وَاِنْ جَاهَدَاكَ عَلٰٓى اَنْ تُشْرِكَ ب۪ي مَا لَيْسَ لَكَ بِه۪ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا وَصَاحِبْهُمَا فِي الدُّنْيَا مَعْرُوفاًۘ وَاتَّبِعْ سَب۪يلَ مَنْ اَنَابَ اِلَيَّۚ ثُمَّ اِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَاُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ
Duyuru
Daralt
Henüz duyuru yok.
Lokman Sûresi, 15. Ayet
Daralt
X
-
Ama onlar seni, hakkında bilgin olmayan bir şeyi (körü körüne) bana ortak koşman için zorlarlarsa, onlara itaat etme. Onlarla dünyada iyi geçin, bana yönelenlerin yoluna uy. Sonunda dönüşünüz ancak banadır. O zaman size, yapmış olduklarınızı haber veri1rim.”
Eğer onlar seni, hakkında bilgin olmayan bir şeyi (körü körüne) bana ortak koşman için zorlarlarsa, onlara itaat etme. Cenâb-ı Hak ilk âyette onlara iyilik ve itaat yapmayı emretmiş, sonra bütün durumlarda itaat edilmeyeceğini ve onların her emrettiklerinin ve istediklerinin yerine getirilmeyeceğini açıklamıştır. Bilakis Cenâb-ı Hak onlara izin verilmemiş ve mübah kılınmamış hususlarda değil, izin verilmiş ve mübah kılınmış işlerde onlara itaat edileceği ve isteklerinin karşılanacağını bildirmiştir. Hatta davet ettikleri ve emrettikleri mübah olmayan işlerde kendilerine itaat edilmesi ve isteklerinin yerine getirilmesi şöyle dursun, söz konusu işlerde onlara muhalefet etmek ve aykırı düşünmek emredilmiştir. Yine bir rivayette şöyle geçmektedir: “Yaratıcıya isyan konularında hiçbir yaratılmışa itaat yoktur”. Cenâb-ı Hak isyan içermeyen işlerde onlara güzel davranmayı ve iyi geçinmeyi emretmiştir. Nitekim O, şöyle buyurmuştur: Onlarla dünyada iyi geçin.
Bana yönelenlerin yoluna uy. Bazıları şöyle demiştir: Bana yönelenin ve bana itaate dönenin dinine uy. O da peygamberdir. Bana yönelenlerin yoluna uy meâlindeki âyet şu mânaya da gelebilir: Yani benim yoluma ve dinime uy. Tıpkı şu ilâhî beyanda olduğu gibi: “Şüphesiz bu benim dosdoğru yolumdur. Buna uyun”. Buna göre aynı şekilde önceki beyanın da yorumunun şöyle olması mümkündür: Benim yoluma ve dinime uy, benim dışımda birinin yoluna uyma. Bu beyan şu mânaya da gelebilir: Bana yönelen ve bana dönen kimsenin yoluna uy, bana yönelmeyen ve bana dönmeyen kimsenin yoluna uyma. Sonra O, kendisine yönelsin veya yönelmesin, dönsün veya dönmesin herkesin, dönüşünün O’na olacağını bildirmiştir. Nitekim O, şöyle buyurmuştur: Sonunda dönüşünüz ancak banadır. Bu, şu İlâhî beyan gibidir: “Ne Mesih, Allah’ın bir kulu olmaktan geri durur ne de yakın melekler. Büyüklenerek O’na kulluktan geri duranların hepsini Allah, yakında huzuruna toplayacaktır”. Yani büyüklenerek geri duran ve geri durmayan herkesi huzuruna toplayacaktır. Önceki beyan da buna göre anlaşılır. En doğrusunu Allah bilir.
Yorum
-
Câhedâke (جَاهَدَاكَ)
İbn Fâris, c-h-d kökünün asıl manasının "zorluk, meşakkat, bir amaca ulaşmak için takatin son sınırına kadar çaba sarf etmek" olduğunu belirtir. Bu eylem, sıradan bir istek değil, yoğun bir direnç ve ısrar barındırır.
Râgıb el-İsfahânî, bu kavramı bir düşmana veya zorluğa karşı bedeni, dili ve kalbiyle mücadele etmek olarak açıklar. Ayette anne-babanın çocuğa yönelik eyleminin "câhedâke" (seninle cihat ederlerse/seni zorlarlarsa) fiiliyle ifade edilmesi, ebeveynin evladını şirke döndürmek için psikolojik baskı, duygusal şantaj veya fiili zorlama içeren yoğun ve sistematik bir savaş yürüttüğünü gösterir.
