قَالَ لَا تَخَافَٓا اِنَّن۪ي مَعَكُمَٓا اَسْمَعُ وَاَرٰى
Duyuru
Daralt
Henüz duyuru yok.
Tâ-Hâ Sûresi, 46. Ayet
Daralt
X
-
“Allah buyurdu: Korkmayın, bilin ki ben sizinle beraberim; işitirim, görürüm.”
Allah buyurdu: Korkmayın. Bu emir, “Onlardan yana üzülme” emrinde olduğu gibi Mûsâ ve Hârun’un korkularını giderme ve onlara güven verme anlamında olabilir. Çünkü örnek âyette de üzüntüyü yasaklama anlammda değildir. O zaman yukarıdaki âyette de böyledir. Bilin ki size yardım etmede, sizi savunmada ben sizinle beraberim; onun dediğini işitirim ve yaptığını görürüm. Gerçekten de Allah Teâlâ’dan onlara yardım ve savunma gelmişti.
Yorumu Yorumla
-
Kâle (قَالَ)
İbn Fâris, Mekâyîs fi'l-Luga eserinde k-v-l kökünün "ağız ve dilin hareketiyle ortaya çıkan anlamlı sesler dizisi" olduğunu belirtir.
Râgıb el-İsfahânî, El-Müfredât'ta "kavl" fiilinin içteki bir kararın dışa vurumu olduğunu ifade eder. İki peygamberin çaresizce ve korkuyla dile getirdikleri endişeye, ilahi makamın hiçbir gecikme olmaksızın, anında ve doğrudan "dedi ki" (kâle) eylemiyle müdahale etmesinin, vahyin o anki teskin edici (sakinleştirici) hızını gösterdiğini analiz eder.
Toshihiko Izutsu, Kur'an'daki Tanrı-insan iletişim modelini irdelerken, bu fiilin "mütekellim" (konuşan, cevap veren) Tanrı tasavvurunun en belirgin örneklerinden biri olduğunu vurgular. İnsanın korkusuna sessiz kalmayan, bizzat kelamıyla o korkunun üzerine yürüyen dinamik bir ilahi otoriteyi detaylandırır.
Lâ tehâfâ (لَا تَخَافَا)
İbn Fâris, h-v-f kökünün "beklenen bir zarar veya helak ihtimali karşısında duyulan panik ve geri çekilme hissi" olduğunu belirtir.
Râgıb el-İsfahânî, buradaki "lâ" (nehiy/yasaklama) edatının, sadece bir duygu tavsiyesi değil, mutlak otorite tarafından o korku durumunun iptal edilmesi (yasaklanması) anlamına geldiğini kaydeder. Sonundaki tesniye (ikil) zamiriyle her iki elçinin kalbindeki dehşetin ilahi bir emirle sükunete çevrildiğini ifade eder.
Aisha Abdurrahman (Bintü'ş-Şâtı), Kur'an'ın psikolojik tasvirlerindeki derinliğe dikkat çeker. "Korkmayın" emrinin, peygamberlerin o an hissettikleri insani zaafı kınayan bir ifade olmadığını; tam aksine, en büyük zalim karşısında duyulan o doğal bedensel ve ruhsal ürpertiyi anlayan, kucaklayan ve ona "ilahi bir güvenlik kalkanı" sunan muazzam bir şefkat beyanı olduğunu analiz eder.
İnnenî (إِنَّنِي)
İbn Fâris, "inne" (pekiştirme) ve "nûn-ı vikaye" ile birinci tekil şahıs zamirinin ("î") birleşiminden oluşan bu yapının, şüpheyi ortadan kaldıran en güçlü tekit formu olduğunu belirtir.
Râgıb el-İsfahânî, "Şüphesiz bizzat Ben" vurgusunun, korkunun tek ilacı olan "Mutlak Güç"ün varlığını iki elçinin zihnine tartışılmaz bir hakikat olarak kazıdığını detaylandırır.
