Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Hac Sûresi, 48. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Hac Sûresi, 48. Ayet

وَكَاَيِّنْ مِنْ قَرْيَةٍ اَمْلَيْتُ لَهَا وَهِيَ ظَالِمَةٌ ثُمَّ اَخَذْتُهَاۚ وَاِلَيَّ الْمَص۪يرُ۟​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Vekeeyyin min karyetin emleytu lehâ vehiye zâlimetun śümme eḣażtuhâ ve-ileyye-lmasîr(u)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

Nice belde var ki, ahalisi zulme dalmış olduğu halde onlara biraz süre verdim, sonra da onları kıskıvrak yakaladım. Dönüş yalnız banadır.

Nice belde var ki, ahalisi zulme dalmış olduğu halde onlara biraz süre verdim. Yani onlara süre tanıdım, zulmettikleri esnada onları cezalandırmadım. Daha sonra da onları kıskıvrak yakaladım. Dönüş yalnız banadır.

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Keeyyin (كَأَيِّنْ)

Kelimenin kökeni ve yapısı dilbilimciler arasında tartışılmış, genellikle "gibi" anlamına gelen benzetme harfi "kef" (ك) ile "hangi/kim" anlamına gelen "eyy" (أي) isminin tenvinle (nun sesiyle) birleşmesinden (k-eyy-in) oluştuğu kabul edilmiştir. İbn Fâris, bu bileşik yapının soru sormak için değil, "nice, ne kadar da çok" anlamında çokluk (tekşir) bildirmek için kullanıldığını belirtir. Râgıb el-İsfahânî, kelimenin sayıca kabarıklığı ve durumun dehşetini ifade eden bir ünlem/haber edatı olduğunu aktarır. Prof. Dr. Mustafa Öztürk, ayetin kurgusundaki edebi güce dikkat çeker. Öztürk'e göre bu kelime, muhataba sıradan bir istatistik vermez; tarihin derinliklerinde kibirle yükselmiş ama sonrasında yerle bir olmuş sayısız medeniyetin o ağır, kalabalık ve trajik enkazını tek bir çırpıda zihinlere yığan sarsıcı bir "çokluk ve hayret" nidasıdır. Tarihsel yıkımların istisnadan ziyade bir kural olduğunu bu kelimeyle mühürler.

Karyetin (قَرْيَةٍ)

Etimolojik olarak Arapça "k-r-y" (قري) kökünden gelmektedir. İbn Fâris, bu kökün asıl anlamının "dağınık olan şeyleri bir araya toplamak, birleştirmek ve toplanma yeri" olduğunu belirtir. Suyun biriktiği havuzlara veya insanların bir araya gelip yerleşik düzen kurdukları alanlara bu toplanma özelliğinden dolayı "karye" denilmiştir. Râgıb el-İsfahânî, "karye" kavramının sadece fiziksel mekanları, binaları değil; aynı zamanda orada yaşayan insan topluluğunu, o sosyolojik yapıyı ve kurulan sistemi de ifade ettiğini açıklar. Patricia Crone, Geç Antik Çağ'daki Arap coğrafyasını incelerken, bu kelimenin basit ve izole bir "köy" anlamına gelmediğini; ticaretin, siyasetin ve kabilevi ittifakların merkezinde yer alan, etki alanı geniş kasaba ve şehir devletlerini (Mekke gibi) tanımladığını belirtir. Dücane Cündioğlu, kelimenin ayette nekra (belirsiz) formda "karyetin" şeklinde kullanılmasının evrenselliğine odaklanır. Cündioğlu'na göre ilahi tehdit sadece belli bir isme veya mekana değil; zulmü ve kibri merkeze alarak "toplanan" (karye) her türlü medeniyete, devlete veya kentsel yapıya yöneliktir. Yıkılacak olan şey binalardan ziyade, o binaların içinde kurulan o bozuk toplumsal sözleşmedir.

Emleytü (أَمْلَيْتُ)

Bu fiil, Arapça "m-l-v" (ملو) kökünden türemiş if'al babında bir eylemdir. İbn Fâris, bu kökün temel anlamının "zamanın uzaması, bir süre boyunca beklemek, mühlet vermek, ipi gevşetmek ve ertelemek" olduğunu belirtir. Gündüz ve gece gibi uzun zaman dilimlerine de etimolojik olarak bu isim verilir. Râgıb el-İsfahânî, "imlâ" kavramının, isyan eden kişiye veya topluma anında ceza vermeyip, onların ömrünü ve imkanlarını uzatarak onlara bir fırsat (mühlet) tanımak olduğunu aktarır. Prof. Dr. Sadık Kılıç, bu eylemin teolojik derinliğine dikkat çeker. Kılıç'a göre Allah'ın "mühlet verdim" (emleytü) fiili, zalimlerin dünyevi başarılarının ilahi bir onay olduğu anlamına gelmez. Bu, ahlaki bir test, fıkhî bir süre tanıma ve felsefi olarak "ipi sonuna kadar gevşetme" (istidrac) stratejisidir; zamanın uzaması, zalimin cürmünün mutlak bir doygunluğa ulaşması içindir. Aisha Abdurrahman (Bintü'ş-Şâtı), kelimenin fonetik (sesbilimsel) yapısındaki rehavete odaklanır. "Mim", "lam" ve "ye" harflerinin o yumuşak ve uzayan ses dizilimi, mühlet verilen toplumların içine düştüğü o uzun, rahat ve bitmek bilmezmiş gibi görünen şımarıklık ve yanılgı psikolojisini okuyucunun kulağına adeta resmeder.

