Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Neml Sûresi, 36. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Neml Sûresi, 36. Ayet

فَلَمَّا جَٓاءَ سُلَيْمٰنَ قَالَ اَتُمِدُّونَنِ بِمَالٍۘ فَمَٓا اٰتٰينِ‌يَ اللّٰهُ خَيْرٌ مِمَّٓا اٰتٰيكُمْۚ بَلْ اَنْتُمْ بِهَدِيَّتِكُمْ تَفْرَحُونَ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Felemmâ câe suleymâne kâle etumiddûneni bimâlin femâ âtâniya(A)llâhu ḣayrun mimmâ âtâkum bel entum bihediyyetikum tefrahûn(e)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

“(Elçiler) Süleyman’a geldiğinde o şöyle dedi: ‘Siz bana mal yardımı mı yapıyorsunuz? Allah’ın bana verdiği size verdiğinden daha değerlidir. Hayır, hayır! Bu hediyenizle ancak sizin gibiler sevinir.’”

Süleyman’a geldiğinde... Muhtemelen Belkıs’ın hediye ile gönderdiği elçidir. Ya da Süleyman’a Belkıs’ın gönderdiği mal geldiğinde. Şu ya da bunun olması da mümkündür.

Siz bana mal yardımı mı yapıyorsunuz? Yani siz bana mal mı veriyorsunuz. Edebiyatçılar (ehl-i edeb) şöyle dedi: “Etümiddûnenî bi-mâlin” (أَتُمِدُّونَنِ بِمَالٍ) cümlesindeki “tümiddûne” kelimesi “meded”dendir. “Meded” (الْمَدَدُ) ziyade demektir. Kavme imdad edilmesi gibi. Nihayetinde bu eylem vermek anlamındadır. Tıpkı şu İlâhî beyanda olduğu gibi: “Onlara canlarının istediği meyve ve etten bol bol veririz”. Ve bu kelimenin ziyade anlamına gelmesi muhtemeldir. En doğrusunu Allah bilir.

Allah’ın bana verdiği size verdiğinden daha değerlidir. Yani Allah’ın bana verdiği nübüvvet, ilim ve hikmet, sizin bana verdiğiniz mallardan daha hayırlıdır, müslüman olarak bana gelmeniz halinde Allah’ın bana verdiğinden size veririm. Size verdiğinden daha hayırlıdır, yani müslüman olarak gelmeyip de İslâm’dan yüz çevirmeniz halinde. Ya da buna benzer bir izah.

Bazı müfessirler şöyle dedi: Allah’ın bana verdiği hükümranlık, size verdiği saltanattan daha hayırlıdır. Çünkü Allah ona cinni, şeytanları, kuşları, rüzgârı ve her ne varsa hepsini onun emrine âmâde kılmıştı. Bu ise onun için daha hayırlı, kraliçenin saltanatından daha ihtişamlı idi. Birinci yorum daha uygun ve yakındır. Zira Süleyman’ın kendi saltanatı ile başkasına karşı öğünmesi ihtimal dâhilinde değildir. Onun övüncü ancak din ve nübüvvet ile olur. En doğrusunu Allah bilir.

Hayır, hayır! Bu hediyenizle ancak sizin gibiler sevinir. Bazıları şöyle demişlerdir; Size geri iade edilmesi halinde bu hediyenizle ancak sizin gibiler sevinir. Ancak bu uzak bir yorumdur. Çünkü hediye veren kimse, hediyesinin kabul edilmeyip kendisine geri çevrilmesi halinde sevinmez, aksine bundan üzüntü duyar ve kederlenir. Ancak buyuruyor ki en doğrusunu Allah bilir ya, aksine bizden size gelecek mal ve hediyelerle asıl siz sevinirsiniz. Çünkü sizin bütün amacınız maldır, dünyalıktır. Bizim muradımız ise dindir, âhiret yurdudur. Ya da buna benzer bir izah. Bunun en doğrusunu bilen Allah’tır.​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Fe lemmâ (فَلَمَّا)

"Fe" (takip, nedensellik ve hemen peşinden gelme bildiren bağlaç) ve "lemmâ" (zaman zarfı) edatlarının birleşmesinden oluşmuştur. "Bunun üzerine, ne zaman ki, -dığı zaman" manalarına gelir.

