Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Şuarâ Sûresi, 85. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Şuarâ Sûresi, 85. Ayet

وَاجْعَلْن۪ي مِنْ وَرَثَةِ جَنَّةِ النَّع۪يمِۙ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Vec’alnî min veraśeti cenneti-nne’îm(i)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

“Beni, naîm cennetine girenlerden eyle!”

Beni, naîm cennetine girenlerden eyle! Yani beni ölümümden sonra naîm cennetinde sonsuza dek yaşat. Zira vâris, miras bırakılandan arta kalanın üzerinde varlığını sürdüren (baki) demektir. “Yeryüzü ve onun üzerindekiler sonunda yalnız bize kalır” mealindeki âyetin yorumu da aynı şekildedir: Yani dünya halklarının yok olmasından sonra biz kalırız. Zira vâris, geride kalan demektir. Buna göre İbrahim’in duası da “Beni naîm cennetinde bâki olanlardan kıl!” demek olur. En doğrusunu Allah bilir.​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Vec'alnî (وَاجْعَلْنِي)

Bağlaç olan "ve" (وَ) harfi ile; kılmak, yapmak, dönüştürmek, atamak ve bir statü vermek anlamlarına gelen c-a-l (ج ع ل) kökünden türemiş ikinci tekil şahıs emir (dua/talep) fiilinin ve "beni" anlamındaki mütekellim zamiri "nî"nin (نِي) birleşimidir ("Ve beni kıl / beni dönüştür / beni yap").

İbn Fâris, c-a-l (ج ع ل) kökünün temelinde "bir nesneyi veya şahsı bir halden başka bir hale çevirmek, ona varoluşsal yeni bir form, vasıf veya statü kazandırmak" anlamının yattığını belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, "ce'l" eyleminin ontolojik tasarım gücünü tahlil eder. Yaratmak (halk) bir varlığı yoktan var etmektir; ce'l ise o var olan nesneye veya kişiye ilahi bir makam, işlev veya kalıcı bir konum (tayin) vermektir. İbrahim, dünyevi mücadelesinin ve fani bedeninin (ölüm ve diriliş sürecinin) ardından, Allah'tan kendisini yepyeni ve ebedi bir statüye (cennet varisliğine) "kılmasını / atamasını" (vec'alnî) talep etmektedir.

Dücane Cündioğlu, bir önceki ayetteki "Vec'al lî" (Bana kıl/ver) ile bu ayetteki "Vec'alnî" (Beni kıl/yap) arasındaki felsefi geçişi inceler. İbrahim, 84. ayette "lisan-ı sıdk" (doğrulukla anılma) isterken, bu talebi dünyada geride bırakacağı iz (tarih) içindi. Ancak 85. ayette doğrudan kendi ontolojik varlığını hedef alarak "Beni kıl" der. Bu, insanın dünyadaki tarihsel şöhretinin (hatırasının) ahiretteki varoluşunu kurtarmaya yetmeyeceğinin, asıl büyük dönüşümün ve kalıcılığın bedenin/ruhun ebedi yurda (cennete) bizzat yerleştirilmesiyle tamamlanacağının felsefi idrakidir.

Min (مِنْ)

Arapçada -den/-dan, içinden, bir kısmı anlamlarına gelen ve teb'îz (bütünden bir parça olmayı) ifade eden harf-i cerdir ("O kimselerden / Onlardan biri").

Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân eserinde bu harf-i cerin buradaki kullanımını teolojik bir tevazu ve edep (tavâzu') bağlamında tahlil eder. İbrahim, devasa tevhidi mücadelesine rağmen "Cenneti bana ver" veya "Beni cennetin tek sahibi yap" gibi mutlakiyetçi bir dil kullanmaz. O, sadece o kutlu topluluğun "içinden biri" (min) olmayı, isimsiz bir parça olarak o ebedi yurda kabul edilmeyi talep eder. Bu kısacık edat, peygamberane kibrin (enaniyetin) mutlak yok oluşunu temsil eder.

