قَالَتْ يَٓا اَيُّهَا الْمَلَؤُ۬ا اَفْتُون۪ي ف۪ٓي اَمْر۪يۚ مَا كُنْتُ قَاطِعَةً اَمْراً حَتّٰى تَشْهَدُونِ
Duyuru
Daralt
Henüz duyuru yok.
Neml Sûresi, 32. Ayet
Daralt
X
-
“Kraliçe şöyle dedi: ‘Efendiler! İçinde bulunduğum durum hakkında bana görüşünüzü açıklayın. Sizin görüşünüzü almadan asla bir işe kesin karar vermem.’”
Kraliçe şöyle dedi: “Efendiler! İçinde bulunduğum durum hakkında bana görüşünüzü açıklayın. Sizin görüşünüzü almadan asla bir işe kesin karar vermem”. Kraliçe kavmi ile istişare etti ve onlardan bu konuda görüşlerini belirtmelerini istedi. Hükümdarların âdeti böyledir: Onlar bir şey yapmak istediklerinde yahut bir durum ile karşılaştıklarında kavminden rey sahipleri, aklı yeterleri (âkil adamlar) ve hüsn-i tedbir sahiplerine danışırlar, sonra da yapacaklarını kendilerinin almış olduğu tedbir ve doğru olduğuna inandıkları karar ile yaparlar. Allah, resûlüne de aynı şeyi emretmiş ve “iş hakkında onlara danış” buyurmuştur. Sonra da karar alındıktan sonra onu azim ile yerine getirmesini, bu konuda Allah’a güvenmesini ve işini O’na havale etmesini istemiştir. Sizin görüşünüzü almadan. Bu beyanın iki şekilde yorumlanması muhtemeldir: Siz beni o konuda hazırlamadıkça ben asla bir işe kesin karar vermem. Ya da siz doğru ve hak olduğu konusunda tanıklık etmedikçe asla bir işe kesin karar vermem. Belkıs’ın şûra meclisi, kraliçenin görüş istemesi üzerine cevap oluşturdular ve ona şöyle dediler: (neml 33)
Yorumu Yorumla
-
Kâlet (قَالَتْ)
Kelimenin kökü k-v-l harfleridir. Mazi (geçmiş zaman), üçüncü tekil şahıs dişil fiilidir. "Dedi, söyledi, hitap etti" manalarına gelir.
İbn Fâris, k-v-l kökünün asıl manasının "bir eylemi hafifletmek, çabuklaştırmak ve zihindeki manayı hızla sese büründürerek dışa vurmak" olduğunu belirtir. Râgıb el-İsfahânî, "kavl" (söz) kavramının sıradan bir ses (savt) olmadığını; inanç, niyet ve irade barındıran anlamlı, kurgulu ifadeler olduğunu açıklar. Seba Kraliçesi, Süleyman'ın sarsıcı mektubunu alır almaz fevri ve otokratik bir eyleme geçmek yerine, düşüncelerini anlamlı bir "söze/müzakereye" (kavl) dönüştürerek devlet aklını devreye sokmuştur.
Yâ Eyyuhe'l-Meleu (يَا أَيُّهَا الْمَلَأُ)
"Yâ" ve "eyyuhâ" nida (seslenme) edatları ile m-l-e kökünden türeyen "el-mele'" kelimesinin birleşimidir. "Ey ileri gelenler, ey meclis üyeleri" manasına gelir.
İbn Fâris, m-l-e kökünün temel manasının "bir kabı veya mekanı boşluk kalmayacak şekilde doldurmak" olduğunu belirtir. Râgıb el-İsfahânî, bu topluluğa "mele'" denmesinin sebebini sosyolojik ve estetik bir temele bağlar: Onlar, dış görünümleri ve heybetleriyle bakanların gözünü; sahip oldukları siyasi akıl, makam ve itibarlarıyla da halkın kalbini "dolduran" seçkin (elit) bir zümredir.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kelimenin antik dönem siyaset felsefesindeki karşılığını inceler. Kur'an, Seba krallığını sadece tek bir despotun (Kraliçenin) elinde oyuncak olmuş ilkel bir yapı olarak değil; aristokratların, ordu komutanlarının ve bilgelerin oluşturduğu kurumsal bir "senato / danışma meclisi" (Mele') ile yönetilen, kuralları ve istişare geleneği olan gelişmiş bir devlet mekanizması olarak tasvir eder. Bu hitap, mektubun şahsi bir kriz değil, ulusal bir güvenlik meselesi olarak meclisin gündemine taşındığının ilanıdır.
