Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Kehf Sûresi, 66. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Kehf Sûresi, 66. Ayet

قَالَ لَهُ مُوسٰى هَلْ اَتَّبِعُكَ عَلٰٓى اَنْ تُعَلِّمَنِ مِمَّا عُلِّمْتَ رُشْداً​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Kâle lehu mûsâ hel ettebi’uke ‘alâ en tu’allimeni mimmâ ‘ullimte ruşdâ(n)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

“Mûsâ ona, ‘Senin öğrendiğin doğruya ulaştıran bilgiden bana da öğretmen için sana tâbi olayım mı?’ dedi.”

Mûsâ ona, ‘Senin öğrendiğin doğruya ulaştıran bilgiden bana da öğretmen için sana tâbi olayım mı?’ dedi. “Sana tâbi olayım mı?” meâlindeki cümle, o kulun yolculuk halinde olduğunu ve o mekânda ikamet eden biri olmadığını göstermektedir. Başkasından ilim öğrenen kimse, hocası ihtiyacını gidermek için nereye giderse ona tâbi olur, öğrencinin ikamet ettiği yerde kalması emredilmez. Çünkü Mûsâ (a.s.) “Bana da öğretmen için sana tâbi olayım mı?” demektedir.

“Senin öğrendiğin doğruya ulaştıran bilgi” meâlindeki beyan, sana öğretilen bilgiyi bana göster veya sana öğretilen doğruya ulaştıran bilgi ve doğrudan bana da öğret anlamlarına gelmesi de muhtemeldir.

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Kâle (قَالَ)

İbn Fâris, bu kelimenin kökeni olan "k-v-l" (kaf-vav-lam) harflerinin temelinde, ağız ve dilin hareketiyle bir niyeti, düşünceyi veya hakikati dışa vurmak, beyan etmek manalarının yattığını belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, "kavl" (söyleme/kavletme) eyleminin bu ayette sıradan bir söz veya diyalog değil; bir peygamberin (Musa'nın), kendisinden ontolojik olarak farklı bir ilme sahip olan o özel kula (Hızır'a) sunduğu eşsiz bir "öğrencilik teklifi", son derece ölçülü ve hukuki bir akit (sözleşme) girişimi olduğunu açıklar.

Mûsâ (مُوسَىٰ)

Arthur Jeffery, "Musa" isminin Sami dillerindeki ve Mısır kültüründeki kökenlerine dikkat çeker. Mısır dilindeki "mes/mose" (çocuk) veya İbranicedeki "mashah" (sudan çıkarılmış) köklerinden türeyen bu ismin, Kur'an'da evrensel bir şeriat kurucusunu imlediğini belirtir. Ancak bu ayetteki kullanımı teolojik bir tezat barındırır: Kozmik yasaları (Tevrat'ı) teslim alan devasa bir peygamber (Musa), isimsiz bir kulun karşısında "talebe" statüsüne geçmektedir.

Dücane Cündioğlu, Musa isminin bu sahnede barındırdığı felsefi ve irfani (epistemolojik) kırılmayı tahlil eder. Musa, vahyi, aklı ve zahiri (görünen) hukuku temsil eden en üst düzey otoritelerden (Ulül Azm) biridir. Ancak onun, ledün ilmini (batıni sırları) öğrenmek için sahip olduğu tüm peygamberlik ve liderlik rütbelerini bir kenara bırakarak o meçhul kulun önünde mutlak bir tevazuya bürünmesi; aklın, hakikatin o sırlı derinlikleri karşısında kendi sınırlarını bilmesi ve kibrini bütünüyle parçalamasıdır.

Hel (هَلْ) / Ettebiuke (أَتَّبِعُكَ)

İbn Fâris, "t-b-a" (te-be-ayın) kökünün asıl manasının, birinin izinden gitmek, onun adımlarını takip etmek, fiziksel veya manevi olarak hemen onun arkasından (peşi sıra) yürümek olduğunu tespit eder.

Râgıb el-İsfahânî, "ittiba" eyleminin iftial babında (ettebiuke / sana tabi olayım mı?) kullanılmasını tahlil eder. Bu kalıp, rastgele bir taklit değil; şuurlu, gönüllü, kasıtlı ve mutlak bir teslimiyetle bir rehberin (mürşidin) peşinden gitme iradesidir. Baştaki "hel" (acaba / ...mı?) soru edatıyla birleşmesi, bu tabi olma isteğini empoze edici bir dayatmadan çıkarıp, muazzam bir nezaket ve edep (izin isteme) formuna sokar.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, soru edatıyla başlayan "Hel ettebiuke" (Sana tabi olmam/peşinden gelmem mümkün mü?) cümlesinin pedagojik ve hiyerarşik sarsıntısını okur. İsrailoğulları'nın o heybetli lideri, ilahi sırrın taşıyıcısı karşısında emir kipi veya peygamberlik otoritesi kullanmaz. Bu cümle, ilim talibinin (öğrencinin), hocası karşısında bürünmesi gereken o mutlak "epistemolojik alçakgönüllülüğün" (tevazunun) Kur'an dilindeki en zirve ve en sarsıcı ifadesidir. Öğrenmek için önce tabi olmak (egoyu sıfırlamak) şarttır.

