Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Furkan Sûresi, 57. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Furkan Sûresi, 57. Ayet

قُلْ مَٓا اَسْـَٔلُكُمْ عَلَيْهِ مِنْ اَجْرٍ اِلَّا مَنْ شَٓاءَ اَنْ يَتَّخِذَ اِلٰى رَبِّه۪ سَب۪يلاً​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Kul mâ es-elukum ‘aleyhi min ecrin illâ men şâe en yetteḣiże ilâ rabbihi sebîlâ(n)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

“De ki: Bu görevimden dolayı, dileyenin Rabb’ine giden bir yol izlemesi dışında, sizden bir karşılık istemiyorum."

De ki: “Bu görevimden dolayı... sizden bir karşılık istemiyorum. Yani sizi davet ettiğim dine karşılık sizden herhangi bir ücret talep etmiyorum. Şu âyet gibi: “(Resûlüm!) Yoksa sen onlardan bir ücret istiyorsun da, onlar bunun ağırlığı altında mı eziliyorlar?” Yani ben buna karşılık sizden bir ücret beklemiyorum ki siz onun ağırlığı altında kalmış olun da bu durum sizi davetime icabet etmekten alıkoysun. Buna göre De ki: Bu görevimden dolayı, dileyenin Rabb’ine giden bir yol izlemesi dışında, sizden bir karşılık istemiyorum mealindeki beyan sanki ızmâr (var sayımı gerekli gizli bir ilâve) vardır: Takdiri şöyledir: “Lâ es’elüküm aleyhi ecran illâ men şâe, velâkin innemâ es’elüküm en tettehızû ilâ Rabbihî sebîlâ” (لَا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْرًا إِلَّا مَنْ شَاءَ، وَلَكِنْ إِنَّمَا أَسْأَلُكُمْ أَنْ تَتَّخِذُوا إِلَى رَبِّهِ سَبِيلًا). Yani: De ki: “Bu görevimden dolayı, dileyen dışında sizden bir karşılık istemiyorum. Sadece kişinin Rabb’ine giden bir yol izlemesini istiyorum”. Ya da bu beyan “ancak kim Rabb’ine giden bir yol izlemek istiyorsa bana tâbi olsun ve davetime icabet etsin!” takdirindedir.

İstemiyorum cümlesi şöyle de yorumlanabilir: Tebliğ, yani risâletin size ulaştırılması ve sizi davette bulunduğum din karşılığında herhangi bir karşılık beklemiyorum, ancak kim Rabb’ine giden bir yol edinmek ister de bana tâbi olursa o başka. Ya da ancak kim Rabb’ine giden bir yol edinmek ister de bana karşı sevgi beslerse o başka. Tıpkı şu İlâhî beyanda olduğu gibi: "De ki: ‘Sizden akrabalık sevgisinden başka bir karşılık istemiyorum’”.

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Kul (قُلْ)

İbn Fâris, "k-v-l" kökünün sözlükte "sesli olarak bir söz söylemek, ifade etmek ve bir fikri beyan etmek" anlamlarına geldiğini belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, "kavl" kelimesinin sadece dudaklardan dökülen sıradan bir sözcük dizisi olmadığını, arkasında kesin bir irade, karar ve hüküm barındıran düşünsel bir eylem olduğunu açıklar. Emir kipiyle (kul/de ki) gelmesi, peygamberin kendi şahsi fikirlerini değil, mutlak bir otoritenin (Allah'ın) değişmez kararlarını muhataplara dikte etmekle görevli bir "elçi" (sözcü) olduğunu tesciller.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bu emir kipinin Kur'an'daki retorik ve teolojik işlevini analiz eder. Peygamberin doğrudan "Ben sizden ücret istemiyorum" demesi yerine, "De ki: Ben sizden ücret istemiyorum" şeklinde ilahi bir sufle ile konuşturulması; tebliğ sürecindeki tüm insani inisiyatiflerin aradan çıkarılarak, peygamberin şahsının mutlak ilahi iradenin şeffaf bir taşıyıcısına dönüştürülmesini ifade eder. Bu, muhatabın itiraz yollarını kapatan ezici bir ontolojik otorite beyanıdır.