Zâlimetün (ظَالِمَةٌ)

Kelimenin kökü, "z-l-m" (ظلم) harflerine dayanmaktadır ve ism-i faildir (etken ortaç). İbn Fâris, bu kökün temelinde "aydınlığın zıddı olan karanlık (zulmet) ve bir şeyi ait olduğu yerin dışına koymak, hakkı gasp etmek" anlamlarının yattığını belirtir. Râgıb el-İsfahânî, zulüm kavramının adaletin mutlak zıddı olduğunu, hem tevhid inancından sapmayı (şirki) hem de insanların haklarına tecavüz etmeyi kapsadığını açıklar. Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın ahlak semantiğinde bu kelimenin sıradan bir haksızlıktan ziyade, varlığın ilahi düzenini bozan ontolojik bir yıkım (karanlık) eylemi olduğunu vurgular. Diyanet İslam Ansiklopedisi, ayette yıkımın gerekçesi olarak "o şehir zalim iken" (ve hiye zâlimetün) şeklinde isim cümlesi formunun kullanılmasının fıkhî boyutuna değinir. İsim cümleleri süreklilik ve kalıcılık bildirir; yani helak edilen şehirler anlık bir günah işledikleri için değil, "zulüm" onların değişmez karakteri, kurumsal yapısı ve kalıcı sıfatı haline geldiği için o nihai cezayı hak etmişlerdir.

Sümme (ثُمَّ)

Etimolojik olarak ardışıklık ve zaman bağlacıdır. İbn Fâris, bu edatın "bir şeyin diğerinin ardından gelmesini" ifade ettiğini belirtir. Ancak "fe" (ف) bağlacından farklı bir fonksiyona sahiptir. Râgıb el-İsfahânî, "sümme" edatının iki eylem arasında bir zaman aralığı, bir gecikme ve mesafe (terâhi) bulunduğunu açıklar. Prof. Dr. Hidayet Aydar, bu küçücük edatın ayetin teodise (ilahi adalet) kurgusundaki devasa işlevine dikkat çeker. "Mühlet verdim... Sonra (sümme) yakaladım" dizilimindeki o boşluk, Allah'ın merhametine ve sabrına işaret eder. Ceza (yakalama) hemen gelmemiş, araya "sümme"nin sağladığı o geniş zaman dilimi (tövbe fırsatı) girmiş, ancak zulümde ısrar edilince kaçınılmaz son tahakkuk etmiştir.

Ehaztühâ (أَخَذْتُهَا)

Bu fiil, Arapça "e-h-z" (أخذ) kökünden gelmektedir. İbn Fâris, kökün asıl anlamının "bir şeyi şiddetle kavramak, hapsetmek, pençesine almak, yakalamak ve kuşatmak" olduğunu belirtir. Râgıb el-İsfahânî, "ahz" eyleminin Allah'a nispet edildiğinde, aniden bastıran, kaçışı imkansız olan, tüm mazeretleri ve savunma hatlarını felç eden ezici bir cezalandırma eylemi olduğunu aktarır. Angelika Neuwirth, ayetin başındaki "emleytü" (mühlet verdim/ipi gevşettim) eylemi ile "ehaztühâ" (onu kıskıvrak yakaladım) eylemi arasındaki o sarsıcı teolojik zıtlığa odaklanır. İpin sonuna kadar gevşetildiği o rehavet anında, ilahi pençe aniden kapanır. Fiilin sonundaki "hâ" (onu) zamiri, doğrudan o kibirli "karye"yi (şehri/medeniyeti) işaret eder; şehir ne kadar büyük ve kalabalık olursa olsun, ilahi kudretin elinde tek bir hamleyle kavranıp ezilecek küçük bir nesneden ibarettir.

el-Masîr (الْمَصِيرُ)

Kelimenin kökeni, Arapça "s-y-r" (صير) harflerine dayanmaktadır ve ism-i mekan/masdar mimi formundadır. İbn Fâris, bu kökün temel anlamının "bir halden başka bir hale geçmek, dönüşmek, bir hedefe yönelmek ve nihayetinde bir yere varıp durmak" olduğunu belirtir. Râgıb el-İsfahânî, "masîr" kavramının varlıkların hareketlerinin, süreçlerinin ve yaşamlarının zorunlu olarak gidip dayanacağı o son durak, mutlak varış noktası ve dönüşümün tamamlandığı eskatolojik (ahiret eksenli) mekan olduğunu açıklar. Dücane Cündioğlu, kelimenin ayetin sonundaki (fasıla) felsefi işlevini analiz eder. Cündioğlu'na göre, mühlet verilen (emleytü) ve sonra da dünyevi olarak yok edilen (ehaztühâ) o şehirlerin hikayesi toprakta bitmez. Ayet "Dönüş/Varış yalnızca Banadır" (ve ileyyel masîr) ifadesiyle, zamanın ve varlığın (ontolojinin) o kaçınılmaz çekim gücünü mühürler; dünyada ne kadar yaşanırsa yaşansın, hangi iktidar kurulursa kurulsun, bütün varlıkların rotası eninde sonunda hesap vermek üzere o mutlak ve tek ilahi merkeze ("Bana") doğru bükülmektedir.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X