Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Enbiyâ Sûresi, 108. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Enbiyâ Sûresi, 108. Ayet

قُلْ اِنَّمَا يُوحٰٓى اِلَيَّ اَنَّـمَٓا اِلٰهُكُمْ اِلٰهٌ وَاحِدٌۚ فَهَلْ اَنْتُمْ مُسْلِمُونَ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Kul innemâ yûhâ ileyye ennemâ ilâhukum ilâhun vâhid(un)(s) fehel entum muslimûn(e)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

“De ki: Bana ilâhınız bir tek ilâhtır diye vahyediliyor; siz hâlâ teslim olmayacak mtstntz?”

De ki: Bana ilâhınız bir tek ilâhtır diye vahyediliyor. Öyle anlaşılıyor ki âyetin başında geçen “de ki” emri davet anlamındadır. Resûl-i Ekrem sanki şöyle bir ifade kullanmış olmaktadır: Rabb’im ilâhınızın bir tek ilâh olduğunu size haber vermemi emretti. îbadeti sırf O’na yapınız ve bu konuda bir başkasını kendisine ortak kılmayınız. Ya da şöyle demektedir: Bana sizi bir tek ilâh olan ilâhınıza davet etmem emredildi. Bunun aksi olamaz. Çünkü Resûlullah (a.s.) Allah Teâlâ’nm bir tek ilâh olduğunu biliyordu. Dolayısıyla âyetin başındaki emir, davet ve yüce Allah’ın bir tek ilâh olduğunu haber verme anlamında olur. Ya da bu emir onlara şunu haber vermesi için verilmiştir: Sizi davet ettiğim ve size emrettiğim şeyler, benim kendi nefsimden kaynaklanan bir şey değildir. Ben ancak bana yapılan vahye binaen sizi davet ediyor ve emrediyorum. Tıpkı şu İlâhî beyanda belirtildiği gibi: “Ben sizi ancak vahiyle uyanyorum”. En doğrusunu Allah bilir.

Siz hâlâ teslim olmayacak mısmız? Bu ifade lafzî anlamı itibariyle soru formunda olsa da emir ve vacip kılma mânasmdadır. Resûl-i Ekrem sanki şöyle demektedir: Bana ilâhınız bir tek ilâhtır diye vahyedildi. O’na teslim olunuz ve ibadeti sırf O’na özgü kdınız. Bu konuda başkasını kendisine ortak koşmayınız.

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

kul (قُلْ)

kaf-vav-lam (ق و ل) kökünden türeyen, emir (buyruk) kipi, ikinci tekil şahıs fiilidir. "Söyle, de ki, ilan et" anlamına gelir. İbn Fâris, bu kökün temel etimolojik anlamının "zihindeki bir düşünceyi, inancı veya haberi dışarı vurmak, sese dönüştürmek ve telaffuz etmek" (sükûtun zıttı) olduğunu belirtir. Râgıb el-İsfahânî, "kavl" kavramının sadece dilden dökülen lafızlar olmadığını; arkasında bir akıl, niyet ve iddia barındıran anlamlı ifadelere denildiğini aktarır.

Bu emir fiilinin Kur'an'ın vahiy teolojisindeki (epistemolojik) sınır çizici işlevini analiz eden Prof. Dr. Mustafa Öztürk, "kul" (de ki) emrinin muazzam bir ontolojik bariyer olduğuna dikkat çeker. Öztürk'e göre Allah, peygambere doğrudan cümleyi söyletmek yerine cümlenin başına "De ki:" ibaresini koyarak; peygamberi sözün "yaratıcısı/yazarı" (müellif) konumundan kesin bir hatla çıkarıp, o sözün sadece ve sadece sadık bir "aktarıcısı/elçisi" (mübelliğ) konumuna yerleştirir. Söz peygamberin kendi aklının veya felsefesinin ürünü değil, bizzat dışarıdan (aşkın bir boyuttan) gelen mutlak bir emrin yeryüzündeki yankısıdır.

innemâ (إِنَّمَا)

Pekiştirme ve kesinlik bildiren "inne" (şüphesiz ki) edatı ile, kendisiyle birleştiği cümlenin hükmünü sınırlandıran (hasr/kasr) "mâ" (kâffe) edatının birleşimidir. "Ancak ve ancak, sadece, şu bir gerçek ki" anlamlarına gelir.