Veraseti (وَرَثَةِ)

Miras almak, birinden diğerine geçmek, bedel ödemeden sahip olmak ve intikal etmek anlamlarına gelen v-r-s (و ر ث) kökünden türemiş "vâris" isminin çoğul formudur. Harf-i cerden dolayı esre ile mecrurdur ("Varislerinden / Mirasçılarından").

İbn Fâris, v-r-s (و ر ث) kökünün özünde "bir malın, makamın veya değerin, doğrudan ticari bir bedel ödenmeksizin veya bir sözleşme olmaksızın, bir önceki sahibinden bir sonrakine bedavaya ve hak olarak intikal etmesi" anlamının bulunduğunu belirtir.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'da Dini ve Etik Terimler eserinde "miras" kavramının Cahiliye sosyolojisindeki maddi ve kabilevi yapısını tahlil eder. Putperest Araplar için miras, ölen atalardan kalan develer, kılıçlar ve topraklardır. İbrahim'in eylemi ise bu kavramın içini tamamen boşaltıp teolojik bir muhtevayla yeniden doldurmaktır. O, taptıkları putlarla birlikte babasının tüm dünyevi "mirasını" ve kan bağını daha kıssanın başında toptan reddetmişti. Dünyevi mirası elinin tersiyle iten İbrahim, şimdi Allah'tan kan bağına değil, iman bağına dayanan o yegâne ebedi mirası (veraseti) talep etmektedir.

Patricia Crone, bu kelimenin politik teolojideki yıkıcı gücünü inceler. Antik dönemde krallar ve tiranlar (Firavun veya Nemrut gibi) mülklerini ve iktidarlarını sadece kendi genetik soylarına (varislerine) bırakırlardı. Kur'an ise "miras" mefhumunu soyutlayarak yepyeni bir evrensel adalet sistemi kurar. Cennet, belli bir kabilenin veya krallığın tapulu arazisi değildir; o, tevhid bayrağını taşıyan tüm erdemli bireylerin (salihlerin) liyakatle elde edeceği o devasa ilahi mirastır.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, felsefi teolojide insanın kendi ameliyle cenneti "satın alması" (kesb) ile cennete "varis olması" (veraset) arasındaki farkı okur. Miras, çalışarak kazanılan bir ücret (maaş) değildir; miras bırakanın lütfu ve aradaki bağın bir sonucudur. İbrahim'in cenneti bir ticari hak ediş olarak değil, ilahi bir ihsan ve "miras" (veraset) olarak talep etmesi, insanın amellerinin cenneti satın almaya asla yetmeyeceği, ancak ilahi merhametin (Rahmaniyetin) o yurdu kula "hibe edeceği" şeklindeki derin tevhidi bilincin linguistik beyanıdır.

Cenneti (جَنَّةِ)

Örtmek, gizlemek, saklamak ve görünmez kılmak anlamlarına gelen c-n-n (ج ن ن) kökünden türemiş isimdir. "Veraseti" kelimesinin tamlayanı (muzafun ileyh) konumundadır ("Cennetinin / Bahçesinin").

İbn Fâris, c-n-n (ج ن ن) kökünün temelinde "bir şeyin üzerini örtmek, onu dışarıdan bakan gözlerden tamamen gizlemek" anlamının yattığını aktarır. Aklı örttüğü için deliliğe "cünun", anne karnında gizlendiği için bebeğe "cenin", toprağı ağaçların sık dalları ve yapraklarıyla örtüp gölgelediği için de yeşil ve gür bahçelere "cennet" denir.

Arthur Jeffery, The Foreign Vocabulary of the Qur'an adlı çalışmasında kelimenin kökenbilimsel analizini yapar. Kelimenin Sami dilleri havzasında, özellikle Aramice ve Süryanicede (gannetha / ginta) ve İbranicede (gan) "etrafı duvarlarla veya sık ağaçlarla çevrili, korunaklı kutsal/özel bahçe" anlamına geldiğini, Arapçaya da aynı semantik örtünme ve korunma anlamıyla geçtiğini belgeler.