Alâ en (عَلَىٰ أَنْ) / Tüallimeni (تُعَلِّمَنِ)

İbn Fâris, "a-l-m" (ayın-lam-mim) kökünün temelinde, bir şeyin varlığına, mahiyetine ve yönüne şeksiz şüphesiz işaret eden açık bir nişan, iz ve alamet manalarının bulunduğunu tespit eder.

Râgıb el-İsfahânî, "ta'lim" (tüallimeni / bana bizzat öğretmen) eyleminin tef'il babında gelmesini inceler. Bu fiil, bir bilginin rastgele ve yüzeysel bir aktarımını değil; adım adım, bir sisteme ve amaca bağlı olarak zihne inşa edilmesini (eğitimi) ifade eder. Musa'nın teklifi, sadece yol arkadaşlığı yapmak değil; "alâ en" (şu şartla ki / o amaç uğruna) bağlacıyla ifade edildiği üzere, bütünüyle şuurlandırıcı bir "tedrisata/eğitime" dâhil olma sözleşmesidir.

Toshihiko Izutsu, "tüallimeni" (senin bana öğretmen) fiilinin İslam anlambilimindeki "usta-çırak" (mürşid-mürid) mekanizmasını nasıl kurduğunu tahlil eder. Bilgi, sadece uzaktan bakılarak veya kitaplardan (metinlerden) elde edilen donuk bir nesne değildir. İlahi (ledünni) bilginin aktarımı, ancak bilen bir öznenin (muallim) ve o bilgiye susamış bir alıcının (talebenin) iradelerinin kesiştiği o "canlı, dinamik ve rızaya dayalı" ta'lim eylemiyle gerçekleşebilir.

Mimmâ (مِمَّا) / Ullimte (عُلِّمْتَ)

İbn Fâris, aynı "a-l-m" (ayın-lam-mim) kökünden gelen "ullimte" (sana öğretilen şey) fiilinin edilgen (meçhul) yapıda olduğunu kaydeder. Eylemin faili gizlidir; çünkü öğreten bizzat o yüce ilahi makamdır.

Prof. Dr. Hidayet Aydar, "ullimte" fiilindeki edilgen yapının barındırdığı teolojik inceliği okur. Musa, muhatabına "kendi bulduğun, kendi çabanla elde ettiğin (kesbî) ilim" demez; aksine "Allah tarafından bizzat sana öğretilen/lütfedilen o ilahi bilgi" (vehbî) diyerek, Hızır'ın ilminin kaynağını doğrudan Allah'a nispet eder ve onu tasdik eder.

Diyanet İslam Ansiklopedisi, "min" ve "mâ" edatlarının birleşimi olan "mimmâ" (...den bir parça / onlardan biraz) kelimesindeki edebi nezaketi aktarır. Musa, muhatabının o devasa (ledünni) ilminin tamamına talip olma kibrini göstermez; sadece "Sana öğretilen o yüce ilim deryasından benim aklımın ve kapasitemin alabileceği bir parçayı (mimmâ) bana öğret" diyerek talebinde bile o eşsiz ilmi ve peygamberi sınırını korur.

Rüşdâ (رُشْدًا)

İbn Fâris, "r-ş-d" (ra-şın-dal) kökünün asıl manasının, insanın doğru yolu bulması, isabetli kararlar vermesi, hedefine sapmadan ulaşması ve akli/ruhsal bir olgunluğa (kemale) erişmesi olduğunu tespit eder. Bu kelime, yoldan çıkmanın, sapıtmanın ve ahmaklığın (ğayy) tam zıttıdır.

Râgıb el-İsfahânî, "rüşd" kavramının sıradan bir bilgi birikimi veya ezber (malumat) olmadığını; insanın zihnini ve kalbini aydınlatarak onu mutlak gerçeğe, kurtuluşa ve hikmete ulaştıran o sarsılmaz "kılavuzlayıcı bilgelik" olduğunu açıklar. İlim eğer rüşd getirmiyorsa, sadece yüktür.

Aisha Abdurrahman (Bintü'ş-Şâtı), Musa'nın talebinin sadece "ilim" değil, "rüşd" olmasındaki o derin felsefi gayeyi tahlil eder. Musa, Hızır'dan gaybı bilmeyi, sihirli sırlar öğrenmeyi veya geleceği görmeyi istememektedir. Onun yegâne amacı, kendisine öğretilecek o ilahi sırların (ilmin), kendi peygamberlik donanımını daha da olgunlaştıracak, olayların arka planındaki adaleti kavramasını sağlayacak bir "rüşd"e (ahlaki ve varoluşsal bir kemale) dönüşmesidir.

Prof. Dr. Sadık Kılıç, ayetin "rüşdâ" kelimesiyle son bulmasını (fasılasını) epistemolojinin (bilgi teorisinin) zirvesi olarak tahlil eder. Bir bilginin (ilmin) değeri, hacmiyle değil, insanı ulaştırdığı "rüşd" (olgunluk ve hakikat isabeti) ile ölçülür. Musa'nın yüzyıllar süren yürüyüşü (hukubâ), yorgunluğu (nesab) ve peygamberlik rütbesini bırakıp bir talebe gibi izin istemesi (hel ettebiuke); sadece ve sadece aklın o en yüce ontolojik meyvesine, yani varlığın batıni sırlarını kavrayan o mutlak "Rüşd"e vasıl olmak içindir. Rüşd, ilahi okulun diplomasıdır.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X