Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Bakara Sûresi, 33. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Bakara Sûresi, 33. Ayet

قَالَ يَٓا اٰدَمُ اَنْبِئْهُمْ بِاَسْمَٓائِهِمْۚ فَلَمَّٓا اَنْبَاَهُمْ بِاَسْمَٓائِهِمْۙ قَالَ اَلَمْ اَقُلْ لَكُمْ اِنّ۪ٓي اَعْلَمُ غَيْبَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ وَاَعْلَمُ مَا تُبْدُونَ وَمَا كُنْتُمْ تَكْتُمُونَ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Kâle yâ âdemu enbi/hum bi-esmâ-ihim(s) felemmâ enbeehum bi-esmâ-ihim kâle elem ekul lekum innî a’lemu ġaybe-ssemâvâti vel-ardi vea’lemu mâ tubdûne vemâ kuntum tektumûn(e)

Yorum

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

Allah, 'Ey Adem, bunların isimlerini meleklere söyle!' buyurdu. O da isimleri kendilerine bildirince, Allah, 'Ben göklerin ve yerin sırlarını bildiğim gibi açıkladığınız ve gizlediğiniz her şeye de vakıfım dememiş miydim?' buyurdu.

Allah, 'Ey Adem, bunların isimlerini meleklere söyle!' buyurdu. O da isimleri kendilerine bildirince, Allah, 'Ben göklerin ve yerin sırlarını bildiğim gibi açıkladığınız ve gizlediğiniz her şeye de vakıfım dememiş miydim?' buyurdu.

Bu ilahi beyanın yorumu şöyledir: Adem meleklere isimleri bildirince Allah Teala şöyle buyurdu: Ben göklerin ve yerin sırlarını bildiğim gibi içinizde gizlediğiniz büyüklenme ve kıskançlığı, ayrıca açıkladığınız övgüyle yüceltme ve aşkınlığını dile getirme gibi hususları da bilirim.

Bir de şöyle denilmiştir: Açıkladığınız, meleklerin söylediği, "Orada bozgunculuğa yol açacak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın?" sözüdür; gizlediğiniz de İblis'in iç aleminde bulunan isyan ve büyüklenme duygularıdır.

Ayetteki "gizlediğiniz" ifadesinin genel olması da muhtemeldir; bununla hem meleklerin hem de İblis'in gizledikleri kastedilmiş olabilir. Meleklerin gizledikleri, Allah nezdinde kendilerinden daha değerli ve bilgili bir varlığın bulunmadığı düşüncesiydi; İblis'in gizlediği ise büyüklenme, karşı çıkma ve isyan duygusuydu. Nihai gerçeği bilen Allah'tır.

Yorum

• Etimolog
        • 2025
        • 4414

Kâle (قَالَ)

İbn Fâris, "k-v-l" (kaf, vav, lam) kökünün dilde "ses çıkarmak, bir düşünceyi, meramı veya iddiayı dille ifade etmek, söylemek" anlamlarına geldiğini belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, "kavl" (söz) kavramını sıradan bir ifade eylemi olarak değil; bir emri, fermanı veya iradeyi ortaya koymak olarak tahlil eder. Bu ayette fiilin doğrudan Allah'a nispet edilmesi (kâle / dedi), bu kelamın varlığın kaderini belirleyen mutlak ve bağlayıcı bir ilahi irade beyanı olduğunu gösterir. Meleklerin acziyetini itiraf etmesinin ardından, inisiyatif ve söz hakkı tekrar mutlak otoriteye (Allah'a) geçmiştir.

Yâ Âdemu (يَا آدَمُ)

El-Cevâlîkî, bu ismin kökeni hakkında Arap dilbilimcileri arasındaki tartışmaları özetler. Bir görüşe göre kelime "e-d-m" (hemze, dal, mim) kökünden gelir ve "toprağın yüzeyi" (edîmu'l-arz) veya "esmer ten" anlamlarından türemiştir. Ancak El-Cevâlîkî, kelimenin aslen Arapça dışı bir dilden alınıp Arapçalaştırıldığını (müarreb olduğunu) kabul etmenin daha isabetli olduğunu belirtir.

Arthur Jeffery, kelimenin filolojik serüvenini inceleyerek, bunun Eski Ahit'teki (Tevrat) İbranice "Adam" (insan) kelimesinden doğrudan alındığını açıklar. İbranicede bu kelime "adamah" (kırmızı toprak) kökünden gelir. Kur'an, muhataplarının bildiği bu yerleşik ismi kullanarak tevhidi yaratılış anlatısını inşa etmiştir.

