Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Sâd Sûresi, 84. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Sâd Sûresi, 84. Ayet

قَالَ فَالْحَقُّۘ وَالْحَقَّ اَقُولُۚ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Kâle felhakku velhakka ekûl(u)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

84. “Allah buyurdu: O zaman gerçek -ki ben hep gerçeği söylerim- şudur:”

85. "Kesinlikle ben cehennemi, sen ve bütün sana uyanlarla dolduracağım!”

Mûtezile ve Şer Problemi

Allah buyurdu: O zaman gerçek -ki ben hep gerçeği söylerim- şudur: Bu beyanda iki defa geçen “hak” kelimesinin ikisi de üstünlü olarak da okunmuştur, yani ben sadece hakla söylerim demektir. İlki ötreli, ikincisi üstünlü olarak da okunmuştur, en doğrusunu Allah bilir ya, bu ikinci okuyuşa göre anlamı şöyle olur: Ben hakkım ve hakkı söylerim! Yahut hak benden sâdır olur ve ben hakkı söylerim. Her ikisi de üstünlü okunduğunda ise tekil anlamına gelir. Buna göre sanki şöyle buyurmaktadır: Ben hakkı, evet sadece hakkı söylerim. Bu hak sözden maksat da şudur: Kesinlikle ben cehennemi, sen ve bütün sana uyanlarla dolduracağım!

Cenâb-ı Hak cehennemi dolduracağım söylemekle, fakat cenneti dolduracağını söylememektedir. Bu doldurmanın sıkıştırmak anlamına gelmesi mümkündür, çünkü sıkıştırmakta acı ve elemde fazlalık mânası vardır. Yahut cennetin geniş olmasında, cehennemde bulunmayan bir hikmet vardır. Çünkü genişlik, bostanlarda gezinti, yayılma ve benzeri eylemler için istenir. Cehennemde ise böyle bir şey yoktur. Şanı yüce olan Allah, hiç şüphesiz en doğrusunu bilir.

Sonra bu âyeti Mûtezile’ye karşı delil göstermek de mümkündür. Onlar, Allah şerri murat etmediğini haber vermektedir, diyorlar. Kendilerine denilir ki: Cenâb-ı Hak vâdini yerine getirmeyi ve olacağını haber verdiği şeyin doğru çıkmasını murat etmiş midir, yoksa vâdini yerine getirmeyi ve verdiği haberin doğru çıkmasını murat etmemiş midir. Eğer murat etmemiştir derlerse, çok büyük bir laf etmiş olurlar; çünkü böylelikle onlar Cenâb-ı Hakk’ın vâdinden döndüğünü ve verdiği haberlerde yalan söylediğini iddia etmiş olurlar. Bu çok büyük bir vebaldir, çünkü Rab’lerini beyinsizlikle itham etmektedirler; bu iddiayı ileri süren birinin akıldan zoru var demektir. Onlar şayet, Allah vâdini yerine getirmeyi ve verdiği haberin doğru olmasını murat etmiştir derlerse, kendilerine şöyle denilir: Allah insanların İblis’e tâbi olmalarını mı istemiş, yoksa kendisine iman edip ona uymamalarını mı istemiştir? Eğer kendisine iman edip İblis’e uymamalarını murat etmiştir derlerse, kendilerine şöyle denilir: O zaman sizin iddianıza göre Allah haksızlık yapmış ve zulmetmiş demektir, çünkü hak etmedikleri halde onları cehenneme doldurmayı kastetmiş olmaktadır. İşte bu hal göstermektedir ki Allah, onların yapacaklarını bildiği fiilleri murat etmiştir. En doğrusunu Allah bilir.​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Kâle (قَالَ)

