وَقُلْ اِنّ۪ٓي اَنَا النَّذ۪يرُ الْمُب۪ينُۚ
Duyuru
Daralt
Henüz duyuru yok.
Hicr Sûresi, 89. Ayet
Daralt
X
-
"Kuşkusuz ben apaçık bir uyarıcıyım" de.
Bu âyetin, Allah'a isyan karşısında uyarıcı, itaat karşısında açıklayıcıyım mânasına ihtimali vardır. Yahut âsileri Allah'ın azabından uyaran, emir ve yasaklarını açıklayandır demektir. En doğrusunu Allah bilir.
Yorumu Yorumla
-
Ve kul (وَقُلْ)
Etimolojik kökeni "k-v-l" köküne dayanır. Başında atıf (bağlaç) harfi olan "ve" ile sülasi mücerred emir kipi olan "kul" (de ki / söyle) eyleminin birleşiminden oluşur.
İbn Fâris, bu kökün temel anlamının "dile getirmek, konuşmak, bir meramı veya iradeyi sözlü olarak açıkça ifade etmek" olduğunu belirtir. Ayette doğrudan Hz. Peygamber'e (s.a.v.) yöneltilen "kul" (de ki) emri, sıradan bir sohbeti değil, muhataplara (müşriklere) karşı ilahi bir fermanın bizzat elçi tarafından kesin bir dille ve cesaretle haykırılmasını ifade eder.
Râgıb el-İsfahânî, "kavl" ve "kul" kavramlarını sıradan bir sesten ayırarak tahlil eder. Ona göre bu emir, peygamberin söyleyeceği sözün kendi şahsi fikri olmadığını; onun sadece Yüce Allah'tan aldığı mesajı hiçbir eksiltme veya artırma yapmadan aynen aktarmakla yükümlü bir "elçi" (resul) olduğunu gösteren en güçlü kanıttır. "De ki", sözün sahibinin peygamber değil, Tanrı olduğunun anlambilimsel ilanıdır.
Celaleddin el-Suyuti, ayetin nahiv (dilbilgisi) ve belagat kurgusunu incelerken, bu emir fiilinin doğrudanlığına dikkat çeker. "Ve kul" (ve de ki) emri, peygamberin kendi iç dünyasındaki hüznü (lâ tahzen) ve inananlara karşı olan o şefkatli tevazusunu (kanat germesini) yaşarken bile, dışarıdaki o inkarcı dünyaya karşı o sert ve tavizsiz "tebliğ" duruşunu asla bozmaması gerektiğini gramatik bir kesinlikle emreder.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kelimenin kıssadaki psikolojik ve tebliğsel ağırlığına odaklanır. Müşrikler kendi geçici servetleriyle (ezvâc) şımarıklık yaparken, Allah peygamberine "Ve kul..." (Çık karşılarına ve de ki...) emrini verir. Bu emir, dünyevi hiçbir gücü ve mülkü olmayan o yetim peygamberi, sadece bir tek söz (kavl) ile o dönemin en şatafatlı aristokratlarının karşısında en yüksek ontolojik ve manevi otorite (uyarıcı) konumuna yükselten kelimedir.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, lügatte "ve söyle, ve onlara de ki, ifade et" anlamlarına gelen emir fiilinin, ayetin bağlamında Yüce Allah'ın Hz. Peygamber'e (s.a.v.) ilahi gerçeği gizlemeden, korkmadan ve net bir şekilde müşriklerin yüzüne karşı haykırmasını emreden o meşhur vahiy formülü olduğunu kaydeder.
İnnî (إِنِّي)
Etimolojik olarak cümlenin anlamını kesinleştiren "inne" (muhakkak ki / şüphesiz ki) pekiştirme edatı ile birinci tekil şahıs "yâ" (ben, beni) zamirinin birleşiminden oluşur. Cümlede "kul" (de ki) fiilinin "mekûlü'l-kavl" (söylenen söz) kısmını başlatır.
