وَيَقُولُونَ لَوْلَٓا اُنْزِلَ عَلَيْهِ اٰيَةٌ مِنْ رَبِّه۪ۚ فَقُلْ اِنَّمَا الْغَيْبُ لِلّٰهِ فَانْتَظِرُواۚ اِنّ۪ي مَعَكُمْ مِنَ الْمُنْتَظِر۪ينَ۟
Duyuru
Daralt
Henüz duyuru yok.
Yunus Sûresi, 20. Ayet
Daralt
X
-
Ona Rabb'inden bir işaret gelse ya! diyorlar. De ki: Gaybı bilmek Allaha mahsustur; bekleyiniz, ben de sizinle beraber bekleyenlerdenim.
Ona Rabb'inden bir işaret gelse ya! diyorlar. De ki: Gaybı bilmek Allah'a mahsustur. En doğrusunu Allah bilir ya, bunun cevabı, "Eğer Rabb'inin katından daha önce verilmiş bir söz olmasaydı" meâlindeki âyette zikredilmektedir. Yani istemiş oldukları âyetler geldiğinde onları yalanlamaları halinde bu ümmete azap etmemeye dair eğer Allah'ın verdiği bir söz olmasaydı, daha önceki ümmetlerin istemiş oldukları âyetleri yalanladıklarında onlar helâk edildiği gibi siz de mutlaka helâk edilirdiniz.
De ki: Gaybı bilmek Allah'a mahsustur. Yani siz de biliyorsunuz ki, gayb ilmi Allah'a aittir. Allah, benim peygamber olduğuma işaret eden âyetleri ve açıklamaları indirmiştir.
Bekleyiniz, ben de sizinle beraber bekleyenlerdenim. Denildi ki: Öyleyse siz benim helâk edilmemi bekleyin, ben de sizin helâkinizi bekliyorum. Çünkü onlar Hz. Peygamber'i (s.a.) helâk olmakla korkutuyorlardı. Şöyle de söylendi: Siz şeytanın vâdlerini bekleyin, ben de Allah'ın vâdlerini bekliyorum. Buna göre bu cümle bir tehdit ifadesidir. En doğrusunu Allah bilir.
Yorumu Yorumla
-
âyetun (آيَةٌ)
İbn Fâris, Mekâyîsu'l-Luga eserinde kelimenin dayandığı "e-y-y" veya "a-v-y" kökünün temel anlamının "bir şeye işaret eden açık alamet, iz ve nişan" olduğunu belirtir. Kök anlamı itibarıyla bir şeyin varlığı, başka bir gerçeğe veya hedefe yönlendiriyorsa o şey "ayet" vasfı kazanır.
Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât'ta kelimeyi "görünmeyen bir şeye delalet eden görünür işaret" olarak tanımlar. Bu ayetin spesifik bağlamında müşriklerin "Ona bir ayet indirilseydi ya" şeklindeki taleplerini analiz ederken Râgıb, buradaki "ayet"in Kur'an'ın metinsel cümleleri veya doğa olayları değil; doğrudan Hz. Musa'nın asası veya Hz. Salih'in devesi gibi inkarı imkansız kılan, doğaüstü ve zorlayıcı "hissi (ampirik) mucize" anlamında kullanıldığını ifade eder.
Toshihiko Izutsu, Kur'an'da Allah ve İnsan adlı eserinde "ayet" kavramının Kuran'daki teolojik kullanımı ile müşriklerin bu kavramdan beklentisi arasındaki derin anlamsal uçuruma dikkat çeker. Izutsu'ya göre Kur'an, evrendeki her zerreyi ve kendi cümlelerini, aklını kullananlar için birer "ayet" (sembolik işaret) olarak sunarken; müşrikler "ayet" kelimesini salt "Tanrı'nın fiziksel gücünü kanıtlayan sihirsel bir gösteri" olarak algılamışlardır. Bu ayetteki talep, onların Kuran'ın entelektüel ve sembolik iletişim dilini reddedip, sadece kaba ve zorlayıcı bir doğaüstülük (mucize) arayışında olduklarını gösterir.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Mekkeli müşriklerin mucize taleplerini dönemin zihniyeti üzerinden okur. Müşrikler, peygamberliği ahlaki bir misyon olarak değil, kâhinlik veya büyücülük gibi doğaüstü bir performans alanı olarak görmüşlerdir. Onların "ayet" (mucize) istemeleri, gerçeği bulma çabasından ziyade; peygamberi köşeye sıkıştırmak, statükolarını korumak ve Kuran'ın edebi gücünü sıradanlaştırmak için kurgulanmış politik ve teolojik bir oyalama taktiğidir.
el-gaybu (الْغَيْبُ)
İbn Fâris, "g-y-b" kökünün asli anlamının "bir şeyin gözden kaybolması, örtülmesi, algı alanının ve sınırların dışına çıkması" olduğunu belirtir. Güneşin batıp gözden kaybolmasına "gaybûbet" denmesi de bu kökün fiziksel bir yokluk değil, "mevcut olanın perdelenmesi" anlamına dayanır.
