Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Neml Sûresi, 9. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Neml Sûresi, 9. Ayet

يَا مُوسٰٓى اِنَّـهُٓ اَنَا اللّٰهُ الْعَز۪يزُ الْحَك۪يمُۙ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Yâ mûsâ innehu ena(A)llâhu-l’azîzu-lhakîm(u)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

“Ey Mûsâ! ‘Şüphesiz ben mutlak galip ve hikmet sahibi olan Allah’ım!’”

Ey Mûsâ! Şüphesiz ben mutlak galip ve hikmet sahibi olan Allah’ım! Yani sana bunu veren bizzat mutlak galip ve hikmet sahibi olan Allah’tır. Yahut şöyle buyuruyor: Sana bunu sağlayan, mutlak galip ve hikmet sahibi olan Allah’tır. Yahut yorumu şöyledir: Bunu sana gösteren ve bu şekilde sana ikramda bulunan var ya, işte o mutlak galip ve hikmet sahibi olan ben Allah’ım. Yahut şöyle buyuruyor: Sana onu gösteren, yani sana bunu sağlayan mutlak galip ve hikmet sahibi olan Allah’tır. “el-Azîz” (الْعَزِيزُ) hiçbir şeyin acze düşüremeyeceği mutlak güç sahibi demektir. “el-Hakîm” yaptığı her işte isabetli olan, yerli yerinde yapan ve hata etmeyendir. Yahut O Azîz’dir; asla zillete dûçar olmaz. Çünkü O’nun izzeti zatının gereğidir. Hakîm’dir; her şeyi yerli yerine koyan ve hiç hata etmeyendir. Ebû Muâz dedi ki: Ve Mukâtil b. Süleyman dedi ki: “Yâ Mûsâ innehû enellâhu” şu demektir: Allah buyuruyor ki: Gördüğün ışık (nur), var ya işte o ben Allah’ım”. Böyle bir yorum muhaldir ve izahı yoktur. Çünkü gördüğü bir insana ya da başka bir şeye “İnne’llezî raeyte ene’l-insân”, yani gördüğün ben insandır, demezsin. Buna karşın şöyle dersin; “Ene’llezî raeyte” Ben gördüğünüm. Aynı şekilde onun dediği İbn Mesûd’un mushafında belirtilen kayda göre muhaldir: (نُودِيَ يَا مُوسَى لَا تَخَفْ) “Nida edildi ki ey Mûsâ! Korkma!” [Ben mutlak galip ve hikmet sahibi olan Allah’ım]. Allah, Mûsâ’ya konuşuyor, ona hitap ediyor, sonra da buyuruyor ki; Gördüğün ışık benim. Bu yorum Allah’ın şu beyanından dolayı da muhaldir: “Bir zamanlar Mûsâ, ailesine, “(Şu uzakta) bir ateş bulunduğunu farkettim. Size oradan bir haber ya da ısınmanız için ondan bir parça kor getireceğim” demişti”. Bir başka yerde “Felemmâ etâhâ.. (Onun yanına geldiğinde) demiş (yani ateşe giden müennes bir zamir kullanmış da) “etâhu” dememişti. Keza Allah’ın bir sıfat olması da muhaldir. Çünkü sen “Ellezî raeyte ene ehûke” diyemezsin. Mukâtil’in yorumu işte bu dört yönden muhaldir ve âyetin zâhirine muhaliftir. Aslı daha önce belirtmiş olduğumuz husustur.

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Yâ (يَا)

Arapça dilbilgisinde muhataba seslenmek ve onun dikkatini çekmek için kullanılan, çoğunlukla "ey" şeklinde çevrilen bir nida (seslenme) edatıdır.

Râgıb el-İsfahânî, nida edatlarının kullanım amaçlarını tahlil ederken, bu edatın doğrudan ve uyarısız bir şekilde kullanılmasının, muhatabın (Hz. Musa'nın) zihnindeki tüm dağınıklığı giderip bütün benliğiyle sese odaklanmasını sağladığını belirtir. Çölün sessizliğinde aniden yükselen bu "yâ" nidası, sıradan bir çağrı değil, varoluşsal bir sarsıntının ve ilahi iletişimin başlangıç anıdır. Diyanet İslam Ansiklopedisi, nahiv (dilbilgisi) kuralları çerçevesinde "yâ" edatının hem yakındaki hem de uzaktaki muhataplar için kullanılabildiğini, ancak buradaki kullanımın mekansal bir mesafeden ziyade, sesin kaynağının (Yaratıcı'nın) yüceliğini ve aşkınlığını (transcendence) vurgulayan bir makam nidası olduğunu aktarır.