Eftûnî (أَفْتُونِي)
Kelimenin kökü f-t-y harfleridir. İf'al babında, çoğul muhatap emir fiili (eftû) ile "nî" (bana) birinci tekil şahıs zamirinin birleşimidir. "Bana fetva verin, bana kesin ve aydınlatıcı bir görüş bildirin" manasına gelir.
İbn Fâris, f-t-y kökünün asıl manasının "gençlik, tazelik, yenilik ve bir şeyin güçlü/dinamik olması" olduğunu belirtir. Dini ve hukuki bir terim olan "fetva" kelimesi de buradan türer; çünkü fetva, daha önce karşılaşılmamış "yepyeni ve zor" bir meseleyi, güçlü ve taze bir akıl yürütmeyle çözüme kavuşturmaktır. Râgıb el-İsfahânî, "iftâ" eyleminin sıradan bir tavsiye vermek olmadığını; karmaşık ve kapalı bir problemi (müşkil), şüphe bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşturan bağlayıcı bir karar üretmek olduğunu tahlil eder.
Prof. Dr. Hidayet Aydar, Kraliçe'nin "bana akıl verin" veya "ne düşünüyorsunuz" demek yerine doğrudan "eftûnî" (bana fetva verin) demesinin hukuki ve siyasi ağırlığına dikkat çeker. Kraliçe, Süleyman'dan gelen "teslim olun" ültimatomu (Neml 31) karşısında eşi görülmemiş (yeni/taze) bir diplomatik krizle karşı karşıyadır. Meclisinden sıradan bir beyin fırtınası değil, devletin kaderini belirleyecek resmi, rasyonel ve bağlayıcı bir politik/hukuki karar (fetva) talep etmektedir.
Fî (فِي)
Arapçada mekânsal, zamansal veya durumsal bir içselliği, aidiyeti bildiren harf-i cerdir (edat). "Hakkında, konusunda, içinde" manalarına gelir.
Emrî (أَمْرِي)
Kelimenin kökü e-m-r harfleridir. "Emr" (iş, durum, mesele) ismine "yâ" (benim) aidiyet zamirinin eklenmesiyle oluşmuştur. "Benim şu işimde, karşı karşıya kaldığım bu meselede" anlamına gelir.
İbn Fâris, e-m-r kökünün "birine bir şey yapmasını buyurmak (emir)" ve "önemli bir durum, hadise, iş (şe'n)" olmak üzere iki temel manası olduğunu açıklar. Râgıb el-İsfahânî, "emr" kelimesinin sıradan günlük işler için değil, üzerinde hassasiyetle durulması ve eyleme geçilmesi gereken hayati ve ciddi meseleler için kullanıldığını belirtir.
Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın sosyo-politik sözlüğünde "emr" kavramının, özel ve şahsi meselelerden ziyade "kamuyu ilgilendiren, toplumun kaderini bağlayan işler" (res publica / kamu davası) anlamında kullanıldığını inceler. Kraliçe "benim işim" derken şahsi bir mülkiyetten bahsetmez; devletin başı olarak omuzlarında taşıdığı "kraliyetin beka meselesini" kastetmektedir.
Mâ Kuntu (مَا كُنتُ)
"Mâ" (olumsuzluk edatı) ve k-v-n kökünden türeyen mazi birinci tekil şahıs nâkıs fiilinin (kuntu) birleşimidir. "Ben hiçbir zaman olmadım, ben yapacak değildim" manalarına gelir.
İbn Fâris, k-v-n kökünün "bir şeyin varlık sahasına çıkması ve sabit bir hal alması" manasına geldiğini belirtir. Kraliçe, bu ifadeyle sadece anlık bir kararından değil, krallığı boyunca sürdürdüğü sabit ve ontolojik bir yönetim geleneğinden, karakterinden (varoluşsal tutumundan) bahsetmektedir.
Kâtıaten (قَاطِعَةً)
Kelimenin kökü k-t-a harfleridir. İsm-i fail (etken ortaç) kalıbında, dişil (müennes) formda bir kelimedir. "Kesen, koparan, kesin karara bağlayan" manalarına gelir.
İbn Fâris, k-t-a kökünün asıl manasının "birleşmiş olan bir şeyi ayırmak, koparmak, bitirmek ve sonlandırmak" olduğunu belirtir. Vasl (birleştirmek) kelimesinin zıttıdır. Râgıb el-İsfahânî, karara bağlama eylemine "kat'u'l-emr" denmesinin sebebini tahlil eder: Kararsızlık anında zihinde birçok ihtimal birbirine bağlı halde durur. Kesin karar vermek, bu ihtimallerden birini seçip diğer tüm bağları "kesip atmak" ve tartışmayı tamamen sonlandırmaktır.
