Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Şuarâ Sûresi, 110. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Şuarâ Sûresi, 110. Ayet

فَاتَّقُوا اللّٰهَ وَاَط۪يعُونِۜ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Fettekû(A)llâhe veatî’ûn(i)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

109. “Bunun için sizden bir karşılık beklemiyorum. Benim ecrimi vermek yalnız âlemlerin Rabb’ine aittir.”

110. “Artık Allah’a isyandan sakının ve bana itaat edin.”

Bunun için sizden bir karşılık beklemiyorum. Yani sizi davet ettiğim ve size ulaştırdığım mesaja karşılık sizden, ağırlığı sizi icabetten alıkoyacak herhangi bir karşılık beklemiyorum. Ben sizi tek olan Allah’a kulluğa çağırırken mallarınız ve canlarınız üzerinde herhangi bir külfet de getiriyor değilim. Kaldı ki bir olana kulluk, çok sayıda mâbuda tapınmaktan size daha kolay ve hafif gelir. Yerine getirdiğinizde davet ettiğim şeyi kabul etmekten sizi alıkoyacak herhangi bir angarya da getirmiyorum. “İn ecriye” (إِنْ أَجْرِيَ) kelimesindeki “in” edatı burada “mâ” gibi olumsuzluk içindir. Benim ecrimi vermek yalnız âlemlerin Rabb’ine aittir. Bu itibarla artık Allah’a isyandan sakının ve bana itaat edin. Belirttiğimiz hususlarda Allah’tan sakının. Yani Allah’ın gazabına ve azabına uğramaktan korkun, emir ve yasaklarına muhalefet etme konusunda O’ndan sakının. Sizi davet ettiğim hususlarda bana itaat edin.​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Fettekullâhe (فَاتَّقُوا اللَّهَ)

Takip, sonuç ve nedensellik bildiren "fe" (فَ) bağlacı, korumak ve kalkan edinmek anlamlarına gelen v-k-y (و ق ي) kökünden ifti'âl babında (ittikâ) türetilmiş ikinci çoğul şahıs emir fiili ve Yaratıcı'nın özel ismi "Allah" (اللَّهَ) lafzının birleşimidir ("O halde Allah'tan sakının / Öyleyse kendinizi Allah'a karşı korumaya alın").

İbn Fâris, v-k-y (و ق ي) kökünün temelinde "bir nesneyi veya şahsı, kendisine zarar verecek dış etkenlerden korumak, onunla tehlike arasına sağlam bir kalkan (vikâye) koymak" anlamının bulunduğunu belirtir.

Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân eserinde bu cümlenin kıssa içindeki tekrarındaki (tekrîr) belagat sırrını ve "fa-i ta'kibiye" (nedensellik bağlacı) işlevini tahlil eder. Bu emir, bir önceki ayette yer alan "Sizden hiçbir ücret istemiyorum" beyanının doğrudan ve mantıksal sonucudur. Edat (fe), "Madem ki sizden maddi bir çıkarım yok ve bu davet tamamen hasbîdir, o halde bahaneleri bırakın ve sakının" diyerek muhatabın tüm kaçış ve itiraz yollarını dilsel olarak kapatır.

Râgıb el-İsfahânî, "takva" kavramının buradaki psikolojik ve ahlaki bağlamını inceler. İnsan fıtratı, kendisinden menfaat (ücret) talep eden bir otoriteye karşı şüphe duyar ve kendini savunmaya alır. Nuh, maddi talepleri sıfırlayarak bu dünyevi şüpheyi ortadan kaldırmıştır. Geriye, aklın şüphelerinden arınmış, sadece Yaratıcı'nın azametine karşı duyulması gereken o saf, çıkarsız ve fıtri "sakınma/korunma" (ittikâ) eylemi kalmıştır. Takva, samimiyetin tasdikidir.