Angelika Neuwirth, cennet (bahçe) motifinin geç antik çağ eskatolojisindeki (ahiret inancındaki) coğrafi ve litürjik kontrastını tahlil eder. Kur'an'ın ilk muhatapları (Mekkeliler) ve İbrahim'in yaşadığı coğrafya (Ortadoğu) kavurucu, kurak, açık ve savunmasız çöllerden oluşur. İnsanın bu sert coğrafyadaki en büyük varoluşsal hasreti, gölgeli, suyu bol ve onu güneşin yıkıcılığından "örten" (c-n-n) bir sığınaktır. İbrahim, yakıcı putperest ateşlerden ve yorucu tevhidi sürgünlerden sonra, mutlak huzurun, sükûnetin ve ontolojik serinliğin mekanı olan "Cennete" ilhak edilmeyi (yerleştirilmeyi) arzular.

En-Ne'îm (النَّعِيمِ)

Pürüzsüzlük, yumuşaklık, nimet, bolluk, refah ve huzur anlamlarına gelen n-a-m (ن ع م) kökünden türemiş mübalağalı isim/sıfattır. Cenneti kelimesinin sıfatı veya ikinci tamlayanı konumundadır ("Nimetlerle dolu / Pürüzsüz mutluluk").

İbn Fâris, n-a-m (ن ع م) kökünün özünde "sertliğin, pürüzün, zorluğun ve acının zıddı olarak; hayatın, bedenin veya durumun mutlak bir yumuşaklık, kolaylık, lezzet ve akıcılık içinde olması" anlamının bulunduğunu belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, "ne'îm" kavramının sıradan bir "nimet" kelimesinden felsefi olarak ayrıştığı noktayı tahlil eder. Nimet, dünyevi ve geçici olabilir; bir gün zengin olup ertesi gün fakir düşmek mümkündür. Ancak "Ne'îm", mübalağa kalıbında, içinde hiçbir korkunun, eksilme ihtimalinin, hastalığın veya ölüm endişesinin bulunmadığı; saf, kesintisiz ve ebedi bir pürüzsüzlük halidir.

Gabriel Said Reynolds, "Cenneti'n-ne'îm" (Nimetlerle dolu cennet) tamlamasının kıssanın başındaki "rızık" ekseniyle kurduğu teolojik bağlantıyı inceler. İbrahim, 79. ayette "Beni doyuran ve bana su veren O'dur" demişti. Ancak o dünyevi yiyecek ve içecekler bedeni ayakta tutmak için verilen geçici tedariklerdir. İbrahim, duasını kapatırken, o geçici ve fani dünyevi rızıklardan (it'âm), insanın bedensel ve ruhsal olarak tam bir doyuma ulaşacağı, hiçbir eksikliğin (açlığın/susuzluğun) kalmayacağı o nihai, kusursuz ve eskatolojik refah yurduna (Ne'îm'e) geçiş yapar.

Michael Cook, bu kavramın (ne'îm) politik ve sosyolojik reddiyesini okur. Antik dünyada Babil kralları veya Mısır Firavunları kendi saraylarını ve devasa asma bahçelerini yeryüzünün "ne'îm"i (lüksü) olarak görürlerdi; ancak bu sahte cennetler kölelerin kanı ve sömürüsü üzerine kuruluydu. İbrahim, putperest kralların o kanlı, fani ve sahte lüksünü elinin tersiyle iterken; sadece Allah'ın lütfuyla verilen, içinde hiçbir zulmün barınmadığı, saf adaletin ve erdemin ödülü olan asıl "Ne'îm" yurduna gözünü diker. Gerçek refah, zalimlerin saraylarında değil, Salihlerin varis olduğu ilahi bahçelerdedir.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X