يَا وَيْلَتٰى لَيْتَن۪ي لَمْ اَتَّخِذْ فُلَاناً خَل۪يلاً
Duyuru
Daralt
Henüz duyuru yok.
Furkan Sûresi, 28. Ayet
Daralt
X
-
Etiketler: pişmanlık, furkan suresi 28. ayet, furkan suresi, kötü arkadaş, sapma, furkan 28, dostluk
-
“Eyvah! Keşke falancayı kendime dost edinmeseydim!”
Eyvah! Keşke falancayı kendime dost edinmeseydim! Falancadan maksat insan olabilir. Şeytan olması da muhtemeldir. Yani şeytanı kendime dost edinmeseydim ve beni ayarttığı konuda ona itaat etmeseydim. Yahut yaptığına uyduğum insana tâbi olmasaydım.
Yorumu Yorumla
-
Yâ Veyletâ (يَا وَيْلَتَى)
İbn Fâris, bu kelimenin kökünü oluşturan "v-y-l" harflerinin sözlükte "helak, yıkım, şiddetli hüzün ve azap" anlamlarına geldiğini belirtir. İnsanın başına gelen ve tahammül edilmesi imkansız olan büyük bir felaket karşısında kopardığı feryadı ifade eder.
Râgıb el-İsfahânî, "veyl" kelimesinin mutlak bir çöküşü ve hüznü anlattığını söyler. Kelimenin sonuna eklenen ve nida (seslenme) bildiren "tâ" harfiyle (veyletâ) birlikte kullanılması, bu çığlığın sıradan bir üzüntü değil, insanın kendi kendini kınadığı, dönüşü olmayan bir varoluşsal yıkım karşısında kopardığı en derin feryat olduğunu açıklar.
Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın eskatolojik (ahiret) sahnelerindeki psikolojik tepkileri analiz ederken bu nidaya dikkat çeker. Dünyadayken hakikate karşı kayıtsız ve kibirli olan Câhiliye aklının, ahiretteki mutlak gerçeklikle yüzleştiğinde yaşadığı o devasa şokun ve ontolojik çöküşün, "Yâ veyletâ" (Yazıklar olsun bana / Vay başıma gelenlere) çığlığıyla dışa vurulduğunu belirtir. Bu, kendi kendini yok etme arzusunun sese bürünmüş halidir.
Dücane Cündioğlu, bu kelimenin fonetik ve anlamsal yapısındaki trajik boyutu inceler. Zâlimin "Yâ veyletâ" çığlığı, sadece bir korku ifadesi değil; kendi iradesiyle kendi sonunu hazırladığını, geri dönüşsüz bir biçimde aldandığını fark eden aklın kopardığı en acı ve en çıplak feryattır.
Leytenî (لَيْتَنِي)
İbn Fâris, "l-y-t" kökünden gelen "leyte" edatının, Arapçada "temennî" (arzulama) işlevi gördüğünü; ancak bu arzunun genellikle gerçekleşmesi imkansız olan veya fırsatı tamamen kaçırılmış durumlar için kullanıldığını ifade eder.
Râgıb el-İsfahânî, "leyte" (keşke) kelimesinin, insanın elinden kaçırdığı bir imkanın ardından duyduğu derin esefi ve çaresizliği anlattığını açıklar. "Leytenî" (Ah keşke ben!), zamanın geri döndürülemezliği karşısında insanın düştüğü o mutlak acziyeti gösterir.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, eskatolojik metinlerde "keşke" (leyte) nidasının teolojik bir azap unsuru olduğuna dikkat çeker. Dünyada tövbe kapısı açıkken kullanılmayan iradenin, ahirette "keşke" şeklindeki dileğinin hiçbir hükmü yoktur. Bu kelime, cehennem ateşinden önce başlayan zihinsel ve psikolojik azabın (nedâmetin) ta kendisidir.
Lem Ettehız (لَمْ أَتَّخِذْ)
İbn Fâris, "e-h-z" kökünün sözlükte "bir şeyi almak, tutmak ve kavramak" manalarına geldiğini belirtir. Fiilin ifti'âl babında (ittihaz) gelmesi, sıradan veya tesadüfi bir alma eylemini değil; bilinçli bir yönelimi, karar vermeyi, benimsemeyi ve aktif bir "edinme" iradesini yansıttığını ifade eder.
Râgıb el-İsfahânî, "ittihaz" kavramının insanın kendi tercihiyle birine veya bir şeye özel bir statü tanıması olduğunu açıklar. Zâlimin "keşke edinmeseydim" şeklindeki pişmanlığı, dünyadayken kötü arkadaşı peşinden gitmesinin bir zorunluluk veya cehalet değil, bizzat kendi özgür iradesiyle yaptığı yanlış bir "tercih/ittihaz" eylemi olduğunun mutlak itirafıdır.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kelimenin ahlaki ve teolojik bağlamını inceler. Ahiretteki bu büyük pişmanlık (keşke edinmeseydim), insanın dünyada kiminle beraber olacağını, kimi dinleyeceğini ve kime değer vereceğini seçerken kullandığı "ittihaz" (edinme) eyleminin, aslında onun ebedi kaderini belirleyen en kritik ontolojik karar olduğunu gösterir.
