Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Âl-i İmrân Sûresi, 20. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Âl-i İmrân Sûresi, 20. Ayet

فَاِنْ حَٓاجُّوكَ فَقُلْ اَسْلَمْتُ وَجْهِيَ لِلّٰهِ وَمَنِ اتَّـبَعَنِۜ وَقُلْ لِلَّذ۪ينَ اُو۫تُوا الْكِتَابَ وَالْاُمِّيّ۪نَ ءَاَسْلَمْتُمْۜ فَاِنْ اَسْلَمُوا فَقَدِ اهْتَدَوْاۚ وَاِنْ تَوَلَّوْا فَاِنَّمَا عَلَيْكَ الْبَلَاغُۜ وَاللّٰهُ بَص۪يرٌ بِالْعِبَادِ۟​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Fe-in hâccûke fekul eslemtu vechiye li(A)llâhi vemeni-ttebe’an(i)(k) vekul lilleżîne ûtû-lkitâbe vel-ummiyyîne eeslemtum(c) fe-in eslemû fekadi-htedev(s) ve-in tevellev fe-innemâ ‘aleyke-lbelâġ(u)(k) va(A)llâhu basîrun bil’ibâd(i)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

Eğer seninle tartışmaya girerlerse, de ki: 'Bana uyanlarla birlikte ben kendimi Allah'a teslim ettim.' Ehl-i Kitab'a ve ümmilere, 'Siz de Allah'a teslim oldunuz mu?' de! Eğer teslim oldularsa doğru yolu buldular demektir. Yok eğer yüz çevirdilerse, sana düşen yalnızca bildirimde bulunmaktır. Allah kullarını çok iyi görmektedir.

Eğer seninle tartışmaya girerlerse. Burada Allah, onların hangi konuda tartışmaya gireceklerini belirtmemektedir. En doğrusunu bilen Allah'tır ya, muhtemelen bundan maksat şudur: Allah onların iman etmeyeceklerini ve getirilen delilleri benimsemeyeceklerini bildiği için Hz. Peygambere; Ben kendimi Allah'a teslim ettim demesini ve bana uyanlar da kendilerini Allah'a teslim etmişlerdir diyerek tartışmayı terk etmesini emretmektedir. Bu aynen "onları kendi hallerine bırak!" Ve "onlara aldırma!" mealindeki ayetlere benzemektedir. Cenab-ı Hak bu beyanlarında, onların iman etmelerinden Resul-i Ekrem'in ümidini kesti ve ona kendileriyle tartışmayı bırakmasını emretti.

De ki: Ben kendimi Allah'a teslim ettim. Yani bütün samimiyetimle. Ayetteki "vechi" yani yüzümü manasındaki lafzı, "nefsi" yani kendimi anlamına gelebilir; kafirlerin yaptıkları gibi, ben hiç kimseyi Allah'a ortak kılmam ve Allah'tan başka kimseye de kendime rab olma hakkını tanımam. İslam şöyle de tanımlanmıştır: İslam, insanın kendisini bütünüyle Allah'a teslim etmesi ve rab olmak konusunda hiç kimseyi O'na ortak kılmamasıdır. Nitekim Cenab-ı Hak; "bir adam var ki tek bir kişiye bağlıdır" buyurmaktadır. İman da Allah'ın rab olduğuna dair verilen haberleri tasdik etmektir, bu, ister kişinin kendisinden, ister başkasından olsun farketmez, çünkü Allah'ın rab olduğuna şahitlik etmeyen hiçbir varlık yoktur.

Bana uyanlarla birlikte. Yani benim dinime uyanlarla birlikte, çünkü onlar da kendilerini Cenab-ı Hakk'a teslim etmişler, O'na başka ortakları ve rabları ortak etmemişlerdir. Ayetteki "vechiye lillahi" ifadesi dinimi ve amelimi Allah'a teslim ettim, anlamına da gelebilir. Bunun yanında bana ve benim dinime tabi olanlar da amellerini ve bütün işlerini Allah'a teslim etmişlerdir. Bu aynen "Ben durumumu Allah'a havale ediyorum; kuşkusuz Allah kullarını çok iyi görmektedir" mealindeki ayet gibidir. İbn Mesud'tan (r.a.) gelen bir rivayete göre bana tabi olandan maksat, benimle beraber olanlardır.

