قَالَ يَبْنَؤُ۬مَّ لَا تَأْخُذْ بِلِحْيَت۪ي وَلَا بِرَأْس۪يۚ اِنّ۪ي خَش۪يتُ اَنْ تَقُولَ فَرَّقْتَ بَيْنَ بَن۪ٓي اِسْرَٓائ۪لَ وَلَمْ تَرْقُبْ قَوْل۪ي
Duyuru
Daralt
Henüz duyuru yok.
Tâ-Hâ Sûresi, 94. Ayet
Daralt
X
-
“O şöyle cevap verdi: ‘Ey anamın oğlu! Sakalımı saçımı çekme. Emin ol ki ben senin, ‘Sözüme riayet etmedin de İsrâiloğulları’nın arasına ayrılık soktun!’ diyeceğinden endişelenmiştim.”
Hârun (a.s.) Mûsa'dan (a.s.) özür diledi ve O şöyle cevap verdi: Ey anamın oğlu! Sakalımı saçımı çekme. Emin ol ki ben senin, “Sözüme riayet etmedin de İsrâiloğulları’nın arasına ayrılık soktun!” diyeceğinden endişelenmiştim. Bu beyan da iki türlü açıklanabilir. Birincisi: Sana uyup gittiğin yere gidersem bana îsrâiloğulları’nın arasına ayrılık soktun diyeceğinden korktum. Çünkü sen (bize döndükten sonra) buzağıya tapma şeklindeki tercihlerini yasak ettiğin ve (gidecekleri) yolu beyan ettiğin takdirde sana uyarlardı. Sen bunu yapmadığına göre onların arasına ayrılık sokan sen olmuş olursun. İkincisi: Savaş ve çarpışma anlamına göre Hz. Hârun şöyle demiş olur: Onlarla çarpışır ve aralarında savaş çıkarırsam iki zümreye ayrılacaklarından korktum. Tefrikaya düşerlerse çarpışırlar, kan dökerler ve yok olup giderlerdi. Hârun un (a.s.) savaşmaması, onların Mûsâ (a.s.) dönünce ve kendilerine (gittikleri yol hakkında) yasak getirince iman edecekleri ümidi uyandırmış olmalarındandır. Herhalde onun savaş konusunda izlediği yol, iman edeceği ümidi bulunmayan kimselerle savaşma şeklindeydi. Bu açıklama, İsrâiloğulları belirtildiği gibi on bin veya daha çok ya da daha az sayıda kimse ile buzağıya tapınca Hârun (a.s.) kendilerinden ayrıldı diyenlerin yorumuna göredir. Hasan-ı Basrî ise şöyle diyor: Hârun (a.s.) hariç tüm İsrâiloğulları buzağıya taptılar. Onun görüşüne göre kelime, onlarla savaş ve çarpışma anlamı taşımaz.
Sözüme riayet etmedin. Bu sözün “Onları ıslah et, bozguncuların yolunu izleme” meâlindeki beyanda belirtilen husus olduğu söylenmiştir. Sakalımı saçımı çekme. Bu cümle Hârun’un (a.s.) saçı olduğunu ve baş anlamına gelen “re’s” (رأس) kelimesiyle saçlardan kinâye yapıldığını göstermektedir.
Yorumu Yorumla
-
Kâle (قَالَ)
İbn Fâris, Mekâyîs fi'l-Luga adlı eserinde k-v-l kökünün "ağız ve dilin hareketiyle ortaya çıkan anlamlı sesler dizisi, kelam" olduğunu belirtir.
Râgıb el-İsfahânî, El-Müfredât'ta "kavl" fiilini içsel bir iradenin dışa vurumu olarak tanımlar. Harun'un, Musa'nın o yakıcı fiziksel müdahalesi ve hiddeti karşısında susup ezilmediğini; kendi rasyonel ve idari gerekçelerini savunmak üzere derhal "dedi ki" (kâle) eylemiyle kelama tutunduğunu analiz eder.
Yebneümme (يَبْنَؤُمَّ)
İbn Fâris, b-n-y (inşa etmek/oğul) ve ü-m-m (anne, kaynak, kök) kelimelerinin birleşiminden oluştuğunu belirtir.
