Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Tâ-Hâ Sûresi, 41. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Tâ-Hâ Sûresi, 41. Ayet

وَاصْطَنَعْتُكَ لِنَفْس۪يۚ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Vastana’tuke linefsî

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

“Ben seni kendim için seçip yetiştirdim.”

Ben seni kendim için seçip yetiştirdim. Yani ben seni bana resûl ve peygamber olasın diye seçip tercih ettim. Allah Teâlâ burada “kendi nefsini” zikretmektedir, çünkü o, Allah’ın emriyle bu vazifeyi eda edecektir.

“Istana‘tüke” (اصطنعتك) Ben seni kendi nefsim için seçtim demektir. “Li nefsî” (لنفسي) kelimesinden nasıl ki Allah Teâla'nın zatı anlaşılmıyorsa “ve li tusnaa alâ aynî” (عيني على ولتصنع) âyetindeki “ayn” kelimesinden yaratıklara ait göz gibi bir göz mânası nasıl anlaşılır? Bu ve benzerleri ancak teşbihe inanan ve Rabb’ini bilmeyen kimselerin kuruntusunda canlanır. Aksi takdirde Rabb’ini gerçek anlamda tanısa onun vehminde yaratıkları O na ve O nu da yaratıklara benzetme tasavvur edilmez. “Allah onların söylediği şeylerden münezzehtir, çok çok yücedir”.​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Vastana'tuke (وَاصْطَنَعْتُكَ)

İbn Fâris, Mekâyîs fi'l-Luga adlı eserinde s-n-a kökünün "bir şeyi maharetle, özenle ve bir sanat icra edercesine yapmak, inşa etmek" anlamına geldiğini belirtir. İftial babından türeyen "ıstına" eyleminin, sıradan bir üretimden öte, nesne veya kişi üzerinde özel bir gayretle, seçerek ve bir amaca matuf olarak çalışmayı ifade ettiğini kaydeder.

Râgıb el-İsfahânî, El-Müfredât'ta bu kelimeyi incelerken, insanın bir şeyi kendi özel kullanımı için kusursuzlaştırması anlamına geldiğini belirtir. Allah'ın Musa'ya "Seni özel olarak yetiştirdim/kıvama erdirdim" demesinin; onun nehre bırakılmasından sarayda büyümesine, Medyen'e kaçışından o anki vahiy makamına kadar geçirdiği tüm aşamaların rastgele felaketler değil, onu peygamberlik ağırlığını taşıyabilecek bir ruhsal ve fiziksel olgunluğa (kemale) ulaştırma "sanatı" olduğunu analiz eder.

Dücane Cündioğlu, kelimenin estetik ve felsefi kökenlerine (sanat/sun') odaklanır. İnsanın dünyadaki ham tabiatının, ancak ağır imtihanların ateşinde (Medyen çölü, korku, yalnızlık) dövülerek "kıvam" bulacağını belirtir. İlahi kudretin Musa'yı bir "sanat eseri" (ıstına) gibi ilmek ilmek işlemesinin, peygamberin ontolojik olarak her türlü dünyevi bağdan arındırılıp mutlak hakikate pürüzsüz bir ayna kılınması süreci olduğunu detaylandırır.

Prof. Dr. Sadık Kılıç, kelimenin varoluşsal boyutunu irdelerken, başındaki "vav" (atıf) harfinin bir önceki ayette sayılan "lütuf ve imtihan" zincirini tek bir gayeye bağladığını belirtir. Bütün o olayların (kaderin), Musa'nın şahsiyetini ilahi misyona uygun bir şekilde yontmak ve inşa etmek (ıstına) için gerçekleştirilmiş birer teolojik müdahale olduğunu vurgular.

Li nefsî (لِنَفْسِي)

İbn Fâris, n-f-s kökünün "ruh, can, kan ve bir şeyin bizzat kendisi (zatı)" anlamlarına geldiğini ifade eder.

Râgıb el-İsfahânî, Allah'a nispet edilen "nefs" kavramının fiziksel bir ruh veya beden değil, O'nun mutlak Zat'ını, yüceliğini ve eşsizliğini ifade eden bir mecaz olduğunu belirtir. "Kendim için" şeklindeki bu aidiyet vurgusunun, Musa'nın artık beşeri arzulara, Firavun'un kanunlarına veya sıradan bir kabile hayatına değil, bütünüyle "İlahi İradeye" tahsis edildiğini ve mutlak bir adanmışlık (ihlas) statüsüne yükseltildiğini analiz eder.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın ontolojik ve semantik haritasında bu tamlamayı inceler. Izutsu'ya göre "Nefs" (İlahi Zat), varlığın nihai ve aşkın merkezidir. Allah'ın Musa'yı "kendi Nefsi için" seçip ayırması (ıstıfâ), onu dünyevi varlık alanından koparıp doğrudan ilahi iletişim ağına (vahye) bağlamasıdır. Bu, peygamberin kendi benliğini (egosunu) sıfırlayarak, yeryüzünde sadece Yaratıcı'nın mutlak "Ben"liğini (Nefsini) temsil edecek bir elçi kılındığının en sarsıcı beyanıdır.

Gabriel Said Reynolds, Kur'an ve Kitab-ı Mukaddes metinlerindeki Tanrı tasavvurlarını karşılaştırırken bu ifadenin samimiyetine ve gücüne dikkat çeker. Yüce ve ulaşılamaz bir Yaratıcı'nın, yeryüzündeki bir insanı "Bizzat kendim için yetiştirdim" diyerek sahiplenmesinin, İslam teolojisinde Tanrı'nın uzak ve pasif bir güç olmadığını, elçisiyle son derece kişisel, yoğun ve ahit temelli (covenantal) bir ilişki kurduğunu detaylandırır.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X