قَالَ اَبَشَّرْتُمُون۪ي عَلٰٓى اَنْ مَسَّنِيَ الْكِبَرُ فَبِمَ تُبَشِّرُونَ
Duyuru
Daralt
Henüz duyuru yok.
Hicr Sûresi, 54. Ayet
Daralt
X
-
"İbrahim, "Üzerime yaşlılık çökmüş olmasına rağmen bana böyle bir müjde getiriyorsunuz öyle mi? Peki, (çocuğum olamayacağına göre) bana neyi müjdelemiş oluyorsunuz? dedi."
İbrahim, Üzerime yaşlılık çökmüş olmasına rağmen bana böyle bir müjde getiriyorsunuz. Bulunduğum bu halde iken beni çocuğu olmakla mı müjdeliyorsunuz yahut bana ve eşime gençliğimiz geri mi verilecek, ben ve eşim yaşlı halde iken bizi müjdeliyor musunuz? Ya da gençliğimiz bize geri verilmelidir. Yoksa yaşlılık halinde çocuk vermeye Allahın güç sahibi olduğunu, İbrahim'in (a.s.) bilmemesi ihtimali yoktur. Ancak bu durumdaki bir babaya çocuk verildiği görülmemiştir. Yahut da bu, başka bir hale, gençlik durumuna döndürülerek yapılır. En doğrusunu Allah bilir.
Yorumu Yorumla
-
Kâle (قَالَ)
Etimolojik kökeni "k-v-l" köküne dayanır.
İbn Fâris, bu kökün temel anlamının "dile getirmek, konuşmak, bir düşünceyi, ruh halini veya şaşkınlığı sözlü olarak ifade etmek" olduğunu belirtir. Ayette Hz. İbrahim'in, meleklerin o beklenmedik, biyolojik sınırları aşan müjdesi (çocuk haberi) karşısında yaşadığı derin şaşkınlığı ve itirazı değil, teyit arayışını dile getirdiği o sarsıcı eylemi nitelemek için kullanılır.
Râgıb el-İsfahânî, "kavl" kavramını iradeli ve bilinçli bir hitap olarak açıklar. İbrahim'in "dedi" (kâle) eylemi, meleklerin ilahi müjdesine yönelik inançsızlık temelli bir itiraz değildir. Bu söz, doğal yasaların bütünüyle dışına çıkan o teofanik (ilahi) müdahale karşısında insan aklının bocalayıp, muhatabından rasyonel bir açıklama veya tekrar bir onay istemesinin dilsel dışavurumudur.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kelimenin ayetteki diyalojik kurgusuna odaklanır. Ona göre İbrahim'in bu "kâle" (dedi) çıkışı, mucize karşısında insanın fıtri (doğal) refleksidir. Kur'an, peygamberleri insanüstü mitolojik varlıklar olarak değil; yaşlılık, kısırlık ve biyolojik nedensellik gibi dünyevi gerçeklikleri idrak eden ve mucize anında bu gerçekliklerle yüzleşerek "nasıl olur?" diye sorabilen (kavl) gerçekçi insan profilleri olarak resmeder.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, lügatte "söyledi, dedi, dile getirdi" anlamlarına gelen kelimenin, ayetin bağlamında Hz. İbrâhim'in meleklerin müjdesi karşısında hissettiği tarifsiz şaşkınlığı ve bu mucizevi haberin gerçekliğini sorgulama ihtiyacını ifade etmeye başladığını kaydeder.
E-beşşertümûnî (أَبَشَّرْتُمُونِي)
Etimolojik kökeni "b-ş-r" köküne dayanır. Başındaki istifham (soru) hemzesi "e", tef'il babında çoğul eril fiil "beşşertüm" (siz müjdelediniz) ve mef'ul (nesne) zamiri "nî" (beni) birleşiminden oluşur.
İbn Fâris, bu kökün asıl manasının "insan derisi (beşere), dış yüzey ve beklenmedik sevinç veya üzüntü haberinin deride/yüzde bıraktığı iz" olduğunu belirtir. İbrahim, bu fiili soru edatıyla (beni müjdelediniz mi?) kullanarak, kalbine ve yüzüne (beşeresine) aniden vuran o haberin ağırlığını ve kendi fizyolojik gerçekliğiyle (yaşlılığıyla) olan çelişkisini dışa vurur.
