Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Şuarâ Sûresi, 124. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Şuarâ Sûresi, 124. Ayet

اِذْ قَالَ لَهُمْ اَخُوهُمْ هُودٌ اَلَا تَتَّقُونَۚ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

İż kâle lehum eḣûhum hûdun elâ tettekûn(e)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

124. “Kardeşleri Hûd onlara şöyle demişti: ‘Allah’a karşı gelmekten sakınmıyor musunuz?’”

125. “Ben, size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim.”

126. “Artık Allah’a karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin.”

127. “Bunun için sizden bir karşılık beklemiyorum. Benim ecrimi vermek yalnız âlemlerin Rabb’ine aittir.”

Kardeşleri Hûd onlara şöyle demişti. Hûd, soy itibariyle onların kardeşleriydi. Çünkü onlar her ne kadar uzak olsalar da hepsi Âdem’in çocuklarıydı. Buna göre onlar, birbirlerine uzak olsalar da sonunda hepsi soy bakımından birbirinin kardeşi oluyordu. Allah’a karşı gelmekten sakınmıyor musunuz? Bunun iki açıklaması olabilir: Birincisi, Allah’ın gazabından ve azabından sakınmıyor musunuz? şeklindedir. Ya da Allah’ın emir ve yasaklarına muhalefet etmekten sakınmıyor musunuz? şeklinde yorumlanır. Ben, size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim. Allah beni emin kılıp benim vasıtamla size birtakım hediyeler göndermiştir. Bu itibarla benden O’nun hediyelerini ve emanetini kabul edin. Ya da daha önce yaptığımız yorum. En doğrusunu Allah bilir.

Artık Allah’a karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin. İzahı geçmişti. Bunun için sizden bir karşılık beklemiyorum. Yani ben sizin kurtuluşunuz ve Allah’ın azabından uzak olmanız için çabalıyorum. Bunun için sizden herhangi bir karşılık beklemiyorum. Dünyada bir kimse bir iş yapıyorsa mutlaka karşılığında bir ücret bekler. Oysa ben sizden en ufak bir karşılık beklemiyorum ki o (bir yük olarak boynunuza binsin de) getirdiğim mesajı kabul etmenize mani olsun. Benim ecrimi vermek yalnız âlemlerin Rabb’ine aittir. “İn” edatı olumsuzluk içindir (arkadan gelen “illâ” ile olumsuzluğun nakzedilmesi kasr/özgüleme ifade eder).​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

İz (إِذْ)

Arapçada "hani, o vakit, dığında, -dığı zaman" anlamlarına gelen, geçmişteki spesifik bir zaman dilimini veya tarihi bir kesiti işaret eden zaman zarfıdır.

Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân eserinde bu edatın Kur'an lügatindeki "istihzâr" (zihinde canlandırma) işlevini tahlil eder. Geçmişte yaşanmış ve kumların altına gömülmüş bir medeniyetin hikayesi, bu edat sayesinde dondurulmuş bir antik tarih olmaktan çıkar. "İz" edatı, muhatabın zihnini aniden o kadim zamana çeker ve olayı tam şu anda, gözünün önünde yaşanıyormuşçasına canlı ve dramatik bir sahne olarak yeniden kurar.

Aisha Abdurrahman (Bintü'ş-Şâtı), bu zaman zarfının metnin ritmindeki sinematografik kesitini inceler. Bir önceki ayette (123. ayet) Âd kavminin elçileri toptan yalanladığına dair genel, makro ve statik bir hüküm verilmişti. "İz" (Hani o vakit) edatı ile odak aniden daralır; koca bir kavmin helakine sebep olan o ilk ahlaki kırılma anına, peygamberin o devasa kibrin karşısına geçip sessizliği yırttığı o muazzam gerilim saniyesine zum yapılır.

Kâle (قَالَ)

Söylemek, konuşmak, iddia etmek ve beyan etmek anlamlarına gelen k-v-l (ق و ل) kökünden türemiş üçüncü tekil şahıs mazi (geçmiş zaman) fiildir ("Dedi / Söyledi").

İbn Fâris, k-v-l (ق و ل) kökünün temelinde "zihindeki, kalpteki veya iç dünyadaki bir niyetin ve tefekkürün, sesler ve kelimeler aracılığıyla dış dünyaya açıkça ilan edilmesi" anlamının yattığını belirtir.