Râgıb el-İsfahânî, Harun'un hitapta "Ey babamın oğlu" veya "Ey kardeşim" demek yerine doğrudan "Ey anamın oğlu" (İbn Ümme) tamlamasını seçmesinin psikolojik derinliğine dikkat çeker. Babanın otoriteyi, annenin ise mutlak şefkat ve merhameti temsil ettiğini; Harun'un Musa'nın o devasa öfkesini dindirmek ve aralarındaki o en kırılgan/duygusal biyolojik bağı hatırlatmak için annelik (merhamet) imgesine sığındığını detaylandırır.
Prof. Dr. Hidayet Aydar, çeviri ve tefsir bağlamında bu hitabın barındırdığı sarsıcı zafiyet haline odaklanır. Harun'un, sakalından ve başından sarsılırken kurduğu bu cümlenin; bir peygamberin diğer bir peygambere karşı takındığı resmi bir üslup değil, can havliyle ve kardeşlik hukukuyla söylenmiş son derece fıtri ve duygusal bir feryat olduğunu vurgular.
Lâ te'huz (لَا تَأْخُذْ)
İbn Fâris, e-h-z kökünün "bir şeyi zorla tutmak, kavramak, el koymak ve şiddetle yakalamak" anlamlarına geldiğini belirtir.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, başındaki "lâ" edatının nehiy (yasaklama/engelleme) bildirdiğini aktarır. Bu gramatik kurgunun, Musa'nın eyleminin bir niyet aşamasında kalmadığını; bizzat Harun'un üzerine atılarak onu fiziksel olarak "kavradığını ve sarstığını" sabitlediğini belirtir.
Bi lihyetî (بِلِحْيَتِي)
İbn Fâris, l-h-y kökünün "çene ve yanaklar üzerinde biten kıl, sakal" anlamına geldiğini belirtir.
Dücane Cündioğlu, kelimenin barındırdığı sosyolojik ve felsefi dehşeti çözümler. Ortadoğu kültüründe ve peygamberlik geleneğinde "sakalın" bir erkeğin vakarını, onurunu ve yaşlılık bilgeliğini temsil ettiğini hatırlatır. Musa'nın, kardeşi ve ilahi bir elçi olan Harun'u bizzat o onur merkezinden (sakalından) tutarak sarsmasının; Musa'nın gözünü ne denli büyük bir varoluşsal öfkenin bürüdüğünü, hiddet anında bütün diplomatik ve saygı sınırlarının nasıl yerle bir olduğunu estetik bir tahlille okur.
Ve lâ (وَلَا)
Diyanet İslam Ansiklopedisi, atıf ve olumsuzluk harflerinin tekrarının, fiziksel müdahalenin (sarsmanın) tek bir noktayla sınırlı kalmadığını, saldırının şiddetini ve çaresizliği gramatik olarak pekiştirdiğini aktarır.
Bi ra'sî (بِرَأْسِي)
İbn Fâris, r-e-s kökünün "bir şeyin en üst noktası, zirvesi, baş ve tepe" anlamlarına geldiğini belirtir.
Aisha Abdurrahman (Bintü'ş-Şâtı), bu bedensel tasvirin (sakal ve baş) Kur'an'daki edebi ve görsel sinematografisini irdeler. Musa'nın Harun'u hem sakalından hem de başından/saçından tutarak kendisine doğru çekmesinin; o anki hayal kırıklığının, "Bu halkı sana emanet etmiştim, nasıl izin verdin!" şeklindeki o ağır teolojik hesap sorma halinin bedene yansımış en trajik ve somut tablosu olduğunu estetik bir dille analiz eder.
İnnî (إِنِّي)
Diyanet İslam Ansiklopedisi, pekiştirme edatı (inne) ve birinci tekil şahıs zamirinin ("yâ" / ben) birleşimiyle cümlenin "Şu kesin bir gerçektir ki ben..." anlamı kazandığını; Harun'un fiziksel şiddet altında bile rasyonel savunmasını son derece mutlak, sarsılmaz ve kendinden emin bir dille başlattığını gramatik olarak sabitler.
Haşîtü (خَشِيتُ)
İbn Fâris, h-ş-y kökünün "saygı, bilgi ve sonucun vahametini idrak etmekten kaynaklanan derin korku, çekinme" anlamlarına geldiğini belirtir.
Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın duygu semantiğinde "haşyet" kavramının, sıradan ve korkakça bir panik (havf) olmadığını irdeler. Harun'un "korktum" derken can güvenliğinden veya putperestlerin zorbalığından değil; kitleleri birbirine kırdırmanın yaratacağı o devasa sosyopolitik felaketin sonuçlarını "rasyonel ve felsefi olarak öngörmekten" kaynaklanan bir devlet adamı (elçi) endişesi taşıdığını detaylandırır.