Toshihiko Izutsu, kavramın sosyo-psikolojik arka planını Cahiliye zihniyeti üzerinden okur. Kabileci toplum yapısında ataların dinine bağlılık ve ebeveyn otoritesi mutlaktır. Anne-babanın bu "cihadı", aslında eski geleneğin ve kabile asabiyetinin, bireyselleşen ve kendi teolojik tercihini yapan yeni mümin kimliğini ezmek ve onu tekrar kabile nizamına (şirke) boyun eğdirmek için sergilediği şiddetli bir reaksiyondur.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kelimenin nüzul ortamındaki pratik karşılığına değinir. Erken Mekke döneminde İslam'ı seçen gençlerin, özellikle de annelerinin açlık grevi gibi ağır duygusal baskılarına maruz kalmaları (örneğin Sa'd b. Ebî Vakkas hadisesi), bu "zorlama ve baskı" (mücahede) fiilinin ne kadar yıkıcı ve gerçek bir sosyolojik krize işaret ettiğini gösterir.
Tuşrike (تُشْرِكَ)
İbn Fâris, ş-r-k kökünün "iki veya daha fazla kişinin bir malda, eylemde veya hakta ortak olması" anlamına geldiğini belirtir.
Râgıb el-İsfahânî, bu ayetin bağlamında şirk kavramını, Allah'ın mutlak otoritesine, yaratıcılığına ve ibadet edilme hakkına başka varlıkları veya ataların putperest inançlarını dahil etmek olarak açıklar. Anne-babanın baskısının (mücahede) nihai hedefi, evladı bu teolojik ortaklığa çekmektir.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, itaatin sınırlarını çizerken bu kelimenin konumuna dikkat çeker. Kur'an ahlakında ebeveyne itaat en üst düzeyde emredilmiş olsa da, bu itaatin mutlak ve sınırsız olmadığını belirleyen yegane kırmızı çizgi "şirk"tir. Yaratana isyan olan bir konuda, yaratılmış olan anne-babaya itaat edilmeyeceği ilkesi bu kelime üzerinden fıkhi ve ahlaki bir kurala dönüşür.
İlmun (عِلْمٌ)
İbn Fâris, a-l-m kökünün "bir şeyin izi, alameti ve o şeyi diğerlerinden ayıran belirgin işaret" manalarına geldiğini ifade eder. Bilgi (ilim), bir nesnenin veya gerçeğin mahiyetini zihinde belirgin kılan idraktir.
Râgıb el-İsfahânî, ilmi, bir şeyin hakikatini kendi gerçekliğine uygun olarak kavramak şeklinde tanımlar. Ayetteki "hakkında hiçbir ilmin olmayan şey" (mâ leyse leke bihî ilmun) ifadesi, putların tanrılığına veya şirke dair hiçbir akli, nakli veya rasyonel kanıt bulunmadığını gösterir. Şirk, epistemolojik (bilgisel) temeli olmayan, tamamen cehalete ve körü körüne taklide dayanan bir yanılgıdır.
Dücane Cündioğlu, ilim kavramı ile atalar kültü (taklit) arasındaki çatışmaya odaklanır. Ebeveynin çocuğuna dayattığı şirk, herhangi bir bilgiye veya hakikat arayışına değil, sorgulanamaz geleneklere dayanır. Kur'an, "ilim" kelimesini kullanarak bireyi duygusal baskılara karşı rasyonel bir direnişe, delilsiz ve temelsiz hiçbir inancı (anne-baba emretse bile) kabul etmemeye çağırır.
Tutı'humâ (تُطِعْهُمَا)
İbn Fâris, t-v-a kökünün "isteyerek, boyun eğerek ve gönül rızasıyla uyum sağlamak" anlamına geldiğini, bunun zorlamanın ve tiksinmenin (kerh) zıddı olduğunu belirtir.
Râgıb el-İsfahânî, "itaat" kavramını, emredilen şeye iradi olarak ve teslimiyetle karşılık vermek olarak açıklar. "Onlara itaat etme" (felâ tutı'humâ) yasağı, anne-babanın şirk konusundaki baskılarına karşı içsel iradeyi korumayı ve bu teolojik dayatmaya fiili olarak boyun eğmemeyi emreden kesin bir direktiftir.
Prof. Dr. Hidayet Aydar, ataerkil ve kabilevi bir toplumda "anne-babaya itaat etme" cümlesinin yarattığı sosyolojik depreme dikkat çeker. Geleneksel yapıda ebeveyne mutlak itaat esasken, Kur'an bu yasakla birlikte bireyin teolojik özgürlüğünü ve Allah'a karşı bireysel sorumluluğunu, kabile ve aile hiyerarşisinin üstüne çıkararak devrimci bir ahlak inşa etmiştir.
Sâhibhumâ (صَاحِبْهُمَا)
İbn Fâris, s-h-b kökünün "birine eşlik etmek, onunla birlikte bulunmak ve ayrılmamak" manalarına geldiğini ifade eder.