Dücane Cündioğlu, "kavl" (söz) eyleminin Âd kavminin o devasa maddi gücü karşısındaki felsefi merkeziliğini tahlil eder. Âd kavmi, yüksek sütunlu binaları, aşılmaz kaleleri ve kaba fiziksel kuvvetleriyle tarihe kazınmış bir güç kültüydü. Hûd peygamber, bu devasa mühendislik ve askeri gücün karşısına bir orduyla veya maddi bir silahla çıkmaz. Kayaları oyan kaba kuvvete karşı, sadece soyut bir "söz" (kâle) ile dikilir. Peygamberi eylem, hakikatin kelimelere dökülerek putperest statükonun zırhını parçalamasıdır.

Lehüm (لَهُمْ)

İçin, -e/a, aidiyet ve yönelme anlamlarına gelen "li" (لِ) harf-i ceri ile, "onlar" anlamındaki üçüncü çoğul şahıs zamiri "hüm"ün (هُمْ) birleşimidir ("Onlara / Onlar için").

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bu yönelme edatının tebliğ psikolojisindeki işlevini okur. Hûd, mesajını dağ başlarında veya sadece kendi yandaşlarına mırıldanarak vermez. Mesajın hedefi doğrudan, keskin ve kaçınılmaz bir şekilde "onlardır" (lehüm). Bu ifade, tebliğin hiçbir diplomatik aracı kullanmaksızın, doğrudan o şirke ve kibre batmış kitlelerin yüzüne karşı, cesur bir yüzleşme (muvâcehe) şeklinde yapıldığını gösterir.

Ehûhüm (أَخُوهُمْ)

Kardeş, aynı soydan gelen, aynı kabileye mensup yoldaş anlamlarına gelen e-h-v (ا خ و) kökünden türemiş "eh" isminin, "onların" anlamındaki "hüm" (هُمْ) zamiriyle birleşmiş halidir. Fiilin faili (öznesi) olduğu için vav harfi ile merfudur ("Onların kardeşi / Kabiledaşları").

İbn Fâris, e-h-v (ا خ و) kökünün özünde "aynı kaynaktan beslenmek, aynı kökene dayanmak, aralarında fıtri bir yakınlık, dayanışma ve kan bağı bulunmak" anlamının bulunduğunu aktarır.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'da Dini ve Etik Terimler eserinde "kardeşlik" (uhuvvet) kavramının çöl sosyolojisindeki asabiyet (kan bağı) değerini tahlil eder. Âd gibi gücünü kabilevi dayanışmasından alan bir toplum için "kardeş", canın emanet edildiği yegâne unsurdur. Kur'an'ın Hûd'u onlara dışarıdan gelmiş bir elçi olarak değil, "onların öz kardeşi" (ehûhüm) olarak nitelemesi devasa bir sosyolojik trajediyi barındırır. Hûd, onların dilini, kültürünü ve zaaflarını çok iyi bilen içlerinden biridir. Kavmin kendi "kardeşini" yalanlaması, putperest kibrin, insanın en fıtri bağlarını (kan ve asabiyet bağını) bile hakikat karşısında nasıl acımasızca koparıp atabildiğinin ispatıdır.

Patricia Crone, politik teolojide bu kelimenin eşitlikçi yönünü okur. Âd kavminin kralları ve tiranları kitlelere üstten bakarken; Hûd, onlara "kardeşiniz" sıfatıyla, kendisini aynı ontolojik düzleme yerleştirerek seslenir. Peygamberlik makamı, bir tahakküm aracı değil, eşitler arası ahlaki bir uyarının (şefkatin) makamıdır.

Hûdün (هُودٌ)

Âd kavmine gönderilen peygamberin özel ismidir. Cümlenin failini (ehûhüm) açıklayan bedel olduğu için ötre ile merfudur ("Hûd").

Arthur Jeffery, The Foreign Vocabulary of the Qur'an adlı eserinde bu ismin kökenlerini inceler. İsmin İncil veya Tevrat metinlerinde (Eski Ahit'te) bulunmadığını, doğrudan doğruya antik Arabistan coğrafyasına, yerel çöl hafızasına ait otokton (yerli) bir isim olduğunu belirtir. Kur'an, muhatapları olan Mekkelilere, yabancı bir coğrafyayı değil, kendi atalarının bildiği yerel bir peygamber figürünü sunmaktadır.

