Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Mürselât Sûresi, 39. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Mürselât Sûresi, 39. Ayet

فَاِنْ كَانَ لَكُمْ كَيْدٌ فَك۪يدُونِ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Fe-in kâne lekum keydun fekîdûn(i)

Yorum

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

39. “Bir planınız varsa haydi bana karşı uygulayın planınızı!”

40. ‘‘Hakkı yalanlayanların o gün vay haline!’’

Bir planınız varsa haydi bana karşı uygulayın planınızı! Bu sözlerin onlara âhirette söylenecek olması mümkündür. Yani başınıza gelen (azaptan) kendinizi korumak için haydi planınızı yapınız. Bir başka ifadeyle söylemek gerekirse, başvurabileceğiniz bir çareniz varsa buyurun yapın. “Veylün” yani vay haline anlamındaki kelime, azarlama ve paylama edatı olup, dünyada yaptıkları çarpıtma, başvurdukları hile ve desiselerin aksine orada getirebilecekleri çözüm ve çarelerinin olmayacağını vurgulamaktadır. Yukarıdaki cümlenin onlara dünyada söylenmiş olması da mümkündür. Resûlullaha (a.s.) bu şekilde karşı çıkması ve O na Benim öldürülmem veya aranızdan ihraç edilmeme dair bir planınız varsa haydi bana karşı uygulayın planınızı demesi emredilmiş de olabilir. Tıpkı Hz. Hûd’un kavmine şöyle dediği gibi: ‘‘Haydi hepiniz bana tuzak kurun bana aman vermeyin”. Onların Resûl-i Ekrem’e bir hile yapmakta acziyet içine düşmeleri, onlara risâletinin mûcizesini ve nübüvvetinin delilini göstermektedir. Çünkü bu beyan, Hz. Peygambere karşı hile yapmaya teşvikte bulunmaktadır. Halbuki yardımcıları ve donattığı askerleri yoktu. Tam aksine müşrik bir topluluğun arasında tek başınaydı. Ve o müşriklerin de bu nuru söndürmekten başka bir gayretleri yoktu.​

Yorum

İşleniyor...
      X