Râgıb el-İsfahânî, "lemmâ" edatının bir olayın gerçekleştiği o kritik anı ve eşiği belirlediğini tahlil eder. "Fe" bağlacı ise, Seba elçilerinin yolculuk sürecini (tayy-ı mekan yaparak) atlayıp, doğrudan Süleyman'ın huzuruna çıktıkları o dramatik yüzleşme anına zihni hızlıca taşır. Diyanet İslam Ansiklopedisi, tefsir ilmi çerçevesinde bu yapının kıssadaki ritmi hızlandırdığını, elçilerin gelişinin hemen ardından Süleyman'ın göstereceği keskin diplomatik tepkinin aciliyetini vurguladığını aktarır.

Câe (جَاءَ)

Kelimenin kökü c-y-e harfleridir. Mazi (geçmiş zaman) üçüncü tekil şahıs fiilidir. "Geldi, ulaştı" manasına gelir. Gramer olarak tekil formda gelmesi, elçi heyetinin başındaki temsilciyi (veya heyetin bütünü tek bir fail olarak) işaret eder.

İbn Fâris, c-y-e kökünün asıl manasının "bir şeye yönelmek, hedefe varmak ve ulaşmak" olduğunu belirtir. Râgıb el-İsfahânî, "mecî" (gelme) kavramının, bir mekâna fiziken ulaşmanın yanı sıra bir haber veya nesne (hediye) ile otoritenin huzuruna "çıkmak/sunmak" eylemini de kapsadığını ifade eder.

Süleymâne (سُلَيْمَانَ)

Arapça kökenli olmayan (muarreb), gayr-ı munsarıf özel isimdir (alem). Eylemin yöneldiği mef'ul (nesne) olduğu için sonu fetha (üstün) ile bitmiştir.

El-Cevâlîkî ve Celaleddin el-Suyuti, bu ismin Arap diline dışarıdan girdiğini, eski Sami dillerinden intikal eden yabancı bir alem olduğunu tasdik ederler.

Arthur Jeffery, kelimenin İbranice "Şelomo" (Shlomo) kökeninden geldiğini, temelinde "ş-l-m" (barış, selamet, esenlik) kökünün bulunduğunu belirtir. Kelimenin Arapçaya geçişi, Geç Antik Çağ'daki Aramice ve Süryanice formlar üzerinden olmuştur.

Gabriel Said Reynolds, Kur'an'ın kurgusunda Süleyman'ın sadece tarihi bir kral olmadığını, "tevhidi ve adil mutlakiyetin" yeryüzündeki arketipi olduğunu tahlil eder. Elçilerin getirdiği rüşvet/hediye, doğrudan bu mutlak ilahi otoriteye (Süleyman'a) çarpmış ve seküler siyasetin tıkandığı bir teolojik eşiğe dönüşmüştür.

Kâle (قَالَ)

Kelimenin kökü k-v-l harfleridir. Mazi (geçmiş zaman) üçüncü tekil şahıs fiilidir. "Dedi, söyledi" manasına gelir.

İbn Fâris, k-v-l kökünün asıl manasının "zihindeki düşünceyi sese büründürerek kolayca dışa vurmak" olduğunu belirtir. Râgıb el-İsfahânî, "kavl" (söz) kavramının sıradan bir ses olmadığını; inanç, niyet ve irade barındıran kurgulu ifadeler olduğunu açıklar. Süleyman, elçilerin sunduğu hediyeyi görünce, sessiz bir red veya fiziksel bir eylem yerine; onların zihniyetini paramparça edecek rasyonel ve güçlü bir "söylem/hitabet" (kavl) inşa etmiştir.

E-tumiddûneni (أَتُمِدُّونَنِ)

Kelimenin kökü m-d-d harfleridir. İf'al babında, muzari (geniş/şimdiki zaman), ikinci çoğul şahıs (siz) fiili olan "tumiddûne" kelimesinin başına soru edatı "e" (hemze) ve sonuna "nî" (bana) zamiri eklenmiştir. "Siz bana destek mi oluyorsunuz, bana yardım mı uzatıyorsunuz?" manalarına gelir.

İbn Fâris, m-d-d kökünün asıl manasının "bir şeyi çekmek, uzatmak, süreklilik sağlamak ve peş peşe ilave etmek" olduğunu belirtir. Râgıb el-İsfahânî, "imdad" eyleminin genellikle dışarıdan gelen ve kişinin gücünü/malını artırmaya yönelik "takviye ve destek" manası taşıdığını tahlil eder.