İbn Fâris, "k-v-l" kökünün sözlükte "sesi harflere ve manaya dönüştürmek, konuşmak, içindeki niyeti kelama dökmek ve sarsılmaz bir iradeyi ilan etmek" anlamlarına geldiğini tespit eder. Mazi (geçmiş zaman) tekil fiil olan "kâle" (dedi / ferman buyurdu / hükmü kesti) eyleminin; İblis'in o feci intikam yeminine ("Hepsini saptıracağım, ihlaslı kulların hariç") karşılık; kâinatın Yaratıcısının, o isyankârın sözünü bizzat Kendi "mutlak, dondurucu ve ebedi ilahi kapanış beyanıyla" keserek kâinattaki o devasa diyalogu (yargılamayı) sonlandırdığını nitelediğini belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, kavl/kâle (k-v-l) kavramının, Allah için kullanıldığında sıradan bir diyalog veya cevap olmadığını söyler. İblis'in küstah yemini karşısında kâinatın Hâkiminin bu "Kâle" (Buyurdu) fermanı; şeytanın o kurguladığı şeytanî stratejiye (iğvaya) karşı verilmiş felsefi bir tartışma değil, bizzat kâinatın yasalarına kazınan o "şeriksiz, geri alınamaz ve kibri paramparça eden ontolojik ilam/tekvin" anıdır. Kibir konuşmuş, şimdi ise o mutlak Otorite son sözü (hükmü) söylemektedir.

Felhakku (فَالْحَقُّ)

İbn Fâris, nedensellik ve mutlak bir sonuç bildiren "fa" (işte / öyleyse / madem ki) atıf harfi ile "h-k-k" kökünden türeyen ismin birleşimidir. H-k-k kökünün sözlükte "bir şeyin tam yerine oturması, yalanın, kuruntunun ve bâtılın mutlak zıddı olarak sarsılmaz gerçeklik, zorunluluk, değişmezlik ve inkârı imkânsız olan sabit durum" anlamlarına geldiğini tespit eder. "Felhakku" (İşte mutlak gerçek şudur / Öyleyse hakikat bizzat şudur) tamlamasının; kâinatın Yaratıcısının, İblis'in o vehim ve kibir üzerine kurduğu yalan dünyasını bütünüyle ezip geçecek olan o "dondurucu, yalın ve ontolojik kesinliği" (kaderi) kâinata ilan eden sarsılmaz başlangıç mühürü olduğunu belirtir.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın semantik sisteminde "Hakk" mefhumunu, İblis'in kibrine (bâtıla) karşı indirilmiş en büyük felsefi balyoz olarak inceler. İblis'in yemini kendi zannına ve kibrine dayanırken; Allah'ın söze "Hak (Gerçek) şudur ki" diye başlamasının; İslam felsefesinde kâinattaki yegâne sarsılmaz zeminin, yegâne mutlak yasanın ve yegâne varoluşsal liyakatin bizzat Allah'ın "Hakk" (Gerçek) isminden ve O'nun sarsılmaz iradesinden fışkırdığını kâinata mühürlediğini tespit eder. Bâtıl (şeytan) tehdit eder, Hakk ise bizzat gerçekleşir.

Dücane Cündioğlu, dildeki bu kelimeyi (felhakku) varoluşsal bir "otorite ve ontolojik anıt" estetiği olarak okur. "Hakk" kelimesinin burada hem kâinatın Yaratıcısının Kendi Zâtını (El-Hakk) hem de O'nun ağzından çıkacak olan cezanın (infazın) mutlaklığını temsil ettiğini; İblis'in "Senin İzzetine yemin olsun" küstahlığına karşılık, kâinatın Hâkiminin bizzat "Kendi Mutlak Gerçekliği (Hakk) üzerine ant içerek" veya o gerçeği bir kılıç gibi isyankârın boynuna indirerek kibrin kurgularını dondurduğunu ifade eder.

Velhakka (وَالْحَقَّ)

İbn Fâris, atıf bağlacı "ve" ile yine "h-k-k" kökünden türeyen aynı ismin (hakk) bu kez mef'ul (nesne/belirtme) konumunda üstün (mansub) harekeyle gelişidir. "Velhakka" (Ve Ben sadece o sarsılmaz gerçeği / Ve bizzat o mutlak hakikati) kelimesinin; bir önceki "Hakk" kelimesini muazzam bir pekiştirmeyle (tekit) tekrarlayarak; kâinatın Yaratıcısının ağzından çıkan sözün içine zerre kadar bir abartı, vehim, ihtimal veya tehdit karışmadığını; O'nun fermanının bütünüyle o "dondurucu, saf ve pürüzsüz gerçeklikten (Hakktan)" ibaret olduğunu nitelediğini belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, hakk (h-k-k) kelimesinin ardışık olarak iki kez kullanılmasını (Felhakku velhakka), felsefi olarak kâinattaki en büyük epistemolojik (bilgi) ve ontolojik (varlık) örtüşme anı olarak söyler. İlk "Hakk" Allah'ın Zâtı veya O'nun sarsılmaz adaleti iken; ikinci "Hakk", bizzat birazdan söylenecek olan sözün (cezanın) yalanlanamaz içeriğidir. Yani "Ben Hakk'ım ve Benim söylediğim söz de bütünüyle Hakk'tır." Bu ikileme, şeytanın fıtratındaki o devasa yalanı (bâtılı) kökünden kazıyan mutlak ilahi mühürdür.