Es'elüküm (أَسْأَلُكُمْ)

İbn Fâris, "s-e-l" kökünün sözlükte "bir şeyi istemek, talep etmek, soru sormak ve dilenmek" anlamlarına geldiğini belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, "süâl" kavramının bilgi eksikliğini gidermek için sorulan soru manasına geldiği gibi, maddi bir ihtiyacı veya menfaati karşılamak için başkasına el açmak, ondan mal/mülk talep etmek manasına da geldiğini açıklar. Ayette bu fiilin olumsuz formda kullanılması (mâ es'elüküm / sizden istemiyorum), peygamberin tebliğ eylemini dünyevi bir mesleğe, ticari bir faaliyete veya statü devşirme aracına dönüştürmediğinin en somut ilanıdır.

Toshihiko Izutsu, Câhiliye döneminin din ve şiir sosyolojisini bu kelime üzerinden inceler. İslam öncesi Arap toplumunda kâhinler, şairler ve put bakıcıları (sâdinler) verdikleri manevi hizmetlere, okudukları şiirlere veya yaptıkları kehanetlere karşılık her zaman "hulvân" (ücret/bahşiş) talep eden profesyonel bir zümredir. Kur'an, "sizden hiçbir şey istemiyorum" diyerek, Hz. Muhammed'i bu çıkarcı pagan ruhban sınıfından kalın bir çizgiyle ayırır ve vahyin hiçbir dünyevi metaya tahvil edilemeyecek mutlak aşkınlığını tesciller.

Ecrin (أَجْرٍ)

İbn Fâris, "e-c-r" kökünün "yapılan bir işe veya hizmete karşılık verilen bedel, mükafat, ücret ve kırılmış bir kemiği sarıp onarmak" anlamlarına geldiğini belirtir. İnsanın emeğinin karşılığını alarak maddi/manevi eksiğini "onarması" sebebiyle bu kök kullanılmıştır.

Râgıb el-İsfahânî, "ecr" kelimesinin hak edilmiş, sözleşmeye veya emeğe dayalı meşru bir karşılık olduğunu ifade eder.

Dücane Cündioğlu, "ecr" kavramının reddedilmesini felsefi bir zeminde analiz eder. Hakikatin tebliğ edilmesi karşılığında bir "ücret" (ecr) talep edilmesi, hakikati piyasa koşullarına indirmek, onu alınıp satılabilen bir meta (mal) haline getirmek demektir. Peygamberin "ecr" istememesi, ilahi kelamın paha biçilemez ontolojik ağırlığını koruması ve inananların kalplerine hiçbir şüphe, minnet veya çıkar ilişkisi karışmadan, en saf ve karşılıksız haliyle nüfuz edebilmesi için zorunlu bir ahlaki duruştur.

İllâ (إِلَّا)

İbn Fâris, bu kelimenin sözlükte bir hükmün dışında bırakmayı sağlayan bir istisna edatı olduğunu belirtir.

Diyanet İslam Ansiklopedisi, tefsir ve dilbilim (belagat) geleneğinde bu edatın ayetteki kullanımını (istisna-i munkatı' veya muttasıl) inceler. "Sizden bir ücret istemiyorum; ancak Rabbine doğru bir yol tutmak isteyen kimseler müstesna" ifadesindeki retorik zarafete dikkat çeker. Peygamberin istediği yegane "ücret", aslında insanların kendi iyilikleri için hidayete ermeleridir. Yani elçinin tek dünyevi menfaati, muhataplarının cehennemden kurtulmasıdır; bu da ücret kavramını şahsi bir kazançtan çıkarıp, zirve bir diğerkâmlığa (altruizme) dönüştürür.

Men Şâe (مَنْ شَاءَ)

İbn Fâris, "ş-y-e" kökünün sözlükte "dilemek, irade etmek, bir şeyi kastetmek ve istemek" anlamlarına geldiğini belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, "meşîet" (dileme) kavramının, dışarıdan hiçbir baskı ve zorlama olmaksızın, kişinin tamamen kendi aklı ve özgür iradesiyle bir şeye yönelmesi olduğunu açıklar.