Ehl-i Kitab'a ve ümmilere de söyle! Denildiğine göre Ehl-i Kitap'tan maksat yahudiler ve hıristiyanlar, ümmilerden maksat da okur yazar olmayan Araplardır.

Siz de Allah'a teslim oldunuz mu? Ben ve bana uyanlar kendimizi Allah'a teslim ettiğimiz gibi. Eğer teslim oldularsa doğru yolu buldular demektir. Bu, kendilerini ve amellerini Allah'a teslim etmişler demektir. Yok eğer yüz çevirdilerse, sana düşen yalnızca bildirimde bulunmaktır. Yani kendilerini Allah'a teslim etmekten kaçınırlarsa sana düşen görev sadece bildirmektir. Bu ilahi beyan aynen şu mealdeki ayetlere benzemektedir: "Onların hesaplarından sana bir sorumluluk yoktur, senin hesabından da onlara sorumluluk yoktur"; "Eğer onlar yüz çevirirlerse, bil ki biz seni onların üzerine bir bekçi olarak göndermedik"; "Senin görevin sadece tebliğ etmektir, hesaba çekmek bize aittir".

Allah kullarını çok iyi görmektedir. Bu bir tehdit ifadesidir. "Basir"in, gafil değildir anlamına geldiği söylenmiştir. Ayrıca buna, amellerinin karşılığını görmektedir, gizli ve açık yaptıkları her şeyi görmektedir gibi anlamlar da verilmiştir. Bütün bunlar hem vad, hem de tehdit anlamı içerir.

Eğer seninle tartışmaya girerlerse. Allah onların niçin tartışmaya gireceklerini belirtmemiştir. Bunun sebebini haber vermemesinde iki ihtimal vardır: Birincisi, zaten erbabınca bilindiği için, ikincisi de cevabında bunu gösteren delil bulunduğu içindir. Nitekim çeşitli ayetlerde ne olduğu hakkında hiç bir açıklama yapılmadan "senden fetva isterler" ve "sana soruyorlar" buyurulmaktadır. En doğrusunu bilen Allah'tır ya, fakat açıklamaya çalıştığımız ayette de o iki ayetteki durum söz konusudur.

Sonra ayette seninle tartışmaya girerlerse mealindeki ifadeye göre tartışma bu beyanla defalarca tekrarlanmıştır ve kesin delil de ortaya çıkmıştır. İnkarcılar ardarda ve defalarca geliyorlar, ısrar ve inatlarında devam ediyorlardı. Bunun üzerine onların inatları devam edince de Allah Teala peygamberine ikramda bulunmuş ve De ki Ben kendimi Allah'a teslim ettim, buyurarak tartışmaktan vazgeçmesini emretmiştir. En doğrusunu bilen Allah'tır. Çeşitli ayetlerde geçen benzer ifadelerde, onları kendi hallerine bırakmasının anlamı da bu esasa bağlıdır. Yapılan tartışmanın, tek ve kahhar olan Allah'a kulluk ile onların Allah'tan başka taptıkları putlara kulluk konusunda olması da muhtemeldir. Şanı yüce olan Allah bu konuda onlara, Peygamber'in ve ona uyanların ayette belirtilen din üzere olduklarını açıklamaktadır. Tıpkı "Sizin dininiz size, benim dinim bana" ve ''Aramızda tartışmaya gerek yok" anlamına gelen ayetlerde olduğu gibi. En doğrusunu bilen Allah'tır.

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Hâccûke (حَاجُّوكَ)

İbn Fâris: Kelimenin ha-cim-cim (h-c-c) kökünden geldiğini, asıl anlamının "bir şeye yönelmek, bir şeyi kastetmek ve delil getirerek karşısındakine üstün gelmeye çalışmak" olduğunu belirtir. Karşılıklı tartışma ve kanıt sunma eylemine "hucce" (delil/argüman) denilmesinin, tarafların birbirlerini ikna etmek veya mağlup etmek için kanıtları "birbirlerine yöneltmeleri" gerçeğinden kaynaklandığını dilbilimsel olarak açıklar.