Prof. Dr. Hidayet Aydar, hitabın teolojik ve dramatik yönüne dikkat çeker. Bir önceki ayette melekler "sınava" çekilmiş ve başarısız olmuşlardı. Şimdi ise Allah, Âdem'e doğrudan ismiyle (Yâ Âdem) seslenerek ona bir muhataplık şerefi (iltifat) bahşetmekte ve onu meleklerin önünde "öğreten/bilen" bir otorite konumuna yükseltmektedir. Bu nida, insanın varlık hiyerarşisindeki onursal atamasıdır.

Enbi'hum (أَنبِئْهُم)

İbn Fâris, "n-b-e" (nun, be, hemze) kökünün "büyük, önemli ve sarsıcı bir haber vermek" anlamına geldiğini tespit eder.

Râgıb el-İsfahânî, "inbâ" (haber verme) fiilinin, sıradan bir bilgi aktarımı olan "ihbar" kelimesinden farkını vurgular. Âdem'in meleklere eşyanın isimlerini söylemesi, basit bir sözlük okuması değil; meleklerin zihin dünyasını sarsan, onların önyargılarını yıkan ve evrenin işleyişine dair derin hakikatleri içeren ağır bir bilginin (nebe') ifşasıdır.

Prof. Dr. Sadık Kılıç, bu emir kipini ahlaki ve varoluşsal bir zafer sahnesi olarak okur. Melekler, insanın sadece kan döken (yıkıcı) bir varlık olduğunu iddia etmişlerdi. Allah, Âdem'e "onlara haber ver" diyerek; insanın asıl gücünün kaba kuvvetinde değil, eşyayı anlama, isimlendirme ve öğretme (inbâ) potansiyelinde yattığını meleklere fiilen ispatlatır. Âdem, bu sahnede meleklerin hocası konumuna geçmiştir.

Bi Esmâihim (بِأَسْمَائِهِمْ)

İbn Fâris, "s-m-v" (sin, mim, vav) kökünün dilde "yükseklik, yücelik ve bir şeyin üstünde olmak" anlamlarına geldiğini belirtir. İsim vermek, eşyayı zihinde yükseltmek ve belirgin kılmaktır.

Dücane Cündioğlu, isimlerin (esmâ) bilgisini "kavramsallaştırma" gücü olarak felsefi bir boyutta tahlil eder. Melekler varlığı sadece "olduğu gibi" algılar ve tesbih ederler; ancak insan (Âdem), eşyayı soyutlayabilir, kategorize edebilir ve dille yeniden üretebilir. Âdem'in eşyanın isimlerini meleklere tek tek sayması (haber vermesi), insan aklının dil ve kavram üretme yeteneğinin (halifeliğin temel şartının) ilahi bir sahnede tescillenmesidir.

Fe Lemmâ (فَلَمَّا)

Diyanet İslam Ansiklopedisi, "fâ" (hemen ardından) ve "lemmâ" (dığı zaman / -ınca) edatlarının birleşiminden oluşan bu yapının, zaman zarfı ve şart bildirdiğini kaydeder. Âdem'in ilahi emri alır almaz hiçbir duraksama, acziyet veya tereddüt göstermeden eşyanın isimlerini anında meleklere aktardığını gösteren hızlı bir eylem köprüsüdür.

Enbeehum (أَنبَأَهُم)

(Kök analizi yukarıda yapılmıştır.)

Toshihiko Izutsu, Âdem'in eylemi gerçekleştirmesini (onlara haber verdi / enbeehum) epistemolojik (bilgi felsefesi) bir kırılma anı olarak inceler. Meleklerin 30. ayetteki mutlak eminlikleri, Âdem'in bu bilişsel performansı karşısında tamamen çökmüştür. İnsan, kendi zayıf ve topraktan (maddi) doğasına rağmen, ilahi ta'lim (öğretim) sayesinde salt nurani varlıkları (melekleri) bilgi alanında mağlup etmiştir. Bu fiil, insanın entelektüel üstünlüğünün eyleme dökülmüş halidir.

Bi Esmâihim (بِأَسْمَائِهِمْ)

(Aynı kelimenin analizi yukarıda yapılmıştır; metnin vurgu ve akış ritmi için tekrar edilmiştir.)

Kâle (قَالَ)

Diyanet İslam Ansiklopedisi, fiilin bu ikinci kullanımında failin tekrar Allah olduğuna dikkat çeker. Âdem'in sınavı başarıyla geçmesinin hemen ardından, ilahi otorite sözü tekrar devralır ve meleklerin daha önceki itirazlarına nihai cevabı (hükmü) vermek üzere kelam eder.