Dücane Cündioğlu, kelimenin felsefi ve politik arka planını analiz eder. Süleyman'ın bu sorusu, muazzam bir epistemolojik ve diplomatik alaycılık (ironi) barındırır. Emrinde cinler, kuşlar ve devasa ordular bulunan, rüzgara hükmeden bir peygamber-krala; yeryüzünün geçici altınlarıyla "destek çıkmaya" (imdad etmeye) çalışmak, Seba devlet aklının ne kadar sığ ve ontolojik gerçeğe ne kadar kör olduğunu gösterir. Süleyman, bu soruyla rüşvetin anlamsızlığını yüzlerine vurur.

Bi mâlin (بِمَالٍ)

Kelimenin kökü m-v-l harfleridir. "Bi" (ile) harf-i ceri ve "mal" (servet, zenginlik) kelimesinin birleşimidir. "Mal ile, servetle, maddiyatla" manasına gelir.

İbn Fâris, m-v-l kökünün "sahip olunan ve biriktirilen değerli şeyler" anlamına geldiğini belirtir. Râgıb el-İsfahânî, mal kelimesinin aslen insanın elinde tuttuğu, değiş tokuş yapabildiği ve nefsinin arzu ettiği her türlü dünyevi metayı ifade ettiğini açıklar.

Toshihiko Izutsu, Cahiliye döneminin değerler sisteminde "mal" kavramının mutlak bir şeref, güç ve iktidar ölçüsü (paradigma) olduğunu inceler. Seba Kraliçesi, Süleyman'ı sıradan bir dünya kralı sanarak kendi pagan/seküler paradigmasıyla hareket etmiş ve onu "mal" ile satın alabileceğini düşünmüştür. Ancak Süleyman, bu kelimeyi küçümseyici bir tonda (belirsiz ve tenvinli/mâlin) kullanarak, "Sizin en yüce değer sandığınız bu nesne, benim gözümde değersiz bir teferruattır" mesajını vermiştir.

Fe mâ (فَمَا)

"Fe" (öyleyse, oysa, aksine) bağlacı ve "mâ" (şey, o şey ki) ism-i mevsulünün birleşimidir. Cümlede bir önceki durumu iptal edip yeni ve üstün bir tezi öne sürmek için kullanılan geçiş edatıdır.

Âtâniyellâhu (آتَانِيَ اللَّهُ)

Kelimenin kökü e-t-y harfleridir. İf'al babında mazi (geçmiş zaman) fiili "âtâ" (verdi), "nî" (bana) zamiri ve Yaratıcı'nın özel ismi "Allah" kelimesinden oluşur. "Allah'ın bana lütfettiği, bana verdiği (şeyler)" manasına gelir.

İbn Fâris, e-t-y kökünün "bir şeye kolaylıkla yönelmek ve ona varmak" manasına geldiğini belirtir. Râgıb el-İsfahânî, "itâ" (verme) eyleminin sıradan bir el değiştirme olmadığını; mülkiyetin, makamın veya ilmin mutlak fail tarafından (Allah) bir kuluna cebir olmaksızın, salt lütuf ve ihsan olarak sunulması olduğunu tahlil eder. Allah isminin fail (özne) olarak kullanılması, sahip olunan gücün kaynağındaki tevhidi (ilahi) temeli vurgular.

Hayrun (خَيْرٌ)

Kelimenin kökü h-y-r harfleridir. İsm-i tafdil (kıyas/üstünlük) manası barındıran bir isimdir. "Daha hayırlı, daha üstün, daha iyi ve değerli" manalarına gelir.

İbn Fâris, h-y-r kökünün temel manasının "şerrin zıttı; meyil ve arzu edilen, fayda sağlayan iyi şey" olduğunu belirtir. Râgıb el-İsfahânî, "hayır" kavramının; akıl, fıtrat ve ilahi vahiy kriterlerine göre gerçekten faydalı, kalıcı ve ontolojik olarak üstün olan durumu nitelediğini ifade eder.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, ayetteki bu değerler kıyasını tefsir eder. Süleyman "Benim altınım/malım sizinkinden daha çoktur" demez. "Hayrun" (daha hayırlıdır/üstündür) diyerek niceliksel (sayısal) bir karşılaştırma yapmayı reddeder ve meseleyi niteliksel/teolojik bir zemine çeker. Allah'ın Süleyman'a verdiği "hayır" (nübüvvet, hidayet, ilahi ilim ve hakikate boyun eğmiş bir mülk), Seba'nın tüm maddi zenginliklerinden kategorik olarak daha üstündür.

Mimmâ (مِمَّا)

"Min" (-den, -dan) harf-i ceri ile "mâ" (şey) ism-i mevsulünün idgam edilmiş (kaynaşmış) halidir. "O şeyden ki" manasına gelir. Kıyas cümlesinin (ism-i tafdilin) bağlacıdır.