Mûsâ (مُوسَى)

Arapça kökenli olmayan (muarreb), özel bir isimdir (alem).

El-Cevâlîkî, ismin kökenine dair kadim dilbilimsel tartışmaları aktararak, bu kelimenin Kıptice (Antik Mısır dili) kökenli olduğunu, "su" anlamına gelen "mu" ile "ağaç/kamış" anlamına gelen "sa" kelimelerinin birleşiminden doğduğunu belirtir. Bu isimlendirme, Musa'nın bebekken bir sepet içinde nil nehrinin sularından ve kamışlıklarından kurtarılması hadisesine ontolojik bir atıftır. Celaleddin el-Suyuti de bu kelimenin Arapça lügatine dışarıdan girdiğini ve Kur'an'ın Arapçalaştırma (ta'rib) kuralı çerçevesinde metne dahil edildiğini tasdik eder.

Batılı filolog Arthur Jeffery, kelimenin dilsel arkeolojisini yaparak İbranice "Mosheh" formunun, aslında Eski Mısır dilinde "doğmuş, oğul, çocuk" manalarına gelen "mes/mose" kökünden türediğini bilimsel olarak ortaya koyar. Kur'an'ın bu ismi doğrudan Mısır dilinden değil, Yakındoğu'nun ortak dini lügatini oluşturan Aramice veya Süryanice formlar üzerinden Arapça bir sesletimle benimsediğini savunur.

Gabriel Said Reynolds, Kur'an'ın edebi kurgusunda bu ismin salt bir tarihsel figürü imlemekten öte, Geç Antik Çağ dini hafızasındaki "kurtarıcı peygamber ve yasa koyucu" arketipini temsil ettiğini belirtir. Ayette doğrudan ismen (Yâ Musa) hitap edilmesi, Tanrı ile peygamberi arasındaki şahsi ve aracısız iletişimin, teofanik (ilahi tecelli) bir sahnede en dramatik şekilde dışa vurumudur.

İnnehû (إِنَّهُ)

Cümleyi tekitlemek, kesinlik kazandırmak ve muhatabın zihnindeki muhtemel şüpheleri ortadan kaldırmak için kullanılan "inne" (şüphesiz, muhakkak ki) tahkik edatı ile, durumu veya şanı ifade eden "hû" (o) zamirinin birleşmesinden oluşur. "Gerçek şu ki, şüphesiz o durum şudur" manasına gelir.

Râgıb el-İsfahânî, "inne" edatının Kur'an'daki kullanımlarını incelerken, bu edatın sadece gramatik bir pekiştirme olmadığını; muhatabı, duyacağı şok edici veya olağanüstü habere psikolojik ve zihinsel olarak hazırlayan bir "hakikat ilanı" olduğunu tahlil eder. Musa, ateşe doğru gelirken sıradan bir insanla veya doğaüstü bir varlıkla karşılaşacağını düşünürken, "innehû" edatı bu beklentiyi tamamen yıkarak, gelecek olan sözün mutlak ve sarsılmaz ilahi gerçeğin ta kendisi olduğunu önceden dikte eder. Diyanet İslam Ansiklopedisi, buradaki "hû" zamirinin (zamir-i şân) belirli bir isme dönmekten ziyade, bizzat olayın büyüklüğüne ve ardından gelecek olan "Ben Allah'ım" cümlesinin taşıdığı ontolojik ağırlığa işaret ettiğini belirtir.

Ene (أَنَا)

Arapçada birinci tekil şahıs zamiridir (Ben).

İbn Fâris, bu zamirin kişinin doğrudan kendi varlığını, kimliğini ve benliğini ifade etmek için kullandığı en temel gösterge olduğunu belirtir.

