Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Şuarâ Sûresi, 164. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar
  • Kur’ân-ı Kerîm
    • 2020
    • 6236

Şuarâ Sûresi, 164. Ayet

وَمَٓا اَسْـَٔلُكُمْ عَلَيْهِ مِنْ اَجْرٍۚ اِنْ اَجْرِيَ اِلَّا عَلٰى رَبِّ الْعَالَم۪ينَۜ​
  • Türkçe Transkript
    • 2020
    • 6236

Vemâ es-elukum ‘aleyhi min ecr(in)(s) in ecriye illâ ‘alâ rabbi-l’âlemîn(e)

Yorumu Yorumla

• Mâtürîdî
      • 2020
      • 6236

161. “Kardeşleri Lût onlara şöyle demişti: ‘Allah’a karşı gelmekten sakınmaz mısınız?’”

162. “Bilin ki ben, size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim.”

163. “Artık Allah’a karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin.”

164. “Bunun için sizden karşılık beklemiyorum. Benim ecrimi vermek yalnız âlemlerin Rabb’ine aittir.’”

Buraya kadar olan kısmı daha önce açıklamıştık.​

Yorumu Yorumla

• Etimolog
        • 2025
        • 6236

Ve mâ es'elüküm (وَمَا أَسْأَلُكُمْ)

Bağlaç olan "ve" (وَ) harfi, olumsuzluk bildiren "mâ" (مَا) edatı, istemek, talep etmek ve dilenmek anlamlarına gelen s-e-l (س ا ل) kökünden türemiş birinci tekil şahıs muzari fiil (es'elü) ile eylemin nesnesi olan "sizden/size" anlamındaki ikinci çoğul şahıs zamiri "küm"ün (كُمْ) birleşimidir ("Ve sizden istemiyorum / Sizden talep etmiyorum").

İbn Fâris, s-e-l (س ا ل) kökünün temelinde "bir kimseden bir bilgiyi, durumu veya maddi/manevi bir lütfu, hakkı talep etmek, kendisine bir bedel ödenmesini beklemek" anlamının yattığını belirtir.

Râgıb el-İsfahânî, "suâl" (istemek) eyleminin Lût kavmi sosyolojisindeki ontolojik reddiyesini tahlil eder. Lût kavmi, insan ilişkilerini tamamen bedensel haz, menfaat ve karşılıklı çıkar (şehvet tatmini) üzerine kurmuş çürümüş bir sistemdi. Yabancıların bile mallarına ve bedenlerine zorla el koyan bu kaba faydacı toplumun karşısında Lût peygamber, "mâ" olumsuzluk edatıyla hiçbir talebi (suâli) olmadığını ilan eder. Bu, ahlaki davetin ve iffet çağrısının, o iğrenç menfaat ve çıkar ağından felsefi olarak tamamen bağımsız olduğunun beyanıdır.

Toshihiko Izutsu, Kur'an'da Dini ve Etik Terimler eserinde bedevi aklındaki dinî hizmet algısı ile peygamber arasındaki ontolojik ayrımı inceler. Çöl ve ticaret yolları üzerindeki toplumlarda (Sodom/Gomore bölgesinde) her türlü hizmetin, gücün veya rehberliğin mutlaka maddi bir karşılığı (cü'l) olurdu. Lût'un "Sizden hiçbir şey istemiyorum" demesi, getirdiği tevhidi iffet çağrısının dünyevi bir pazarlık unsuru olmadığını kanıtlayan o sarsılmaz ahlaki meydan okumadır.

Aleyhi (عَلَيْهِ)

Arapçada üzerinde, mukabilinde, karşılığında ve -e dair anlamlarına gelen "alâ" (عَلَى) harf-i ceri ile "o / ona" anlamındaki üçüncü tekil şahıs zamiri "hî"nin (هِ) birleşimidir ("Bunun üzerine / Bu tebliğe karşılık / Buna mukabil").

Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân eserinde bu harf-i cerin (alâ) "ta'lîl ve bedeliyet" (sebep ve karşılık olma) işlevini tahlil eder. Buradaki zamir (hi), Lût peygamberin o azgın ve tecavüzcü kalabalığın karşısına geçip onları ahlaka davet etme gibi korkunç derecede tehlikeli ve yorucu olan "risalet/uyarı" eylemine döner. İfade, "Benim bu sapkınlığa karşı tek başıma verdiğim mücadelenin ve sizi uyarmamın mukabilinde (aleyhi) sizden bir çıkarım yoktur" diyerek, eylem ile yeryüzü ticareti arasındaki bağı ontolojik olarak koparır.

Min (مِنْ)

Arapçada normalde ayrılma (-den/-dan) bildiren, ancak olumsuz cümlelerde (mâ es'elüküm) kelimenin başına gelerek cümleye "hiçbir, zerre kadar, en ufak bir" anlamı katan zaid (pekiştirme/tekid) harf-i ceridir.