Dücane Cündioğlu, felsefi bir bakışla bedelsiz sunulan hakikatin (ücretsiz tebliğin) insan kibrini nasıl köşeye sıkıştırdığını okur. Putperest kitleler, inançlarını ve tapınak ritüellerini rahiplere veya kâhinlere ödedikleri bedellerle "satın aldıklarını" düşündükleri için kibre kapılırlar. Dini bir tüketim nesnesi olarak görürler. Ancak Nuh'un mesajı "satılık" değildir; bedeli baştan Allah tarafından ödenmiş mutlak bir hakikattir. Satın alınamayan, lütfedilen bir hakikat karşısında insanın yapabileceği tek felsefi eylem, o azamet karşısında küçülmek ve kibrinden "sakınmaktır" (takvadır).

Ve etî'ûn (وَأَطِيعُونِ)

Bağlaç olan "ve" (وَ) harfi ile; boyun eğmek, itaat etmek, kendi isteğiyle tabi olmak anlamlarına gelen t-v-a (ط و ع) kökünden if'âl babında (itâ'at) türetilmiş ikinci çoğul şahıs emir fiili ve "bana" anlamındaki birinci tekil şahıs zamiri "nî"nin (نِي) birleşimidir. Ses uyumu (fâsıla) nedeniyle sondaki "yâ" harfi düşmüştür ("Ve bana itaat edin / Benim peşimden gelin").

İbn Fâris, t-v-a (ط و ع) kökünün özünde "zorlama, baskı veya kerih görme olmaksızın, bir şeye kendi özgür iradesiyle, kolaylıkla ve tam bir rıza (uyum) ile boyun eğmek" anlamının yattığını aktarır.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'da Dini ve Etik Terimler eserinde "itaat" kavramının Cahiliye ve bedevi sosyolojisindeki menfaat ilişkisiyle olan devasa zıtlığını tahlil eder. Kabile sisteminde liderlere veya şeflere, elde edilecek ganimet, güvenlik veya ekonomik bir "ücret/karşılık" umuduyla itaat edilir. Nuh ise dünyevi menfaat ve ücret bağını tamamen koparmıştır. Çıkarsız bir lidere itaat etmek (etî'ûn), antik dünyada anlaşılamayan, sadece tevhidi ahlakın inşa edebileceği yepyeni, tamamen ahlaki ve devrimci bir otorite/boyun eğme biçimidir. İtaatin yönü maddeden manaya dönmüştür.

Patricia Crone, politik teoloji ekseninde bu itaatin (etî'ûn) sarsıcı doğasını inceler. Yeryüzü kralları ve elitleri, kitleleri korkuyla veya onlardan topladıkları vergilerle/rüşvetlerle kendilerine itaat ettirirler. Siyasi meşruiyet maddi güce ve tahakküme dayanır. Nuh'un kurduğu peygamberane siyaset ise bunun tam tersidir: Hiçbir vergi almayan, hiçbir maddi çıkar sağlamayan ve kaba kuvveti olmayan bir figür, en üst düzey "itaat" talep etmektedir. Bu, yeryüzünün sömürüye dayalı tüm siyasi hiyerarşilerini çürüten, itaat olgusunu salt ahlaki bir haklılığa bağlayan radikal bir politik manifestodur.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, tebliğ dilindeki bu ısrarlı emrin (itaat talebinin) pedagojik ritmini okur. Bir mesajın araya farklı teolojik ve ahlaki gerekçeler (ücretsiz/hasbî olma durumu) konularak muhataba tekrar tekrar sunulması, bir diktatörlük baskısı değil; uyuşmuş aklı çok yönlü argümanlarla ikna etme ve vicdanı uyandırma çabasıdır. Nuh, "Bana itaat edin çünkü sizi sömürmüyorum" diyerek, itaatin rasyonel zeminini inşa eder. İtaat, körü körüne bir teslimiyet değil, bedelsiz bir hakikat karşısında aklın ve vicdanın ikna oluşudur.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X