Dücane Cündioğlu, kelimenin Kur'an'daki felsefi ve teolojik zeminini derinlemesine tahlil eder. Cündioğlu'na göre, ateşteki tecelli mahallinden yükselen "Ene" (Ben) sedası, mutlak öznenin (Yaratıcı'nın) kendi varlığını hiçbir aracı olmadan, bizzat kendi benliği üzerinden ifşa etmesidir. İnsanın mutlak varlık ile kurduğu en aracısız temas, bu "Ben" hitabına muhatap olmasıdır. Bu durum, ilahi zatın kendisini insana (Musa'ya) doğrudan ve şahsi (personal) bir bilinç olarak sunmasıdır.

Angelika Neuwirth, Kur'an'ın dramatik ve litürjik (ayinsel) yapısını incelerken, Yaratıcı'nın kendisinden üçüncü tekil şahıs (O) olarak bahsetmek yerine aniden "Ben" (Ene) zamiriyle konuşmaya başlamasının okuyucu/dinleyici üzerindeki sarsıcı etkisine dikkat çeker. Çölün ortasında yankılanan bu birinci tekil şahıs hitabı, metnin sınırlarını aşarak doğrudan dinleyicinin kalbine yönelen, Tanrı'nın her an orada hazır ve nazır olduğunu bildiren muazzam bir akustik/teolojik doğrudanlıktır.

Allâhu (اللَّهُ)

Kelimenin kökü ağırlıklı olarak e-l-h (ilah, ibadet edilen) harflerine dayandırılır. Başındaki harf-i tarif (el) ile birlikte alemlerin yaratıcısının has ve mutlak ismi olmuştur.

İbn Fâris, e-l-h kökünün "yönelmek, ibadet etmek, sıkıntıda sığınarak kalp huzuru bulmak" gibi temel manalar taşıdığını açıklar. Râgıb el-İsfahânî, bu ismin Yaratıcı'ya işaret eden tüm sıfatları (esma-i hüsna) kendi içinde toplayan "camid" (türememiş veya türese bile artık özel isim olmuş) mutlak şahıs ismi olduğunu belirtir. Ayette "Ene" (Ben) zamirinin hemen ardından gelerek, Musa'nın şahit olduğu tecellinin kaynağının ne bir melek ne de bir doğa ruhu olmadığını; varlığı zorunlu, mutlak ve tek olan "Allah" olduğunu kesin hükme bağlar.

Theodor Nöldeke ve Arthur Jeffery, kelimenin Kuzeybatı Sami dillerindeki köklerine işaret ederek, "Allah" isminin Arapça izole bir kavram olmadığını, Aramice ve Süryanicedeki "Alaha" kelimesiyle aynı kadim monoteistik damardan (El/Elohim) geldiğini vurgularlar. Kur'an, Geç Antik Çağ'ın bu evrensel ilah ismini, mutlak tevhid akidesinin tam merkezine yerleştirmiştir.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın bu ayetle birlikte Arap zihniyetinde gerçekleştirdiği devrimi analiz eder. Cahiliye toplumunda "Allah", acil anlarda başvurulan, panteonun en üstünde duran ancak insan hayatına pek müdahale etmeyen "edilgen" ve uzak bir yaratıcı fikriydi. Ancak "Ben Allah'ım" şeklinde alevlerin içinden doğrudan peygamberine hitap eden bu Tanrı profili, putperestlerin o uzak tanrı tasavvurunu paramparça etmiş; yerine anbean insana müdahil olan, konuşan, buyuran, şahsi (personal) ve aşkın bir tek Tanrı ontolojisi inşa etmiştir.

el-Azîz (الْعَزِيزُ)

Kelimenin kökü a-z-z harflerinden türemiştir. "Şiddetli ve güçlü olmak, üstün gelmek, mağlup edilememek, eşsiz ve nadir olmak" anlamlarını taşır. Mübalağa (aşırılık) bildiren ism-i fail kalıbında bir sıfattır.