Râgıb el-İsfahânî, "bişâret" (müjde) kavramını incelerken, bu kelimenin insan psikolojisini temelden sarsan haberler için kullanıldığını açıklar. İbrahim'in "Siz beni mi müjdeliyorsunuz?" şeklindeki sorusu (istifham-ı taaccübî), haberin ihtiva ettiği o büyük sevinci reddetmek için değil, tam aksine bu sevincin "gerçek olamayacak kadar büyük" olduğunu vurgulayan bir hayret (taaccüb) ve istidlal (delil arama) ifadesidir.
Prof. Dr. Sadık Kılıç, bu soru fiilinin teolojik boyutunu tahlil eder. Ona göre İbrahim'in bu sorusu, Tanrı'nın kudretinden şüphe etmek (inkar) değildir; bu, insanın "nedensellik" (sebep-sonuç) algısının çatlamasıdır. İnsan aklı, biyolojik sebepler ortadan kalktığında sonucun da (çocuğun) ortadan kalkacağına inanır. İbrahim, bu sorusuyla "biyolojik sebepler bitmişken, hangi mucizevi sebeple beni müjdeliyorsunuz?" diyerek o ilahi müdahalenin mahiyetini sormaktadır.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, lügatte "beni müjdelediniz mi?" anlamına gelen soru formundaki bu kelimenin, ayetin bağlamında Hz. İbrâhim'in yaşlılık ve kısırlık gibi tamamen imkansız görünen fiziksel şartlar altında kendisine verilen bu evlat haberini, inkarla değil, muazzam bir hayret ve şaşkınlıkla karşılamasını nitelediğini belirtir.
Alâ (عَلَىٰ)
Etimolojik olarak yükseklik, üstünlük, kuşatma ve bazen de şart/hal (durum) veya "rağmen" anlamları taşıyan bir edattır (harf-i cer).
İbn Fâris, bu edatın temelinde "ulûv" (yükseklik, bir şeye üstten gelip ona musallat olma) anlamı bulunduğunu belirtir. Ayette, cümlenin akışı içinde "yaşlılığın bana dokunması (kuşatması) üzerine/durumuna rağmen" anlamını katarak, İbrahim'in bedensel çöküşünün onun varlığını nasıl üstten ve mutlak bir şekilde baskıladığını (ulûviyyet) ifade eder.
Râgıb el-İsfahânî, "alâ" edatının buradaki bağlayıcı işlevine dikkat çeker. Bu edat, meleklerin getirdiği "taze müjde" ile İbrahim'in içinde bulunduğu "çökmüş hal" (yaşlılık) arasında ontolojik bir zıtlık köprüsü kurar. Müjde, tam da bu imkansızlığın "üzerine/rağmen" gelmiştir.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, Arapçada "üzerine, üstüne, -e rağmen" anlamlarına gelen bu edatın, ayetin bağlamında Hz. İbrâhim'in, kendisine verilen evlat müjdesinin, tam da biyolojik ömrünün son demlerinde, yaşlılığın kendisini bütünüyle esir aldığı bir "hal üzereyken" gerçekleşmesindeki o büyük zıtlığı işaret ettiğini kaydeder.
En (أَن)
Etimolojik olarak Arapçada fiil cümlesini masdara (isim cümlesine) çeviren ve anlamı pekiştiren bir masdar/bağlaç edatıdır.
Celaleddin el-Suyuti, ayetin nahiv (dilbilgisi) örgüsünü incelerken, bu edatın "alâ" harf-i cerinden sonra gelerek, ardından gelen "messeniye'l-kiberu" (yaşlılık bana dokundu) fiil cümlesini "yaşlılığın bana dokunması durumuna/vaktine" şeklinde kalıcı bir isim tamlamasına/masdara (alâ messi'l-kiberi) dönüştürdüğünü tahlil eder. Bu gramatik dönüşüm, İbrahim'in yaşlılığının geçici bir hastalık değil, geri dönülemez ve kalıcı bir statü (isim) olduğunu vurgular.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, Arap dilbilgisinde fiili masdarlaştıran ve bağlaç işlevi gören bu edatın, ayette Hz. İbrâhim'in biyolojik çöküşünü ifade eden o fiilsel durumu sabit bir gerçekliğe (yaşlılık olgusu) bağlayarak vurguladığını kaydeder.
Messeniye (مَّسَّنِيَ)
Etimolojik kökeni "m-s-s" köküne dayanır.
İbn Fâris, bu kökün asıl manasının "bir şeye eliyle hafifçe temas etmek, dışarıdan değmek, dokunmak ve bir şeyin başka bir cisme nüfuz etmesi" olduğunu belirtir. Ayette "messa" (dokundu) fiili ile "nî" (bana) nesne zamirinin birleşiminden oluşan bu kelime, yaşlılığın (kiber) sıradan bir zaman akışı olmadığını; adeta şuurlu bir varlık gibi insanın bedenine dışarıdan sızan, derisine "temas eden" ve onu içten içe zayıflatan ontolojik bir fail (özne) olduğunu ifade eder.