En tekûle (أَنْ تَقُولَ)
Diyanet İslam Ansiklopedisi, masdar edatı (en) ve muzari fiilin birleşerek "Senin söylemenden / Senin beni suçlamandan" şeklinde eylemi isme dönüştürdüğünü; Harun'un asıl endişesinin Musa'ya vereceği hesaptaki o ince siyasi çizgi olduğunu aktarır.
Ferrakte (فَرَّقْتَ)
İbn Fâris, f-r-k kökünün "birbirine bitişik olanı yarmak, ikiye ayırmak ve bütünlüğü bozmak" anlamlarına geldiğini belirtir. Tef'il babında (tefrîk), eylemin şiddetini ve kasıtlı bir parçalamayı ifade eder.
Râgıb el-İsfahânî, "tefrika" kavramının sadece fiziksel bir ayrılık değil, inanç ve hedef birliği içindeki bir topluluğun birbirine düşman gruplara/hiziplere bölünerek iç çatışmaya sürüklenmesi olduğunu kaydeder.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kelimenin sosyolojik ve politik ağırlığına odaklanır. Harun'un, Samiri'nin fitnesine kaba kuvvetle müdahale etmesi durumunda, İsrailoğullarının "tevhide inananlar ve buzağıya tapanlar" olarak ikiye bölünüp çölde kanlı bir iç savaşa (tefrîk) tutuşacaklarını öngördüğünü belirtir. Liderin (Harun'un), yeni kurtulmuş ve kırılgan bir ulusun fiziksel bütünlüğünü korumayı, geçici bir teolojik sapmayı zorla düzeltmeye tercih eden o soğukkanlı "devlet aklını" sosyolojik bir perspektifle analiz eder.
Beyne (بَيْنَ)
İbn Fâris, iki şeyin ortası, arası ve mesafe bildiren bir zarf olduğunu ifade eder.
Benî İsrâîle (بَنِي إِسْرَائِيلَ)
Arthur Jeffery, The Foreign Vocabulary of the Qur'an adlı eserinde ismin etimolojik kökenlerini tartışarak, İbranice "Yisra'el" kelimesinin Arapçaya adapte edilmiş hali olduğunu ve bu kelimenin sadece biyolojik bir soyu değil, o an çölde teşekkül etmekte olan yeni ve bütüncül bir "ulusu" (milli kimliği) temsil ettiğini filolojik kanıtlarıyla sunar.
Ve lem terkub (وَلَمْ تَرْقُبْ)
İbn Fâris, r-k-b kökünün "bir şeyi dikkatle izlemek, gözetlemek, korumak ve bir sözün/ahdin gereğini beklemek" anlamlarına geldiğini belirtir.
Râgıb el-İsfahânî, "murâkabe" eyleminin sadece pasif bir bakış olmadığını; kendisine emanet edilen bir görevi ifşa etmeden, hassasiyetle ve vaktini bekleyerek "muhafaza etmek" olduğunu ifade eder.
Prof. Dr. Sadık Kılıç, eylemin idari ve hukuki boyutuna dikkat çeker. Harun'un, Musa'nın "Kavmimi parçaladın ve benim sözümü/talimatımı gözetmedin (lem terkub) diyeceksin diye korktum" şeklindeki savunmasının; aslında Harun'un pasifliğinin bir zafiyet değil, bizzat Musa'nın "Benden sonra ıslah et" şeklindeki o genel talimatına (kavmi bir arada tutma emrine) sadık kalma çabası olduğunu analiz eder.
Kavlî (قَوْلِي)
İbn Fâris, k-v-l kökünün isme dönüşmüş hali olan "söz, talimat, emir" kelimesinin sonuna birinci tekil şahıs zamirinin ("yâ" / benim) eklendiğini belirtir. Musa'nın Tûr dağına çıkarken Harun'a bıraktığı o siyasi ve teolojik vasiyeti/sözleşmeyi işaret eder.
Yorumu Yorumla
📱
Mobil Uygulamamız
Kuran Yorum android uygulaması
İndir ⬇️
Çveneburi Sözlüğü
Türkiye Gürcülerinin sözlüğü
Siteye Git →
Dijital Kütüphane
Özgün içerikli YouTube genel kültür kanalı
Kanala Git ▶
Türkçe Satranç