Celaleddin el-Suyuti, ayetin nahiv örgüsünü incelerken, Arapçada bir söz aktarılırken "kul" (de ki) emrinden sonra gelen cümlenin doğrudan "İnne" (Şüphesiz ki) tekit edatıyla başlamasının (kesre ile okunmasının), aktarılan o cümlenin hiçbir şüphe, tereddüt veya mecaz içermeyen mutlak bir hakikat olduğunu gramatik olarak mühürlediğini belirtir. Peygamberin kimliğine dair yapılan bu ilan, şüphe bulutlarını dağıtan bir "İnnî" (Kesinlikle ben) vurgusuyla açılır.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, Arap dilbilgisinde "şüphesiz ki ben, muhakkak ki ben, doğrusu ben" anlamlarına gelen bu edatlı zamirin, ayetin bağlamında Hz. Peygamber'in (s.a.v.) tebliğdeki kendi ontolojik kimliğini (uyarıcılığını) en ufak bir tereddüde yer bırakmaksızın, kesin ve net bir dille müşriklerin yüzüne karşı teyit ettiğini belirtir.
Ene (أَنَا)
Etimolojik olarak birinci tekil şahıs (ben) zamiridir.
Celaleddin el-Suyuti, ayetin nahiv ve belagat kurgusunda bu zamirin muazzam bir pekiştirme (tekit) ve hasr (tahsis) işlevi gördüğüne dikkat çeker. Zaten bir önceki kelimede "İnnî" (Şüphesiz ben) denilmişken, hemen ardına tekrar "Ene" (Ben) zamirinin getirilmesi (İnnî ene / Şüphesiz ki bizzat ben), Arapçada "tekit üstüne tekit" (katmerli vurgu) anlamına gelir. Bu gramatik yapı, "Bu uyarı işini benden başka yapacak kimse yok, aradığınız o apaçık uyarıcı doğrudan ve yalnızca benim" şeklindeki o mutlak tahsisi (kimlik mühürlemesini) gerçekleştirir.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, Arap dilbilgisinde "ben" anlamına gelen bu ayrık (munfasıl) zamirin, ayetin bağlamında "İnnî" kelimesinden sonra pekiştirme maksadıyla gelerek Hz. Peygamber'in (s.a.v.) elçilik ve uyarıcılık vasfını bizzat kendi şahsında merkezileştirdiğini ve bu görevin tartışılmazlığını vurguladığını kaydeder.
En-Nezîru (النَّذِيرُ)
Etimolojik kökeni "n-z-r" köküne dayanır. Başında belirlilik takısı (el) bulunur ve ism-i fail (etken sıfat) formundadır.
İbn Fâris, bu kökün asıl manasının "ileride gelecek olan bir tehlikeye karşı muhatabı önceden haberdar etmek, onu uyanık olmaya çağırmak, korkutarak sakındırmak ve bir şeyin olacağını önceden hissettirmek" olduğunu belirtir. "Nezîr" (uyarıcı), bu eylemi sürekli ve yetkin bir biçimde yapan kişidir. Ayette "müjdeleyici" (beşîr) sıfatı atlanarak sadece "En-Nezîru" (O uyarıcı) sıfatının zikredilmesi, muhatap kitle olan müşriklerin inatçı tutumları sebebiyle artık müjdeye değil, şiddetli bir kozmik uyanışa (ikaza) ihtiyaç duyduklarını ifade eder.
Râgıb el-İsfahânî, "inzâr" (uyarmak) ve "nezîr" (uyarıcı) kavramlarını, sıradan bir düşmanca korkutmadan ayırır. Ona göre nezîr, "içinde muhatabına acıyan, onun zarar görmesini istemeyen bir şefkatle ve bilgiyle yaklaşan o merhametli tehlike habercisidir." Tıpkı uyuyan birini yaklaşan yangından kurtarmak için onu sertçe sarsarak uyandıran kişinin merhameti gibi; Hz. Peygamber'in "nezîr" olması da, kâfirlerin kendi elleriyle koştukları o cehennem (helak) uçurumundan onları kurtarmaya çalışan o yüce peygamberi çırpınıştır.
Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın ontolojik ve eskatolojik (ahiret merkezli) kavram ağında "nezîr" kelimesinin tebliğ edici peygamber profilindeki o sarsılmaz merkeziliğini tahlil eder. Kur'an'da Tanrı'nın elçisi, seküler dünyanın o sahte güvenliğine (gafletine) karşı, ahiretin ve ilahi hesabın o yakıcı gerçekliğini haykıran yegâne uyanış çağrıcısıdır. Nezîr, tarihi gaflet uykusunu bozan ilahi alarmın bizzat cisimleşmiş halidir.