Prof. Dr. Sadık Kılıç, ayetteki bu vurgunun İslam'ın tebliğ metodolojisindeki yerini inceler. Hakikat zorla dayatılamaz. Kur'an, "dileyen/isteyen kimse" (men şâe) diyerek, iman etme eylemini insanın ontolojik özgürlüğüne (hür iradesine) emanet eder. Peygamberin görevi hakikati bütün berraklığıyla sunmaktır; o yola girmek ise ancak insanın içsel bir arzusu, bilinçli bir kararı ve "meşîeti" ile mümkün olabilir.

En Yettehıze (أَنْ يَتَّخِذَ)

İbn Fâris, "e-h-z" kökünün sözlükte "bir şeyi almak, tutmak ve kavramak" manalarına geldiğini belirtir. Fiilin "ifti'âl" babında (ittihaz) kullanılması, sıradan ve tesadüfi bir eylemi değil; kasten, bilerek, planlı bir şekilde ve kendi özgür iradesiyle bir şeyi "edinmeyi/benimsemeyi" yansıtır.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'daki "ittihaz" (edinme) mefhumunu varoluşsal bir eylem olarak analiz eder. İnsanın Rabbine giden yolu "edinmesi" (yettehıze); pasif bir şekilde geleneksel inançları taklit etmesi değil, aklını kullanarak, çaba sarf ederek ve şirk yollarını elinin tersiyle iterek hakikat yolunu aktif bir şekilde "tercih edip o yola tutunmasıdır." Bu kelime, imanın dinamik ve eylemsel karakterini inşa eder.

İlâ Rabbihî (إِلَىٰ رَبِّهِ)

İbn Fâris, "r-b-b" kökünün temelinde "bir şeye sahip olmak, onu koruyup gözetmek ve bir varlığı ilk halinden alıp yavaş yavaş, şefkatle en mükemmel noktasına kadar terbiye etmek" anlamlarının yattığını belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, "Rubûbiyyet" kavramının sadece yaratmayı değil, varlığı anbean rızıklandırıp ayakta tutan o şefkatli velayeti (koruyuculuğu) ve idareyi ifade ettiğini açıklar.

Angelika Neuwirth, ayette "Allah" ismi yerine "Rabb" isminin ve ona bitişen iyelik zamirinin (Rabbihî / onun kendi Rabbi) kullanılmasındaki teolojik ve psikolojik inceliği analiz eder. Seçilen yolun sonu, soğuk, uzak ve korkutucu bir tanrıya değil; insanı yoktan var eden, onu her an merhametiyle terbiye eden, şah damarından daha yakın olan "kendi şefkatli Yaratıcısına" çıkmaktadır. Bu tamlama, insanın evrendeki varoluşsal yalnızlığını bitiren ve onu en güvenli ontolojik sığınağa davet eden son derece sıcak, kişisel ve kucaklayıcı bir ilahi nidadır.

Sebîlâ (سَبِيلًا)

İbn Fâris, "s-b-l" kökünün "uzayıp giden, açık, belirgin ve yürünmesi kolay yol" anlamlarına geldiğini ifade eder.

Arthur Jeffery, kelimenin Sami dillerindeki kök ortaklığına dikkat çeker. İbranicedeki "şebîl" ve Aramicedeki "şebîlâ" kelimeleriyle aynı kökten geldiğini belirterek, Geç Antik Çağ'da "Yol" kavramının hak dinini, yaşam biçimini veya nihai kurtuluş öğretisini temsil eden spesifik bir teolojik metafor (The Way) olduğunu kaydeder.

Dücane Cündioğlu, "sebîl" mefhumunun Kur'an'daki kullanımını felsefi bir dille inceler. Hakikat statik bir menzil (durulan bir yer) değil, üzerinde sürekli yürünmesi, çabalanması ve ilerlenmesi gereken dinamik bir "yoldur" (sebîldir). Peygamberin insanlardan beklediği yegane ecr, onların cehalet karanlığından çıkıp, kendi iradeleriyle bu ebediyet yoluna (sebîle) adım atmaları ve kendi varoluşlarını o nurlu güzergahta tamamlamalarıdır.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X