Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Mü'min Sûresi, 41. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Mü'min Sûresi, 41. Ayet

وَيَا قَوْمِ مَا ل۪ٓي اَدْعُوكُمْ اِلَى النَّجٰوةِ وَتَدْعُونَن۪ٓي اِلَى النَّارِۜ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Ve yâ kavmi mâlî ed’ûkum ilâ-nnecâti ve ted’ûnenî ilâ-nnâr(i)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

"Ey kavmim! Nedir bu hal? Ben sizi kurtuluşa çağırıyorum, siz ise beni ateşe çağırıyorsunuz!"

Sözü edilen mümin kişi burada sanki şunu söylemektedir: Ey kavmim! Bu ne haldir? Ben sizi kurtuluşa davet ediyor ve bunun için size öğüt veriyorum, siz ise beni helâke çağırıyorsunuz! Aramızda dostluk ve birliktelik ne zaman gerçekleşecek? Yani hiç gerçekleşmeyecek demektir. Nasihat sırasında söylenen bu ve benzeri sözler, ancak iş son hadde vardığında ve söylenen sözlerin onlara hiç fayda vermeyeceği anlaşıldığında söylenir. Nitekim Cenâb-ı Hak da şöyle demektedir: "Sizin dininiz size, benim dinim banadır", "Benim yaptığım bana, sizin yaptığınız size aittir".​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Ve Yâ (وَيَا)

İbn Fâris, atıf bağlacı olan "ve" ile Arapçada uzakta olan birine, bir topluluğa veya şiddetle dikkat kesilmesi istenen kişiye seslenmek için kullanılan nida (seslenme) edatı "yâ" kelimesinin birleşimi olduğunu belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, "Ey" (yâ) nidasının, mümin adamın hitabında sıradan bir çağrı olmadığını; ateşe (felakete) doğru sürüklenen Firavun meclisini sarsarak uyandırmayı hedefleyen acil, varoluşsal ve dramatik bir "ikaz" işlevi gördüğünü söyler.

Kavmi (قَوْمِ)

İbn Fâris, "k-v-m" kökünün sözlükte "ayağa kalkmak, dik durmak, bir işte sebat etmek ve bir gaye etrafında toplanan zümre" anlamlarına geldiğini tespit eder. Kavim kelimesinin, birbirine asabiyet (kan, kültür veya inanç bağı) ile kenetlenmiş sosyolojik topluluğu nitelediğini belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, kavim kavramının toplumun yönetici ve ayakta duran dinamik gücünü anlattığını söyler. Mümin adamın "Ey kavmim" (yâ kavmi) diyerek onlara seslenmesinin; onları ötekileştirmeden, aralarındaki aidiyet bağlarını kullanarak kalplerini bu sarsıcı gerçeğe açmaya çalışan şefkatli bir belagat stratejisi olduğunu vurgular.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın sosyolojisinde kavim kelimesini kabile dayanışması bağlamında okur. Mümin adamın bu kelimeyle Mısır aristokrasisinin o sarsılmaz "kavmiyet" (ırkdaşlık) duvarını içeriden aştığını; düşman gibi değil, kendi halkının helak olmasından korkan dertli bir aydın gibi onlara içeriden bir uyarıda bulunduğunu tespit eder.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bu hitabı siyasi bir bağlamda değerlendirir. "Ey kavmim" seslenişinin, tiranın şahsından ziyade o sistemi ayakta tutan "mele'" (derin devlet / seçkinler) tabakasına yönelik olduğunu; mümin adamın, diktatörü var eden o suç ortaklarını (kavmi) akla ve vicdana davet ettiğini ifade eder.

Mâ (مَا)

İbn Fâris, bu edatın bağlamına göre soru (istifham) veya olumsuzluk bildirdiğini; burada "ne oluyor, nedir bu durum" anlamında şiddetli bir şaşkınlık ve taaccüb ifade eden soru edatı olduğunu kaydeder.

Lî (لِي)

İbn Fâris, aidiyet ve yönelim bildiren "lâm" (li) harf-i ceri ile birinci tekil şahıs "ben" (î) zamirinin birleşimi olduğunu; "bana ne oluyor ki, benim neyim var ki" şeklinde konuşanın kendi konumunu sorgulatan bir retorik (söz sanatı) oluşturduğunu belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, "Bana ne oluyor ki" (mâ lî) formülünün, konuşanın aslında kendi durumundan şüphe etmesi değil, karşısındaki kitlenin (kavminin) sergilediği ahmaklık ve körlük karşısında duyduğu o devasa şaşkınlığı ve felsefi isyanı dışa vuran bir hitap sanatı (istifham-ı taaccübî) olduğunu vurgular.

Ed'ûkum (أَدْعُوكُمْ)

İbn Fâris, "d-a-v" kökünün sözlükte "çağırmak, nida etmek, birinden bir şey talep etmek, davet etmek ve yönlendirmek" anlamlarına geldiğini tespit eder. Birinci tekil şahıs muzari fiil olan "ed'û" (ben çağırıyorum/davet ediyorum) ile "kum" (sizi) zamirinin birleşiminden oluştuğunu belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, davet kavramının sadece seslenmek olmadığını, muhatabı belirli bir inanca, eyleme veya kurtuluşa ikna etme çabası (tebliğ) olduğunu söyler. Mümin adamın "Ben sizi çağırıyorum" (ed'ûkum) eyleminin, hiçbir siyasi menfaat veya zorbalık içermeyen, tamamen fıtrata uygun aydınlık bir kılavuzluk rolü üstlendiğini vurgular.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın iletişim modelinde "davet" (da'vet) eylemini inceler. Peygamberlerin ve müminlerin varoluşsal görevinin kılıçla dayatmak değil, insanları hakikate "çağırmak" (ed'ûkum) olduğunu; bu eylemin, insanın hür iradesine hitap eden, aklı ve vicdanı muhatap alan en soylu teolojik tebliğ metodu olduğunu tespit eder.

