Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Şuarâ Sûresi, 131. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Şuarâ Sûresi, 131. Ayet

فَاتَّقُوا اللّٰهَ وَاَط۪يعُونِۚ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Fettekû(A)llâhe veatî’ûn(i)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

131. “Artık Allah’tan korkun ve bana itaat edin.”

Artık Allah’tan korkun ve bana itaat edin. Bunun açıklamasını yapmıştık.​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Fettekullâhe (فَاتَّقُوا اللَّهَ)

Takip, nedensellik ve mantıksal sonuç bildiren "fe" (فَ) bağlacı, korumak, sakınmak ve kalkan edinmek anlamlarına gelen v-k-y (و ق ي) kökünden ifti'âl babında (ittikâ) türetilmiş ikinci çoğul şahıs emir fiili ve Yaratıcı'nın özel ismi "Allah" (اللَّهَ) lafzının birleşimidir ("O halde Allah'tan sakının / Öyleyse kendinizi Allah'a karşı korumaya alın").

İbn Fâris, v-k-y (و ق ي) kökünün temelinde "bir nesneyi, bedeni veya ruhu, kendisine zarar verecek tehlikeli dış etkenlerden mutlak surette korumak, onunla tehlike arasına aşılmaz ve sağlam bir kalkan (vikâye) koymak" anlamının bulunduğunu belirtir.

Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân eserinde cümlenin başındaki "fe" (fa-i ta'kibiye ve ta'liliye) edatının metnin kurgusundaki sarsıcı bağlayıcılığını tahlil eder. Hûd peygamber, önceki üç ayette Âd kavminin o devasa ve anlamsız mimari israfını (âyet/anıt dikmelerini), ölümsüzlük hezeyanıyla inşa ettikleri kaleleri (mesâni') ve insanlara karşı uyguladıkları o vahşi, zorba şiddeti (batş/cebbarlık) çırılçıplak deşifre etmiştir. "Fe" edatı, bu ağır suç dosyasının mantıksal hükmünü verir: "Madem ki o diktiğiniz taşlar size ölümsüzlük sağlamayacak ve kaba kuvvetiniz ilahi adaleti durduramayacak, o halde (fe) o sahte kalkanları bırakıp derhal asıl Otorite'den sakının."

Râgıb el-İsfahânî, "takva" kavramının Âd kavminin güvenlik illüzyonuna (mimari kibrine) karşı ontolojik bir reddiye olduğunu inceler. Âd kavmi, dağların zirvelerine kurdukları şatoların ve sarnıçların arkasında tabiata ve ölüme karşı kendilerini "koruduklarını" (vikâye) zannediyorlardı. Onların güvenlik algısı tamamen taşa, betona ve maddeye dayalıydı. Hûd'un "Allah'tan sakının" (takva) çağrısı; fiziksel duvarların ilahi iradeye (ve yaklaşan fırtınaya) karşı hiçbir işe yaramayacağını, insanın yegâne sığınağının ve kalkanının (takvasının) ahlaki bir arınmayla Allah'ın yasalarına sığınmak olduğunu gösteren devasa bir felsefi devrimdir.

Prof. Dr. Sadık Kılıç, emrin teolojik psikolojisini okur. İnsanoğlu, kendisinden daha büyük, aşkın ve mutlak bir otoriteden "sakınmadığı" (ittikâ etmediği) sürece yeryüzünde sınır tanımaz bir canavara, bir "cebbâra" (zorbaya) dönüşür. Âd kavminin o kan dökücü ve acımasız kibrinin tek ilacı, kendi acziyetlerini hatırlatacak o ilahi "sakınma" (takva) duygusunun kalplerine yeniden aşılanmasıdır. Takva, kibrin ve şiddetin yegâne panzehiridir.

Ve etî'ûn (وَأَطِيعُونِ)

Bağlaç olan "ve" (وَ) harfi ile; boyun eğmek, itaat etmek, kendi isteğiyle tabi olmak ve uyumlu davranmak anlamlarına gelen t-v-a (ط و ع) kökünden, if'âl babında (itâ'at) türetilmiş ikinci çoğul şahıs emir fiili ve "bana" anlamındaki birinci tekil şahıs zamiri "nî"nin (نِي) birleşimidir. Ayet sonu ses uyumu (fâsıla) gereği sondaki "yâ" harfi düşmüştür ("Ve bana itaat edin / Benim rehberliğime boyun eğin").

İbn Fâris, t-v-a (ط و ع) kökünün özünde "hiçbir zorlama, baskı veya kerih görme (kerh) olmaksızın; bir emre, kişiye veya duruma kendi özgür iradesiyle, kolaylıkla ve tam bir rıza (gönüllülük) ile boyun eğmek" anlamının yattığını aktarır.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'da Dini ve Etik Terimler eserinde "itaat" kavramı ile bir önceki ayette geçen "batş/cebbarlık" (zorbalık) kavramı arasındaki o devasa ahlaki zıtlığı tahlil eder. Âd elitleri, zayıfları eziyor, onlara şiddet uygulayarak kaba kuvvete ve korkuya dayalı sahte bir boyun eğiş üretiyorlardı. Hûd peygamber ise hiçbir askeri gücü veya işkence aleti olmadan, onlardan ahlaki ve gönüllü bir "itaat" (t-v-a) talep etmektedir. Korkuyla sinmek başkadır, hakikati idrak edip rıza ile (itaatle) boyun eğmek bambaşkadır. Hûd, zorbalığın lügatini reddeder.

Patricia Crone, politik teoloji bağlamında bu itaatin (etî'ûn) statükoya karşı bir isyan çağrısı olduğunu inceler. Yeryüzünün şatafatlı saraylarında oturan tiranlar (Âd kralları), kitlelerin sadece kendilerine itaat etmesini istiyordu. Hûd'un, o kralların gözünün içine baka baka "Bana itaat edin" demesi, "Sizi sömüren, kibirle taş üstüne taş koyduran ve sizi zorbalığa alet eden o yozlaşmış liderlerinizi terk edin; ahlakın ve eşitliğin elçisi olan benim rehberliğime girin" anlamına gelen radikal bir politik özgürlük ve eksen kayması talebidir.

Dücane Cündioğlu, itaatin doğrudan elçinin şahsına ("bana") yönlendirilmesindeki felsefi izzeti okur. Soyut bir Tanrı fikrine inanmak (veya saygı duymak), insanın dünyevi konforunu bozmayabilir. Kibirli aklın asıl itirazı, o soyut Tanrı'nın kelamını ete kemiğe büründüren, yeryüzünde yürüyen ve ahlaki kurallar koyan somut bir rehbere (elçiye) boyun eğmektir. Kula kul olmamak bahanesinin arkasına sığınan kibir, aslında hiçbir ahlaki yasaya (peygambere) itaat etmemeyi hedefler. Hûd, itaati kendi şahsında (etî'ûn) somutlaştırarak hakikatin eylemsel boyutunu dayatır; Allah'tan sakınmanın (takvanın) ispatı, elçiye itaattir.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X