Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Neml Sûresi, 31. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Neml Sûresi, 31. Ayet

اَلَّا تَعْلُوا عَلَيَّ وَأْتُون۪ي مُسْلِم۪ينَ۟​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Ellâ ta’lû ‘aleyye ve/tûnî muslimîn(e)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

“‘Bana üstünlük taslamayın, gelip bana teslim olun’ denilmektedir.”

Sonra nebi ve resûllerin âdetlerinden biri de sözde ve mektuplarda gayet veciz (az ve öz) söyleyip yazmaları, lüzumsuz lakırdılarla meşgul olmamaları, lafı uzatmamalarıdır. Anlatıldığına göre Süleyman’ın Belkıs’a yazmış olduğu mektubun tamamı işte bu kadardı: “Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla! Bana üstünlük taslamayın, gelip bana teslim olun! Müslüman olarak bana gelin!”. En doğrusunu Allah bilir.​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Ellâ (أَلَّا)

Arapça dilbilgisinde açıklama ve masdar bildiren "en" (أَنْ) edatı ile olumsuzluk/yasaklama bildiren "lâ" (لَا) edatının kaynaşmış (idgam edilmiş) halidir. "Şöyle ki... yapmayın, -memeniz" manalarına gelir.

Râgıb el-İsfahânî, "en" edatının (en-i tefsiriyye) buradaki işlevinin, mektubun içeriğini ve asıl maksadını beyan etmek olduğunu belirtir. Süleyman'ın fermanı, bu edat sayesinde giriş kısmından (besmeleden) doğrudan asıl emre ve talebe bağlanır. Diyanet İslam Ansiklopedisi, tefsir ve nahiv kuralları çerçevesinde bu yapıyı inceler; Kraliçe'nin meclisine okuduğu cümlenin, diplomatik bir ricadan ziyade, kesin bir sınır çizen bağlayıcı bir "nehiy" (yasaklama) formu taşıdığını aktarır.

Ta'lû (تَعْلُوا)

Kelimenin kökü a-l-v harfleridir. Muzari (geniş/şimdiki zaman), ikinci çoğul şahıs (siz) fiilidir. Başındaki "en" edatının etkisiyle sonundaki "nun" harfi düşmüştür. "Büyüklük taslamayın, üstünlük iddia etmeyin, başkaldırmayın" manalarına gelir.

İbn Fâris, a-l-v kökünün temel manasının "yükseklik, yukarıda olmak, bir şeyin üstüne çıkmak" olduğunu belirtir. Bu kelime, fiziksel bir irtifayı ifade ettiği gibi, ahlaki veya makamsal olarak kendini başkalarından üstün görme (kibir) halini de nitelemek için kullanılır. Râgıb el-İsfahânî, "uluvv" kavramının bu bağlamda, insanın kendi haddini ve acziyetini unutarak, hakkı kabullenmekten kaçınması ve ilahi otorite karşısında sahte bir üstünlük/mutlakiyet taslaması olduğunu tahlil eder.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın ahlak semantiğinde "uluvv/istikbar" kavramını incelerken, bunun tevazunun ve teslimiyetin mutlak zıttı olduğunu belirtir. Seba kavmi zenginliklerine, ordularına ve medeniyetlerine güvenerek çevrelerindeki toplumlara karşı bir üstünlük (uluvv) psikolojisine sahipti. Süleyman, mektubunun ilk emriyle onların bu "pagan/dünyevi kibrini" ve sahte erişilmezlik duygusunu kökünden hedef alır.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kelimenin siyasi ve diplomatik bağlamını tefsir eder. "Bana karşı büyüklük taslamayın" ifadesi, dönemin uluslararası ilişkilerinde bir imparatorun diğer bir devlete çektiği net bir ültimatomdur. Süleyman, Kraliçe'ye kendi krallığının siyasi ve askeri haşmetine (Arş'ına) güvenerek bir direnç veya kibir göstermemesi gerektiğini, aksi takdirde bu "uluvv" halinin tolere edilmeyeceğini beyan eder. Dücane Cündioğlu ise bunu varoluşsal bir boyutta okur: İnsanın yeryüzündeki en büyük yanılgısı (uluvv), kendi sınırlarını aşarak hakikat karşısında bağımsızlık ve tanrılık vehmetmesidir.

Aleyye (عَلَيَّ)

"Alâ" (üzerine, karşı) harf-i ceri ile "yâ" (ben, bana) birinci tekil şahıs zamirinin birleşimidir. "Bana karşı, benim üzerime" manasına gelir.