İle'n-Necâti (إِلَى النَّجَاةِ)

İbn Fâris, yönelme ve varış bildiren "ilâ" edatı ile "n-c-v" kökünden türeyen necât kelimesinin birleşimidir. N-c-v kökünün sözlükte "bir şeyden sıyrılmak, tehlikeli ve dar bir yerden kurtulup yüksek, geniş ve güvenli bir yere (necve) çıkmak" anlamlarına geldiğini tespit eder. Necât kelimesinin, mutlak kurtuluşu, selameti ve azaptan azat edilmeyi nitelediğini belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, necât kavramının sadece dünyevi bir tehlikeden (örneğin boğulmaktan) kurtulmak değil, ebedi azaptan ve ontolojik yıkımdan sağ salim kurtulup ilahi güvenliğe (cennete/rızaya) ulaşmak olduğunu söyler. "Kurtuluşa" (ile'n-necâti) davet etmenin, fani ve çürüyen bir iktidarın vaatlerine karşı, ebedi ve sarsılmaz bir varoluşu (ahireti) teklif etmek olduğunu vurgular.

Prof. Dr. Sadık Kılıç, bu kelimeyi sosyo-politik ve varoluşsal bir kurtuluş teolojisi olarak değerlendirir. Mümin adamın kavmini "kurtuluşa" (necâta) çağırmasının; Mısır halkını Firavun'un o boğucu, köleleştirici, bebekleri katleden ve zihinleri mühürleyen totaliter/despotik karanlığından (dar alandan), tevhidin sunduğu o özgür, aydınlık ve onurlu yaşama (geniş ve güvenli alana) ontolojik bir sıçrama daveti olduğunu ifade eder.

Diyanet İslam Ansiklopedisi, kelimenin "kurtulmak" anlamındaki n-c-v kökünden masdar/isim olduğunu; İslami eskatolojide (ahiret inancında) şirkten, günahtan ve cehennem azabından kurtularak ebedi mutluluğa ermeyi ifade eden temel bir akaid terimi olduğunu aktarır.

Ve Ted'ûnenî (وَتَدْعُونَنِي)

İbn Fâris, atıf (ve) bağlacı ile, "d-a-v" (çağırmak, davet etmek) kökünün ikinci çoğul şahıs muzari formu (ted'ûne / siz çağırıyorsunuz) ve "nî" (beni) zamirinin birleşiminden oluştuğunu belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, "Siz ise beni çağırıyorsunuz" (ve ted'ûnenî) fiilinin, cümlenin ilk kısmındaki davet (ed'ûkum) eylemiyle kurduğu o muazzam zıtlığa (mukabele sanatına) dikkat çeker. Mümin adamın aydınlığa yaptığı davete karşılık, Firavun oligarşisinin de boş durmadığını; onların da kendi statükolarını korumak için inanan aklı kendi o çürümüş pagan sistemlerine (şirke) katmak üzere sürekli ve agresif bir "karşı-davet / manipülasyon" yürüttüklerini vurgular.

İle'n-Nâr (إِلَى النَّارِ)

İbn Fâris, yönelme edatı "ilâ" ile "n-v-r" kökünden türeyen nâr kelimesinin birleşimidir. N-v-r kökünün sözlükte "ateş, ısı, alev, parlamak ve ışık" anlamlarına geldiğini tespit eder. Nâr kelimesinin, yakıcı, tahrip edici ve tüketici mutlak ateşi nitelediğini belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, nâr kavramının Kur'an'da sadece fiziksel bir alev olmadığını; şirk, zulüm ve kibrin ahirette bürüneceği o kaçınılmaz ontolojik formu (cehennemi) temsil ettiğini söyler. Firavun meclisinin mümin adamı makam, mevki veya sahte bir güvenlikle kendi saflarına çağırmasının, teolojik gerçeklikte doğrudan doğruya "ateşe" (ile'n-nâr) çağırmakla eşdeğer olduğunu vurgular.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın diyalektik yapısında bu ayeti sarsıcı bir teolojik çatışma (clash of invitations) olarak inceler. Ayetin bir kefesinde "Necât" (Kurtuluş/Tevhid), diğer kefesinde ise "Nâr" (Ateş/Şirk) kavramlarının bulunduğunu; mümin adamın, "Ben sizi kurtuluşa çağırırken, sizin beni ateşe çağırmanız ne yaman, ne korkunç ve ne akıl almaz bir çelişkidir!" diyerek, putperest devlet aklının kitleleri nasıl bir uçuruma sürüklediğini en yalın ve en çıplak haliyle deşifre ettiğini tespit eder.

Dücane Cündioğlu, dildeki bu zıtlığı (necât ve nâr) varoluşsal bir ironi olarak okur. Firavun'un kurduğu ve dışarıdan bakıldığında "medeniyet, güç, saraylar ve zenginlik" (dünya metâı) gibi görünen o görkemli Mısır sisteminin, hakikat perspektifinden bakıldığında aslında koca bir "Ateş" (Nâr) çukurundan ibaret olduğunu; tiranların insanları ihtişamla kandırarak aslında kendi elleriyle cehenneme davet ettiklerini ifade eder.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X