyleyse kendinizi Allah'a karşı korumaya alın").

İbn Fâris, v-k-y (و ق ي) kökünün temelinde "bir nesneyi, bedeni veya durumu, kendisine dışarıdan gelecek tehlikeli ve yıkıcı etkenlerden mutlak surette korumak, tehlike ile kendi arasına sağlam, aşılmaz bir kalkan (vikâye) yerleştirmek" anlamının bulunduğunu belirtir.

Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân eserinde cümlenin başındaki "fe" (fa-i ta'kibiye) edatının belagatteki rasyonel bağlayıcılığını tahlil eder. Sâlih peygamber bir önceki ayette (143. ayet) kendisinin "emîn" (güvenilir) bir elçi olduğunu beyan etmişti. Bu edat, o güvenilirlik beyanının havada kalmasına izin vermez; muhatabı anında mantıksal bir eyleme icbar eder: "Madem ki size ihanet etmeyen, dürüst ve göklerin otoritesini taşıyan bir elçiyim; o halde (fe) aklınızı başınıza alın ve o sahte güvenliğinizi bırakıp Allah'ın yasalarına sığının."

Râgıb el-İsfahânî, "takva" emrinin Semûd kavminin mimari psikolojisindeki (kayalara oyulmuş evler) ontolojik reddiyesini inceler. Semûd kavmi, dağların kalbine oydukları o devasa taştan şatoların içinde kendilerini doğanın, düşmanların ve ölümün gücünden mutlak surette "koruduklarını" (vikâye) zannediyorlardı. Onların güvenlik ve kalkan algısı tamamen taşa, betona ve mühendisliğe dayalıydı. Sâlih peygamberin "Allah'tan sakının" (takva) emri, kayalardan örülmüş o fiziksel kalkanların ilahi irade karşısında hiçbir işe yaramayacağını; insanın yegâne aşılmaz sığınağının (kalkanının) ahlaki bir arınmayla Allah'a yönelmek olduğunu o taşlaşmış kibrin yüzüne çarparak sahte güvenlik felsefelerini yerle yeksan eder.

Dücane Cündioğlu, bir medeniyete yöneltilen "sakınma/korkma" (ittikâ) çağrısının felsefi ağırlığını okur. Dağları yontarak yeryüzünün fiziki yapısına tahakküm eden, kendilerini yenilmez hisseden şımarık bir topluma "Korkun ve sakının" demek, onların o devasa narsizmine (istikbarına) vurulmuş en ağır darbedir. Kendini mutlak fail (özne) sanan Semûd aklı, bu emirle kendi acziyetine, ölümlülüğüne ve kırılganlığına geri çağrılmıştır.

Prof. Dr. Sadık Kılıç, emrin nesnesindeki (Allah) teolojik tekelciliği tahlil eder. Sâlih, "Tabiatın öfkesinden sakının" veya "Krallarınızın gazabından korunun" demez. Semûd kavminin asıl problemi, korkuyu ve saygıyı yeryüzündeki kaba kuvvetlere (elitlere) yöneltmiş olmalarıydı. Korkunun ve sakınmanın merkezine sadece "Allah" lafzı yerleştirilerek, yeryüzündeki tüm o sahte otoritelere duyulan kölece korkular (veya onlara duyulan güven) iptal edilir. Takva, insanı diğer tüm korkulardan özgürleştiren tevhidi bir eylemdir.

Ve etî'ûn (وَأَطِيعُونِ)

Bağlaç olan "ve" (وَ) harfi ile; boyun eğmek, itaat etmek, uyumlu davranmak ve kendi isteğiyle tabi olmak anlamlarına gelen t-v-a (ط و ع) kökünden, if'âl babında (itâ'at) türetilmiş ikinci çoğul şahıs emir fiili ve "bana" anlamındaki birinci tekil şahıs zamiri "nî"nin (نِي) birleşimidir. Fâsıla (ayet sonu ses uyumu) gereği sondaki "yâ" harfi düşmüştür ("Ve bana itaat edin / Benim rehberliğime boyun eğin").

İbn Fâris, t-v-a (ط و ع) kökünün özünde "zorlama, baskı, korkutma veya kerih görme (kerh) olmaksızın; bir emre, kişiye veya duruma kendi özgür aklıyla, kolaylıkla ve tam bir rıza (gönüllülük) ile boyun eğmek" anlamının yattığını aktarır.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'da Dini ve Etik Terimler eserinde "itaat" kavramının bedevi sosyolojisindeki otorite algısıyla çatışmasını tahlil eder. Semûd kavminde itaat; asabiyete (kan bağına), kabile şefinin (seyyidin) servetine, zorbalığına veya gücüne yapılırdı. Kitleler, korktukları veya menfaat umdukları tiranlara boyun eğerlerdi. Sâlih peygamber ise hiçbir askeri gücü, zenginliği veya tahakküm mekanizması olmadan, sadece ahlaki bir elçi olarak "itaat" talep etmektedir. Maddi bir çıkar olmaksızın, sadece hakikatin hatırına bir elçiye itaat etmek (etî'ûn), kaba kuvvete tapan antik aklın anlayamayacağı kadar yüce ve devrimci bir ahlaki eylemdir.

Patricia Crone, politik teoloji ekseninde bu itaatin (etî'ûn) statükoya karşı bir siyasi isyan çağrısı olduğunu inceler. Kayaları oyan o devasa medeniyetin kaymağını yiyen tiranlar (kavmin ileri gelenleri), halkın sadece kendi sömürü düzenlerine itaat etmesini istiyordu. Sâlih'in, o muktedirlerin egemenlik kurduğu vadide açıkça "Bana itaat edin" demesi, "Sizi sömüren, suyu tekeline alan ve sizi zorbalığa alet eden o yozlaşmış liderlerinizi terk edin; ahlakın ve eşitliğin elçisi olan benim rehberliğime girin" anlamına gelen radikal bir politik özgürlük manifestosudur. Peygambere itaat, tiranların otoritesini reddetmektir.

Michael Cook, tevhidi anayasanın bu iki ayaklı yapısını (takva ve itaat) okur. Ayette Allah'a karşı "takva" (sakınma), elçiye karşı ise "itaat" (uyma) istenmiştir. Tanrı görünmez ve aşkındır; O'na derin bir hürmet ve sakınma duyulur. Ancak bu soyut sakınmanın yeryüzündeki pratik, eylemsel, sosyal ve hukuki ispatı, o Tanrı'nın kelamını taşıyan elçinin kurallarına "itaat" etmektir. Elçiye (Sâlih'e) itaat etmeden, salt "Ben Allah'tan korkuyorum" demek, teolojik bir sahtekarlıktır.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, emir kipinin barındırdığı şefkatli aciliyeti inceler. Sâlih'in "bana itaat edin" demesi, bir makam hırsı, liderlik tutkusu veya kitleleri kendi tekeline alma arzusu değildir. Üzerlerine doğru ilahi adaletin kahredici bir çığ gibi yaklaştığını gören bir şefkat elçisinin, kendi halkını (ehûhüm) o mutlak helaktan kurtarmak için uçurumun kenarında uzattığı yegâne can simididir. İtaat, elçiye verilmiş bir ayrıcalık değil, şirke batmış bir kavme sunulmuş kurtuluş (necat) reçetesidir.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X