Râgıb el-İsfahânî: Karşılıklı tartışma (muhacce) eylemini epistemolojik bir zeminde analiz eder. Fiilin "müfaale" (karşılıklılık) babında gelmesinin, inkar edenlerin sadece pasif bir reddediş içinde olmadıklarını; kendi asılsız inançlarını savunmak için akli veya nakli olduğunu iddia ettikleri sahte delillerle aktif bir diyalektik ve teolojik çatışma ortamı yarattıklarını detaylandırır.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk: Kelimeyi nüzul bağlamındaki tarihsel gerçeklikle ilişkilendirir. Ayetteki "eğer seninle tartışırlarsa" ifadesinin soyut bir tartışmadan ziyade, Medine'ye gelen Necran Hristiyanları delegasyonu ile Hz. Peygamber arasında İsa'nın doğası, teslis ve uluhiyet üzerine yapılan son derece somut, teolojik ve yoğun "hukuki/dini münazarayı" (haccûke) ifade ettiğini tahlil eder.

Eslamtu (أَسْلَمْتُ)

İbn Fâris: Sin-lam-mim (s-l-m) kökünden geldiğini, asıl anlamının "sağlık, esenlik, boyun eğmek ve direnmeyi bırakmak" olduğunu belirtir. Birinci tekil şahıs formundaki "teslim oldum" eyleminin, kişinin kendi iradesini, varlığını ve kararlarını daha üstün bir otoritenin (Allah'ın) iradesine çatışmasız bir şekilde devretmesi anlamına geldiğini ifade eder.

Râgıb el-İsfahânî: Teslimiyet kavramını ontolojik bir duruş olarak inceler. İslam olmanın, zoraki bir mağlubiyet değil; hakikati kavradıktan sonra aklın ve kalbin hür iradeyle ilahi nizama uyum sağlaması olduğunu belirtir. Dışarıdaki tartışmaların (hâccûke) gürültüsüne karşı, müminin en sarsılmaz cevabının bu içsel ve mutlak "teslimiyet" beyanı olduğunu analiz eder.

Vechhiye (وَجْهِيَ)

İbn Fâris: Vav-cim-he (v-c-h) kökünden geldiğini, temel ve fiziksel anlamının "yüz, bir şeyin ön tarafı, yön ve karşısına çıkılan cephe" olduğunu belirtir. İnsanın bedensel olarak en şerefli, en belirgin ve kimliğini ele veren organı "yüzü" olduğu için, kelimenin zamanla insanın "tüm benliğini, varlığını ve kastını" temsil eden mecazi bir anlama genişlediğini açıklar.

Râgıb el-İsfahânî: Yüzünü teslim etmek (eslamtu vechhiye) tamlamasını semantik olarak derinleştirir. Sadece bedensel bir ibadet yönelişinden (kıble) bahsetmediğini; kişinin en değerli varlığı olan "egosunu, gururunu ve öz varlığını" (vech), mutlak yaratıcının huzurunda tamamen sıfırlaması ve O'nun emrine amade kılması anlamına geldiğini detaylandırır.

Toshihiko Izutsu: Kuran'ın ahlak felsefesinde "yüz" kavramını tahlil eder. Arapçada "vech" kelimesinin kişinin onurunu, şahsiyetini ve kibrini temsil ettiğini belirtir. "Yüzü Allah'a teslim etmek" deyiminin, İslam öncesi cahiliye insanının en çok önem verdiği o "kabilevi gururun ve bireysel kibrin" paramparça edilip, insanın en saf haliyle ilahi iradeye entegre oluşunu sembolize eden en vurucu Kuran formülü olduğunu inceler.

Prof. Dr. Sadık Kılıç: Kavramı varoluşsal bir teslimiyet göstergesi olarak okur. Tartışanlara (hâccûke) karşı sunulan en büyük teolojik argümanın laf kalabalığı değil, "benliğin (vech) bütünüyle adanmışlığı" olduğunu; bu ifadenin, dildeki sıradan bir sözleşmeyi aşarak ontolojik bir eyleme ve duruşa dönüştüğünü analiz eder.