Bu edatın kurgusal (retorik) ağırlığını ve teolojik tahdit (sınırlandırma) gücünü değerlendiren Aisha Abdurrahman (Bintü'ş-Şâtı), "innemâ" kelimesinin Arapçada muhatabın zihnindeki tüm diğer alternatifleri, şüpheleri veya sahte inançları silip süpüren mutlak bir "tekel altına alma" sanatı olduğuna dikkat çeker. İlahi irade, bildirilecek olan mesajı diğer yüzlerce ihtimalin arasından çekip alır ve "Başka hiçbir şey değil, ancak ve sadece şu hakikat..." diyerek tartışma kapılarını felsefi olarak kilitler.

yûhâ (يُوحَىٰ)

vav-ha-ye (و ح ي) kökünden if'âl babında türeyen muzari (şimdiki/geniş zaman), meçhul (edilgen) ve üçüncü tekil şahıs bir fiildir. "Vahyolunuyor, gizlice ve hızla bildiriliyor, ilham ediliyor" anlamına gelir. İbn Fâris, bu kökün temel etimolojik anlamının "bir bilgiyi, haberi veya emri muhataba çok hızlı, gizli ve dışarıdaki üçüncü şahısların algılayamayacağı bir formda iletmek/fısıldamak" olduğunu belirtir. Râgıb el-İsfahânî, vahiy kavramının, ilahi aklın/iradenin beşeri akla doğrudan, vasıtasız veya melek vasıtasıyla yaptığı o sarsıcı, hızlı ve mistik bilgi transferini ifade ettiğini aktarır.

Bu fiilin meçhul (edilgen) yapısındaki teolojik ve ontolojik pasifliği analiz eden Toshihiko Izutsu, "yûhâ" (vahyolunuyor) kelimesinin Kur'an'ın nübüvvet (peygamberlik) felsefesindeki merkeziliğine dikkat çeker. Izutsu'ya göre peygamber, hakikati arayıp bulan, çalışarak bu bilgiyi üreten aktif bir filozof değildir. Fiilin meçhul gelmesi, peygamberin o aşkın (dikey) bilgi akışı karşısında "mutlak bir alıcı" (reseptör), kendi iradesini ve zihnini ilahi hitaba tamamen açmış pasif ve tertemiz bir zemin olduğunu mühürler. İletişim, tamamen Allah'ın inisiyatifindedir.

ileyye (إِلَيَّ)

Yönelme ve varış bildiren "ilâ" (e/a doğru) harf-i ceri ile birinci tekil şahıs "-ye" (bana) muttasıl zamirinin birleşimidir; "bana, benim idrakime/kalbime doğru" anlamına gelir.

Bu edatın uzamsal (mekansal) ve akustik metaforunu değerlendiren Angelika Neuwirth, "ileyye" ifadesinin o kozmik vahiy olayını muazzam bir şekilde özelleştirdiğine dikkat çeker. Gökyüzünden (veya aşkın boyuttan) gelen o devasa ilahi frekans, yeryüzüne rastgele dağılan anonim bir ses (radyo dalgası) değildir; doğrudan doğruya peygamberin kalbine (ileyye/bana) kilitlenmiş, hedeflenmiş ve sadece onun donanımının çözebileceği spesifik bir kozmik/teolojik vuruştur.

ennemâ (أَنَّمَا)

Açıklama ve kesinlik bildiren "enne" edatı ile sınırlama (hasr) edatı "mâ"nın birleşimidir. "Ancak ve ancak şu durum ki, muhakkak sadece şu" anlamına gelir. Bir ayet içinde ikinci kez (innemâ'dan sonra) hasr/sınırlama edatının kullanılmasıdır.

