Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Yâsin Sûresi, 22. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Yâsin Sûresi, 22. Ayet

وَمَا لِيَ لَٓا اَعْبُدُ الَّذ۪ي فَطَرَن۪ي وَاِلَيْهِ تُرْجَعُونَ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Vemâ liye lâ a’budu-lleżî fetaranî ve-ileyhi turce’ûn(e)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

"Hem ne diye beni yaratan ve sizin de dönüp kendisine varacağınız Allah'a kulluk etmeyeyim ki?"

Bu âyet-i kerîme iki şekilde yorumlanır. Birincisi, onların Allah dışında taptıkları putlara dönmeyi ve Allah'a ibadeti bırakmayı istemelerinden dolayı onlara karşı getirilen bir delil mânasına gelir; onlara şöyle demektedir: Siz, Allah'a yaklaştıracakları ümidiyle şu putlara tapıyorsunuz da, ben, sizin yaklaşmayı arzu ettiğiniz o mâbuda neden kulluk etmeyeyim?

İkincisi, onlara öğüt vermek ve uyarmak mânasına gelir. Yani siz de biliyorsunuz ki, kendisine kulluk yapılmaya lâyık olan, bizi yaratan ve yoktan varedendir, bizi yaratmayan ve yoktan varetmeyen değil! Yine biliyorsunuz ki, bizi yaratan ve yoktan vareden Allah'tır, sizin taptığınız putlar değildir! Öyleyse ne diye bizi yaratan Allah'a kulluk etmeyeyim ve bizi yaratmayanı terketmeyeyim? En doğrusunu Allah bilir.​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Ve (وَ)

Diyanet İslam Ansiklopedisi, Arapçada bir atıf (bağlaç) harfi olduğunu belirtir. Ayetin bağlamında bu edat, kıssadaki inançlı adamın kavmine yönelttiği "Neden sizden ücret istemeyen elçilere uymuyorsunuz?" şeklindeki önceki rasyonel argümanını, doğrudan kendi içsel inanç tecrübesine ve teolojik savunmasına bağlayan kesintisiz bir sözdizimsel köprü işlevi görür.

Mâ (مَا)

Diyanet İslam Ansiklopedisi, Arap dilbilgisinde "mâ" edatının isim veya harf olarak farklı işlevleri bulunduğunu, bu ayetteki kullanımının "istifham" (soru) bildiren bir isim (soru zamiri) olduğunu belirtir. Kendisinden sonra gelen harf-i cer ile (mâ liye / bana ne oluyor ki) birleştiğinde, cümlenin anlamına şaşkınlık (taaccüp) ve yadırgama katar.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kelimenin kıssanın retorik örgüsündeki polemik işlevini tahlil eder. Adamın doğrudan "Size ne oluyor ki inanmıyorsunuz?" diye kaba bir suçlama yöneltmek yerine, "Bana ne oluyor ki kulluk etmeyeyim?" (mâ liye) şeklinde soruyu kendi şahsı üzerinden sorması, Arap hitabetinde "ta'riz" (dolaylı eleştiri) sanatıdır. Aslında kavminin inatçı tutumunu yadırgamakta, ancak savunmasını kışkırtıcı olmayan nazik bir şaşkınlık sorusu (mâ) üzerinden kurmaktadır.

Liye (لِيَ)

Diyanet İslam Ansiklopedisi, mülkiyet, tahsis veya sebep bildiren "li" (için, -e/a, ait) harf-i cerri ile "yâ" (ben, bana) mütekellim (birinci tekil şahıs) zamirinin birleşiminden oluştuğunu kaydeder. Cümlenin öznesini ve eylemin merkezini doğrudan konuşanın kendi varlığına ("bana") sabitleyen gramatikal bir aidiyet formudur.

Dücane Cündioğlu, kelimeyi varoluşsal (ontolojik) bir özeleştiri bağlamında yorumlar. Adamın, kavminin kalabalık ve baskıcı kibri karşısında eriyip gitmemesi, "bana" (liye) diyerek kendi bireysel iradesini ve şahsiyetini ortaya koymasıdır. Bu kelime, hakikat karşısında kalabalıkların (kavmin) değil, doğrudan bireyin (benliğin) hesap vereceği şeklindeki Kur'ani sorumluluk felsefesinin sözdizimsel bir manifestosudur.

Lâ (لَا)

Diyanet İslam Ansiklopedisi, Arapçada muzari fiilin başına gelerek eylemin gerçekleşmediğini veya gerçekleşmeyeceğini bildiren "nefy" (olumsuzluk) edatı olduğunu belirtir. Ayette "ibadet etme" eylemini olumsuzlayarak, soru edatıyla (mâ) birlikte "ibadet etmemem için hiçbir rasyonel neden yok" anlamını üreten, inkarın mantıksızlığını gramatikal olarak ifşa eden bir kilittir.