Âtâkum (آتَاكُم)

Kelimenin kökü e-t-y harfleridir. İf'al babında mazi fiil "âtâ" (verdi) ile "kum" (size) zamirinin birleşimidir. "O'nun (Allah'ın) size verdiğinden" manasına gelir.

Dücane Cündioğlu, fiilin bu formdaki felsefi işlevine dikkat çeker. Süleyman, Seba kavminin sahip olduğu altınları ve krallığı "kendi kazandıkları" (kesbettikleri) şeyler olarak nitelemez. Onlara da o malı verenin aslında Allah (âtâkum) olduğunu zımnen hatırlatarak; asıl sahibin (Mün'im) mülkünü, asıl sahibin elçisine rüşvet olarak sunmanın teolojik cehaletini gözler önüne serer.

Bel (بَلْ)

Arapçada "aksine, bilakis, tam tersine, hayır öyle değil" anlamlarında kullanılan, önceki hükmü kesin olarak iptal edip (idrab), ardından yeni ve zıt bir hüküm kuran bağlaç edatıdır.

Diyanet İslam Ansiklopedisi, tefsir usulü çerçevesinde "bel" edatının diplomasi ve cedel (tartışma) ilmindeki gücünü aktarır. Süleyman, bu edatla onların hediye üzerinden kurdukları psikolojik üstünlük beklentisini tek kelimeyle parçalar ve sözü doğrudan karşı tarafın zaaflarına çeviren ağır bir ithama geçer.

Entum (أَنتُم)

Arapçada "Siz" manasına gelen ikinci çoğul şahıs zamiridir. Vurguyu muhatapların (ve onları gönderen devlet aklının) kimliği üzerine yoğunlaştırır.

Bi hediyyetikum (بِهَدِيَّتِكُمْ)

Kelimenin kökü h-d-y harfleridir. "Bi" (ile) harf-i ceri, "hediye" kelimesi ve "kum" (sizin) zamirinden oluşur. "Sizin (o kendi) hediyenizle, şu kendi armağanınızla" manasına gelir.

İbn Fâris, h-d-y kökünün "birine lütufta bulunmak, ikram etmek ve kalpleri yaklaştırmak için armağan sunmak" olduğunu belirtir. Gabriel Said Reynolds, Antik Yakındoğu diplomasi geleneğinde hediye sunmanın (haraç vermenin) krallıklar arası bir statü, zenginlik ve gurur gösterisi olduğunu; Süleyman'ın "kendi hediyenizle" diyerek onların bu kibrini deşifre ettiğini tahlil eder.

Tefrahûn (تَفْرَحُونَ)

Kelimenin kökü f-r-h harfleridir. Muzari (geniş/şimdiki zaman), ikinci çoğul şahıs (siz) fiilidir. "Seviniyorsunuz, böbürleniyorsunuz, şımarıyorsunuz" manalarına gelir.

İbn Fâris, f-r-h kökünün "hüznün zıttı; kalbin sevinçle genişlemesi ve ferahlaması" olduğunu belirtir. Ancak bu kökün aşırı kullanımları şımarıklığı ifade eder. Râgıb el-İsfahânî, "fereh" kavramını teolojik bir eleştiriye tabi tutar. Râgıb'a göre fereh, insanın anlık bir bedensel lezzetten, geçici bir dünya malından veya makamından dolayı kalbinde duyduğu dengesiz, aşırı ve kibre varan coşkudur. Bu yüzden Kur'an'da genellikle yergi (zem) makamında, uhrevi gerçeği unutup sadece dünyaya sevinenleri (şımaranları) nitelemek için kullanılır.

Prof. Dr. Sadık Kılıç, ayetin bu vurucu sonunu psikolojik ve ahlaki bir çerçevede tefsir eder. Malla mülkle sevinmek, altın gönderip siyasi oyun kurmakla övünmek (tefrahûn), kalbi maddeye kilitlenmiş, ilahi ufuktan yoksun pagan ve seküler zihniyetin karakteridir. Süleyman'ın cevabı nettir: "Ben peygamberim, benim ufkum ilahi vahiy ve rızadır. Siz ise gönderdiğiniz bu altınlara ve rüşvetlere bakıp kendi sığ, dünyevi dünyanızda şımaran (tefrahûn) acizlersiniz." Bu fiil, elçilerin (ve Seba Kraliçesi'nin) diplomatik oyununu tam kalbinden vuran ahlaki bir darbedir.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X