Râgıb el-İsfahânî, "gayb" kavramını "insanların duyularından ve akli zorunluluklarından gizli kalan, idrak edilemeyen şey" olarak açıklar. Ayette "Gayb ancak Allah'ındır" denilmesi; mucizelerin ne zaman geleceği, ilahi azabın ne zaman ineceği veya evrenin gizli işleyişi gibi konuların insan aklının veya peygamberin kendi iradesinin kapasitesini aşan, mutlak surette Allah'ın tekelinde olan bir bilgi alanı olduğunu tesciller.
Toshihiko Izutsu, Kuran'ın epistemolojisini (bilgi felsefesini) bu kelime üzerinden inşa eder. Izutsu'ya göre varlık alemi Kuran'da "şehâdet" (görünen, ampirik dünya) ve "gayb" (görünmeyen, aşkın dünya) olarak ikiye ayrılır. Müşriklerin hemen şimdi bir "ayet/mucize" (şehâdet alemine ait zorlayıcı bir kanıt) istemelerine karşılık Kuran; peygamberin bir büyücü olmadığını, ilahi planın ve mucizelerin vaktinin tamamen "gayb" (Tanrısal sır) alanına ait olduğunu belirterek, insanın bu sınırı zorlama hadsizliğini reddeder.
Prof. Dr. Sadık Kılıç, gayb kavramını yaratıcı ile yaratılan arasındaki mutlak ontolojik sınır olarak değerlendirir. Müşriklerin mucize talep ederek ilahi iradeyi kendi istedikleri zaman ve mekanda eyleme zorlamaları, bu sınırı ihlal etme girişimidir. Ayette gaybın sadece Allah'a tahsis edilmesi, insanın kendi acziyetini bilerek ilahi bilgi ve takvim karşısında teslimiyet (iman) göstermesi gerektiğine dair kategorik bir uyarıdır.
fentezırû (فَانْتَظِرُوا) / el-muntezırِين (الْمُنْتَظِرِينَ)
İbn Fâris, "n-z-r" kökünün temel anlamının "gözle bakmak, incelemek, dikkat kesilmek ve bir durumun sonucunu beklemek" olduğunu ifade eder. İntizar (beklemek), kişinin gözlerini ufka dikerek gelecekte olacak bir şeye zihnen ve fiziken hazırlanması, o anı kollamasıdır.
Râgıb el-İsfahânî, "intizar" eylemini "bir şeyin meydana gelmesini gözetlemek ve ona doğru bakmak" olarak tanımlar. Ayette peygamberin ağzından "Öyleyse bekleyin, ben de sizinle beraber bekleyenlerdenim" şeklinde formüle edilen bu emir; sıradan, pasif bir zaman geçirme eylemi değil, tarafların birbirlerinin nihai akıbetini ve ilahi hükmün tecellisini gözlemleyecekleri eskatolojik (ahirete veya ilahi helake dair) bir bekleyiş durumudur.
Angelika Neuwirth, Geç Antik Çağ'ın teolojik polemik ve tartışma edebiyatı bağlamında "bekleme" (intizar) motifini analiz eder. Neuwirth'e göre müşriklerin "neden hemen bir mucize gelmiyor?" şeklindeki kışkırtıcı, alaycı ve aceleci tavırlarına karşı Kuran, savunmacı bir pozisyona düşüp mucize üretmeye çalışmaz. Aksine, "fentezırû" (bekleyin) retoriğiyle tartışmayı aniden keser ve topu doğrudan ilahi yargı zamanına atar. Bu ifade, peygamberin teolojik özgüvenini yansıtan ve muhatabın üzerinde psikolojik bir baskı kuran son derece etkili, tehditkar ve buyurgan bir edebi/polemik silahtır.
Yorumu Yorumla
Yorumu Yorumla