A'budu (أَعْبُدُ)

İbn Fâris, kelimenin kökenini "a-b-d" olarak belirler. Bu kökün temel, somut anlamının "boyun eğmek, zillet göstermek, yumuşamak ve itaat etmek" olduğunu açıklar. Üzerinde yürünmekten düzleşmiş ve yumuşamış yola "tarîkun muabbedun" denmesi bu köktendir. İbn Fâris'e göre "ibadet/kulluk", etimolojik olarak kişinin kendi iradesini ve kibrini mutlak bir otorite karşısında tamamen düzleştirip teslim etmesidir.

Râgıb el-İsfahânî, "a-b-d" kökünü itaat (boyun eğme) ile kıyaslayarak derinleştirir. Ona göre her ibadet bir itaattir, ancak her itaat ibadet değildir. İbadet, "tezellülün" (boyun eğmenin ve alçalmanın) ulaşabileceği en son, en nihai ve en şerefli noktadır. Fiilin muzari birinci tekil şahıs kalıbında (a'budu / kulluk ederim) gelmesi, bu eylemin geçmişte kalmış anlık bir ritüel değil, sürekli, bilinçli ve yaşayan bir ontolojik teslimiyet hali olduğunu gösterir.

Toshihiko Izutsu, kelimenin Cahiliye dönemindeki köle-efendi diyalektiğinden Kur'an'ın dini semantiğine geçişini inceler. İslam öncesi bedevi zihniyetinde bağımsızlık ve kabilevi kibir esasken, "a-b-d" (kulluk/kölelik) insan onurunu zedeleyen en aşağılık sosyal statüydü. Kur'an bu kelimeyi devralmış ve insan kibrini yıkarak, yegâne mutlak ve merhametli yaratıcıya (Allah'a) gösterilen kulluğu, insanın ulaşabileceği en yüksek ahlaki ve varoluşsal özgürlük mertebesi olarak yeniden tanımlamıştır.

Prof. Dr. Sadık Kılıç, ibadet eyleminin psikolojik ve teolojik boyutunu tahlil eder. Adamın "kulluk etmeyeyim" fiilini merkeze alması, insanın doğası gereği mutlaka bir şeye boyun eğeceği (tapınacağı) gerçeğine dayanır. Kişi ya kendi nefsine/toplumuna ya da kendisini yaratana kulluk edecektir; mutlak bağımsızlık (hiçbir şeye tapınmamak) ontolojik olarak imkânsızdır.

Ellezî (الَّذِي)

Diyanet İslam Ansiklopedisi, Arapçada tekil eril varlıklar için kullanılan ism-i mevsul (ilgi zamiri) olduğunu ve "o kimse ki, o şey ki" anlamlarına geldiğini belirtir. Kendisinden sonra gelen fiili (yaratma eylemini), kendisinden önce gelen eylemin (ibadetin) yegâne mantıksal nesnesi ve muhatabı haline getiren gramatikal bir bağlaçtır. İbadetin rastgele putlara değil, spesifik bir vasfa (yaratıcılığa) sahip olan tek bir varlığa tahsis edilmesini sağlar.

Fetaranî (فَطَرَنِي)

İbn Fâris, kelimenin kökenini "f-t-r" olarak tespit eder. Bu kökün temel, somut anlamının "bir şeyi yarmak, ikiye ayırmak, bir şeyi ilk defa açığa çıkarmak ve icat etmek" olduğunu açıklar. Devenin dişinin eti yarıp çıkmasına "fatara" dendiği gibi, sütün sağılmasına veya hamurun mayalanmasına da bu kökten kelimelerle işaret edilir. İbn Fâris'e göre "Fâtır" (yaratan), hiçbir örneği ve taslağı yokken varlık perdesini yırtıp nesneyi ilk defa yokluktan varlık sahnesine çıkaran mutlak mucittir. Sonundaki "nî" zamiri, bu yaratılışın doğrudan konuşanı ("beni") hedef aldığını gösterir.

Râgıb el-İsfahânî, "f-t-r" kökünü "halk" (yaratmak) ve "ibdâ" (örneksiz var etmek) kavramları üzerinden inceler. Ona göre "fıtrat", insanın varoluşsal fabrika ayarıdır. Adamın "Beni fetar (icat/halk) edene..." demesi, salt biyolojik bir üretimden ziyade, kendi aklını, bilincini ve varlığını yokluktan yarıp çıkaran (fıtratını veren) o ilk ve tek otoriteyi etimolojik olarak tanımasıdır. İbadetin gerekçesi, bu var edici (ontolojik) kökene duyulan minnettarlıktır.