Dücane Cündioğlu, kelimenin fenomenolojik ve estetik dokusuna iner. Ona göre "nezîr", varlığın uykusunu bölen sarsıcı ve rahatsız edici bir çığlıktır. İnsan (müşrik), dünya nimetleriyle mest olup kendi kibrinin konforlu karanlığında uyumak ister; "nezîr" ise o karanlık odaya aniden giren, insanı gerçeğin (helakin, kıyametin, varoluşun) o sert ve acıtan yüzüyle sarsarak uyandıran ışıktır. Uyaran (nezîr), bu yüzden sevilmez, çünkü o insanın sahte rüyasını parçalamıştır.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, lügatte "korkutucu, tehlikeyi önceden haber veren, felakete karşı sakındıran ve uyaran kişi" anlamlarına gelen bu ism-i fail kelimenin, ayetin bağlamında Hz. Peygamber'in (s.a.v.) ilahi azaba ve kıyamet gününe karşı insanları gafletten uyandırma görevini (inzârı) en yetkin biçimde yerine getiren o mutlak elçi olduğunu kesin bir dille nitelediğini kaydeder.
El-Mübîn (الْمُبِينُ)
Etimolojik kökeni "b-y-n" köküne dayanır. Başında belirlilik takısı (el) bulunur. İf'al babında ism-i fail (etken) formundadır. "Nezîr" (uyarıcı) kelimesinin sıfatı olarak gelmiştir.
İbn Fâris, bu kökün temel anlamının "bir şeyin diğerinden ayrılması, aradaki mesafenin açılması, gizliliğin ve kapalılığın bütünüyle kalkması, netleşmesi ve apaçık ortaya çıkması" olduğunu belirtir. "Mübîn" (apaçık/açıklayıcı) kelimesi, hem bizzat kendi varlığı ve kimliği şüphesiz olan hem de başkaları için karanlıkta kalmış olan hakikatleri (tevhid, ahiret, azap) aydınlatan kişi veya şey demektir.
Râgıb el-İsfahânî, "beyân" ve "mübîn" kavramlarını, eşyanın veya hakikatin idrak edilmesine engel olan her türlü perdenin (cehalet, inkar, şüphe) bütünüyle yırtılması olarak tanımlar. Hz. Peygamber'in "Nezîr-i Mübîn" (Apaçık bir uyarıcı) olması; onun uyarılarının muğlak, kapalı, anlaşılmaz veya felsefi bir muamma olmadığını; aksine her aklın ve her fıtratın doğrudan anlayabileceği o güneş gibi sarsılmaz ve net bir "beyân" (açıklık) düzeyinde olduğunu ifade eder.
Prof. Dr. Sadık Kılıç, kelimenin kelami ve tebliğsel boyutunu tahlil eder. Kur'an'ın tebliğ metodolojisinde "mübîn" sıfatı, ezoterizmi (gizli bilgiyi) ve karmaşayı reddeder. Peygamber, "Ben gizemli sözler söyleyen bir kahin değilim; ben size Allah'ın varlığını, adaleti ve ahlakı bütünüyle şeffaf ve anlaşılır kılan apaçık (mübîn) bir uyarıcıyım" demektedir. Hakikat karmaşıklaştırılarak değil, apaçık (mübîn) kılınarak tebliğ edilir.
Prof. Dr. Hidayet Aydar, kelimenin kıssadaki sosyolojik çatışma bağlamına odaklanır. Mekke müşrikleri, Hz. Peygamber'i (s.a.v.) "deli, şair, sihirbaz veya büyülenmiş" gibi karanlık sıfatlarla yaftalayarak onun kimliğini ve mesajını toplum nezdinde "bulanıklaştırmaya" çalışıyorlardı. Ayetteki "El-Mübîn" sıfatı, kâfirlerin bu kasıtlı bulanıklaştırma (tezvirat ve kara propaganda) operasyonlarına karşı Yüce Allah'ın peygamberini savunduğu, onun o sarsılmaz ve berrak kimliğini (apaçık oluşunu) yeniden ilân ettiği kozmik bir aklamadır.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, lügatte "apaçık, açıklayıcı, gerçeği bütün netliğiyle ortaya koyan, kendisinde hiçbir şüphe ve karanlık bulunmayan" anlamlarına gelen ism-i fail kelimesinin, ayetin bağlamında Hz. Peygamber'in (s.a.v.) uyarıcılık vasfının ve getirdiği tebliğin hiçbir belirsizliğe yer bırakmayacak kadar şeffaf, anlaşılır ve kesin olduğunu niteleyen o meşhur ilahi sıfat olduğunu kaydeder.
Yorumu Yorumla
Yorumu Yorumla