İttebeanî (اتَّبَعَنِ)

İbn Fâris: Te-be-ayn (t-b-a) kökünden geldiğini, asıl anlamının "birinin arkasından gitmek, izini sürmek ve ona tabi olmak" olduğunu belirtir. Bir hayvanın yavrusunun annesini takip etmesinin bu kökle ifade edildiğini hatırlatarak; dindeki "ittiba" eyleminin de rehber kabul edilen kişinin (peygamberin) adımlarını, kararlarını ve eylemlerini hiçbir sapma göstermeden takip etmek olduğunu dilbilimsel olarak ortaya koyar.

Râgıb el-İsfahânî: İttiba (tabi olma) ile sıradan bir taklit arasındaki farkı inceler. Tabi olmanın, bilinçsiz bir yığın hareketi değil; öndekinin "yüzünü Allah'a teslim etme" (eslamtu vechhiye) yönündeki o sarsılmaz iradesini ve hakikat arayışını şuurlu bir şekilde benimseyip, onun ahlaki ve teolojik rotasına (sünnetine) katılmak olduğunu tahlil eder.

el-Ümmiyyîn (وَالْأُمِّيِّينَ)

İbn Fâris: Elif-mim-mim (e-m-m) kökünden türeyen "ümm" (anne) kelimesine nispet edildiğini belirtir. İnsanın annesinden doğduğu günkü gibi okuma-yazma bilmeyen, herhangi bir eğitime tabi tutulmamış, doğal ve saf halinde kalan kişilere "ümmi" denildiğini dilbilimsel olarak ifade eder.

Râgıb el-İsfahânî: Kelimenin Kuran'daki teolojik ve sosyolojik kullanımını ayırır. Burada "Ehl-i Kitap" (kendilerine kitap verilenler) kavramının tam karşısına yerleştirildiğine dikkat çekerek; ümmi kelimesinin sadece "okuma yazma bilmeyenler" değil, daha önce kendilerine ilahi bir metin/kitap indirilmemiş, yazılı bir vahiy geleneğinden yoksun olan "Arap müşrikleri" kitlesini tanımlayan dini-kategorik bir terim olduğunu analiz eder.

Arthur Jeffery: Kelimenin etimolojik köklerinin salt Arapça olmadığını, geniş Sami dil coğrafyasındaki kültürel etkileşimlerin bir ürünü olduğunu savunur. İbranice'deki "Ummot" ve Aramice'deki "Amme" (milletler/kavimler) kelimelerinden yola çıkarak, bu terimin Yahudi geleneğindeki "Goyim" (Yahudi olmayanlar, kitabiyata sahip olmayan diğer milletler/pagans) kavramının Arapçalaşmış tam karşılığı olduğunu filolojik kanıtlarla ortaya koyar.

Theodor Nöldeke: Arthur Jeffery'nin "Goyim/Gentiles" tezini destekler. Kelimenin "annesinden doğduğu gibi (cahil)" şeklindeki klasik Arapça türetmesinin zorlama olduğunu; Kuran'ın bu terimi kullanarak, Ortadoğu'nun yerleşik dini jargonuyla uyumlu bir şekilde, muhatapları "yazılı kutsal otoriteye sahip olanlar" (Ehl-i Kitab) ve "yazılı kutsal otoriteden mahrum pagan uluslar" (Ümmiyyîn) olarak iki evrensel kampa böldüğünü tahlil eder.

İhtedev (اهْتَدَوا)

İbn Fâris: He-dal-ye (h-d-y) kökünden geldiğini, asıl anlamının "doğru yolu bulmak, rehberlik almak ve hedefe yönelmek" olduğunu belirtir. Eylemin "iftial" babında (ihtida) kullanılmasının, doğru yolun kendiliğinden veya pasif bir şekilde gelmesini değil; kişinin o yola girmek için bilinçli bir çaba, irade ve tercih göstermesi eylemini (hidayeti kabul etme ve içselleştirme) dilbilimsel olarak ifade ettiğini açıklar.

Râgıb el-İsfahânî: İhtida eylemini, bir önceki teslimiyet (islam) kelimesiyle bağlantılı olarak analiz eder. Ehl-i Kitab'ın ve Ümmilerin (paganların) tartışmayı bırakıp varlıklarını ilahi iradeye teslim etmeleri halinde, zihinlerindeki karmaşanın biteceğini ve hakikatin rotasına (hidayete) aktif olarak yerleşmiş olacaklarını detaylandırır.

