قَالَ رَبِّ اِنّ۪ٓي اَخَافُ اَنْ يُكَذِّبُونِۜ
Duyuru
Daralt
Henüz duyuru yok.
Şuarâ Sûresi, 12. Ayet
Daralt
X
-
“Mûsâ, ‘Rabbim! Doğrusu beni yalancılıkla suçlamalarından korkuyorum;”
Mûsâ, Rabbim! Doğrusu beni yalancılıkla suçlamalarından korkuyorum. Hz. Mûsâ yalancılıkla suçlama (tekzip) konusunda kesin bir dil kullanmadı, buna karşılık bir beklenti halini dile getirdi. Bu en doğrusunu Allah bilir ya, İlâhî beyandaki üslup gibidir: “Yine de ona söyleyeceklerinizi yumuşak bir üslûpla söyleyin, ola ki aklını başına toplar veya içine bir korku düşer”. Sanki o, bu onun hakkında bir beklenti hali gibiydi. En doğrusunu Allah bilir. Bu ifade onun kendisini tekzip edecekleri konusunda kesin bilgi sahibi olduğunu ifade de olabilir. Sanki şöyle demiş gibi: Elbette ben onların beni yalanlayacaklarını biliyorum. Bu yorum da dilin imkânları itibariyle mümkündür.
Yorumu Yorumla
-
Kâle (قَالَ)
Söylemek, konuşmak, ifade etmek anlamlarına gelen k-v-l (ق و ل) kökünden türemiş mazi (geçmiş zaman) fiildir.
İbn Fâris, k-v-l (ق و ل) kökünün temel anlamının "düşünülen veya hissedilen bir mananın ağızdan çıkan sesler ve harfler aracılığıyla dışa vurulması" olduğunu belirtir. Eylemin kökeninde, gizli olan bir hakikatin veya içsel bir durumun söz (kavl) yoluyla görünür ve duyulur hale getirilmesi yatar.
Râgıb el-İsfahânî, "kavl" kavramını çok katmanlı olarak tahlil eder. Ona göre bu kelime sadece fiziksel bir ses çıkarma eylemi değil, aynı zamanda kalpteki inancın (kavl-i nefsî) veya zihinsel bir tasavvurun kelimelere dökülmesidir. Ayette Hz. Musa'nın "kâle" (dedi) eylemi, sıradan bir diyalog başlangıcı olmaktan ziyade, ilahi görevlendirme (önceki ayetteki nida) karşısında hissettiği varoluşsal ağırlığı ve insani endişeyi Rabbine arz edişinin, iç dünyasını dışa vurumunun eylemsel karşılığıdır.
Dücane Cündioğlu, konuşma eyleminin felsefi boyutuna dikkat çeker. Yaratıcı'nın nidası karşısında insanın "söz" ile mukabelede bulunması, Kur'an'ın diyalojik kurgusunun merkezini oluşturur. Musa'nın konuşması, ilahi mutlaklık karşısında insanın kendi acziyetini, sınırlarını ve korkularını "kavl" aracılığıyla meşrulaştırma çabasıdır.
Rabbi (رَبِّ)
Sahip olmak, yetiştirmek, terbiye etmek anlamlarına gelen r-b-b (ر ب ب) kökünden türemiştir. Burada "benim" (mütekellim) zamirinin (yâ) düşmesiyle nida (seslenme) formunda kullanılmıştır.
İbn Fâris, r-b-b (ر ب ب) kökünün "bir şeye malik olmak, onu ıslah edip gözetmek ve kemale erene kadar adım adım terbiye etmek" anlamlarına geldiğini aktarır.
Râgıb el-İsfahânî, bu kelimenin gramatikal yapısına eğilir. Ayette "yâ Rabbi" (ey Rabbim) şeklindeki nida harfinin (yâ) kullanılmadan doğrudan "Rabbi" şeklinde yakarılmasının (hazf-ı nida), konuşan (Musa) ile muhatap (Allah) arasındaki mesafesizliğe, şiddetli yakınlığa ve derin bir sığınma psikolojisine işaret ettiğini belirtir. Musa, içine düştüğü ağır korku anında hiçbir aracı edat kullanmadan doğrudan koruyucusuna (Rabbine) iltica etmektedir.
Toshihiko Izutsu, Kur'an'da Dini ve Etik Terimler eserinde, Rab kavramının insani bir çaresizlik anındaki işlevini inceler. İlahi otorite karşısında insanın kendi ontolojik hiçliğini hissettiği anlarda "Rab" ismine sarılması, bu ismin sadece bir "yaratıcı" değil, aynı zamanda kulu tehlikelerden koruyan, ona şefkatle yol gösteren yegâne sığınak olmasından kaynaklanır. Musa'nın "Rabbi" yakarışı, yaklaşan ağır imtihan öncesi mutlak güven arayışıdır.
İnnî (إِنِّي)
Cümleye kesinlik, pekiştirme ve vurgu katan "inne" (إِنَّ) edatı ile birinci tekil şahıs zamiri olan "yâ" (ي) harfinin birleşiminden oluşur (Şüphesiz ben, muhakkak ki ben).
Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân adlı eserinde "inne" edatının belagattaki yerini tahlil eder. Bu edat, genellikle muhatabın şüphesini gidermek için kullanılsa da, bu ayette olduğu gibi kişinin kendi içsel durumunu (korkusunu) Allah'a arz ederken kullanılması, o duygunun şiddetini, gerçekliğini ve kişinin iç dünyasını ne kadar derinden sardığını (tekid) ifade etmek içindir. Musa, korkusunu sıradan bir ihtimal olarak değil, benliğini kuşatan sarsılmaz bir gerçeklik (innî) olarak sunar.
Ehâfü (أَخَافُ)
Korkmak, endişe etmek, çekinmek anlamlarına gelen h-v-f (خ و ف) kökünden türemiş birinci tekil şahıs muzari (şimdiki/geniş zaman) fiildir.
İbn Fâris, h-v-f (خ و ف) kökünün temel anlamının "sükûnetin, emniyetin ve huzurun zıddı olarak kalbin sarsılması, dehşete düşmesi ve bir tehlike beklentisi içine girmesi" olduğunu belirtir.
Râgıb el-İsfahânî, "havf" kavramını diğer korku türlerinden (haşyet, ra'b, vecel) titizlikle ayırır. Haşyet, saygı duyulan yüce bir otoriteye karşı duyulan entelektüel ve manevi bir çekinme iken; havf, yaklaşan veya gelecekte olması muhtemel somut bir zarardan (ölüm, eziyet, yalanlanma) dolayı duyulan fiziksel ve psikolojik endişedir. Ayette Musa'nın peygamberlik görevinden değil, Firavun ve kavminin kendisine vereceği doğrudan ve şiddetli tepkiden (zarardan) korktuğu, kelimenin bu kökeniyle sabittir.
Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın insan doğasına yaklaşımını bu kelime üzerinden analiz eder. Peygamberler dahi olsalar, insanların fiziksel tehlikeler ve toplumsal baskılar karşısında "havf" (insani korku) duymalarının Kur'an teolojisinde bir eksiklik veya isyan olarak görülmediğini belirtir. Hz. Musa'nın korkusu, peygamberlerin melek olmadığını, onların da beşeri zaafları ve psikolojik sınırları olan, ancak bu sınırları ilahi destekle (vahiy ve mucizeyle) aşan elçiler olduğunu kanıtlayan ontolojik bir göstergedir.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kelimenin tarihsel bağlamına dikkat çeker. Hz. Musa'nın Mısır'daki sosyal statüsü (geçmişte işlediği cinayet ve İsrailoğullarının köle sınıfından olması) göz önüne alındığında, duyduğu "havf" son derece gerçekçi ve sosyolojik bir temele dayanır. Dünyanın en güçlü ve acımasız tiranının karşısına geçip onu tevhide çağırmanın yaratacağı psikolojik sarsıntı, doğrudan bu kelimenin ağırlığında kendini gösterir.
Yükezzibûni (يُكَذِّبُونِ)
Yalanlamak, yalan saymak, inkâr etmek anlamlarındaki k-z-b (ك ذ ب) kökünden, tef'îl babında (tekzib) türetilmiş üçüncü çoğul şahıs muzari fiildir. Sonundaki "nî" ekinin "yâ"sı düşmüş olup, "beni yalanlamaları" anlamına gelir.
İbn Fâris, k-z-b (ك ذ ب) kökünün özünde "bir sözün veya durumun gerçeğe, hakikate aykırı olması" anlamının bulunduğunu aktarır. Tef'îl babı, bu yalanlama eyleminin kasıtlı, ısrarlı ve şiddetli bir şekilde yapılmasını ifade eder.
Râgıb el-İsfahânî, "tekzib" eyleminin zihinsel bir yanılgıdan ziyade, iradi bir reddediş olduğunu tahlil eder. Musa'nın en büyük korkusu (havfı), canına kastetmeleri değil, getireceği ilahi mesajın kasten asılsız (kizb) sayılarak itibarsızlaştırılması ve tebliğin başarısızlığa uğramasıdır. Bu yalanlama, muhatabın şahsını aşarak doğrudan ilahi iradeye karşı alınan bir cephedir.
Patricia Crone, bu fiilin politik teoloji içindeki işlevini incelerken, tekzibin antik dünyada siyasi otoritenin (Firavun'un) alt sınıflardan gelen muhalif bir sese (Musa'ya) karşı kullandığı en yaygın sindirme yöntemi olduğunu belirtir. Sistemin sahibi, sistemi eleştireni doğrudan dinlemek yerine, onu en baştan "yalancı" veya "bozguncu" ilan ederek (tekzib ederek) ontolojik meşruiyetini elinden alır. Hz. Musa'nın dile getirdiği korku, Mısır devlet aygıtının uygulayacağı bu kaçınılmaz siyasi izolasyon ve itibarsızlaştırma kampanyasıdır.
Yorumu Yorumla
📱
Mobil Uygulamamız
Kuran Yorum android uygulaması
İndir ⬇️
Çveneburi Sözlüğü
Türkiye Gürcülerinin sözlüğü
Siteye Git →
Dijital Kütüphane
Özgün içerikli YouTube genel kültür kanalı
Kanala Git ▶
Türkçe Satranç