يَا بَن۪ٓي اِسْرَٓائ۪لَ اذْكُرُوا نِعْمَتِيَ الَّت۪ٓي اَنْعَمْتُ عَلَيْكُمْ وَاَوْفُوا بِعَهْد۪ٓي اُو۫فِ بِعَهْدِكُمْ وَاِيَّايَ فَارْهَبُونِ
Duyuru
Daralt
Henüz duyuru yok.
Bakara Sûresi, 40. Ayet
Daralt
X
-
Etiketler: bakara suresi, uyarı, bakara suresi 40. ayet, nimet, korku, israiloğulları, ahde vefa, bakara 40, zikir
-
Ey İsrailoğulları! Size lütfettiğim nimetleri hatırlayın, bana verdiğiniz sözü yerine getirin ki ben de vaad ettiklerimi yerine getireyim. Ve benden korkun.
Ey İsrailoğulları! Size lütfettiğim nimetleri hatırlayın. Bu ilahi beyan birkaç şekilde yorumlanabilir. Nimetlerimi hatırlayın, size özgü kıldığım nimetleri, mesela sizden peygamberler ve hükümdarlar yaptım, “Hani Musa kavmine şöyle demişti: ‘Ey kavmim! Allah’ın size lütfettiği nimetleri hatırlayın, çünkü O, içinizden peygamberler çıkardı ve sizi hükümdarlar yaptı. İnsanlardan hiçbirine vermediklerini size lütfetti’” mealindeki beyanında olduğu gibi. Nimetlerimi hatırlayın. Yani sizi Firavun’dan kurtardığımı; o sizi köle olarak çalıştırıyor, oğullarınızı öldürüyor, kızlarınızı hayatta bırakıyordu; “Oğullarınızı öldürüyor, kızlarınızı hayatta bırakıyorlardı” mealindeki ayette olduğu gibi. “Nimetlerimi hatırlayın” ilahi beyanı aziz ve celil olan Allah’ın İsrailoğulları’na lütfettiği kudret helvası ve bıldırcının yanı sıra bulutla gölge yapması ve benzeri lütuflar manasına gelebilir. Cenab-ı Hak sözü edilen nimetleri başka hiçbir kimseye vermemiştir; İsrailoğulları bunlara nail olmakla mümtaz kılınmışlardır.
Şöyle de denilmiştir: Allah’ın İsrailoğulları’na verdiği nimet Muhammed sallallahu aleyhi ve sellemdir. O, İsrailoğulları’nın din alanında anlaşmazlığa düştükleri ve geçmiş peygamberlerin izlediği yolu anlamada farklı iddialar ileri sürdükleri bir dönemde gönderilmişti. Bunun hikmeti, anlaşmazlığa düştükleri hususlarda gerçeği kendilerine göstermesi ve delillere dayanarak onları belli bir fikir üzerinde birleşmeye sevketmesiydi; nitekim içine düştükleri anlaşmazlık kendilerini bu neticeyi sağlayacak ve dolayısıyla doğruluğu sabit olacak birine muhtaç hale getirmişti. İşte bunun üzerine Resulullah (s.a.) ilahi bir nimet olarak nübüvvetle görevlendirilmişti. İsrailoğulları’nın kurtuluşu bu peygambere itaat etmeye bağlıydı. Bütün güç ve kudret Allah’a aittir.
Nimetlerimi hatırlayın. Yani lütfettiğim nimetin şükrünü başkasına değil bana yöneltin. Sözü edilen ilahi beyandan maksat bu ise bu noktada İsrailoğulları ile diğer insanlar eşit durumda bulunur, çünkü nimetlere mazhar kılınan herkes Rabb’ine şükretmekle görevlidir. Nihai gerçeği bilen Allah’tır ya, nimetin şükürle karşılanmasının emredilmesi onun dil ile ifade edilmesi değil, Allah’tan geldiğinin bilinmesini amaçlar, zira insanın, Allah’ın lütfettiği nimetlerin hepsine şükretmesi mümkün değildir; onun yapacağı şey bunlardan birine şükürle mukabele etmekten aciz olduğunu ömrü boyunca itiraf etmesinden ibarettir.