İbn Fâris, dilbilimcilerin bu özel ismi Arapça h-v-d (ه و د) köküne dayandırma eğilimlerini aktarır. Bu kök, "sakinleşmek, yumuşak bir sesle konuşmak ve bir yoldan (hatadan) hakka doğru geri dönmek/tövbe etmek" anlamlarına gelir. Hûd'un isminin, kavmini isyandan itaate (dönüşe) davet etmesiyle uyumlu bir etimolojik ahenk taşıdığı belirtilir.

Diyanet İslam Ansiklopedisi, Hûd'un tarihsel konumunu tahlil eder. Tufandan sonra yeryüzünde yeniden şirke sapan ilk topluluk olan Âd kavmine (Güney Arabistan/Ahkâf bölgesine) gönderilmiş ilk Arap peygamberidir. İsmi, güce ve mimari kibre tapan bir medeniyete karşı verilen tevhidi direnişin arketipi (ilk örneği) olarak tarihe geçmiştir.

Elâ (أَلَا)

Arapçada dikkat çekmek, uyarmak, teşvik etmek ve sarsmak için cümlenin başına gelen, tekit ve tenbih (uyandırma) bildiren istiftah veya tahdîd edatıdır ("...-mez misiniz? / Hadi ama / Dikkat edin").

Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân eserinde bu edatın belagatteki sarsıcı işlevini inceler. Bu edat salt bir soru sormak için değil; Âd kavminin maddi güçlerinden ve refahlarından dolayı içine daldıkları o derin kibrin uyuşukluğunu parçalamak, onları zihinsel olarak şiddetle sarsarak uyandırmak (tenbih) için kullanılır.

Michael Cook, bu edatın retorik boyutundaki ahlaki zarafeti tahlil eder. Hûd, "Sakınmak zorundasınız!" şeklinde diktatöryal ve zorlayıcı bir emir kipi kullanmaz. "Elâ" (Sakınmaz mısınız?) diyerek, itaati kaba bir zorunluluğa değil, muhatabın kendi aklını ve vicdanını çalıştırmasına bırakır. Bu edat, karşısındaki devasa zorbalığa rağmen, insanın ahlaki iradesine saygı duyan peygamberane bir davet formudur.

Tettekûn (تَتَّقُونَ)

Korumak, sakınmak, kalkan edinmek, zarar verecek şeyden uzak durmak ve dikkatli olmak anlamlarına gelen v-k-y (و ق ي) kökünden, ifti'âl babında (ittikâ) türetilmiş ikinci çoğul şahıs muzari (şimdiki/geniş zaman) fiildir ("Sakınmaz mısınız? / Kendinizi ilahi azaptan korumaz mısınız?").

İbn Fâris, v-k-y (و ق ي) kökünün temelinde "bir nesneyi, şahsı veya durumu, kendisine zarar verecek, acı çektirecek dış etkenlerden mutlak surette korumak, onunla tehlike arasına sağlam ve aşılmaz bir kalkan (vikâye) koymak" anlamının bulunduğunu belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, "takva" kavramının Kur'an felsefesindeki ontolojik derinliğini inceler. Takva kelimesi yüzeysel bir korku değil, son derece aktif bir "varoluşsal savunma" eylemidir. İnsan, kendi ruhunu şirkin zehrinden, kibrin hastalıklarından ve en nihayetinde ilahi adaletin faturasından korumak için iradesini bir "kalkan" (ittikâ) gibi kullanır.

Prof. Dr. Sadık Kılıç, bu fiilin (tettekûn) Âd kavminin mimari sosyolojisiyle olan muazzam teolojik çatışmasını okur. Âd kavmi, yüksek dağlara devasa kaleler (masâni') inşa ederek kendilerini ölümden ve tehlikelerden "koruduklarını", tabiata karşı yenilmez bir kalkan ürettiklerini zannediyorlardı. Onların koruma (vikâye) algısı tamamen taşlara ve duvarlara dayalıydı. Hûd onlara "Sakınmaz mısınız?" derken, taşlardan örülmüş o sahte kalkanların ilahi irade (ve ileride gelecek olan o korkunç kasırga) karşısında hiçbir işe yaramayacağını; asıl ve yegâne aşılmaz kalkanın (takvanın) fiziksel değil, tamamen "ahlaki ve teolojik" bir korunma olduğunu yüzlerine vurarak o kaba maddi güvenlik algısını yerle yeksan eder.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X