Aisha Abdurrahman (Bintü'ş-Şâtı), olumsuz cümlenin içinde kullanılan bu zaid edatın metnin psikolojisine kattığı mutlak "istiğrak" (tam kapsayıcılık) durumunu okur. Lût kavmi gibi yozlaşmış güruhlar, karşılarına çıkan her erdemli sesin veya muhalifin eninde sonunda bir menfaatle susturulabileceğine (satın alınabileceğine) inanırlar. Lût peygamber "Min" edatını kullanarak, "Sizin o kirli servetinizden veya toplumunuzdan dolaylı veya dolaysız, açık veya gizli en ufak (zerre kadar) bir beklentim dahi yoktur" der ve kavmin tüm rüşvet, uzlaşma ve pazarlık kapılarını mutlak surette yüzlerine kapatır.

Ecrin (أَجْرٍ)

Ücret, karşılık, bedel, mükafat ve hak ediş anlamlarına gelen e-c-r (ا ج ر) kökünden türemiş masdar/isimdir. "Min" harf-i cerinden dolayı esre ile mecrurdur ("Hiçbir ücret / Zerre kadar maddi veya manevi karşılık").

İbn Fâris, e-c-r (ا ج ر) kökünün temelinde "yapılan bir işin, çekilen bir zahmetin veya sunulan bir hizmetin mukabilinde verilen her türlü maddi, manevi karşılık, diyet" anlamının yattığını aktarır.

Michael Cook, "ecir" (ücret) kelimesinin politik ekonomisini Lût kavmi üzerinden inceler. Lût kavmi, yollarından geçen kervanları yağmalayan, kente gelen yabancılardan zorbalıkla haraç (ecir) kesen ve gücü tekeline almış vahşi bir düzendi. Lût'un "ecir" reddiyesi, peygamberane muhalefetin bu gasp ve sömürü düzenine asla entegre olmayacağının, o kirli havuzdan beslenmeyi kategorik olarak reddettiğinin ilanıdır. Ahlak, Lût'un pazarında vergilendirilemez.

Dücane Cündioğlu, ecir kelimesinin ihlas (samimiyet) felsefesindeki yerini okur. Bir ahlak davasının haklılığı, o davayı savunan kişinin elde ettiği dünyevi "ecir" (statü, para, konfor) ile test edilir. Haz peşinde koşan ve her şeyi bedene indirgeyen Lût kavminin o kaba pragmatist (faydacı) aklı, bedelsiz bir ahlaki fedakarlığı asla anlayamazdı. Lût'un sıfır beklentisi (min ecrin), o sapkın aklı felç eden, davanın kaynağının sadece ilahi/aşkın olduğunun en sarsıcı sosyolojik kanıtıdır.

İn (إِنْ)

Arapçada şart (eğer) anlamına gelebildiği gibi, burada olduğu şekliyle kendisinden sonra "illâ" (ancak) edatı geldiğinde "mâ" veya "leyse" (değil / yoktur) anlamı taşıyan nefy (olumsuzluk) edatıdır ("Değildir").

Celaleddin el-Suyuti, El-İtkân eserinde buradaki "in" edatının "in-i nâfiye" (olumsuzluk) olduğunu belirtir. Kendisinden sonraki "illâ" (istisna) edatıyla birlikte oluşturduğu "hasr ve kasr" (hükmü tek bir noktaya kilitleme ve diğer tüm ihtimalleri dışlama) sanatı, muhatabın zihnindeki tüm sahte beklenti kapılarını kapatır.

Patricia Crone, bu yapının (in ve illâ) politik bağımsızlık bağlamındaki gücünü tahlil eder. Lût peygamber, emeğinin karşılığını o sapkınları yöneten elitlerden veya kitlelerden beklemeyerek, yeryüzündeki hiçbir ahlaksız otoriteye veya çoğunluk baskısına boyun eğmeyeceğini deklare eder. Diyet (ecir) kabul etmeyen kişi, borçlanmaz; borçlanmayan kişi de azgın kalabalıklar karşısında sözünü asla sakınmaz. Bu edat, yalnız bir elçinin fıtratı savunurken sergilediği mutlak bağımsızlığın dilsel ilanıdır.

Ecriye (أَجْرِيَ)

Ücret, bedel ve karşılık anlamlarına gelen e-c-r (ا ج ر) kökünden türemiş isim ile, "benim" anlamındaki birinci tekil şahıs mütekellim zamiri "yâ"nın (ي) birleşimidir. Harekeli okunması (fetha alması) geçiş kolaylığı içindir ("Benim ücretim / Benim alacağım karşılık").

Prof. Dr. Sadık Kılıç, ücretin birinci tekil şahsa (ecriye/benim ücretim) izafe edilmesindeki felsefi asaleti inceler. İnsan fıtratı, katlandığı ağır eziyetlerin karşılıksız kalmasını istemez. Lût peygamber, onca sapkınlığın arasında yalnız başına direnmenin değersiz veya bedelsiz olduğunu iddia etmez; o da taşıdığı bu ağır psikolojik yükün devasa bir "ecri" (karşılığı) olduğunu bilmektedir. Ancak bu talebin yönünü yataydan (Sodom halkından) dikeye (Yaratıcı'ya) çevirerek, hem insanlara karşı müstağni olmanın onurunu korur, hem de beklentiyi o kirli yeryüzünden temiz göklere havale eder.