E Lem (أَلَمْ)

İbn Fâris, soru edatı "hemze" (e) ile geçmiş zaman olumsuzluk edatı "lem"in birleşiminden oluşan bu yapının, muhatabın itiraz edemeyeceği bir gerçeği onaylatmak için kullanıldığını belirtir.

Diyanet İslam Ansiklopedisi, belagat ilminde bu yapıya "istifham-ı takrîrî" (onaylatma sorusu) denildiğini açıklar. "Ben size demedim mi?" sorusu, bir bilgi eksikliğini gidermek için değil, meleklerin içine düştükleri yanılgıyı onlara bizzat kendi vicdanlarıyla tasdik ettirmek, ilahi bilginin kusursuzluğunu zihinlerine kazımak için kullanılan güçlü bir retorik (ikna) sanatıdır.

Ekul (أَقُل)

İbn Fâris, "k-v-l" kökünün dilde söz söylemek olduğunu yineler.

Râgıb el-İsfahânî, "söylemedim mi?" (e lem ekul) fiilinin, 30. ayette geçen "Sizin bilmediklerinizi ben bilirim" (İnnî a'lemu mâ lâ ta'lemûn) şeklindeki o ilk ilahi uyarıya doğrudan bir atıf (rücu) olduğunu belirtir. Hakikat, deneyimsel olarak sahnelendikten sonra, ilk baştaki ilahi söze (kavl'e) geri dönülerek çember tamamlanmıştır.

Lekum (لَّكُمْ)

Râgıb el-İsfahânî, "size" anlamındaki bu edatın, ilahi hitabın doğrudan melekleri hedef aldığını ve onların kibrini/aceleciliğini kırma amacı taşıdığını ifade eder.

İnnî (إِنِّي)

Diyanet İslam Ansiklopedisi, "Şüphesiz ben" anlamındaki bu edatın (inne + yâ mütekellim zamiri), Allah'ın kendi mutlak zatına ve ilmine yaptığı tekitli (pekiştirmeli) bir referans olduğunu kaydeder.

A'lemu (أَعْلَمُ)

İbn Fâris, "a-l-m" (ayn, lam, mim) kökünün "hakikati mutlak olarak kavramak" anlamına geldiğini belirtir.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kelimenin burada ism-i tafdil (en iyi ben bilirim) değil, muzari fiil (ben bilirim) kalıbında kullanıldığına dikkat çeker. Önceki ayetteki "Sizin bilmediklerinizi en iyi ben bilirim" (a'lemu) meydan okuması, burada "Ben gaybı bilirim" şeklinde doğrudan evrensel bir sıfatın (bilgi eyleminin) ilanı formuna dönüşmüştür.

Ğaybe (غَيْبَ)

İbn Fâris, "ğ-y-b" (ğayn, ye, be) kökünün dilde "gözden kaybolmak, örtülmek, gizli kalmak ve duyuların idrak sınırının dışına çıkmak" anlamlarına geldiğini açıklar. Güneşin batmasına veya insanın gözden uzaklaşmasına bu yüzden "ğuyûb/ğayb" denilir.

Râgıb el-İsfahânî, "gayb" kavramını epistemolojik (bilgisel) olarak ikiye ayırır: İnsanların veya meleklerin duyularından ve akıl yürütmelerinden tamamen gizli olan, sadece Allah'ın bilebileceği mutlak sırlar. Allah'ın "Ben gaybı bilirim" demesi, meleklere "Siz sadece insanın topraktan olan doğasına ve kan dökme ihtimaline (görünen/zahir kısmına) baktınız; oysa ben onun fıtratına kodladığım gizli potansiyeli (gaybı) ve halifeliğin evrensel hikmetini biliyordum" demektir.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'ın varlık tasavvurunda "gayb" (görünmeyen) ve "şehadet" (görünen) ayrımını detaylıca inceler. Melekler, nurani olmalarına rağmen onların bilgisi de sınırlıdır ve "şehadet" (kendilerine gösterilen) alemiyle kısıtlıdır. Gaybın (mutlak sırların) yegâne hakimi Allah'tır. İnsanın yaratılış projesi, meleklerin idrak sınırlarını aşan büyük bir "gayb" alanıdır.

Es-Semâvâti (السَّمَاوَاتِ)

İbn Fâris, "s-m-v" (sin, mim, vav) kökünün "yükseklik" bildirdiğini yineler. Çoğul olarak "gökler" demektir.