Allah İle Yapılan Misak
Bana verdiğiniz sözü yerine getirin. Daha önce zikrettiğimiz üzere Allah ile yapılan sözleşme iki şekildedir. Birincisi hilkat ahdidir, şöyle ki Cenab-ı Hak herkesin yaratılışına varlığını ve birliğini kanıtlayan delilleri yerleştirmiş, insanı amaçsız icat etmediği, başı boş ve sorumsuz bırakmayacağı şuurunu yerleştirmiştir. İkincisi ise gönderdiği peygamberlerin dilinden aldığı risalet ahdidir, şu ilahi beyanlarda ifade edildiği gibi: “Allah şöyle dedi: ‘Eğer namaz kılar, zekat verir, elçilerime inanır, onları desteklerseniz ve bir de Allah’a veriyormuş gibi O’nun rızası için karşılıksız borç verirseniz günahlarınızı örter ve sizi altlarından ırmaklar akan cennetlere koyarım’”, “Allah kendilerine kitap verilenlerden, ‘Onu mutlaka insanlara açıklayacak ve asla gizlemeyeceksiniz’ diye söz almıştı”, “Bir zamanlar biz İsrailoğulları’ndan, ‘Allah’tan başkasına kulluk etmeyeceksiniz, anne-babaya, yakınlarınıza, yetimlere ve yoksullara iyilik edeceksiniz’ diye söz almıştık”.
Ben de vaad ettiklerimi yerine getireyim. Bu da cennettir, “... günahlarınızı örter ve sizi altlarından ırmaklar akan cennetlere koyarım” beyanında olduğu gibi.
Bana verdiğiniz sözü yerine getirin. Yani üzerinize yazdığım farzları eda edin, nimetimin şükrünü bana yöneltin, başkasına teşekkür etmeyin. Bana verdiğiniz sözü yerine getirin. Yani Allah’ın peygamberlerden aldığı söz, şu ilahi beyanlarda görüldüğü üzere: “Hani Allah, peygamberlerinden, ‘Ben size kitap ve hikmet verdikten sonra elinizdeki vahiyleri tasdik eden bir peygamber geldiğinde ona mutlaka inanıp yardım edeceksiniz’ diye söz almıştı. Onlara buyurdu ki, ‘Kabul ettiniz ve bu ahdimi yüklendiniz mi?’”, “Allah kendilerine kitap verilenlerden, ‘Onu mutlaka insanlara açıklayacak ve asla gizlemeyeceksiniz’ diye söz almıştı”. Bu durumda Allah’ın ahdi, İsrailoğulları’nın vahiy ürünü olan kitaplarında Hz. Muhammed’in (s.a.) nübüvvetle görevlendirileceğine dair olan hususları tebliğ etmek, onu onaylamak ve fiilen görevlendirildiğinde desteklemekten ibaret olur.
Ve benden korkun. Yani hükümranlık ve kudretimden korkun. Şöyle de denilmiştir: Azabımdan ve göndereceğim belalardan korkun. Bir görüşe göre ahdimi bozmaktan ve gönderdiğim peygamber Muhammed’in niteliğini gizlemekten korkun, demektir.
Yorumu Yorumla
-
İsrâîl (إِسْرَائِيلَ)
İbn Fâris, kelimenin Arapça kökenli olmadığını, diğer dillerden Arapçaya geçmiş yabancı (A'cemî) bir özel isim olduğunu belirtir. El-Cevâlîkî, ismin muarreb (Arapçalaştırılmış) kelimelerden olduğunu; köken itibarıyla "İl" kelimesinin Allah, "İsra" kelimesinin ise kul manasına geldiğini ve toplamda "Abdullah" (Allah'ın kulu) anlamını taşıdığını ifade eder. Arthur Jeffery, kelimenin İbranice "Yisrael" isminden Süryanice aracılığıyla Arapçaya geçtiğini; kökeninde "Tanrı ile güreşen" veya "Tanrı'nın kulu/prensi" manalarının bulunduğunu, Geç Antik Çağ'da Yahudi geleneğindeki bu atıf isminin (Hz. Yakub'un unvanının) Kur'an'da bir topluluğu (İsrailoğulları) nitelemek için evrensel bir kimlik adı olarak kullanıldığını belirtir. Theodor Nöldeke, bu ismin Arap yarımadasındaki Yahudi kabileleri ve Hıristiyan litürjisi üzerinden Kur'an'ın lügatine yerleştiğini aktarır. Toshihiko Izutsu, ayetin başındaki bu spesifik hitabın (Ey İsrailoğulları), Kur'an'ın söyleminde evrensel insanlıktan (Âdem kıssasından) belirli bir tarihsel ve teolojik topluluğa geçişin en keskin ontolojik işareti olduğunu analiz eder.