İbn Fâris, a-z-z kökünün temel manasının "kuvvet, şiddet ve hiçbir şekilde yenilgiye uğratılamayan sağlamlık" olduğunu belirtir. Bir şeyin çok nadir ve ulaşılmaz olmasına da bu yüzden "aziz" denir. Râgıb el-İsfahânî, Allah'ın "el-Azîz" sıfatının, O'nun iradesine karşı koyabilecek hiçbir gücün bulunmadığı, mülkünde dilediği gibi tasarruf eden mutlak galip olduğu anlamına geldiğini tahlil eder. Musa'nın karşısındaki bu tecelli, sıradan bir mucize değil, evrenin en yenilmez gücünün tezahürüdür.

Toshihiko Izutsu, "izzet/azîz" kavramının Cahiliye ahlakındaki yeri ile Kur'an'daki yeri arasındaki semantik çatışmayı inceler. İslam öncesi Arap toplumunda "izzet", insanın kendi kabilesinin gücüne, soyuna ve kılıcına dayanarak başkalarına karşı kurduğu kibirli bir tahakküm ve dünyevi bir yenilmezlik hissiydi. Kur'an, bu dünyevi ve sahte izzet algısını yıkarak, bu kavramı yalnızca Allah'a (el-Azîz) tahsis etmiş; gerçek, sarsılmaz ve mutlak otoritenin sadece göklerin ve yerin Yaratıcısına ait olduğunu deklare etmiştir.

Prof. Dr. Sadık Kılıç, ayetin dramatik bağlamında bu sıfatın pedagojik işlevine dikkat çeker. Hz. Musa, yeryüzünün en "azîz" (güçlü ve zalim) otoritelerinden biri olan Firavun'un karşısına gönderilmeden hemen önce; asıl, mutlak ve kahredici gücün sahibinin (el-Azîz) kim olduğunu bu hitapla idrak eder. Bu isim, peygambere dünyevi güçler karşısında boyun eğmemesi için verilen ontolojik bir zırhtır.

el-Hakîm (الْحَكِيمُ)

Kelimenin kökü h-k-m harflerine dayanmaktadır. "Hüküm vermek, yargılamak, bir şeyi sağlam ve kusursuz yapmak" anlamlarındaki kökten türeyen mübalağalı ism-i fail sıfatıdır. "Mutlak hikmet sahibi, her işi yerli yerinde olan" demektir.

İbn Fâris, h-k-m kökünün temel manasının "engellemek, birini hatadan ve zulümden alıkoymak" olduğunu açıklar. Arapçada ata vurulan geme de onu yoldan çıkmaktan alıkoyduğu için "hakeme" denir. İbn Fâris'e göre "Hakîm" ismi, Allah'ın her işini eksiklikten, gayesizlikten ve abesiyetten uzak, mutlak bir kusursuzluk (hikmet) içinde var ettiğini gösterir. Râgıb el-İsfahânî, Hakîm vasfını, "eşyanın mahiyetini en ince ayrıntısına kadar bilip, her fiili kendi varoluş gayesine en uygun ve kusursuz şekilde icra eden" mutlak özne olarak tahlil eder.

Prof. Dr. Hidayet Aydar, ayetin sonunda "el-Azîz" ve "el-Hakîm" isimlerinin (esma-i hüsna) peş peşe (ikili formda) gelmesinin teolojik derinliğini inceler. Yalnızca mutlak güce (Azîz) sahip olmak, eğer hikmetle dengelenmezse tahrip edici, keyfi ve despotik bir irade algısı doğurabilirdi. Ancak Allah'ın yenilmez gücü (el-Azîz), O'nun her şeyi yerli yerince, bir amaca ve adalete uygun yapan sonsuz bilgeliğiyle (el-Hakîm) dengelenmiştir. Musa'ya verilen bu ilahi tanıtım, karşısındaki gücün kör bir kudret değil; evreni bir nizam, adalet ve gayeyle yöneten şuurlu bir irade olduğunu ispatlar.

Diyanet İslam Ansiklopedisi, Kur'an dilinde bu tür sıfat tamlamalarının rastgele seçilmediğini, vahyin o anki bağlamına tam bir uygunluk gösterdiğini ifade eder. Allah, Musa'yı ateşin içinden peygamberlikle görevlendirirken; Onu koruyacak "gücünün" (Azîz) ve bu görevin arkasındaki sarsılmaz ilahi "planın/bilgeliğin" (Hakîm) garantisini bu iki ismin tecellisiyle aynı anda vermektedir.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X