Angelika Neuwirth, göklerin ve yerin zikredilmesini (merizm / zıtların birliği sanatı) Geç Antik Çağ edebiyatındaki "tüm kozmos" tasavvuru olarak okur. Gaybın göklere nispet edilmesi, sadece yeryüzünün değil, meleklerin kendi ikametgahları olan o yüce ve uçsuz bucaksız gök tabakalarının bile onların bilmediği devasa sırlarla (gayb ile) dolu olduğunun ilanıdır.

Vel-Ardı (وَالْأَرْضِ)

İbn Fâris, "e-r-z" (hemze, ra, dat) kökünün "zemin, yeryüzü" anlamına geldiğini belirtir. İnsanın yaratıldığı ve kan dökeceği iddia edilen fiziksel mekandır. Allah, hem meleklerin makamının (göklerin) hem de insanın makamının (yerin) sırlarına mutlak hakîmdir.

Ve A'lemu (وَأَعْلَمُ)

(Bilme fiili tahlil edilmiştir. Burada bilginin ikinci ve daha psikolojik boyutuna geçişi ifade eder.)

Mâ (مَا)

Diyanet İslam Ansiklopedisi, ism-i mevsul (şeyleri) olan bu edatın, meleklerin dışa vurdukları ve içlerinde tuttukları tüm o düşünce ve itiraz silsilesini kapsayan geniş bir bağlaç olduğunu kaydeder.

Tubdûne (تُبْدُونَ)

İbn Fâris, "b-d-v" (be, dal, vav) kökünün dilde "bir şeyin ortaya çıkması, gizliyken görünür ve belirgin hale gelmesi, açığa vurulması" anlamına geldiğini tespit eder. Şehirden çıkıp açık ve geniş çöllere gidenlere bu yüzden "bedevi" denildiğini etimolojik olarak örneklendirir.

Râgıb el-İsfahânî, "ibdâ" (açığa vurma) eyleminin, düşüncenin dille veya eylemle dış dünyaya aktarılması olduğunu belirtir. Meleklerin "açığa vurdukları" (tubdûne) şey, 30. ayette açıkça dile getirdikleri "Yeryüzünde fesat çıkaracak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın?" şeklindeki o doğrudan sözlü itirazları ve endişeleridir.

Ve Mâ (وَمَا)

(Bağlaç ve ism-i mevsul, eylemin gizli kısmına geçiş yapar.)

Kuntum (كُنتُمْ)

İbn Fâris, "k-v-n" (kef, vav, nun) kökünden gelen bu yardımcı fiilin (idiniz), eylemin geçmişte yaşandığını ve iç dünyada bir süre devam edip varlık bulduğunu gösterdiğini belirtir.

Tektumûn (تَكْتُمُونَ)

İbn Fâris, "k-t-m" (kef, te, mim) kökünün dilde "bir şeyi kasten gizlemek, saklamak, üstünü örtmek ve dışarı sızmasını engellemek" anlamlarına geldiğini açıklar. Sırrını kimseye söylemeyen (ketum) kişi veya içi dolu olduğu halde dışarı sızdırmayan tulum bu kökten isim alır.

Râgıb el-İsfahânî, "kitmân" eylemini, kişinin bildiği veya hissettiği bir gerçeği, bir endişeyi başkalarından özellikle ve iradi olarak saklaması olarak tanımlar. Allah'ın meleklerin "gizlediklerini" (tektumûn) bildiğini ilan etmesi, ilahi bilginin sadece dışarı çıkan sese (ibdâ) değil, zihnin en karanlık dehlizlerindeki fısıltılara da nüfuz ettiğinin ontolojik bir tescilidir.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kelimenin arka planındaki psikolojik ve teolojik sırlar hakkında tefsir geleneğindeki analizleri sunar. Melekler açıkça "kan dökecek" demişlerdi (tubdûne); peki içlerinde neyi "gizliyorlardı" (tektumûn)? Öztürk'e göre bu, meleklerin kendi aralarındaki, "Allah ne yaratırsa yaratsın, biz ondan daha üstünüz ve halifeliğe ondan daha layığız" şeklindeki o kibirli zannı veya meleklerin safında yer alan İblis'in (şeytanın) Âdem yaratılırken kendi içinde beslediği ve henüz dışa vurmadığı o derin "kibir ve haset" duygusudur. Kur'an, Allah'ın ilminin hem meleklerin açık itirazını hem de İblis'in (ve meleklerin) iç dünyasındaki o gizli kibri/zannı deşifre ettiğini ilan ederek yaratılış diyalogunu kusursuz bir ilahi gövde gösterisiyle sonlandırır.

Yorum

İşleniyor...
        X