Meakumâ (مَعَكُمَا)
İbn Fâris, m-a-a kökünün "birliktelik, beraberlik, iştirak ve yan yana olma" anlamlarını taşıdığını belirtir.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, kelam ilmindeki "maiyyet" (birliktelik) kavramını inceler. Allah'ın her varlıkla ilmi ve kudretiyle birlikte olduğunu (maiyyet-i âmme), ancak peygamberler veya inananlar için kullanılan "sizinle beraberim" ifadesinin "hususi bir maiyyet" (maiyyet-i hassa) olduğunu; bunun fiziksel bir yan yanalık değil, "yardım, koruma, zafer ve mutlak inayet" ile onlara eşlik etmek manasına geldiğini aktarır.
Prof. Dr. Sadık Kılıç, kelimenin ontolojik gücünü irdeler. Sonsuz ve sınırsız olan Yaratıcı'nın, Firavun'un sarayına yürüyen iki zayıf ve fani insanla "beraber" olmasının; niceliksel (sayısal) bir azlığın, Allah'ın maiyyetiyle sonsuz bir kudrete dönüşmesini sağlayan varoluşsal bir denge eylemi olduğunu vurgular.
Esmeu (أَسْمَعُ)
İbn Fâris, s-m-a kökünün "sesi algılamak, işitmek ve bir bildirimi duymak" olduğunu belirtir.
Râgıb el-İsfahânî, Allah'a nispet edilen "semî" (işitme) sıfatının, sese veya kulağa ihtiyaç duyan beşeri bir duyma olmadığını kaydeder. Fiilin muzari (geniş/şimdiki zaman) kalıbında "işitiyorum" şeklinde gelmesinin, Firavun'un söyleyeceği her tehdidi ve Musa ile Harun'un ağzından çıkacak her kelimeyi eşzamanlı ve eksiksiz olarak algılayan kesintisiz bir ilahi alıcıyı (idraki) anlattığını analiz eder.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kelimenin psikolojik teskin (rahatlatma) işlevine değinir. Firavun'un gürültülü, kalabalık ve korkutucu sarayında iki elçinin kendilerini yapayalnız hissetmemeleri için; "Sizin aranızda geçen her fısıltıyı, her diyaloğu anbean dinliyorum" güvencesinin peygamberlere muazzam bir diplomatik özgüven aşıladığını sosyolojik bir perspektifle kaydeder.
Ve erâ (وَأَرَىٰ)
İbn Fâris, r-e-y kökünün "gözle fiziksel olarak görmek ve akılla, kalple kavramak, müşahede etmek" anlamlarına geldiğini ifade eder.
Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın ontolojik sözlüğünde Allah'ın "Basîr" veya "Râî" (gören) olmasını mutlak bir kuşatıcılık olarak tanımlar. "İşitiyorum" sıfatının hemen ardından "ve görüyorum" eyleminin eklenmesinin, sadece sesleri (diyalogları) değil, Firavun'un mimiklerini, niyetlerini, saraydaki hareketliliği ve elçilerin durumunu kapsayan, hiçbir kör noktanın bulunmadığı ilahi bir panoramik gözetimi (oversight) işaret ettiğini detaylandırır.
Dücane Cündioğlu, bu iki fiilin (esmeu ve erâ) felsefi derinliğini estetik bir dille çözümler. İnsanın dünyadaki en büyük korkusunun "ıssızlık, duyulmamak ve görülmemek" olduğunu belirtir. İki peygamberin Firavun'un devasa otoritesi karşısında yutulma tehlikesine karşı; Mutlak Varlık'ın "Ben o sahneyi bütünüyle izliyor ve dinliyorum" demesinin, kainattaki en sarsılmaz ontolojik zırh olduğunu vurgular.
Yorumu Yorumla
📱
Mobil Uygulamamız
Kuran Yorum android uygulaması
İndir ⬇️
Çveneburi Sözlüğü
Türkiye Gürcülerinin sözlüğü
Siteye Git →
Dijital Kütüphane
Özgün içerikli YouTube genel kültür kanalı
Kanala Git ▶
Türkçe Satranç