Bu dilbilgisel tekrarın (double restriction) teolojik sarsıcılığını analiz eden Dücane Cündioğlu, buradaki kurgunun muazzam bir "epistemolojik kilit" (bilgi güvenliği) oluşturduğuna dikkat çeker. Cündioğlu'na göre ayet, "Bana sadece vahyolunuyor... ki tanrınız tektir" diyerek cümleyi iki taraftan da sıkar. Hem bilginin kaynağı (vahiyden başka kaynak yoktur) tekel altına alınmış (innemâ yûhâ); hem de o bilginin bizzat içeriği (tevhitten başka içerik yoktur) tekel altına alınarak (ennemâ) şirk ihtimali zihinsel, mantıksal ve felsefi olarak iki katlı bir zırhla tamamen imha edilmiştir.

ilâhukum (إِلَٰهُكُمْ)

hemze-lam-he (أ ل ه) kökünden türeyen "ilâh" (tanrı, tapınılan) isminin, ikinci çoğul şahıs "-kum" (sizin) muttasıl zamiriyle birleşmiş halidir. "Sizin ilahınız, sizin taptığınız asıl otorite" anlamına gelir. İbn Fâris, bu kökün temel etimolojik anlamının "insanın korku, ihtiyaç, hayranlık veya sığınma arzusuyla kendisine yöneldiği, yücelterek boyun eğdiği (ibadet ettiği) varlık" olduğunu belirtir.

Sözcüğün kökenbilimini kadim diller ışığında inceleyen Arthur Jeffery, "ilâh" kelimesinin saf Arapça izole bir kelime olmadığını; İbranicedeki "El/Elohim" ve Aramicedeki "Alaha" ile aynı Sami kökten (ilah/uluhiyet havzasından) geldiğini ve antik Yakın Doğu'nun en temel "tanrısallık/yaratıcılık" (divinity) ifadesi olduğunu tespit eder.

ilâhun (إِلَٰهٌ)

Aynı kökten (hemze-lam-he) türeyen, nekre (belirsiz) ve tenvin almış isimdir. "Bir ilahtır, tek bir tanrıdır" anlamına gelir. Gramatikal olarak, bir önceki "sizin ilahınız" (mübteda) kelimesinin yüklemidir (haberidir).

vâhıdun (وَاحِدٌ)

vav-ha-dal (و ح د) kökünden türeyen, ism-i fâil/sıfat formunda bir kelimedir; bir önceki "ilâh" ismini niteler. "Tek olan, bir olan, eşi, benzeri, ortağı ve parçası olmayan" anlamına gelir. İbn Fâris, bu kökün temel etimolojik anlamının "parçalanmazlık, bölünmezlik, kesrete (çokluğa) düşmemek, bir şeyin kendi başına kalması ve asla ikinci bir ihtimali/ortaklığı kabul etmemesi" olduğunu belirtir.

Bu sıfatın (vâhıd) pagan (müşrik) teolojisine yönelik vurduğu o yıkıcı felsefi darbeyi analiz eden Toshihiko Izutsu, "Vahid" kavramının Kur'an'ın ontolojik devriminin tam merkezi olduğuna dikkat çeker. Izutsu'ya göre müşrikler tanrının varlığını inkar etmiyorlardı; onların sorunu uluhiyeti (tanrısallığı) paylaştırmak, bölmek ve yeryüzündeki putlara (kesrete) dağıtmaktı. Kur'an, "ilâhun vâhıd" (O tek bir ilahtır) diyerek; mutlak otoritenin ontolojik olarak bölünemeyeceğini, tanrısallığın bir "şirket/ortaklık" kabul edemeyeceğini ve evrenin yönetiminde kuvvetler ayrılığı (politeizm) olamayacağını sarsılmaz bir mantıksal yasayla ilan eder. Varlık tektir, irade tektir, İlah tektir.

fe hel (فَهَلْ)

Bağlaç ve sonuç bildiren "fe" harfi ile soru edatı "hel" (mı/mi, acaba) kelimesinin birleşimidir. "O halde ... mısınız?, Öyleyse ... mısınız?" anlamına gelir.