Diyanet İslam Ansiklopedisi, buradaki "alâ" edatının bir husumet, zıtlaşma ve karşı duruş bildirdiğini aktarır. Süleyman, "Bana karşı (aleyye)" diyerek, sadece kendi şahsını değil; temsil ettiği ilahi otoriteyi, tevhid davasını ve nübüvvet makamını kastetmektedir. Dolayısıyla gösterilecek herhangi bir kibir, şahsi bir diplomatik kriz değil, doğrudan Allah'ın elçisine (ve O'nun dinine) yapılmış bir başkaldırı olarak kabul edilecektir.

Ve'tûnî (وَأْتُونِي)

Kelimenin kökü e-t-y harfleridir. Başındaki "ve" bağlaçtır. Çoğul muhatap emir fiili (i'tû) ile "nî" (bana) zamirinin birleşmesinden oluşur. "Ve bana gelin, benim huzuruma çıkın" manasına gelir.

İbn Fâris, e-t-y kökünün asıl manasının "bir şeye doğru kolaylıkla yönelmek, hedefe iradi olarak varmak" olduğunu belirtir. Râgıb el-İsfahânî, "ityân" kavramının sadece fiziksel bir yer değiştirme veya bir mekana ulaşma olmadığını; aynı zamanda bir emre, bir otoriteye veya bir karara boyun eğerek o makamın huzurunda hazır bulunmayı da ifade ettiğini açıklar.

Angelika Neuwirth, bu emrin (ve'tûnî) Kur'an'ın edebi kurgusundaki dramatik çağrı gücüne dikkat çeker. Süleyman, mektubun son cümlesinde uzun uzadıya felsefi veya teolojik bir tartışmaya (cedel) girmez. Hakikat nettir ve muhataptan beklenen tek şey, o hakikatin merkezine (Süleyman'ın başkentine) mazeretsiz ve şartsız bir şekilde fiziksel/siyasi olarak intikal etmektir. Prof. Dr. Hidayet Aydar da bu fiilin, devlet ciddiyeti taşıyan resmi bir celp (huzura çağırma) olduğunu, Kraliçe'ye ve kurmaylarına başka bir diplomatik manevra alanı bırakmayan kesin bir buyruk (ferman) olduğunu tahlil eder.

Müslimîn (مُسْلِمِينَ)

Kelimenin kökü s-l-m harflerinden türemiştir. İf'al babında ism-i failin (etken ortaç) kurallı eril çoğul formudur. Cümlede hal (durum zarfı) olarak yer alır. "Teslim olmuş kimseler olarak, boyun eğerek, Müslümanlar olarak" manalarına gelir.

İbn Fâris, s-l-m kökünün temel manasının "her türlü afet, ayıp ve tehlikeden uzak olmak; barış, esenlik, boyun eğme ve rıza gösterme" olduğunu belirtir. İnsanın güvende olma ihtiyacından dolayı barışa "selam", kalbin şüphelerden arınmış saf haline de "selim" denir. Râgıb el-İsfahânî, "İslam" ve "Müslim" kavramlarını tahlil ederken; bunun, kişinin kendi iradesini, kibrini ve itirazlarını tamamen sıfırlayarak ilahi emre mutlak bir rıza, sükunet ve iç huzuruyla (selametle) boyun eğmesi durumu olduğunu ifade eder.

Arthur Jeffery, kelimenin Sami dillerindeki kökenine inerek, "Müslim" (teslim olan) kavramının Kuzeybatı Sami dillerindeki (özellikle Süryanice "şlem" ve İbranice "şalom" - tamamlanmak, barış yapmak, teslim olmak) kökleriyle derin bir teolojik ortaklık taşıdığını belirtir. Süleyman'ın bu kelimeyi kullanması, Yakındoğu'nun kadim monoteistik lügatinde "Tanrı'nın iradesine barışçıl bir şekilde kayıtsız şartsız teslimiyet" çağrısının kusursuz bir ifadesidir.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın ahlak felsefesinde bu ayetin muazzam bir kutupsal (polar) zıtlık üzerine kurulduğunu analiz eder. Ayetin başındaki "ta'lû" (büyüklük taslamak/kibir) kavramı ile sonundaki "müslimîn" (teslim olanlar) kavramı, birbirini ontolojik olarak yok eden iki zıt ahlaki duruştur. Süleyman, Seba kavminden sadece siyasi bir yenilgiyi veya haraç ödemeyi değil; kendi "uluvv"larını (egolarını ve putlarını) paramparça ederek (İslam olarak) yepyeni bir varoluşsal düzleme, tevhidi bir barışa (selamete) geçmelerini talep etmektedir. Gabriel Said Reynolds, "müslimîn" kelimesinin bu bağlamda salt bir dinin sosyolojik adı olmaktan ziyade, Geç Antik Çağ bağlamında "putperestliği terk edip Tek Tanrı'nın otoritesini tanıyanlar" şeklindeki evrensel ve eylemsel bir teslimiyeti nitelediğini vurgular.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X