Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Hicr Sûresi, 69. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Hicr Sûresi, 69. Ayet

وَاتَّقُوا اللّٰهَ وَلَا تُخْزُونِ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Vettekû(A)llâhe velâ tuḣzûn(i)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

68-69. "Lût, "Bunlar benim misafirlerim, sakın beni utandıracak bir şey yapmayın?" dedi; "Allah'tan korkun, beni rezil etmeyin!"

Bunlar benim misafirlerim, sakın beni utandıracak bir şey yapmayın. Bu âyetin iki türlü yorumlanmaya ihtimali vardır. Konuklarım hakkında beni rezil etmeyin, çünkü onlar bize güvenip konuk oldular, beni onlar nezdinde rüsvay etmeyin. Bu yorum başka bir âyette: "misafirlerimin önünde beni rezil etmeyin" anlamındaki beyan ettiği husustur. Bu âyetin, beni halk arasında rezil etmeyin mânasına gelmesi de muhtemeldir. Halk şöyle der: "Lût ev halkı arasında konuklara şöyle şöyle davranılıyor. Oysa benim ev halkım, halk nazarında salih ve güvenilir olarak biliniyor, bu sebeple halk nezdinde beni rezil etmeyin, erkeklere yaptığınız muamele hakkında Allah'tan sakının, beni halk nazarında rüsvay etmeyin. Allah'tan korkun, beni rezil etmeyin meâlindeki âyette geçen "ihzanın (إخزاء) ahlâkî kötülük mânasında olma ihtimali vardır. Bunun delili, bunlar benim misafirlerim, sakın beni utandıracak bir şey yapmayın diye sözü edilen âyettir. Bu ayet (إخزاء)nin tefsiri oluyor, zillet mânasına da ihtimali vardır. Bunun gibi إِنَّ الْخِزْيَ الْيَوْمَ ayetinde de bu kavram "bugün zillet" mânasındadır.​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Vettekû (وَاتَّقُوا)

Etimolojik kökeni "v-k-y" köküne dayanır. İftial babından çoğul emir kipidir.

İbn Fâris, bu kökün temel anlamının "bir şeyi kendisine zarar verecek veya acı verecek dış etkenlerden korumak, sakınmak, himaye etmek ve kalkan edinmek" olduğunu belirtir. Hz. Lût'un kapısına dayanan o gözü dönmüş kalabalığa "vettekû" (sakının / korunun) diye seslenmesi, sadece soyut bir inanç çağrısı değil; "İşlemeye yeltendiğiniz bu korkunç suçun getireceği ilahi azaba karşı kendinize bir ahlaki kalkan edinin, fıtratınızı koruyun" şeklindeki varoluşsal bir uyanış feryadıdır.

Râgıb el-İsfahânî, "vikaye" ve "takva" kavramlarını incelerken, bunun nefsi tehlikeden ve günahın yıpratıcılığından özenle muhafaza etmek olduğunu açıklar. Takva, insanın içindeki ahlaki fren mekanizmasıdır. Lût, kavminin o anki taşkın şehvetini (yestebşirûn) durdurabilecek dünyevi hiçbir gücü olmadığını anladığında, onların kalplerinde kalmış olması muhtemel o son fıtri/kutsal korkuya (takvaya) hitap ederek onları frenlemeye çalışmıştır.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın etik ve anlambilimsel evreninde "takva" kelimesinin eskatolojik (ahiret ve azap merkezli) yapısını tahlil eder. Kur'an'da takva, sıradan bir "korku" (havf) değil; mutlak otoriteye (Allah'a) karşı duyulan derin saygı ve bu saygıyı ihlal etmekten doğan ontolojik ürpertidir. Lût kavmi ahlaksızlığı sıradanlaştırmıştı; peygamberin "vettekû" emri, o sıradanlaşmış günahın aslında evrenin Yaratıcısına karşı açılmış bir savaş olduğunu hatırlatan, teolojik bir şok uygulamasıdır.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kelimenin kıssadaki kriz anındaki işlevine odaklanır. Bir önceki ayette Lût, "Bunlar benim misafirimdir, beni rezil etmeyin" diyerek bedevi/Arap misafirperverlik ahlakına (mürüvvete) sığınmıştı. Ancak bu sosyolojik kodun o sapkın kitle üzerinde işe yaramadığını gördüğünde, argümanını bir üst seviyeye taşır ve doğrudan aşkın bir otoriteyi işaret ederek "Vettekû" (Allah'tan korkun) der. Bu, çaresizliğin en üst perdeden dile gelişidir.