Dücane Cündioğlu, kelimenin felsefi ve politik psikolojisini analiz eder. Kraliçe "Ben hiçbir işi tek başıma kesip atmadım" (kâtıaten) derken, karar alma sürecindeki o mutlak irade kullanımını (kesmeyi) kendi tekelinden çıkardığını ilan eder. O, istibdatla (diktatörlükle) yöneten ve her şeyi tek başına "kesip biçen" firavunvari bir figür olmadığını; gücünü meclisiyle paylaşarak kendi mutlakiyetini bizzat kendi rızasıyla sınırlayan son derece rasyonel ve adil bir hükümdar olduğunu bu kelimeyle ispatlar.
Emran (أَمْرًا)
Kelimenin kökü e-m-r harfleridir. Belirsiz (nekra) ve tenvinli formda olup, "hiçbir işi, herhangi bir kararı" manasına gelir.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, dilbilgisi kuralları çerçevesinde olumsuzluk bağlamında (nefy siyâkında) gelen belirsiz (nekra) ismin, mutlak bir genellik (umum) ifade ettiğini aktarır. Kraliçe, sadece Süleyman'ın mektubu gibi büyük krizlerde değil, devletin yönetimiyle ilgili istisnasız "hiçbir meselede" (emran) onlara danışmadan adım atmadığını belirterek, istişare (şura) prensibinin Seba devletinde yerleşik bir anayasal kural olduğunu vurgular.
Hattâ (حَتَّىٰ)
Arapçada "ta ki, -e kadar, -ıncaya dek" anlamlarına gelen, bir durumun veya eylemin varıp dayandığı nihai sınırı ve şartı bildiren (gaye ve ta'lil) edatıdır.
Râgıb el-İsfahânî, "hattâ" edatının, öncesindeki eylemsizliği (karar vermeme durumunu) kıracak olan o tek ve zorunlu şartı belirlediğini ifade eder. Kararın (kat' eyleminin) gerçekleşmesi, ancak ve ancak bu edattan sonra gelecek olan şarta bağlanmıştır.
Teşhedûn (تَشْهَدُونِ)
Kelimenin kökü ş-h-d harfleridir. Muzari (geniş/şimdiki zaman), ikinci çoğul şahıs (siz) fiilidir. Aslı "teşhedûnenî" (bana şahitlik edersiniz) olup, ayetteki edebi ahenk ve vecizlik (ihtisar) sebebiyle sonundaki "nûn" ve "yâ" zamirleri düşmüştür. "Sizler benim yanımda bulunup şahitlik etmedikçe, sizler bizzat onaylamadıkça" manalarına gelir.
İbn Fâris, ş-h-d kökünün temel manasının "bir yerde bizzat hazır bulunmak, gözle görmek ve kesin olarak bilmek" olduğunu açıklar. Gaib (yok olmak) kavramının zıttıdır. Râgıb el-İsfahânî, "şehadet" kavramının sadece fiziksel bir mecliste bulunmak olmadığını; aynı zamanda bilgiye, idrake ve rızaya dayalı olarak bir gerçeği beyan ve tasdik etmek olduğunu tahlil eder.
Prof. Dr. Sadık Kılıç, bu eylemin siyasi ve teolojik vizyonunu derinlemesine tefsir eder. Kraliçe, meclisine "bana fikir verin ve çekilin" demez. "Siz şahitlik etmedikçe/yanımda bulunmadıkça" (teşhedûn) diyerek, alınacak savaş veya barış kararının tüm siyasi ve tarihi sorumluluğunu senatoyla (Mele' ile) paylaşır. Bu durum, Kur'an'ın İslam öncesi (pagan) bir toplumda dahi "istişare" (şura) ve "ortak akıl" mekanizmasını takdirle aktardığı; tek adamlığın (istibdadın) ise daima eleştirildiği (Firavun örneğinde olduğu gibi) Kur'ani siyaset felsefesinin en net göstergelerinden biridir.
Yorumu Yorumla
📱
Mobil Uygulamamız
Kuran Yorum android uygulaması
İndir ⬇️
Çveneburi Sözlüğü
Türkiye Gürcülerinin sözlüğü
Siteye Git →
Dijital Kütüphane
Özgün içerikli YouTube genel kültür kanalı
Kanala Git ▶
Türkçe Satranç