Râgıb el-İsfahânî, "mess" kavramını, bedenin veya hislerin dışarıdan gelen ve insanı etkileyen bir durumu (zarar, yaşlılık veya eziyet) algılaması olarak açıklar. İbrahim, "yaşlandım" (kebirtü) demek yerine "yaşlılık bana dokundu" (messeniye'l-kiberu) diyerek, insan fıtratının aslında yaşlanmayı ve ölümü dışsal (kendi aslına yabancı) bir müdahale olarak (mess) algıladığını o sarsıcı peygamberi dille ortaya koyar.
Dücane Cündioğlu, kelimenin fenomenolojik ve estetik dokusuna iner. Ona göre "mess" fiili, Kur'an'ın hastalıkları, yaşlılığı veya şeytani vesveseleri tasvir ederken kullandığı muazzam bir edebi kişileştirmedir (teşhis). İnsan yaşlılığa gitmez; yaşlılık gelip insana "dokunur". İbrahim'in "bana yaşlılık dokundu" itirafı, insanın zaman karşısındaki acziyetinin ve zamanın (yaşlılığın) yıpratıcı temasının en dramatik estetik ifadesidir.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, lügatte "bana dokundu, bana temas etti, bana ulaştı" anlamlarına gelen kelimenin, ayetin bağlamında Hz. İbrâhim'in bedenini ve fizyolojisini bütünüyle etkisi altına alan, onu zayıflatan ve doğurganlık (babalık) yeteneğini elinden alan ihtiyarlık sürecini mecazi ve vurucu bir dille nitelediğini kaydeder.
El-Kiberu (الْكِبَرُ)
Etimolojik kökeni "k-b-r" köküne dayanır.
İbn Fâris, bu kökün temel anlamının "büyüklük, yaşça ilerleme, bir şeyin hacim veya yaş olarak zirveye ulaşıp ardından çöküşe geçmesi" olduğunu belirtir. Ayetteki "kiber" kelimesi, kibr/kibir (gurur) anlamında değil; mutlak manada bedensel büyümenin son aşaması olan ihtiyarlığı, kemiklerin zayıfladığı ve biyolojik üretkenliğin sona erdiği o ağır fizyolojik gerileme dönemini ifade eder.
Râgıb el-İsfahânî, "kiber" kavramını insanın ömür çizgisinde gençlik ve kuvvetin (şebâb) tam zıddı olarak tanımlar. İbrahim'in meleklerin müjdesi karşısına bu kelimeyi (el-kiber) koyması, salt bir şikayet değil, evrensel doğa yasalarının (sünnetullahın) kendi bedeni üzerindeki inkar edilemez hakimiyetinin ilanıdır. O, "kiber" (yaşlılık) yasası işlerken, "ğulâm" (genç çocuk) müjdesinin bu yasayı nasıl deleceğini merak etmektedir.
Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın anlambilimsel evreninde "kiber" kelimesinin biyolojik determinizmi (belirlenimciliği) temsil ettiğini tahlil eder. Kur'an'da mucize, genellikle bu determinizmin kırıldığı anlarda ortaya çıkar. İbrahim "bana kiber dokundu" diyerek maddenin ve biyolojinin sınırlarını çizer; melekler ise bu sınırı aşarak Tanrı'nın (Yaratıcının) maddeye ve "kiber"e (zamana) mahkum olmadığını ilan ederler.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, lügatte "yaşlılık, ihtiyarlık, yaşın ilerlemesi" anlamlarına gelen kelimenin, ayetin bağlamında Hz. İbrâhim'in, meleklerin getirdiği çocuk müjdesini rasyonel aklın ve biyolojik kanunların terazisinde tartarken öne sürdüğü, normal şartlarda babalığa mutlak bir engel teşkil eden o fizyolojik tükenmişlik halini kesin bir dille nitelediğini belirtir.
Fe-bime (فَبِمَ)
Etimolojik olarak "fe" (öyleyse/o halde/şu durumda), "bi" (ile/nedeniyle) harf-i ceri ve "mâ" (ne) soru edatının birleşiminden oluşur. Arapça dil kuralları gereği harf-i cer ile birleşen "mâ" soru edatının sonundaki elif harfi düşer ve "bime" şeklini alır.