İllâ (إِلَّا)

Arapçada "ancak, yalnız, müstesna, -den başkası değil" anlamlarına gelen, olumsuz bir hükmü (in nâfiye) daraltarak tek bir mutlak pozitif gerçeğe bağlayan (hasr) istisna edatıdır.

Dücane Cündioğlu, "illâ" edatının ontolojik sadeleştirmesini okur. İnsanoğlu beklentilerini çok farklı aracılara, toplumsal onay mekanizmalarına ve yeryüzü iktidarlarına dağıtır. İllâ edatı, Lût'un hayatındaki o azgın kitlelerden (kavimden) gelebilecek her türlü onanma veya takdir beklentisini bıçak gibi keserek kapatır. Umudun ve ücretin aracıları aradan çıkarılmış; "sadece ve ancak" (illâ) tek bir mutlak Kaynak işaret edilerek, o sapkın kentin tam ortasında tevhidi bir bilinç (putsuz bir zihin) inşa edilmiştir.

Alâ (عَلَىٰ)

Arapçada üzerinde, üstünde, aittir ve -e kalmıştır anlamlarına gelen, yükümlülük, borç veya sorumluluk bildiren harf-i cerdir.

Prof. Dr. Hidayet Aydar, bu harf-i cerin (alâ) borç ve zimmet ilişkisindeki felsefi kullanımını tahlil eder. "Benim ücretim O'nun üzerinedir (alâ)" ifadesi, bir hakkın birinin zimmetine geçmesini ifade eder. Lût peygamber, ahlaki uyarı hizmetinin faturasını, ahlakı tamamen yitirmiş o güruhun insafına değil, bizzat kendisini bu zorlu göreve elçi olarak gönderen ilahi otoritenin zimmetine (O'nun üzerine / alâ) yazdığını ilan ederek kavmin iktidarını işlevsizleştirir.

Rabbi (رَبِّ)

Sahip olmak, idare etmek, terbiye etmek ve mutlak otorite kurmak anlamlarına gelen r-b-b (ر ب ب) kökünden türemiş isimdir. "Alâ" harf-i cerinden dolayı esre ile mecrurdur ("Rabbine / Sahibine / Terbiye edicisine").

İbn Fâris, r-b-b (ر ب ب) kökünün özünde "bir şeye mutlak surette malik olmak, o varlığı varoluşunun başından kemale erene kadar her türlü tehlikeden koruyup gözeterek aşama aşama terbiye etmek ve beslemek" anlamının yattığını belirtir.

Gabriel Said Reynolds, "Rab" kavramının Lût kavmine karşı kullanımındaki polemik ağırlığını inceler. Sodom halkı, kendi bedenlerinin, cinselliklerinin ve hazlarının yegâne "sahibi" (rabbi) olduklarını iddia eden, sınır tanımaz bir kibir içindeydi. Lût, yeryüzünün ve bedenin bu sahte sahiplerine karşı, "Rızkı, ücreti veren ve insan fıtratını terbiye eden (Rab) yegâne Makam, sizin o kuralsız arzularınız değil, göklerdeki asıl Sahiptir" diyerek onların o hedonist (hazcı) tanrılıklarını yerle yeksan eder.

El-Âlemîn (الْعَالَمِينَ)

Bilmek, tanınmak ve işaret/nişan olmak anlamlarına gelen a-l-m (ع ل م) kökünden türemiş "âlem" isminin kurallı çoğul (cem-i müzekker sâlim) formudur. "Rabbi" kelimesinin tamlayanı (muzafun ileyh) olduğu için "yâ" ile mecrur olmuştur ("Âlemlerin / Bütün yaratılmış varlıkların / Evrenlerin").

Râgıb el-İsfahânî, "âlem" kelimesinin epistemolojik kökünü tahlil eder. Yaratıcısının varlığına, hikmetine ve sınırlarına işaret eden, O'nun bilinmesini sağlayan birer "nişane / alamet" olduğu için bütün yaratılmış evrene ve varlıklara (biyolojik yasalara) "âlem" denilmiştir.

Michael Cook, "Rabbi'l-âlemîn" (Âlemlerin Rabbi) tamlamasının politik teolojideki sarsıcı zıtlığını okur. Lût kavmi, kendi sapkınlıklarını meşrulaştırdıkları ve dışarıya kapalı tutturdukları o kentlerde (Sodom) mutlak bir iktidar alanı kurduklarını sanıyorlardı. Onların ahlaksızlığı, yerel bir zorbalıktı. Lût'un ücretini beklediği merci ise onların bu kirli ve dar sokakları değil; tüm evrenleri, insan fıtratını, kozmik yasaları ve mekanları (âlemleri) yöneten makamdır. Kendi hevalarına tapan o sapkın azınlığın karşısına, "Âlemlerin Rabbi" vurgusuyla evrensel, mutlak ve fıtratı belirleyen o devasa iktidarın azameti dikilmiştir. Yozlaşmış bir kentin kuralları, evrenleri yaratanın yasalarına toslamıştır.

Yorumu Yorumla

İşleniyor...
        X