Aisha Abdurrahman (Bintü'ş-Şâtı), Kur'an'ın edebi tasvir sisteminde (tasvîr-i fennî) "Hakk" kelimesinin bu tekrarlı kullanımını muazzam bir psikolojik ağırlık ve retorik (tehakküm) estetiği olarak değerlendirir. İblis'in 82. ayette "Yemin olsun ki saptıracağım" diyerek kopardığı o şamata ve gürültüye karşılık; Allah'ın "İşte Hakk ve Ben sadece Hakk'ı söylerim" diyerek o gürültüyü sükûnetle, fakat ezici ve dondurucu bir kayanın ağırlığıyla bütünüyle susturduğunu resmettiğini vurgular. Bâtılın çığlığı, Hakk'ın o sarsılmaz ve ağır tekrarına (velhakka) çarpıp un ufak olmuştur.

Ekûlu (أَقُولُ)

İbn Fâris, "k-v-l" kökünün sözlükte "sesi harflere ve manaya dönüştürmek, konuşmak, içindeki niyeti dışa vurmak ve kesin bir hüküm bildirmek" anlamlarına geldiğini tespit eder. Muzari (geniş/şimdiki zaman) birinci tekil şahıs fiili olan "ekûlu" (Ben söylerim / Ben ferman ederim / Ben kesip atarım) eyleminin; kâinatın Hâkiminin o sarsılmaz "Hakkı" (gerçeği) başkasına söyletmediğini, bir melek aracılığıyla iletmediğini; bizzat Kendi mutlak iradesiyle, şeriksiz ve dondurucu bir "Ben (Zât) beyanıyla" kâinata ve İblis'in yüzüne çarptığını nitelediğini belirtir.

Prof. Dr. Sadık Kılıç, bu fiili (ekûlu) ontolojik bir adalet fermanı ve ebedi süreklilik felsefesi olarak okur. Fiilin muzari (şimdiki/geniş zaman) kipiyle gelmesinin; Allah'ın sadece o geçmişteki yaratılış anında (Mele-i A'lâ'da) değil, kâinatın başından sonuna kadar, her an ve her çağda daima ve sadece "Hakk'ı (Gerçeği/Adaleti) söylediğini ve söyleyeceğini" ifade ettiğini aktarır. İblis yeryüzünde durmaksızın yalan (vesvese/iğvâ) üretecektir; fakat Allah da kâinatta durmaksızın "Hakk'ı söyleyecek (ekûlu)" ve o ilahi kelamla (vahiyle) yalanı bütünüyle parçalayacaktır.

Diyanet İslam Ansiklopedisi, tefsir ilminde bu kapanışın (velhakka ekûlu) eskatolojik (ahiret) infaz bağlamını aktarır. Kâinatın Yaratıcısının "Ben ancak Hakk'ı söylerim" diyerek sözü kilitlemesinin; birazdan 85. ayette açıklanacak olan o feci "cehennem (şerre meâb)" cezasının, şeytan ve ona uyanlar için asla geri dönülmez, pazarlık yapılamaz ve iptal edilemez bir "Mutlak İnfaz Kararı" olduğunu kaydeder. İblis mühlet almıştır ama karşılığında Allah'ın "Hakk" olan o dondurucu ebedi ceza taahhüdünü bizzat Kendi üzerine (ekûlu) almasıyla; kibrin kâinattaki sonu, bizzat kâinatın Hâkiminin o sarsılmaz ve mutlak kelamıyla ebediyen mühürlenmiştir.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X