Diyanet İslam Ansiklopedisi, lügatte "korunun, sakının, çekinin, takva sahibi olun" anlamlarına gelen emir kipindeki fiilin, ayetin bağlamında Hz. Lût'un, evini basan azgın halkı ilahi sınırları (hududullahı) çiğnememeleri ve misafirlerine tecavüz etme niyetinden vazgeçmeleri için Yüce Yaratıcı'nın adabıyla ve azabıyla uyarmasını nitelediğini kaydeder.

Allâhe (اللَّهَ)

Etimolojik kökeni Arapçada "e-l-h" veya "v-l-h" kökünden türeyen "el-İlâh" ismine dayanır. Cümlede mef'ul (nesne) konumunda olduğu için üstün (fetha) ile harekelenmiştir.

İbn Fâris, "e-l-h" kökünün "kulluk etmek, yönelmek, sığınmak", "v-l-h" kökünün ise "şiddetli sevgi, hayret veya korkuyla sığınmak" anlamlarına geldiğini belirtir. Hz. Lût, "Vettekullâhe" (Allah'tan sakının) diyerek, kavminin o kudurmuş şehvetinin karşısına evrendeki yegane mutlak, sarsılmaz ve hesap sorucu gücün bizzat Özel İsmi'ni (Lafza-i Celâl) bir set olarak diker.

Râgıb el-İsfahânî, lafza-i celâlin her türlü noksanlıktan münezzeh, yaratma ve yok etme kudretine sahip yegâne varlığı ifade ettiğini açıklar. Lût'un kavmini "Allah" ismiyle uyarması, işledikleri sapkınlığın (cinsel tecavüz niyetinin) sadece bir insan hakları veya mahremiyet ihlali değil, doğrudan doğruya "Allah'ın" fıtratına, O'nun koyduğu evrensel düzene karşı bir başkaldırı (isyan) olduğunu ilan etmektir.

Arthur Jeffery, kelimenin filolojik arkaplanını incelerken, Kur'an'daki "Allah" isminin kadim Sami dillerindeki (özellikle Süryanice/Aramice "Alâhâ" kelimesiyle) ortak teolojik kökenine işaret eder. Lût, şirk ve ahlaksızlık içindeki o kavme, onların da arkaik hafızalarında yer eden bu en büyük ve mutlak Yaratıcı formuyla seslenerek, onları evrensel bir ilahi adaletin terazisiyle korkutmayı hedeflemiştir.

Prof. Dr. Sadık Kılıç, ismin bu kriz anındaki kelami ağırlığını tahlil eder. Azgın kalabalık kapıya dayanmıştır; Lût ise fiziksel olarak yalnızdır. Ancak "Allah" lafzını ağzına aldığı an, o savunmasız peygamber kendi yalnızlığını melekûtun sonsuz kudretiyle birleştirir. Kavim o an Lût'u aciz sanmaktadır; oysa Lût onlara "Benim arkamda, azabından sakınmanız gereken mutlak bir Allah var" diyerek o görünmez ilahi desteği (ki içerideki melekler bunun şahididir) sözlü olarak ifşa etmektedir.

Diyanet İslam Ansiklopedisi, Yüce Yaratıcı'nın zâtına has özel ismi olduğunu; ayetin bağlamında Hz. Lût'un, misafirlerine kötülük etmeye kalkışan kavmini durdurabilmek için başvurabileceği en nihai ve en büyük otorite olarak O'nun azametini, cezasını ve sınırlarını hatırlattığını belirtir.

Ve lâ (وَلَا)

Etimolojik olarak cümlenin akışını bağlayan "ve" (atıf/bağlaç) harfi ile mutlak yasaklama (nehiy) bildiren "lâ" (yapmayın/etmeyin) edatının birleşiminden oluşur.

Celaleddin el-Suyuti, ayetin nahiv (dilbilgisi) ve belagat kurgusunu incelerken, bu atıflı nehiy edatının cümlenin iki zıt kutbunu nasıl birbirine bağladığına dikkat çeker. "Allah'tan korkun" (Vettekullâh) müspet/olumlu emrinin hemen ardından, "ve lâ" (ve sakın... yapmayın) şeklindeki menfi/olumsuz yasağın gelmesi; Allah korkusunun (takvanın) soyut bir duygu olmadığını, onun eylemsel karşılığının "peygamberi rezil edecek o çirkin eylemden vazgeçmek" olduğunu gramatik olarak pekiştirir.