Arthur Jeffery, The Foreign Vocabulary of the Qur'an eserinde, "f-t-r" (yaratmak) kökünün Arapça etimolojisine uygun olmakla birlikte, Kur'an'daki (özellikle Allah'ın fâtır/yaratıcı vasfı) monoteistik kullanımının, Habeşçedeki (Ge'ez) "fatara" (yaratmak) ve Aramice/Süryanicedeki "patar" (yarmak/yaratmak) eylemleriyle ortak Sami dinler havzasının kavramsal bir iz düşümü olduğunu belirtir. Ayetteki "fetaranî" kelimesi, tüm Ortadoğu teolojisindeki o kadim "Yoktan Var Eden Yaratıcı" (Creatio ex nihilo) fikrinin kusursuz bir İslami beyanıdır.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kelimenin polemik ve teolojik değerini tahlil eder. Müşrikler, evreni yaratanın (fâtır) Allah olduğunu zaten kabul ediyorlardı; ancak ibadeti O'na değil, aracı putlara yapıyorlardı. Adamın "Beni yaratana (fetaranî) neden kulluk etmeyeyim?" sorusu, muhatapların zihnindeki "yaratıcı Allah" inancını onlara karşı bir ahlaki sorumluluk (ibadet) silahı olarak kullanan, felsefi çelişkilerini yüzlerine vuran muazzam bir retorik hamledir.

Ve (وَ)

Diyanet İslam Ansiklopedisi, atıf (bağlaç) harfi olan vav'ın, eylemin (ve argümanın) başlangıç noktası olan "yaratılış" (mebde) ile, eylemin kaçınılmaz son durağı olan "ahirete dönüş" (mead) kavramlarını birbirine bağlayarak, insan hayatının ontolojik çemberini sözdizimsel olarak kapattığını aktarır.

İleyhi (إِلَيْهِ)

Diyanet İslam Ansiklopedisi, yönelme bildiren "ilâ" (e/a, ona doğru) harf-i cerri ile "hû/hî" (o, ona) gaib zamirinin birleşiminden oluştuğunu belirtir. Cümle kurgusunda "döndürüleceksiniz" fiilinden (yüklemden) önce öne alınması (takdim), son varış noktasının başka hiçbir makam, put veya otorite olmadığını; "sadece ve sadece O'na" (Allah'a) dönüleceğini bildiren güçlü bir "hasr" (tahsis ve sınırlandırma) işlevi görür.

Turceûn (تُرْجَعُونَ)

İbn Fâris, kelimenin kökenini "r-c-a" olarak belirler. Bu kökün temel anlamının "bir şeye geri dönmek, eski haline rücu etmek, cevaba karşılık vermek" olduğunu açıklar. Fiilin muzari (gelecek/şimdiki zaman), meçhul (edilgen) ve çoğul muhatap kalıbında (turceûn / döndürüleceksiniz) gelmesi; bu eylemin insanların kendi inisiyatifleriyle gerçekleştirecekleri bir yolculuk değil, ilahi bir yasa gereği mecburi, kaçınılmaz ve otoriter bir şekilde "geri çağrılma" durumu olduğunu etimolojik olarak ifade eder.

Râgıb el-İsfahânî, "r-c-a" kökünü mebde' (başlangıç) ve mead (dönüş/ahiret) felsefesi üzerinden inceler. Dönüş (rücu), ancak daha önce gelinen/çıkılan bir başlangıç noktasına yapılır. "Fetaranî" (beni yoktan var etti) fiiliyle "turceûn" (O'na döndürüleceksiniz) fiilinin aynı ayette buluşması, insanın topraktan (Allah'ın kudretinden) çıkıp ölümle tekrar aslına rücu etmesinin felsefi özetidir.

Toshihiko Izutsu, kelimenin Kur'an'ın dini semantiğindeki eskatolojik (ahirete dair) ağırlığını tahlil eder. Cahiliye şiirinde "dönüş", sadece toprağa karışmak (yok olmak) iken; Kur'an "r-c-a" kökünü alarak ona ahlaki bir hesap verme, Tanrı'nın huzuruna mecburi bir toplanma anlamı yüklemiştir. "Döndürüleceksiniz" uyarısı, müşrik zihniyetin en çok reddettiği ölümden sonraki ontolojik dirilişin (ba's) semantik beyanıdır.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, ayetin bitiş kelimesindeki retorik sanatına (İltifat sanatına) dikkat çeker. Cümleye "Bana ne oluyor ki..." (liye), "...beni yaratana" (fetaranî) şeklinde "birinci tekil şahıs" (ben dili) ile mütevazı ve özeleştirel bir dille başlayan adam; ayetin en son kelimesinde aniden ve şiddetli bir şekilde "ikinci çoğul şahsa" (siz döndürüleceksiniz / turceûn) sıçrama yapar. Bu gramatikal şoklama (iltifat sanatı), dolaylı eleştirinin (ta'riz) aniden doğrudan ve keskin bir ahiret tehdidine (uyarısına) dönüşmesidir. Adam, kendi üzerinden başlattığı savunmayı, muhatapların yakasına yapışarak bitirir.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X