Râgıb el-İsfahânî, "suhbet" kavramını bedensel, mekansal ve sosyal anlamda bir arada bulunma, ilgilenme ve yoldaşlık etme olarak tanımlar. Ayetteki emir, şirke zorlayan anne-babaya teolojik olarak itaat edilmemesini emrettikten hemen sonra gelir. Bu durum, inanç ayrılığının ve maruz kalınan baskının, evladın anne-babasına karşı taşıdığı insani bakım, hürmet ve fiziksel refakat (suhbet) yükümlülüğünü ortadan kaldırmadığını gösterir.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, İslam ahlak felsefesindeki dengeye vurgu yapar. İnançsız veya müşrik bile olsa, anne-babaya karşı evlatlık görevlerinin sürdürülmesi, Kur'an'ın inanç eksenli ayrışmayı biyolojik ve sosyal bir düşmanlığa dönüştürmediğini, insani ve ahlaki bağların korunmasını (sıla-i rahim) merkeze aldığını kanıtlar.
Ma'rûfen (مَعْرُوفًا)
İbn Fâris, a-r-f kökünün "bir şeyi sükunet, iç huzuru ve aşinalıkla tanımak" anlamına geldiğini belirtir. Bu kelime, yadırganan ve inkar edilen (nükr/münker) şeylerin zıddıdır.
Râgıb el-İsfahânî, "ma'rûf" kavramını, aklın ve ilahi şeriatın güzel ve doğru kabul ettiği, insan doğasına uygun, yadırganmayan her türlü erdemli davranış ve tutum olarak açıklar. Anne-babaya dünyada ma'ruf ile eşlik etmek; onlara nazik davranmayı, maddi ihtiyaçlarını karşılamayı ve onur kırıcı davranışlardan uzak durmayı kapsayan evrensel bir iyilik standardıdır.
Toshihiko Izutsu, ma'rûf kelimesini Kur'an ahlakının temel taşlarından biri olarak analiz eder. Şirke çağıran ebeveyne karşı bile "ma'rûf" çizgisinden ayrılmamak, Müslümanın ahlaki eylemlerinin karşı tarafın inancına veya tutumuna göre şekillenmeyen, ontolojik olarak iyiye sabitlenmiş, sarsılmaz ve objektif bir karakter taşıdığını gösterir.
İttebı' (اتَّبِعْ)
İbn Fâris, t-b-a kökünün "birinin izinden gitmek, ardına düşmek ve ona tabi olmak" manalarına geldiğini belirtir.
Râgıb el-İsfahânî, "ittibâ" eylemini, birine hem fiziki olarak hem de eylem, inanç ve ahlak olarak uymak şeklinde tanımlar. Ayette anne-babaya karşı sadece fiziksel refakat (suhbet) emredilirken, kalbî, inançsal ve ahlaki olarak izinden gidilecek (ittibâ edilecek) kişilerin, yönünü tamamen Allah'a dönen kimseler olduğu belirtilerek, bedensel beraberlik ile teolojik bağlılık arasındaki ince sınır çizilir.
Enâbe (أَنَابَ)
İbn Fâris, n-v-b kökünün "bir yere tekrar tekrar dönmek, gidip gelmek" manasına geldiğini aktarır. Arının sürekli kovanına dönmesine bu kökten isim verilir.
Râgıb el-İsfahânî, "inâbe" kavramını, insanın içten bir tövbe ve sarsılmaz bir kararlılıkla, sürekli olarak Allah'a yönelmesi ve O'nun rızasına dönmesi olarak tanımlar. Bu eylem, atalarının yanlış inançlarında statik bir şekilde saplanıp kalanların (müşrik ebeveyn) aksine, hakikati arayan dinamik ve canlı bir kalbin, yönünü daima ilahi merkeze kalibre etmesini ifade eder.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, inâbe edenlerin yoluna uymanın, müminler topluluğunun (ümmet) manevi bütünlüğüne işaret ettiğini belirtir. Birey, ailesinin şirk dayatmasından koptuğunda ahlaki ve teolojik bir boşluğa düşmez; "Allah'a yönelenlerin" izinden giderek yeni, inanç temelli bir sosyal ve manevi aidiyet kazanır.
Merciukum (مَرْجِعُكُمْ)
İbn Fâris, r-c-a kökünün "önceki bir duruma, noktaya veya başlangıca geri dönmek" anlamına geldiğini belirtir.
Râgıb el-İsfahânî, "merci" kelimesini nihai varış yeri ve mutlak dönüş noktası olarak açıklar. Ayetteki "dönüşünüz bânâdır" vurgusu, hem şirke zorlayan ebeveyni hem de bu zorlamaya direnen evladı kapsayan eskatolojik (ahiret eksenli) bir toplanma alanını imler.
Toshihiko Izutsu, Kur'an'daki "dönüş/rücu" kavramının, Cahiliye zihniyetinin zaman algısını nasıl yıktığını tahlil eder. Müşrik zihniyet, hayatı doğumla başlayıp mezarda biten düz ve anlamsız bir çizgi olarak görürken; "merci" kavramı, her eylemin (anne-babaya itaat veya isyan, şirke direniş, ma'ruf ile muamele) mutlak ve adil bir yaratıcının huzurunda tartılacağı, evrensel ve ahlaki bir hesap gününe doğru bükülen teleolojik bir zaman algısı inşa eder.
Yorum
Yorum