فَاتَّقُوا اللّٰهَ وَاَط۪يعُونِۚ
Duyuru
Daralt
Henüz duyuru yok.
Şuarâ Sûresi, 126. Ayet
Daralt
X
-
124. “Kardeşleri Hûd onlara şöyle demişti: ‘Allah’a karşı gelmekten sakınmıyor musunuz?’”
125. “Ben, size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim.”
126. “Artık Allah’a karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin.”
127. “Bunun için sizden bir karşılık beklemiyorum. Benim ecrimi vermek yalnız âlemlerin Rabb’ine aittir.”
Kardeşleri Hûd onlara şöyle demişti. Hûd, soy itibariyle onların kardeşleriydi. Çünkü onlar her ne kadar uzak olsalar da hepsi Âdem’in çocuklarıydı. Buna göre onlar, birbirlerine uzak olsalar da sonunda hepsi soy bakımından birbirinin kardeşi oluyordu. Allah’a karşı gelmekten sakınmıyor musunuz? Bunun iki açıklaması olabilir: Birincisi, Allah’ın gazabından ve azabından sakınmıyor musunuz? şeklindedir. Ya da Allah’ın emir ve yasaklarına muhalefet etmekten sakınmıyor musunuz? şeklinde yorumlanır. Ben, size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim. Allah beni emin kılıp benim vasıtamla size birtakım hediyeler göndermiştir. Bu itibarla benden O’nun hediyelerini ve emanetini kabul edin. Ya da daha önce yaptığımız yorum. En doğrusunu Allah bilir.
Artık Allah’a karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin. İzahı geçmişti. Bunun için sizden bir karşılık beklemiyorum. Yani ben sizin kurtuluşunuz ve Allah’ın azabından uzak olmanız için çabalıyorum. Bunun için sizden herhangi bir karşılık beklemiyorum. Dünyada bir kimse bir iş yapıyorsa mutlaka karşılığında bir ücret bekler. Oysa ben sizden en ufak bir karşılık beklemiyorum ki o (bir yük olarak boynunuza binsin de) getirdiğim mesajı kabul etmenize mani olsun. Benim ecrimi vermek yalnız âlemlerin Rabb’ine aittir. “İn” edatı olumsuzluk içindir (arkadan gelen “illâ” ile olumsuzluğun nakzedilmesi kasr/özgüleme ifade eder).
Yorumu Yorumla
-
Fettekullâhe (فَاتَّقُوا اللَّهَ)
Takip, sonuç ve nedensellik bildiren "fe" (فَ) bağlacı, korumak ve kalkan edinmek anlamlarına gelen v-k-y (و ق ي) kökünden ifti'âl babında (ittikâ) türetilmiş ikinci çoğul şahıs emir fiili ve Yaratıcı'nın özel ismi "Allah" (اللَّهَ) lafzının birleşimidir ("O halde Allah'tan sakının / Öyleyse kendinizi Allah'a karşı korumaya alın").
İbn Fâris, v-k-y (و ق ي) kökünün temelinde "bir nesneyi veya şahsı, kendisine zarar verecek dış etkenlerden korumak, onunla tehlike arasına sağlam ve aşılmaz bir kalkan (vikâye) koymak" anlamının bulunduğunu belirtir.
Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân eserinde bu cümlenin başındaki "fe" (fa-i ta'kibiye) edatının mantıksal bağlayıcılığını tahlil eder. Bir önceki ayette Hûd peygamber, kendisinin "güvenilir bir elçi" (rasûlün emîn) olduğunu ilan etmişti. Bu "fe" edatı, o güvenilirlik beyanının zorunlu ve rasyonel bir sonucu olarak muhatabı eyleme çağırır: "Madem ki size ilahi bir mesaj getiren güvenilir bir elçiyim, o halde aklınızı kullanın ve Allah'ın azabına karşı kendinizi korumaya (takvaya) alın." Takva, elçinin dürüstlüğünü idrak eden aklın ilk ve en doğal savunma refleksidir.
Râgıb el-İsfahânî, "takva" kavramının Âd kavmi bağlamındaki epistemolojik iflasını inceler. Âd kavmi, devasa sütunlu şehirler (İrem) ve yüksek kaleler inşa ederek kendilerini tabiatın ve düşmanların gücünden "koruduklarını" (vikâye) zannediyordu. Onların güvenlik algısı tamamen taşa, mimariye ve fiziksel kalkanlara dayalıydı. Hûd'un "Allah'tan sakının" (takva) çağrısı, onların o taştan örülmüş sahte kalkanlarını yıkarak; asıl ve tek korunmanın fiziksel bir kaleye sığınmak değil, ahlaki bir arınmayla Allah'ın yasalarına sığınmak olduğunu gösteren devasa bir zihniyet devrimidir.