Üzkürû (اذْكُرُوا)
İbn Fâris, z-k-r kökünün asıl anlamının bir şeyi zihinde tutmak, unutmamak, dile getirmek ve muhafaza etmek olduğunu belirtir. Râgıb el-İsfahânî, zikrin nisyânın (unutmanın) tam zıddı olduğunu; hem kalpteki içsel bir uyanıklık ve farkındalık halini hem de dille yapılan sözlü hatırlamayı/anmayı ifade ettiğini aktarır. Toshihiko Izutsu, zikir kavramının Kur'an'ın ahlaki sisteminde insanın Allah ile olan ontolojik bağını canlı tutan ana mekanizma olduğunu; ilahi nimetleri hatırlamanın basit bir hafıza eylemi değil, nankörlüğe (küfre) karşı kalbi diri tutan derin bir teolojik uyanıklık olduğunu detaylandırır. Prof. Dr. Mustafa Öztürk, ayetteki hatırlama emrinin, İsrailoğullarının tarihsel süreçte içine düştükleri nankörlük ve isyan sarmalına karşı, geçmişteki ilahi yardımları merkeze alan sarsıcı bir "teolojik hafıza inşası" ve yüzleşme çağrısı olduğunu vurgular.
Ni'metî (نِعْمَتِيَ)
İbn Fâris, n-a-m kökünün iyilik, refah, rahatlık, yumuşaklık ve insanın hayatını kolaylaştıran fayda manalarına geldiğini belirtir. Râgıb el-İsfahânî, insana lezzet veren, onu hoşnut eden, biyolojik ve ruhsal ihtiyaçlarını gideren her türlü maddi ve manevi ilahi lütuf olduğunu aktarır. Toshihiko Izutsu, nimet mefhumunun Allah'ın "Rezzâk" ve "Rahmân" sıfatlarının insan tarihindeki en somut yansıması olduğunu; bu ayette ilahi nimetin, insanın kendi çabasıyla elde ettiği bir hak değil, doğrudan Yaratıcı'nın mutlak cömertliğinden inen bir bağış ("benim nimetim") olarak sunulduğunu analiz eder. Prof. Dr. Sadık Kılıç, İsrailoğullarına tahsis edilen bu nimetin sadece dünyevi zenginlik veya firavunun zulmünden kurtuluş gibi politik/maddi bir refah olmadığını; aynı zamanda hidayet, vahiy, kitap ve peygamberlik gibi onları diğer toplumlara üstün kılan o muazzam ontolojik ve manevi ayrıcalıklar zincirini kapsadığını detaylandırır.
Evfû (وَأَوْفُوا)
İbn Fâris, v-f-y kökünün asıl anlamının bir şeyi tam ve eksiksiz yapmak, verilen sözü yerine getirmek, mükemmellik ve noksansızlık olduğunu belirtir. Râgıb el-İsfahânî, ifa eyleminin, üstlenilen sorumluluğun veya antlaşmanın şartlarını hakkıyla, hiçbir eksiltmeye gitmeden pratiğe dökmek manasına geldiğini aktarır. Prof. Dr. Mustafa Öztürk, vefa kavramının Kur'an'ın "sözleşme ahlakı"ndaki zirve noktası olduğunu; ahdi ifa etme emrinin, İsrailoğullarından sadece duygusal bir bağlılık değil, ilahi yasalara ve fıtrata uygun, mutlak ve eylemsel bir sadakat beklediğini vurgular.
