اَلَّا تَعْبُدُٓوا اِلَّا اللّٰهَۜ اِنَّن۪ي لَكُمْ مِنْهُ نَذ۪يرٌ وَبَش۪يرٌۙ
Duyuru
Daralt
Henüz duyuru yok.
Hûd Sûresi, 2. Ayet
Daralt
X
-
Allah'tan başkasına ibadet etmeyin. Kuşkusuz ben de O'nun tarafından size gönderilmiş bir uyarıcı ve müjdeleyiciyim.
Yani ben Allah tarafından uyarmak gereken kişiyi uyarmak, yine O'nun nezdinde müjdelemek gereken kişiyi müjdelemek üzere; yani bana tabi olanı müjdelemek, muhalif olanı da uyarmak üzere gönderildim. Allah'tan başkasına ibadet etmeyin, yani kulluk edilmeye layık olanın Allah olduğuna dair yaratılışınız sırasındaki şahitliğinize uygun davranın! İbadet etmeyin ifadesi, yaratılışınız sırasında vahdaniyetine şahitlik ettiğiniz Allah'tan başkasına ibadet etmeyin, demektir.
Yorumu Yorumla
-
Ta'budû (تعبدوا)
İbn Fâris, ayn-be-dal kökünün temel anlamının yumuşamak, boyun eğmek, zelil olmak ve itaat etmek olduğunu ifade eder. Râgıb el-İsfahânî, "ibadet" kavramını, boyun eğmenin (tezellül) en ileri derecesi olarak tanımlar ve bunun sadece mutlak yaratıcıya karşı yapılabilecek bir eylem olduğunu belirtir. Ayetin bağlamındaki anlamsal dönüşümü inceleyen Toshihiko Izutsu ise bu kelimenin cahiliye dönemindeki dünyevi efendi-köle (rabb-abd) sosyal statüsünden alınarak, Kuran tarafından ontolojik bir Yaratıcı-yaratılan ilişkisine dönüştürüldüğünü analiz eder. Izutsu'ya göre bu eylem, insanın evrendeki varoluşsal konumunu belirleyen mutlak itaat ve teslimiyet sözleşmesidir.
Nezîrun (نذير)
İbn Fâris, nun-zel-ra kökünün bir tehlikeye karşı uyanık olmayı sağlayan korkutucu bir haber vermek anlamına geldiğini belirtir. Râgıb el-İsfahânî, nezir kavramını, içinde sakındırma, ikaz ve uyarı barındıran bilgilendirme olarak tanımlar. Toshihiko Izutsu, nezir kavramını Kuran'ın teolojik mesajının merkezine yerleştirir; bu kavram, peygamberin yaklaşan ilahi hesaba karşı insanları gafletten uyandırma misyonunun en temel ifadesidir. Angelika Neuwirth ise bu sözcüğün eskatolojik (ahiret ve son saat ile ilgili) bir uyarıcı figürü olarak peygamberin edebi ve tarihsel rolünü inşa ettiğini, dinleyicide ahlaki bir uyanış yaratmak için kullanıldığını savunur.
Beşîrun (بشير)
İbn Fâris, be-şın-ra kökünün temelinde, güzel ve sevindirici bir haberin insanın yüz derisinde (beşere) oluşturduğu aydınlanma ve değişim emaresi olduğunu açıklar. Râgıb el-İsfahânî, kelimenin asıl anlamının insanı mutlu eden haber olduğunu, "beşir"in de bu müjdeyi getiren kişi olduğunu ifade eder. Arthur Jeffery, kelimenin kökeninin Sami dillerinde ortak olduğunu kabul etmekle birlikte, dini literatürde "ilahi müjdeci" şeklindeki teolojik kullanımının, Aramice ve İbranicedeki (besorah/müjde) dini terminolojinin Arapçaya ve Kuran terminolojisine bir yansıması olduğunu ileri sürer. Celaleddin el-Suyuti, bu kelimenin ayette "nezir" (uyarıcı) ile birlikte zıtlık sanatı oluşturacak şekilde kullanıldığını ve ilahi mesajın ödül boyutunu estetik bir biçimde temsil ettiğini belirtir.
Yorumu Yorumla
Yorumu Yorumla