Dücane Cündioğlu, felsefi bir bakışla bu kelimenin Âd medeniyetinin kibrine nasıl çarptığını okur. Aşırı güçlenmiş, yenilmez olduklarına inanan ve "Bizden daha güçlü kim var?" diyen şımarık bir medeniyete "sakının/korkun" demek, onların ontolojik kibrine vurulmuş en ağır darbedir. Kendilerini yeryüzünün tanrıları (cebbâr) gibi gören bu kitleler için "takva", o devasa egolarından sıyrılıp kendi acziyetlerini (ölümlü olduklarını) kabul etme felsefesidir. Takva, kibrin panzehiridir.
Prof. Dr. Sadık Kılıç, emrin formundaki kapsayıcılığı tahlil eder. Hûd, "Şu putlardan sakının" veya "Şu günahı işlemeyin" demez; doğrudan mutlak isme (Allah'a) yönlendirir. Çünkü Âd kavminin asıl problemi sadece belli başlı ahlaki zaaflar değil, ontolojik olarak Yaratıcı ile olan bağlarının tamamen kopmuş olmasıdır. Parçalarla değil, bütünle (Allah tasavvuruyla) yüzleşmeleri istenmektedir.
Ve etî'ûn (وَأَطِيعُونِ)
Bağlaç olan "ve" (وَ) harfi ile; boyun eğmek, itaat etmek, uyumlu olmak ve kendi isteğiyle tabi olmak anlamlarına gelen t-v-a (ط و ع) kökünden if'âl babında (itâ'at) türetilmiş ikinci çoğul şahıs emir fiili ve "bana" anlamındaki birinci tekil şahıs zamiri "nî"nin (نِي) birleşimidir. Ayet sonu ses uyumu (fâsıla) nedeniyle sondaki "yâ" harfi düşmüştür ("Ve bana itaat edin / Benim rehberliğime boyun eğin").
İbn Fâris, t-v-a (ط و ع) kökünün özünde "zorlama, baskı veya kerih görme (kerh) olmaksızın, bir şeye kendi özgür iradesiyle, kolaylıkla ve tam bir rıza (uyum) ile boyun eğmek" anlamının yattığını aktarır.
Toshihiko Izutsu, Kur'an'da Dini ve Etik Terimler eserinde "itaat" kavramının Âd sosyolojisindeki tiranlık (cebbarlık) otoritesiyle olan çatışmasını tahlil eder. Âd toplumu, kaba kuvvete tapıyordu ve itaat algıları tamamen korkuya veya menfaate dayalıydı; en güçlü ve acımasız lidere itaat ediyorlardı. Hûd ise arkasında hiçbir askeri güç, zenginlik veya zorbalık mekanizması olmadan, sadece ahlaki bir elçi olarak "itaat" talep etmektedir. Çıkarsız ve kılıçsız bir lidere itaat etmek (etî'ûn), kaba güce tapan antik aklın anlayamayacağı kadar yüce ve devrimci bir ahlaki boyun eğiştir.
Patricia Crone, politik teoloji ekseninde bu itaatin (etî'ûn) sarsıcı doğasını inceler. Yeryüzü kralları ve tiranları (Âd elitleri), kitleleri ebedi bir köleliğe mahkum ederek kendi iktidarlarını meşrulaştırırlar. Hûd'un kurduğu peygamberane siyaset ise yeryüzündeki tüm o sahte boyun eğişleri iptal eder. "Bana itaat edin" emri, aslında "Sizi sömüren o zorba krallarınıza, kabile şeflerinize ve atalarınızın yozlaşmış geleneklerine itaati bırakın" anlamına gelen radikal bir politik özgürlük manifestosudur. Peygambere itaat, tiranlara isyandır.
Michael Cook, tevhidi anayasanın bu ikili yapısını (takva ve itaat) okur. Ayette Allah'a karşı "takva" (sakınma), elçiye karşı ise "itaat" (uyma) istenmiştir. Tanrı aşkındır (göklerdedir); O'na hürmet ve sakınma duyulur. Ancak bu soyut sakınmanın yeryüzündeki pratik, eylemsel ve hukuki karşılığı, o Tanrı'nın kelamını taşıyan elçinin rehberliğine ve getirdiği yasaya "itaat" etmektir. Elçiye itaat etmeden Allah'tan sakındığını (takva ehli olduğunu) iddia etmek, siyasi ve ahlaki bir sahtekarlıktır.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, emir kipindeki şefkat ve aciliyet ritmini inceler. Hûd'un "bana itaat edin" demesi, bir makam hırsı veya kitleleri kendi tekeline alma arzusu değildir. Aksine, üzerlerine doğru korkunç bir fırtınanın (azabın) yaklaştığını gören bir gözcünün, kendi halkını o mutlak yıkımdan kurtarmak için uçurumun kenarında ettiği canhıraş bir feryattır. İtaat, elçiye verilmiş bir ayrıcalık değil, şirke batmış bir kavme sunulmuş yegâne kurtuluş (necat) ipidir.
Yorumu Yorumla
📱
Mobil Uygulamamız
Kuran Yorum android uygulaması
İndir ⬇️
Çveneburi Sözlüğü
Türkiye Gürcülerinin sözlüğü
Siteye Git →
Dijital Kütüphane
Özgün içerikli YouTube genel kültür kanalı
Kanala Git ▶
Türkçe Satranç