İbn Fâris, bu edat kombinasyonunun, cümlede nedensellik sorgusu ("ne ile/neye dayanarak?") işlevi gördüğünü belirtir. Ayette "fe" bağlacı, İbrahim'in "yaşlılık bana dokundu, e peki o halde..." şeklindeki çıkarımını hızla sonuca (soruya) bağlar. Bu, saf bir şaşkınlığın ardına düşmüş rasyonel bir delil (sebep) arayışıdır.
Celaleddin el-Suyuti, ayetin nahiv ve belagat kurgusunu incelerken, "mâ"nın sonundaki elifin düşürülmesinin (bi-mâ yerine bi-me/fibi-me) konuşmanın o anki hızını, İbrahim'in nefesindeki o şaşkınlığı ve sorunun aciliyetini (hayret ve istifhamı) muazzam bir ritimle yansıttığını tahlil eder. Harflerin düşmesi, psikolojik sarsıntının dildeki karşılığıdır.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kelimenin kıssadaki felsefi/teolojik mantığına odaklanır. "Fe-bime" (Öyleyse neye dayanarak?), İbrahim'in inancının değil, beşeri aklının feryadıdır. Akıl, sebepsiz bir sonuç kabul edemez. İbrahim, mucizeyi reddetmemekte; ancak bu mucizenin (çocuğun) yaşlanmış bir bedende "hangi ilahi yasa veya mekanizma ile" (ne ile) gerçekleşeceğinin o müthiş ilahi bilgisini, vahyin aydınlatmasını talep etmektedir.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, Arap dilbilgisinde "öyleyse ne ile, o halde neye dayanarak?" anlamlarına gelen bu soru edatının, ayetin bağlamında Hz. İbrâhim'in yaşlılık gerçekliği ortadayken, meleklerin bu müjdeyi hangi ilahi kuvvete, hangi doğaüstü sebebe istinat ettirerek verdiklerini öğrenme (hayret) iradesini kaydettiğini belirtir.
Tübeşşirûn (تُبَشِّرُونَ)
Etimolojik kökeni "b-ş-r" köküne dayanır.
İbn Fâris, bu kökün temel anlamının "sevinç veya üzüntü haberinin deride (beşerede) bıraktığı iz, müjde vermek" olduğunu belirtir. Ayetin başında "ebeşşertümûnî" (beni müjdelediniz mi?) şeklinde mazi (geçmiş zaman) olarak kullanılan fiil; ayetin sonunda "tübeşşirûn" (müjdeliyorsunuz) şeklinde muzari (şimdiki/geniş zaman) formunda tekrarlanarak, eylemin sürekliliğine ve İbrahim'in zihnindeki o şokun devam ettiğine işaret eder.
Râgıb el-İsfahânî, aynı fiilin aynı ayet içinde farklı zaman kipleriyle tekrar edilmesinin (tekrir) anlambilimsel vurgusuna dikkat çeker. "Siz beni müjdelediniz... peki neye dayanarak müjdeliyorsunuz?" şeklindeki bu döngü, müjdenin gerçekliğine inanmak isteyen ama biyolojisine takılan İbrahim'in meleklerden ısrarla bir açıklama, kesin bir teyit ve kalbini mutmain edecek bir cevap (sekînet) beklemesini ifade eder.
Prof. Dr. Hidayet Aydar, fiilin bu ikinci kullanımındaki psikolojik ve dramatik boyuta odaklanır. İbrahim, meleklerin sözünü duymamış veya anlamamış değildir; o, duyduğu şeyin "ağırlığını" tartmaya çalışmaktadır. "Tübeşşirûn" (müjdeliyorsunuz), peygamber dahi olsa insanın mucize (mutlak gayb) karşısındaki çaresizliğinin, bocalayışının ve o ilahi haberi idrak edebilmek için aklın verdiği sarsıcı mücadelenin en estetik kapanışıdır.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, lügatte "müjdeliyorsunuz, sevindirici haber veriyorsunuz" anlamına gelen muzari (şimdiki zaman) çoğul fiilin, ayetin bağlamında Hz. İbrâhim'in, kendisine az önce verilen o akıl almaz evlat vaadinin arkasındaki sırrı (biyolojik imkansızlığa rağmen babalığın nasıl gerçekleşeceğini) meleklerden derhal açıklamalarını talep eden o hayret yüklü sorgulamasını nitelediğini kaydeder.
Yorumu Yorumla
📱
Mobil Uygulamamız
Kuran Yorum android uygulaması
İndir ⬇️
Çveneburi Sözlüğü
Türkiye Gürcülerinin sözlüğü
Siteye Git →
Dijital Kütüphane
Özgün içerikli YouTube genel kültür kanalı
Kanala Git ▶
Türkçe Satranç