Diyanet İslam Ansiklopedisi, Arap dilbilgisinde "ve sakın yapmayın, ve etmeyin" anlamlarına gelen yasaklayıcı (nehiy) bağlacın, ayetin bağlamında Hz. Lût'un Allah'tan korkma çağrısını doğrudan pratik bir şarta (kendisinin utandırılmaması talebine) bağladığını kaydeder.

Tuhzûni (تُخْزُونِ)

Etimolojik kökeni "h-z-y" köküne dayanır. Fiilin sonundaki nûn harfinin esresi, aslı olan ve düşmüş bulunan "nî" (beni) mef'ul (nesne) zamirini temsil eder.

İbn Fâris, bu kökün asıl manasının "şiddetli bir utanç duymak, zillete düşmek, rezil olmak, insanın şeref ve haysiyetinin ayaklar altına alınarak kırılması" olduğunu belirtir. İf'al babından meczum muzari (nehiy) formunda olan bu kelime (beni zillete düşürmeyin / beni rüsvay etmeyin), Lût peygamberin kavmine karşı duyduğu o derin ahlaki acının, mürüvvetin (onurun) çiğnenmesi tehlikesi karşısındaki çaresiz çırpınışının en trajik kelimesidir.

Râgıb el-İsfahânî, "hızy" kavramını incelerken, onu sıradan bir utanmadan ayırır. Ona göre "hızy", insanın içinde bulunduğu aşağılayıcı durumdan dolayı ruhunun ezilmesi, varoluşsal bir çöküş ve derin bir zillet yaşamasıdır. Lût, bir önceki ayette "tefdahûn" (beni rezil etmeyin/ayıbımı dökmeyin) demişti; burada ise "tuhzûni" (beni zillet ve utanç içinde bırakmayın) diyerek feryadını psikolojik olarak bir kat daha derinleştirir. Fadîha (rezalet) dışsaldır, hızy (zillet/utanç) ise insanın ruhunu paramparça eden o içsel kahroluştur.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın etik sözlüğünde "hızy" (rezalet/zillet) kelimesinin genellikle kâfirlerin ahirette veya dünyada yaşayacağı ilahi cezayı nitelediğini tahlil eder. Ancak bu ayette muazzam bir trajik ironi vardır: İlahi azabı (hızy) hak eden o sapkın kavimdir; fakat o anki krizde, şerefli bir peygamber olan Lût, o kâfirlerin iğrenç eylemleri yüzünden kendi peygamberlik ve ev sahipliği onurunun "hızy"a (zillete) uğramasından korkmakta ve kavminden ahlaki bir sadaka dilenircesine yalvarmaktadır.

Dücane Cündioğlu, kelimenin fenomenolojik ve estetik dokusuna iner. Ona göre "hızy", insanın yüzünün yere düşmesi, onurunun o estetik tahtından indirilip çamura bulanmasıdır. Kapıdaki kalabalık misafirlere ulaşırsa, bu sadece o misafirlerin değil, doğrudan Lût'un "yüzünün düşmesi" (hızy) olacaktır. Lût, "beni zilletin içine atmayın" derken, sapkınlığın o kör edici ağırlığının altında bir insanın namusunun nasıl sarsıldığını varlığın en çıplak kelimesiyle resmeder.

Prof. Dr. Hidayet Aydar, kelimenin ayetteki dramatik tırmanışına dikkat çeker. "Beni rezil etmeyin" (tefdahûn) feryadı işe yaramamış, kalabalık daha da kudurmuştur. Bunun üzerine Lût "Allah'tan korkun ve beni zillete düşürmeyin" (tuhzûni) diyerek son savunma hattını çizer. "Tuhzûni" fiilinin sonundaki o esre (düşmüş olan 'nî/beni' zamiri), peygamberin nefesinin kesildiğini, sesindeki o çaresiz kırılmayı ve hüznü gramatik bir eksiltme ile muazzam bir şekilde hissettirir.

Diyanet İslam Ansiklopedisi, lügatte "beni rüsvay ediyorsunuz, beni utandırıyorsunuz, şerefimi ve haysiyetimi kırıyorsunuz" anlamlarına gelen muzari fiilin, ayetin bağlamında Hz. Lût'un, misafirlerine tecavüz edilmesi halinde ev sahibi olarak maruz kalacağı o emsalsiz ve dayanılmaz utancı, zilleti ve onur kırıklığını ifade ederek kavmini durdurmaya çalışmasını kesin bir dille nitelediğini kaydeder.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X