Fulânen (فُلَانًا)
İbn Fâris, "f-l-n" kökünden türeyen "fulân" kelimesinin, Arapçada ismi açıkça zikredilmeyen, bilinen ancak adı söylenmek istenmeyen veya genelleme yapılmak istenen herhangi bir şahıs (filanca/falan kişi) için kinaye olarak kullanıldığını belirtir.
Râgıb el-İsfahânî, "fulân" kelimesinin belirsiz bir şahsı işaret ettiğini söyler. Ayette zâlimin kendisini saptıran kişiyi ismiyle değil de "fulân" (filanca kişi) diye anması, o kişiye duyduğu şiddetli nefreti, ismini bile anmak istemeyişini (tahkir) ve onun aslında ne kadar değersiz biri olduğunu sonradan fark etmesini ifade eder.
Prof. Dr. Hidayet Aydar, ayetin tarihsel bağlamında bu kelimenin işlevine dikkat çeker. Tefsir geleneğine göre bu ayet, kötü arkadaşı Ümeyye bin Halef'in (veya Ubey bin Halef'in) baskısıyla peygamberden yüz çeviren Ukbe bin Ebî Muayt hakkında inmiş olsa da; Kur'an'ın o şahsın ismini vermek yerine "fulânen" (filancayı) kelimesini kullanması, mesajı evrenselleştirir. Böylece her çağdaki okuyucu, kendi hakikat yolunu kapatan potansiyel kötü arkadaşı bu "falan" kelimesinin içine yerleştirir.
Arthur Jeffery, kelimenin Arapça kökeninin yanı sıra diğer Sami dillerindeki (İbranice "pelônî", Süryanice "plân") ortak kullanımına dikkat çeker. Bu kelimenin köklü bir "belgisiz zamir" veya "işaret ismi" olarak o dönem kültüründe yaygın olduğunu ve ayetteki isimsizleştirme (anonimleştirme) retoriğine güç kattığını kaydeder.
Halîlâ (خَلِيلًا)
İbn Fâris, "h-l-l" kökünün temelinde "bir şeyin içine nüfuz etmek, arasına girmek, boşlukları doldurmak" anlamlarının bulunduğunu belirtir. "Hullet", sevgisi insanın kalbine tamamen nüfuz eden, ruhun en ince boşluklarına kadar sızan ve orada başka hiçbir sevgiye/etkiye yer bırakmayan en ileri derecedeki, en derin dostluk ve bağlılıktır.
Râgıb el-İsfahânî, "halîl" kelimesinin sıradan bir arkadaşı (sadîk) veya yoldaşı (karîn) aştığını, sevginin ve sadakatin ruhları tamamen birleştirdiği "sırdaş ve can dostu" makamı olduğunu açıklar. Zâlimin pişmanlığı sıradan bir tanıdığına değil; iradesini ve kalbini tamamen teslim ettiği, kendisini hakikatten koparacak kadar ruhuna "nüfuz etmiş" (halîl) o derin bağa yöneliktir.
Toshihiko Izutsu, Câhiliye toplumundaki kabile ve dostluk bağlarını analiz eder. O dönemde "hullet" (derin dostluk), kan bağından bile üstün tutulabilen, mutlak bir sadakat ve ittifak (alliance) gerektiren ontolojik bir sözleşmedir. Ayet, dünyadaki bu mutlak ve sorgulanamaz dostluk bağının, eğer hakikat ekseninden (Peygamber'den) kopuksa, ahirette insanı en büyük hüsrana sürükleyen zehirli bir tuzağa dönüştüğünü göstererek pagan dostluk/asabiye anlayışını yıkar.
Diyanet İslam Ansiklopedisi, teolojik açıdan "halîl" kavramının önemine değinir. İnsanın kalbine (merkezine) kimin nüfuz edeceği, o insanın ilahının kim olduğunu belirler. Allah'ın mesajını ve elçisini reddedip, kendisini saptıran bir beşeri "halîl" (mutlak dost/rehber) edinmek, kalpteki o en yüce makamı yanlış bir fâniye tahsis etmek anlamına geldiği için, bu durum gizli bir şirk (ontolojik bir zulüm) olarak değerlendirilir. Zâlimin "Yâ veyletâ" diyerek ellerini ısırmasının asıl sebebi, kalbine aldığı bu sahte "halîl"in kendisini mutlak helake sürüklediğini görmesidir.
Yorumu Yorumla
📱
Mobil Uygulamamız
Kuran Yorum android uygulaması
İndir ⬇️
Çveneburi Sözlüğü
Türkiye Gürcülerinin sözlüğü
Siteye Git →
Dijital Kütüphane
Özgün içerikli YouTube genel kültür kanalı
Kanala Git ▶
Türkçe Satranç