Ahdî (بِعَهْدِي)
İbn Fâris, a-h-d kökünün bir şeyi korumak, gözetmek, yeminleşmek ve riayet edilmesi gereken antlaşma anlamlarını taşıdığını belirtir. Râgıb el-İsfahânî, Allah ile kul arasındaki bağlayıcı ilahi sözleşme, dini emirler ve fıtri sorumluluklar manasına geldiğini aktarır. Gabriel Said Reynolds, ahit (covenant) mefhumunun Geç Antik Çağ'daki Yahudi ve Hıristiyan literatürünün temel teolojik omurgasını oluşturduğunu; Kur'an'ın bu ayetteki "ahdi yenileme" ve "karşılıklılık" ("siz sözünüzü tutun ki, ben de sözümü tutayım") formülüyle, Kitab-ı Mukaddes geleneğindeki o evrensel ilahi sözleşme motifini yeniden Arapça formunda otoriterleştirdiğini ifade eder. Toshihiko Izutsu, ahd kelimesinin İslam öncesi Arap toplumunda kabileler arası güvenliği sağlayan yatay (insani) bir çıkar sözleşmesi iken, Kur'an tarafından dönüştürülerek Tanrı ile insan arasında kurulan, insanın tüm varoluşsal sorumluluğunu şekillendiren dikey ve teolojik bir sadakat sözleşmesi statüsüne yükseltildiğini derinlemesine analiz eder.
İyyâye (وَإِيَّايَ)
İbn Fâris, kelimenin tahsis, sınırlandırma ve başka her şeyi dışarıda bırakma (hasr) ifade eden bir zamir yapısı olduğunu belirtir. Râgıb el-İsfahânî, eylemin yalnızca ve doğrudan zamirin işaret ettiği merkeze yöneltilmesi ("sadece bana, yalnız bana") manasına geldiğini aktarır. Prof. Dr. Hidayet Aydar, cümlenin başında gelen bu tahsis zamirinin, tevhidin psikolojik ve ameli boyutunu inşa ettiğini; sevgi, itaat veya korku gibi temel insani duyguların evrendeki fani sahtelere değil, mutlak ve yegane otorite olan Yaratıcı'ya yöneltilmesi gerektiğini çok güçlü bir vurguyla ilan ettiğini belirtir.
Ferhebûn (فَارْهَبُونِ)
İbn Fâris, r-h-b kökünün asıl anlamının korkmak, sakınmak, sürekli ve dikkatli bir endişe içinde olmak manasına geldiğini belirtir. Râgıb el-İsfahânî, rahbetin sıradan bir panik veya korku (havf) olmadığını; beraberinde dikkat, sakınma, saygı ve sorumluluk bilinci getiren, kişinin muhatabının gücünü idrak etmesinden doğan şuurlu bir korku olduğunu aktarır. Toshihiko Izutsu, rahbet (veya rehbet) mefhumunun Kur'an'ın ahlaki sisteminde sıradan bir bedevi korkusunu aşarak ontolojik bir "haşyet" (saygı dolu korku) durumuna dönüştüğünü; insanın Yaratıcı'nın mutlak adaleti ve ezici kudreti karşısında hissettiği, onu ahdi bozmaktan alıkoyan ve ilahi otoriteye boyun eğmeye zorlayan o derin varoluşsal ürpertiyi simgelediğini detaylandırır. Prof. Dr. Sadık Kılıç, ayetin bu vurucu sonunun, İsrailoğullarının tarih boyunca fani krallardan, sürgünlerden veya açlıktan korkarak ilahi ahdi bozma eğilimlerine karşı; "asıl korkulması gerekenin dünyevi otoriteler değil, mutlak kudret sahibi olan Allah olduğu" gerçeğini yüzlerine çarpan sert ve sarsıcı bir teolojik inşa (tevhid) uyarısı olduğunu vurgular.
Yorumu Yorumla
📱
Mobil Uygulamamız
Kuran Yorum android uygulaması
İndir ⬇️
Çveneburi Sözlüğü
Türkiye Gürcülerinin sözlüğü
Siteye Git →
Dijital Kütüphane
Özgün içerikli YouTube genel kültür kanalı
Kanala Git ▶
Türkçe Satranç