Tevellav (تَوَلَّوْا)

İbn Fâris: Vav-lam-ye (v-l-y) kökünden geldiğini, bu kökün asıl manasının "iki şeyin arasında bir boşluk kalmayacak şekilde peş peşe gelmesi, yakınlık ve yönelmek" olduğunu belirtir. Ancak "tefe'ul" babındaki (tevellî) formunun, yönelmenin tam zıttı olarak "sırt çevirmek, yüz çevirmek ve arkasını dönüp gitmek" şeklinde zıt bir eyleme dönüştüğünü dilbilgisi çerçevesinde açıklar.

Râgıb el-İsfahânî: Sırt çevirme eyleminin psikolojik ve teolojik boyutunu inceler. Bu kelimenin sadece fiziksel bir uzaklaşmayı değil, sunulan hakikati (İslam'ı) kasten reddetmeyi, ona karşı kalbi ve zihni kapatmayı ifade ettiğini belirtir. Tartışmada (hâccûke) deliller sunulmasına rağmen ikna olmayanların, hakikati anlamadıkları için değil, inatla sırtlarını döndükleri için (tevellav) bu fiille nitelendirildiklerini tahlil eder.

el-Belâğ (الْبَلَاغُ)

İbn Fâris: Be-lam-ğayn (b-l-ğ) kökünden türediğini, asıl anlamının "bir varış noktasına ulaşmak, menzile varmak ve erişmek" olduğunu belirtir. Bir mesajın, hiçbir engelle karşılaşmadan, tam ve eksiksiz bir şekilde alıcının kulağına ve idrakine ulaştırılması eylemine bu kökten yola çıkarak "tebliğ/belâğ" denildiğini etimolojik olarak ortaya koyar.

Râgıb el-İsfahânî: Belâğ kelimesini peygamberlik misyonunun ontolojik sınırı olarak analiz eder. Allah'ın mesajını ulaştırmanın (belâğ), sadece sözü havaya söylemek olmadığını; muhatabın anladığı dilde, aklına hitap edecek netlikte duyurmak olduğunu belirtir. Ancak eylemin, muhatabın kalbini değiştirmeyi veya onu zorla inandırmayı kapsamadığını vurgular.

Toshihiko Izutsu: Kuran'ın tebliğ ve hidayet diyalektiğindeki kritik sınıra dikkat çeker. "Senin üzerine düşen sadece belâğdır (duyurmaktır)" formülünün, peygamberin omuzlarındaki "insanları yola getirme" psikolojik yükünü hafifleten, insan iradesini özgür bırakan ve inanç eyleminin nihai sonucunu (ihtida veya tevelli) tamamen bireyin kendi seçimine ve Allah'ın yargısına bırakan merkezi bir İslami teoloji ilkesi olduğunu semantik olarak inceler.

el-İbâd (بِالْعِبَادِ)

İbn Fâris: Ayn-be-dal (a-b-d) kökünden geldiğini, bu kökün asıl manasının "boyun eğmek, itaat etmek, zelil olmak ve yola gelmek" olduğunu belirtir. Ayakların basmasıyla ezilen ve düzleşen yola da (tarik-i muabbed) bu kökten isim verildiğini hatırlatarak; insanın, yaratıcısı karşısındaki mutlak acziyetini, boyun eğişini ve aidiyetini ifade eden evrensel bir tanım olduğunu açıklar.

Râgıb el-İsfahânî: İbad (kullar) kavramını iki kategoriye ayırarak analiz eder. İlkinin ontolojik kulluk (tüm evrenin ve canlıların istisnasız Allah'ın yaratımı ve kontrolü altında olması), ikincisinin ise iradi kulluk (müminlerin kendi istekleriyle teslim olması) olduğunu belirtir. Ayette "Allah kullarını hakkıyla görendir" denilerek, hem teslim olanların (islam) hem de sırt çevirenlerin (tevelli), nihayetinde O'nun gözetimi altındaki "ibad" (kullar) statüsünden asla dışarı çıkamayacakları gerçeğini tahlil eder.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X