Bu soru edatının ayetteki psikolojik ve retorik (kurgusal) işlevini değerlendiren Prof. Dr. Hidayet Aydar, "hel" edatının burada bilgi istemek (istifham) amacıyla sorulmuş sıradan bir soru olmadığına dikkat çeker. Aydar'a göre tevhidin o sarsılmaz ve mutlak gerçekliği ("ilahınız ancak tek bir ilahtır") ortaya konulduktan hemen sonra gelen bu soru, aslında şok edici bir eylem çağrısıdır (istifham-ı inkari/taleb). Cümle zımnen şunu söyler: "Madem hakikat bu kadar açık, madem tanrı tek; o halde hala o putlara tapmaya ve fıtrata direnmeye devam edecek misiniz?" Edat, muhatabı köşeye sıkıştıran varoluşsal bir sorgulamadır.

entum (أَنتُمْ)

Arapçada ikinci çoğul şahıs munfasıl (ayrık) zamiridir; "sizler, bizzat siz" anlamına gelir. Cümlenin muhatabı olan o putperest sosyolojiyi, direnen kitleleri doğrudan (yüz yüze) hedefe alan ve sorumluluğu bizzat onların iradesine/boynuna yükleyen bir özne zamiridir.

muslimûne (مُسْلِمُونَ)

sin-lam-mim (س ل م) kökünden if'âl babında türeyen, ism-i fâil (özne) formunda, cemi müzekker (eril çoğul) ve merfu bir kelimedir. "Teslim olanlar, boyun eğenler, Müslüman olanlar, barışa/esenliğe girenler" anlamına gelir. İbn Fâris, bu kökün temel etimolojik anlamının "her türlü tehlikeden, noksanlıktan ve hastalıktan beri/uzak olmak (selamet), çekişmeyi ve inatlaşmayı bırakarak barışmak, bir güce karşı direnmekten vazgeçip ona mutlak bir güvenle boyun eğmek" olduğunu belirtir. Râgıb el-İsfahânî, "islam" kavramının, insanın Yaratıcısı karşısında kendi sahte egolarından, uydurduğu sahte tanrılardan ve kibrinden (istikbar) tamamen vazgeçerek; aklen ve kalben ilahi iradeye pürüzsüzce "inkıyad etmesi" (teslim olması) manasını taşıdığını aktarır.

Bu sıfatın ayetin ve surenin sonlarına doğru oluşturduğu o muazzam eylemsel talebi (çağrıyı) derinlemesine analiz eden Diyanet İslam Ansiklopedisi ve Prof. Dr. Sadık Kılıç, "muslimûn" kavramının Kur'an'daki ontolojik şemsiyesine dikkat çekerler. Surenin başından beri Enbiya (peygamberler) tarihi anlatılmış; İbrahim'in ateşe atılması, Eyyûb'un hastalığı, Yunus'un balığın karnındaki çaresizliği ve Meryem'in iffeti üzerinden o devasa "teslimiyet/islam" örnekleri resmedilmiştir. Şimdi, ayetin kapanışında "fe hel entum muslimûn" (O halde siz de artık teslim olanlardan olacak mısınız?) denilerek o tarihi çağrı Mekke müşriklerinin (ve tüm insanlığın) önüne konur. Kılıç'a göre bu kapanış, salt bir din değiştirme teklifi değil, varoluşsal bir barış çağrısıdır. Evrenin tek bir efendisi vardır (ilâhun vâhıd); insanın yeryüzünde fıtratıyla, hakikatle ve evrenle uyum içinde yaşayabilmesinin, o korkunç içsel savaşı bitirmesinin yegane yolu ise silahları (kibri ve şirki) bırakıp o tek Mutlak Otorite'ye "teslim olmaktır" (İslam/muslimûn). Tevhid bilginin zirvesi, İslam ise o bilginin eyleme dönüşmüş asil halidir.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X